Parasta lukemista

…minun mielestäni ovat elämänkerrat. Niitä on hyllyyni kertynyt kolmisenkymmentä vuosien varrella, suurimmaksi osaksi lahjaksi saatuja.

Jo lapsena rakastin kirjoja, jotka olivat tai olisivat voineet olla totta. Keräsin Laura Ingalls Wilderin koko Pieni talo preerialla-sarjan, ja se on luettu lähes rikki. Kirjasarja on edelleen ainutlaatuinen ajankuvaus uudisraivaajaperheen elämästä, jolle siirappinen tv-sarja (muistatteko sen? ”I love you, pa…” joka jaksossa…) ei tehnyt ollenkaan oikeutta. Tilasin muutama vuosi sitten jopa Lauran elämänkerran netistä, ja sain hänen elämästään lisää tietoa. Nykyään sarjaa ei taida olla edes saatavilla. Nykylapsiin tuskin vetoaa verkkainen, tavallisen elämän kuvaus, kun tarjolla on Harry Potterin tai Bellan ja Edwardin jännittävämpi elämä. (Pottereita en ole lukenut, Twilightit sen sijaan olen. Ne voisivat olla totta…) Toisaalta, mikä tahansa, mikä saa lapset lukemaan enemmän on hyvä juttu.

Astrid Lindgren on mielestäni (ja varmasti kaikkien mielestä) kertojanero. Omat suosikkini lapsena eivät olleet Peppi tai Katto-Kassinen, vaan Marikki ja Melukylän lapset. Ne kertoivat siitä viehättävästä, menneestä ajasta, kun taloissa oli lämmitettävät kakluunit ja naisilla pitkät helmat. Ja kaikki se jännä, mitä lapset keksivät… Toki luin Leijonamielen ja Ronjankin moneen kertaan, mutta Marikin elämä kiehtoi aina uudelleen.

Yritin joskus lukea Narniaa tai Taru Sormusten Herrasta – enkä päässyt alkua pitemmälle. Fantasia ei tuntunut miltään, koska sitä ei oikeasti olisi voinut tapahtua.

Elämänkertojen lukeminen on suora jatke Lauran ja Marikin elämien seuraamiseen. Minulle kirjat ovat kuin ystäviä. Jotkut läheisimpiä, jotkut kaukaisempia. Joihinkin elämänkertoihin palaan uudelleen ja uudelleen, ja kuvista näette, mitkä ovat puhkiluettuja. Kaksi suosikkiani sain lukioikäisenä. Galina – venäläinen tarina kertoo oopperalaulaja Galina Visnevskajan uskomattoman tarinan aina lapsuuden kurjista oloista ”neuvostotaiteilijaksi” ja maasta karkoittamiseen asti. Galina elää edelleen ja voi hyvin, samoin hänen puolisonsa, sellisti ja kapellimestari Mstislav Rostropovits.

Toinen lempikirjani Ballerinan kuolintanssi on amerikkalaisen primaballerina Kelsey Kirklandin tarina huipulle ja huumeiden käyttäjäksi – aina toipumiseen ja come backiin asti. Sen kustannustoimittaja oli muuten Jackie Onassis.

Toissa jouluna sain toivomani Eva Braunin elämänkerran. Ahmin sen siltä istumalta. Se oli järkyttävä ja uskomaton tarina tytöstä maailmanhistorian hirveimmän miehen rinnalla, rakkaudesta, uskollisuudesta ja järkkymättömästä lojaalisuudesta. Kirjaa lukiessani ajattelin: Miksi Hitler? Miksei Eva rakastunut johonkuhun tavalliseen ja kivaan nuoreen mieheen? Suosittelen tätä, jos historia kiinnostaa.

Kuvaan ei päässyt Jackie Onassiksen, Grace Kellyn, Marie Curien, Jane Austenin tai muutaman muun kuuluisan naisen elämänkerta. Täksi jouluksi en ole toivonut kirjaa, mutta pitääpä kartoittaa mitä muu perhe on saanut. Kierrätämme kirjoja joulun jälkeen.

Viime joulu kului Oprahin ja Cocon elämää lueskellessa, ja nyt ajattelin lukea Jackie O:n elämäkerran uudelleen. Hankintalistalla on Audrey Hepburnin elämänkerta.

Kuulutteko niihin, joiden mielestä kirjat ja lukeminen kuuluvat jouluun? Mitä kirjoja toivotte joulupukilta?

Share:

14 Comments

 1. champagne
  12/12/2011 / 8:25 am

  Luen todella paljon.Jouluna tulee luettua monta kirjaa ja niitä saavat lahjaksi niin mies kuin lapset. Astrid Lindgrenin kirjat ovat täällä Hollannissakin hyvin suosittuja.

 2. Tickler
  12/12/2011 / 1:10 pm

  Täällä myös yksi kirjafriikki. Koneessa mukana aina dekkari pokkarina, niinpä dekkareiden kanssa odottelen usein pokkariversiota. Anoppi lukee niitä paljon ja niinpä sekä Espanjan että Suomen kirjahyllyssä löytyy minullekin paljon matkalukemista.Pukilta toivon tänä jouluna Karin Ehnroothin kirjaa Vinoon kasvanut tyttö. Jo pelkät otteet kirjasta kylmäsivät niin, että tuo kirja on luettava.

