Vapunaatto

Nyt se tein – hankin uuden ylioppilaslakin vanhan ja liian pienen tilalle! Vihdoin sain sen aikaiseksi, sillä halusin vapunpäivän brunssille päähän sopivan lakin. Vanhassa on kultainen lyyra, mutta sitä en osaa tähän hätään vaihtaa, joten olkoon toistaiseksi.

Tänään ei juhlita millään lailla, sillä olen karseassa nuhassa. Lämpöä ei sentään ole, joten huomenna varmaan ulosmeno onnistuu.

Ylioppilaslakin saanti oli minulle tärkeä, sillä rakastin, ja rakastan yhä kunnon juhlia. Ainoa pelkoni oli, että reputtaessa kirjoitukset en saisi juhliani… Ja sitten kun ylioppilaaksi pääsy varmistui, pelkäsin, etten saisi tarpeeksi kukkia! Vanhemmat pitivät huolen, että sain kunnon ruusukimpun. Arvosanat eivät olleet minulle tärkeitä, paitsi se äidinkielen laudatur. Olin sellainen huoleton, kova nauramaan ja itkemään – ja tosi, tosi lapsellinen.

Ensimmäisenä vappuna ylioppilaaksi tulon jälkeen lähdin tyttökaverini kanssa lähikaupunkiin autolla. Äidilläni oli Saab 96, jossa oli käsivaihteet, ja sillä kruisailtiin menemään. Muistan, että minulla oli upouusi vaaleansininen, pitkä farkkutakki, jossa oli ajan hengen mukaan aika suuret olkatoppaukset. Tukka oli tietenkin permanettikiharoilla. Olin ihan älyttömän muodikas! Söimme kaverini kanssa kaksi prinsessaleivosta kumpikin, toisen kanssa taisi tehdä vähän tiukkaa.

Sibelius-Akatemia-ajan ensimmäinen vappu meni omien kavereiden kanssa, kun muut pukeutuivat vastahankittuihin haalareihin. Olin vähäsen muita opiskelukavereitani vanhempi, eikä haalarivappu enää kiinnostanut.

Viime vaput ovat kuluneet pihatöissä kotona, ja minusta se on nykyään ihan paras tapa juhlia vappua! Simaa en ole tehnyt enää vuosiin, tippaleivät sentään pitää saada. Hyvin keski-ikäistä, ja ihanaa sellaista!

Mitä vappusunnitelmia teillä on? Entä vappumuistoja?

Hauskaa vapunaattoa kaikille!

Share:

36 Comments

 1. Dahlia
  30/04/2012 / 8:30 am

  Kyllä ne omat rakkaimmat vappumuistot liittyvät siihen kun sai yo-lain ensimmäistä kertaa vetää päähänsä. Sitten tulivat haalarivaput opiskelukavereiden kanssa. Viimeiset pari vuotta olemme viettäneet vappua kotosalla (ilman noita hattuja), aikaa ihan kahdestaa kunnon tukevan brunssin kanssa ja vähän kaupungin hälyä kävelyllä ihmetellen. Meille tärkeintä on se rauhallinen aamu, kunnon brunssi ja perinteeksi muodostuneet mimosat siinä samalla. Oikein hyvää vappua sinne!

 2. Anonyymi
  30/04/2012 / 8:34 am

  Täällä kohtalontoveri..En ole sairastanut koko talvena mitään mutta juuri nyt vapuksi sitten iski armoton nuha, yskä ja kurkkukipu eli kotona menee potiessa täälläkin.Saab 96, käsivaihteet ja huoleton 80-luku niin tuttua…Ajattelin sitkästi kulkea likainen lakki päässä hamaan loppuun saakka.Mullakin tuo lakki on aika pienen tuntuinen. Mitä ihmettä sille tapahtuu? Kasvaako pää muka yo-juhlien jälkeen vai kutistuuko lakki?–helit

 3. Ammari
  30/04/2012 / 9:10 am

  Kurkkaa sinne lyyran toiselle puolelle "vuorin sisään". Ainakin ennen taiteltavat ns.klipsit. Irrotus helppoa. Hyvää vappua!!

