Omatoimimatka Toscanassa – omat vinkit

Toissa päivänä kirjoittelin kokemuksemme asunnon vuokrauksesta Toscanassa. Nyt olisi vuorossa omat vinkkini siitä, mihin Toscanan länsiosissa voi tutustua, mistä pidin ja mistä en.

Lucca

Lomakotimme sijaitsi siis Luccan lähellä, n. 12 kilometria siitä. Kävimme Luccassa monta kertaa. Sen ulkopuolella oli suuri supermarketti, josta ostimme ruuat. Lucca itse oli aivan viehättävä, muurien ympäröimä vanhakaupunki, paljon putiikkeja ja ravintoloita. Luccaa ympäröi leveä muuri, jonka päällä oli kiva kävellä illalla. Luccalaiset itse lenkkeilivät ahkerasti sen päällä iltaisin. Tämä oli viehättävin kaupunki mielestäni, ja se olikin ikäänkuin matkamme kotikaupunki.

Villa Torrigiani, vanha, yksityisomistuksessa oleva barokkilinna sijaitsi aivan Rugiaglin vieressä. Luccan alueella on kymmeniä tämäntapaisia ”kesäpaikkoja”. Ella Kanninen esitteli tätä linnaa ohjelmassaan Kaksi pientä elefanttia, näkikö kukaan sitä jaksoa?

Siena

Kun kävimme Sienassa, oli ”vain ” +26 lämmintä. Sienassa oli upea tori, jossa järjestetään kahdesti vuodessa palio di Siena, hevoskilpailu. Sienassa oli myös kaunis katedraali.

Chiantin alue

Tämä osa matkailuamme oli lempparini. Saimme jostain matkatoimistosta kartan, johon oli merkitty ”viinireitti”. Maisemat olivat todella kauniita. Reitillä oli useita viinitiloja, joille olisi voinut poiketa, mutta poikkesimme vain yhteen. Pysähtelimme paljon kuvailemaan ja ihailemaan maisemia. Pari linnaa osui reitille. Söimme illallista aivan mielettömän ihanassa ravintolassa, josta ihana näköala laaksoon.

Firenze

Tästä ei oikein päivässä selviä. Kävimme Uffizissa, ja se vei monta tuntia. Meillä oli netistä printatut liput, jotka kädessämme jonotimme (kauan) hakemaan varsinaiset liput. Varsinaisissa lipuissa oli kellonaika, jolloin voisimme mennä sisään. Ja taas jonotettiin. Itse galleria oli hieno. Tänne ei kannata nälkäisenä lähteä…
Katedraali ja kastekappeli olivat menneet viideltä kiinni, joten myöhästyimme siitä. Kävely turistien täyttämässä huippukuumassa kaupungissa ei ollut ihan suosikkejani. Firenzeen tutustumiseen olisi tarvinnut toisen päivän. Jälkeenpäin tuli postissa meille kahdet sakot. Ei aavistustakaan, mistä ne oli saatu. Ehkä ajoimme vahingossa mutkaisilla kaduilla yksisuuntaista väärin tms.

Uffizin ”varsinaisten lippujen” aamujono.

San Giminiano ja The Mall

Nämä kaksi tehtiin samalla reissulla. Kuulu The Mall-outlet oli maineensa veroinen. Ei valtava, mutta tarjonta oli erinomainen. San Giminiano vei taas meitsistä mehut kuumuuden takia, mutta tänne tornien kaupunkiin kannattaa ehdottomasti mennä tutustumaan.

Lisäksi Luccan lähellä oli muita, aivan ihania pikkukaupunkeja, mm. Montecatini Alto, jonne oli kiva, jyrkkä tie… Ja josta ostin paikallisen taiteilijan ihanan keramiikkalautasen. Otimme hänestä kuvankin. Monte Carlo, jonka ravintoloita kehuttiin, ja jossa söimme aivan ihania, paikallisia ruokia… Torre di Lago, jossa oli Giacomo Puccinin kotimuseo: ehdoton paikka kaikille oopperan ystäville, sillä siellä oli Puccini-festivaalit meneillään. Tirautin siellä pienen kyyneleen, sillä rakastan Puccinin musiikkia! Viareggio ei tehnyt minkäänlaista vaikutusta, Pisakin oli niin turistien kansoittama, että hyvä kun sekaan mahtui. Tulipa kuitenkin nähtyä vino torni ja kuvattua itsensä siinä vakiasennossa, muka tornia pystyssä pitämässä. Eikä muuten oltu ainoita!!!