 3. Anonyymi
  12/12/2011 / 2:05 pm

  Täällä toinen kirjafriikki. Minullakin on meneillään muistelma/elämänkertakirjojen ahmintavaihe 🙂 En osaa edes kuvitella millaista elämä olisi ilman kirjoja.Nim. Kirjat tarjoavat perspektiivin ja mittasuhteet moneen tilanteeseen

 4. Anonyymi
  12/12/2011 / 3:06 pm

  Täällä myös kirjoja ahmiva henkilö, elämänkerrat kiinnostavat silloin tällöin, muutoin luen laidasta laitaan dekkarista hömpsötyksiin ja finlandiaehdokkaisiin. Nyt odotan joulupukilta Katja Ketun Kätilöä. Toinen vaihtoehto on Henkka Hyppösen Nautitaan raakana. Kirjakerhosta taasen olen itselleni tilannut luettavaksi Cornwellin, Gerritsenin ja Marklundin uusimmat jännärit :)Yhden mielipiteen sanon; minua ei saa koskaan lukemaan sähkökirjoja, kyllä aito on aina aito.

 5. Marjukka
  12/12/2011 / 3:38 pm

  Champagne: Joulu on ihanaa aikaa lueskella!Tickler: Lentokonepokkarit ovat ihan must!Anon.: Hei, kiva, samoilla linjoilla mennään!Anon2: Sähkökirjat jakavat tosiaan mielipiteitä. Reissuilla on varmasti kätevää lukea iPadia, tosin minulla ei ole siitä kokemusta.

 6. Rva Kepponen
  12/12/2011 / 5:58 pm

  Jouluun kuuluu ehdottomasti kirjat. Paras hetki joulussa on myöhään aattona, kun lapset nukkuvat, niin voi käpertyä sohvan nurkaan lukemaan ja samalla ihailla joulukuusta ja ehkä verottaa konvehtirasiaa rankasti.

 7. Petriina
  12/12/2011 / 6:25 pm

  Kirjoja jouluna ja muutenkin, kiitos ! Yritin etsiä joululukemiseksi Joyce Carol Oatesin Blondin, oletko lukenut sen ? Oates on taitava ja Monroen traaginen elämä kiinnostaa. Coco Chanelin elämäkerran voisin lukea hyvin myös, siinä vasta kiehtova nainen.

 8. Anonyymi
  12/12/2011 / 7:20 pm

  Kirjat kuuluvat ehdottomasti jouluun. Elämänkerroista en pahemmin välitä, enemmän pidän 1900-luvun kertojista (Mann, Hesse, Wolf) sekä uudemmasta kaunokirjallisuudesta. Fantasiaa, hömppää, dekkareita en jaksa lukea.

 9. Marjukka
  12/12/2011 / 7:45 pm

  Rva Kepponen: Suklaa ja kirjat kuuluvat ehdottomasti yhteen!Petriina: Olen silmäillyt Blondia, mutten lukenut! Ehkä pitäisi. Aloitin tänään Jackie Kennedyn elämänkertaa uudelleen.Anon: Kunhan vain on aikaa mielikirjoilleen!!

 10. Maati
  12/12/2011 / 10:23 pm

  Lukeminen on joulunpyhinä ihanaa ja aina muutenkin! Taidan toivoa kans kirjaa mieheltä, kun hän juuri kysyi mitä toivoisin. Täytyy selata kirjakauppojen mainoslehtiä. Viimeksi luin Kellokosken prinsessan ja se oli tosi hyvä kirja.

 11. Mia
  13/12/2011 / 6:50 am

  Luen joka joulu Sinuhen aina uudestaan ja uudestaan, siihen ei kyllästy koskaan. Joululahjaksi toivon Kjell Westöltä jotain. Myös Laila Hirvisaaren Minä, Katariina olisi sopivaa luettavaa joulunpyhiksi. Tykkäsin kovasti Grand Hotelista. Ja sisustuskirjoja tietysti!

 12. Johanna M.
  13/12/2011 / 7:53 am

  Ehdottomasti täytyy pukin kontista löytyä kirja. Muuten menee joulu pilalle 😉 Suosittelen erään naisen ihmeellistä selviytymistarinaa ja myös pala historiaa: Bagdadin prinsessa – Elämäni Saddaminen kanssa. Lisäksi Riikka Pulkkisen: Totta. Upeita kirjoja molemmat. Nautinnollisia lukuhetkiä kaikille!

 13. Marjukka
  13/12/2011 / 8:27 am

  Maati: Sen lukeminen on minunkin listallani. : )Mia: Voi, Sinuhe pitäisi lukea uudelleen. Pidän Waltarista kovasti.Johanna M: Kiinnostava kirjasuositus, kiitos! : )

 14. Marre
  14/12/2011 / 11:59 am

  Lukeminen on ihanaa, oikein odotan että ehtii lukea tai ensinnäkin pitää käydä etsimässä pino kirjoja luettavaksi.. elämänkertoja, dekkareita, rakkautta, historiaa.. kaikki käy kunhan kirjat ovat hyvin kirjoitettuja. Täältä sain hyviä vinkkejä 🙂

Vastaa