 4. Tuija
  30/04/2012 / 9:11 am

  Olispa muuten hyvä idea ostaa uusi lakki vanhan ja pienen tilalle. Tosin en enää vappuisin käytä lakkia, kun ollaan ihan kotioloissa. Meillä esikoinen saa tänä keväänä uuden lakin, joten nautin vain siitä. Toki äidille tuottaa yo-juhlien vaatetus ongelmia…Oikein hauskaa vappua, koitahan parantua!-Tuija-

 5. Marjukka
  30/04/2012 / 9:29 am

  Kuulostaa ihanalta. Rauhallisia aamuja niin arvostaa, kun arkena se on sellaista kellon kanssa kilpaa juoksemista. Hyvät unet, hyvä ruoka ja auringonpaiste, niin mikäs siinä ollessa. Hyvää vappua sinullekin!

 6. Marjukka
  30/04/2012 / 9:30 am

  Niin, mitä ihmettä tapahtuu!!?? Voisin vaikka vannoa, että lakki kutistuu… Suht terveenä olen minäkin pysynyt tammikun jälkeen, mutta nyt kun stressi laukesi, niin tuli nuha. Eipä anneta sen häiritä, vai mitä! Mukavaa vappua sinne!

 7. Marjukka
  30/04/2012 / 9:31 am

  Kurkkasin juu, ja näytti siltä, kuin lyyra olisi niitattu kiinni, eli klipsit siellä olivat. Pitänee hakea Victorinox ja alkaa varovaisesti irrottaa sitä. Hyvää vappua Ammarille!

 8. Marjukka
  30/04/2012 / 9:33 am

  Saatkin sitten lyyran rintapieleen kesäkuun alussa, hieno juttu ja onnea esikoiselle, yksi etappi saavutettu! Hauskaa vappua sinullekin, Tuija!

 9. Nukkavieru
  30/04/2012 / 9:50 am

  Mä en ole käyttänyt koko lakkia sen jälkeen kun pääsin ylioppilaaksi 1984. Ei vaan sovi mun tyyliini.Tyttäreni kirjoittaa vuoden päästä syksyllä. Ehdotin hänelle, että ei osteta uutta lakkia ollenkaan, vaan hän saa periä mun vanhani. Se on ihan siisti, eikä yhtään kellastunut. Eikä kutistunutkaan.

 10. Marjukka
  30/04/2012 / 10:09 am

  Hyvä idea, käyttämätön lakki pääsee kiertoon. : )Suostuiko hän?

 11. Marika
  30/04/2012 / 11:01 am

  Mulla ei ole lakkia enää ollenkaan. Se jäi entisen poikaystävän luokse joskus 17 vuotta sitten. Emme eronneet hyvissä väleissä, joten hän varmaan viskasi sen menemään…Lakki ei ollut ensimmäiseni eikä omani ollenkaan. kävi nimittäin niin, että vietin kai toista tai kolmatta vappuani lakin saamisen jälkeen Helsingissä ja Espan ihmistungoksessa lakkini varastettiin. Olin nauttinut "vähän olutta" ja sain hyvän idean laittaa vahinko kiertämään. Niinpä tein saman jutun ja varastin itselleni lakin, joka oli ihan sattumalta samaa kokoa kuin se varastettu. Tätä olen kyllä myöhemmin katunut ja siksi en ole hankkinut tilalle uutta. Lakki ei sitä paitsi edes sovi minulle.Nyt keski-ikäisenä vappua juhlitaan paljon seesteisemmissä merkeissä. Tehdään pihatöitä ja nautitaan ulkoilmasta kun se kerrankin on mahdollista! Illalla nautimme pöydän antimista anopin luona. Simaa, munkkeja ja grilliherkkuja!Hauskaa Vappua!

