Ole luonani aina

Joku saattoi jo postauksen nimestä huomata, että kyseessä on kirja- tai elokuvaesittely. Luin tämän kirjan joulureissussa, ja vuodatin runsaita kyyneliä etelän auringon alla. Wikipedia kertoo kirjasta näin:

”Ole luonani aina (engl. Never Let Me Go) on brittikirjailija Kazuo Ishiguron vuonna 2005 julkaistu romaani. Se oli ilmestymisvuonnaan ehdolla arvostetun Booker-palkinnon saajaksi ja vuonna 2006 brittiläisen Arthur C. Clarke -palkinnon saajaksi.

Kirjan kertoja on lapsuuttaan ja nuoruuttaan muisteleva Kathy H., joka aikuisuuteen astuttuaan koettaa tutustua paremmin minäänsä ja maailmankuvaansa. Kathy ei ole elänyt täysin tavallista lapsuutta, vaan varttui Hailshamin sisäoppilaitoksessa, joka on suljettu täysin ulkomaailmalta.”

Kirjan maailma on dystopia, eli tulevaisuuden epätoivottava yhteiskunta noin 1990. (Opin uuden sivistyssanan!) Mikä on Hailsham, miksi Kathy on siellä kasvanut ja mitä tapahtuu sieltä lähtemisen jälkeen, en halua kertoa. Kirja on kuin sipuli, jota kuorii kerros kerrokselta, liikuttuu yhä syvemmin, ja lopussa on äimistynyt, surullinenkin. Älä ota etukäteen selvää juonesta, vaan kulje kirjan halki odottaen, miettien ja ällistyen! Kirjan nerokkaan yksinkertainen kerronta tempaisi minut mukaansa täydellisesti. En ole lukenut Ishikuron muita teoksia, mutta nyt tuli kova innostus muihinkin.

Kirjasta ilmestyi Mark Romanekin ohjaama elokuvasovitus vuonna 2010. Sen pääosissa ovat Keira Knightley, Andrew Garfield ja Carey Mulligan. Elokuvaa en ole vielä nähnyt, mutta Leffa, joka täytyy katsoa -listalla se on!

Terveiset vielä yläasteen äidinkielenopettajalleni Ullalle ja lukion äidinkielenopettajalleni Heleenalle, jotka innostivat minua lukemaan ja kirjoittamaan! Niin ne hyvät opettajat säilyvät muistoissa aina… : )

Ps. Vastaan vielä myöhemmin tänään ihaniin kommentteihinne edelliseen postaukseen!

Share:

7 Comments

 1. Anonyymi
  04/01/2012 / 12:02 pm

  Elokuva tuli muuten telkkarista tässä joku aika sitten, ei kovin montaa kuukauttakaan aikaa.

 2. Mapsin muotia
  04/01/2012 / 1:31 pm

  Kiva kun annat ideoita myös kirjoista ja leffoista! Laitan ehdottomasti tämän kirjan itselleni seuraavaa kirjastoreissua varten muistiin :)t. Mapsi

 3. Anonyymi
  04/01/2012 / 5:39 pm

  Hei toipilas!Tilaamani kaksi Malene Birgerin silkkipaitaa tulivat tänään. Ja ovat aivan ihania. Tykkään. Toinen on vanhan roosan värinen Brisa ja toinen musta Josette. Kyllä nyt kelpaa. Yritin lueskella David Nichollsin Sinä päivänä-romaania. En oikein saanut tatsia siihen. Myönnän samoin kuin sinä Marjukka, että nykyään monen tunnin paneutuminen romaaniin ei suju niin kuin ennen nettiaikaa. Kirja on hyvin kirjoitettu, sivuja on yli 500. Ehkä huomenna jaksan taas lukea. Vietin nostalgiahetken ja katsoin tallentamani Pertsan ja Kilun. Muistatko sinä ne lapsuudestasi? t. Outi

 4. Marjukka
  04/01/2012 / 5:55 pm

  Hei Outi blogiystäväni, toki muistan " mennään kotiiiiinnnn… " Kumpihan sen sanoi, Pertsa vai Kilu? Ahaa, Kilu, valisti mieheni.Voi, tilasit sitten Malenea, mä en sitten tilannut, ainakaan vielä… Josette on kaunis, itsekin katsoin sitä. Tuntuu siltä, että nykyään pitää suorastaan matkustaa pois kaiken digiähkyn luota pystyäkseen keskittymään kirjoihin. Lomalla olin aivan taivaassa, kun pääsin kunnon lukuimuun tuntikausiksi. Kaikki kirjat eivät nappaa… Anon: en huomannutkaan, mutta ehkä parempi olikin lukea kirja ensin.Mapsi: Kirjavinkkejä otetaan tännekinpäin vastaan! ; )

 5. NYC Fashionista
  05/01/2012 / 3:09 am

  Luin tuon kirjan pari vuotta sitten ja se on aivan ihana ja todellakin saa kyyneleet valumaan vuolaasti! En edes tiennyt etta siita on tehty elokuvakin. Taytyypa katsoa saisinko DVD'n kasiini.. Mielenkiintoinen aihe ja heratti paljon ajatuksia.

 6. Marjukka
  05/01/2012 / 2:43 pm

  Kiitos, taidan odottaa niin kauan, että saan dvd:n vuokrattua! : )

Vastaa