 12. Marjukka
  30/04/2012 / 11:08 am

  Vapunviettonne kuulostaa tosi hyvältä! Hauska tarina tuosta yo-lakistasi! Nuoruus ja impulsiivisuus ne käsi kädessä käyvät. : )Minun ja lakinkäyttöni välillä on myös useita (köhöm) vuosia, ei ole tullut juhlittua mitenkään eikä käytyä ihmisten ilmoilla lakin kanssa. Nyt vain heräsi halu laittaa lakki päähän. Hauskaa vappua Marikalle!

 13. Anonyymi
  30/04/2012 / 11:31 am

  Ihanaa nostalgiaa tässä postauksessa. Ja yhdyn samaan raatiin… miten ihmeessä tuo lakki voi kutistua?! Tosin silloin 80-luvulla taisimme pitää lakkia sillain hassusti päälaella takakenossa, nyt kun välillä olen koittanut sitä kunnolla päähän niin että lippa olisi kunnolla otsalla, niin voi hyvänen aika millainen kiristys päässä! Loistoidea ostaa uusi lakki, jospa sitä silloin tuli käytettyäkin 🙂 Mulla muuten kaksi lasta jo ylioppilaita ja ilmoitin heille jo hyvissä ajoin, että mulle ei sitten tarvi hankkia rintalyyraa 😉 Jotenkin olen sitä mieltä, että ne sopivat vain, noh… pikkasen iäkkäimmille 😉

 14. Marjukka
  30/04/2012 / 11:54 am

  Joo, ihan totta, lakki oli tosiaan takakenossa takaraivolla ja oli tosi hassun näköinen! Hei miksi lyyraa ei voisi laittaa vaikka charm-koruksi ranteeseen, kaulaketjuunhan sen kai saakin?

 15. Maati
  30/04/2012 / 12:10 pm

  Rakkain vappumuisto on esikoisen syntymä, synnärille mentiin hiukan puolen yön jälkeen vappuaattona ja vappupäivänä hän syntyi:) Simaa tein ja juuri paistelen munkkejä, mies niin tykkää niistä ja kyllähän minäkin yhden munkin syön. Oikein hauskaa vappua! Jos sulla on kotona antihistamiinia, ota sitä, se auttoi mulla flunssaan, vei tukkoisuuden ja eikä niistääkään tarvinnut.

 16. Marjukka
  30/04/2012 / 12:30 pm

  Siinäpä lämpöinen vappumuisto! Munkkeja ei voi vastustaa kukaan. Joo, otan allergioihin koko ajan, pahinta on höhhöinen olo. No, podetaan… Hauskaa vappua!!

 17. Johanna / Omamaamansikka
  30/04/2012 / 12:37 pm

  Munkin pitäisi kai hankkia uusi lakki, sillä vanha on edelleen jossain varaston kätköissä Suomessa. Lapsille olen yrittänyt selittää suomalaisen vapun perinteitä ja heistä se kuulostaa hurjan eksoottiselta 🙂 Kieltämättä kun näissä blogeissa vierailee ja lukee vappumietteitä, niin ikävä vähän kaihertaa. Hauskaa vappua ja onnea uudelle lakille!

 18. Marjukka
  30/04/2012 / 12:41 pm

  Ymmärrettävästi, onhan vappu ihan hauska juhla kesän kynnyksellä, ja kotimaan perinteet tärkeitä! Vappu saattaa kutistua kotiseinien sisälle, sillä kavereistamme toinen on myös kipeenä…

 19. Kirsi
  30/04/2012 / 3:11 pm

  Meidän perheessä vapun aikaan yleensä aloitellaan moottoripyöräkautta.Olemme mieheni kanssa parasta aikaa lomalla ja kilometrejä on takana n. 1500. Minä istun sujuvasti kyydissä. Voi että sitä vapauden tunnetta!! Elämme nyt "nuoruutta" uudestaan, kun lapset ovat jo aikuisia. Niin ihana elämänvaihe tämäkin! Hauskaa vappua nuhasta huolimatta.

 20. Marjukka
  30/04/2012 / 3:19 pm

  Hauskaa vappua myös teille sinne lomalle!: )

 21. Eveliina
  30/04/2012 / 3:27 pm

  Pikaista paranemista sinulle! Sait vappumuisteloillasi minutkin muistelemaan vanhoja ylioppilasaikoja. Olihan silloin tosi mukavaa, mutta aika aikaa kutakin. Minustakin on ollut jo kauan parasta vappuluksusta se, että ei ole pakko juhlia mitenkään erityisesti. Ostin niitä "pakollisia" eli perunasalaattia ja nakkeja. Huomenna on sitten keväisiä pihatöitä ja toivottavasti kauniista kevätpäivästä nauttimista. Toisinaan vappuun on kuulunut vappulounas ulkona, mutta tänä vuonna sekin jää väliin. En taida kaivaa ylioppilaslakkia esille lainkaan. Haravoiminen yo-lakissa voisi tosin olla metkan näköistä. Iloista vappua kaikille!

 22. Marjukka
  30/04/2012 / 4:22 pm

  Kiitos! Aikansa tosiaan kutakin, parikymppisenä jaksoin touhottaa vapusta enemmän. Nykyään nauttii lähinnä eniten ylimääräisestä vapaasta. Tippaleivän juuri mutustin, ja se oli mahtavan hyvää! Hauskaa vappua, Eveliina!

 23. Anonyymi
  30/04/2012 / 5:07 pm

  Hauskaa vappua Marjukka! Meillä ollaan ihan kotona kaksin siipan kanssa sekä tänään että huomenna. Huomenna menee aika pihahommissa koko päivän. Eli rauhallisesti sujuu meidän vapun viettomme.-jaana-

 24. Marjukka
  30/04/2012 / 5:52 pm

  Kiitos samoin sinne! Hyvät ilmat tulossa, joten hauska tehdä pihahommia. : )

 25. Anonyymi
  30/04/2012 / 6:55 pm

  Pikaista paranemista, olosi on huomenna jo varmasti parempi kuin tänään. Olin muuttotalkoissa ja sen jälkeen tein vähän pihatöitä 🙂 Vapunvietto on tosiaan vähän muuttunut vuosien varrella; ennen sitä jaksoi riekkua pari päivää ihan helposti. Nykyään on aika rauhallista menoa. Minullakin on muuten aivan liian pieni ylioppilaslakki. Sitä ei voi ottaa päästä kesken juhlinnan, sillä kampaus on mennyttä ja otsassa on punainen raita… Jotenkin tuntuu silti vaikealta luopua alkuperäisestä lakista. On hauska yhteensattuma, että itsellänikin oli juuri tuollainen pitkä farkkutakki, joka oli siihen aikaan todella hieno! Jokaisessa vaatteessa piti olla ne pakolliset olkatoppaukset. Mukavaa vappua kaikille!

 26. Anonyymi
  30/04/2012 / 7:04 pm

  Paranemisia ja hauskaa vappua! :)Täällä toivottelee tämän kevään ylioppilas, eikä siksi vielä juhli kyseistä juhlaa kovinkaan paljoa, ensi vuonna sitten! :))- Viiruska

 27. StarAnna
  01/05/2012 / 5:15 am

  Ensimmäisenä vappunani ylioppilaaksitulon jälkeen olin myös tyttökaverini kanssa liikenteessä. Lakit päässä ja niin turkasen humalassa (harjoituksen puutetta?)… Lakkiin tuli jokin tahra ja minua harmitti, kun se ei enää säihkynyt valkoisuuttaan. Vapunpäivänä sitten näin vanhan pariskunnan, joiden lakit olivat kaikkea muuta kuin valkoiset. Aika oli patinoinut ne kauniin harmaanruskeiksi. Silloin ymmärsin, että lakissa pitää näkyä eletyt vuodet.Toisaalta harmi, että omasi oli liian pieni ja jouduit hankkimaan uuden. Vanha olisi ollut paaaljon nostalgisempi. 🙂

 28. Marjukka
  01/05/2012 / 6:19 am

  Voi, sinullahan on ihanat juhlat sitten edessä tänä keväänä! Paljon onnea!

 29. Marjukka
  01/05/2012 / 6:21 am

  Näin on, elämä saa näkyä lakissa. Vanhempani kertoivat, että heidän nuoruudessaan oli muotia pitää lakkia tupakansavussa, jotta se kellastuisi mahdollisimman nopeasti. Toki olisin halunnut pitää vanhan lakkini – jos se olisi sopinut päähän… ; )

 30. Anonyymi
  01/05/2012 / 6:32 am

  Hei Marjukka ja kaikki muutkin! Olen nettipaastonnut blogeista (kai) jo kuukauden ajan ja hyvää on tehnyt;) Mieli halajaa kylläkin jo takaisin, mutta vielä täytyy ainakin pari kuukautta pitää taukoa. Olen ottanut jopa joitakin kuvia talteen tulevaa varten, mm. eilisiltä vappujuhlilta. Kunhan avaan taas blogin, niin katsotaan niitä sitten;)Omat parhaimmat vappumuistot liittyy minullakin nuoruusvuosiin ja ensimmäisiin opiskelijavappubileisiin. Aloiteltiin kaveriporukalla juhlinta jo aamupäivällä ja lopeteltiin seuraavana aamuna wappubrunssiin. Huh, enää en pystyisi moiseen. Mutta siis, mahtavat muistot siitä jäi.Mukavaa vappupäivää ja työn juhlaa kaikille ihanille tutuille ja tuntemattomille myös <3!Business Woman

 31. Mapsin muotia
  01/05/2012 / 7:02 am

  No voi, ensimmäinen viestini hävivi bittiavaruuteen, höh.Ensimmäinen varsinainen vappumuisto on yo-keväältä kun vielä ei ollut omaa lakkia painaa päähän, mutta tieto jo siitä, että yo-kirjoitukset menivät läpi, ja että seuraavana vappuna itsekin olisi "mäellä" muiden mukana! Kaikki oli avointa, elämä täynnä mahdollisuuksia! Ihanaa aikaa! Sen jälkeen tietysti lakilliset vaput oma juttunsa, mutta erityisesti jääneet mieleen tuo odotusten ja unelmien vappu 80-luvulta :)Nykyään vappu menee hyvien ystävien kanssa, grillatessa ja herkutellessa. Vapunpäivän brunssi taas koko porukalla (lapset tietty mukana)metsäretkellä, reppu täynnä makkaraa, munkkeja, kahvia ja skumppaa ja pari polttopuuta. Laavulla grillaillessa siis! Ihanaa Wappua Sinulle!

 32. Marjukka
  01/05/2012 / 7:32 am

  Hei BW, onpa mukava kuulla sinusta! Täytyy välillä ihmetellä millä nuoruuden energialla opiskelijat jaksavat – mutta silläpä juuri, nuoruuden energialla! Blogitauko tekee väarmasti hyvää, mutta kiva saada sinut sitten takaisinkin! Oikein hyvää vapunpäivää teidän sakille!

 33. Marjukka
  01/05/2012 / 7:34 am

  Vapunpäivän suunnitelmanne kuulostavat todella hyvältä, ja vielä osui näin ihanat ilmatkin! Kyllä se oli mahtava tunne, kun kirjoitukset menivät läpi, muistan, että ruotsini nousi 20 pinnaa lautakunnassa.., Oi sitä riemua. Hauskaa päivää teille!

 34. Pauska
  01/05/2012 / 7:12 pm

  Paras vappumuisto on, kun vuokrasimme isolla opiskelijaystäväporukalla mökin Keurusselältä ja vietimme vapun kaikenlaisia pelaten, grillaten ja raclettea syöden.Tämä vappu meni ihan levätessä, snookeria katellessa ja veroilmoitukset saimme tehtyä :D.

 35. Marjukka
  01/05/2012 / 7:13 pm

  Hyötykäytössä siis! : )

 36. Marjukka
  02/05/2012 / 5:56 pm

  Hei, kommenttisi oli jostain syystä mennyt roskaposteihin, ja löysin sen vasta nyt. Voi ei, oliko sullakin sellainen pitkä takki – me oltiin kyllä huippuhienoja! Toppauksia oli, ja silloin ne näyttivät ihan tosi hyviltä!

Vastaa