Toscanassa on niin paljon näkemistä, että meille tuli loppulomasta lakoninen vitsi:”Tuolla on taas yksi keskiaikainen kukkulakaupunki… Mennäänkö katsomaan…? Ei jaksa…” Historiaa ja maisemia oli joka puolella. Yksi kiva ajoreitti, jonka bongasimme jostain oppaasta, oli ”auringonkukkapeltoreitti” – se olikin tosi kaunis!

Viimeinen kuva siitä, mitä tykkäsin eniten tehdä: syödä!! Paikka on Monte Carlon pikkukylä, ja ravintola jokin paikallinen pikkiriikkisen keskustan paikka. Ja vau, mitä ruokaa…

Ykkösvinkkini tänne matkaaville on: kantsii olla navigaattorin kanssa liikenteessä!! Säästää aikaa ja hermoja.

Helteistä lauantaita!

Share:

10 Comments

 1. M
  07/07/2012 / 3:02 pm

  Kiva kooste, kiitos! Näihin maisemiin haluaisin joskus itsekin päästä! Firenze ja tuo The Mall ovat olleet monta kertaa listalla, kun olemme suunnitelleet matkaa, mutta sinne on aina mennyt aika huonosti lentoja… Nytkin keväällä New York voitti kun se oli vain helpompaa.

 2. Marjukka
  07/07/2012 / 3:09 pm

  Kyllä se vaiva kannattaa! Pisaanhan menee Suomesta suoria, mutta olivat vain paljon kalliimmat liput kuin mitä oli Ranskan kautta.: )

 3. Anonyymi
  07/07/2012 / 4:39 pm

  Kiitos vinkeistä! Asun Sveitsissä ja viikon päästä lähdetään autoilemaan Toskaanaan. Viikko ollaan Forte Dei Marmissa ja viikko menee matkoihin, eli tosi hitaasti matkataan. oon kyllä käynyt Firenzessä aikaisemminkin, mutta silloin ilman lapsia ja ehkä aikakin oli kevättä eikä kuuminta kesää. Pitääkin pyytää hotellin varaamaan liput kaikkiin haluttuihin paikkoihin! Ajattelin että tuon outletin vois skipata(hotelli Milanossa Via Montenapoleonella), mutta nyt kyllä rupesi tekemään hiukan mieli… Tämä ylitarjonta näistä toinen toistaan kauneimmissa kylistä tuntuu tutulta, sama pätee muuten Ranskaan.

 4. Marjukka
  07/07/2012 / 5:18 pm

  Lomanne kuulostaa tosi ihanalta! Outleteissa on tietty se varaus, että joskus siellä on vaikka mitä ihanaa, joskus taas ei löydä mitään vaikka haluaisi löytää. Mulla kävi tuuri, ostin Burberryn vyön ja villahameen ja Guccilta mustan laukun. Tod´silla olisi ollut ihania korollisia loafereita, Burberryllä neuleita jne. Eli olisin kyllä saanut sieltä enemmänkin… Mukavaa reissua teille, nauttikaa! : )

 5. Preferita
  08/07/2012 / 9:54 am

  Ihana matkakertomus, kiitos! Jos tästä ei saa Italiakärpäsen puremaa niin ei sitten mistään! Ellä Kannisen Tie Roomaan -sarjasta on Yle Areenassa katsottavissa vielä kolme viimeistä jaksoa: Toscana, Umbria ja Rooma.

 6. Marjukka
  08/07/2012 / 10:49 am

  Hih, matkakertomuksista usein voi lomakärpänen puraista! Ja ohjelmista. Ellan ohjelma oli tosi kiva, ohjelman nimi tosin sellainen, ettei ihan heti kyllä keksisi, mistä se kertoo – Kaksi pientä elefanttia! (???) 😮

 7. Alma
  09/07/2012 / 9:17 am

  Kiiiitoooos! Täydellisen hyödyllinen postaus. Jiihaa! Meidän reissu on tuloillaan parin viikon päästä.:)Miten edullisia vaatteet/asusteet tuolla Mallilla oli? Siis verrattuna normaalihintaisiin tuotteisiin.

 8. Marjukka
  09/07/2012 / 12:34 pm

  Hei mahtavaa, hyvä, että tuli joitain vinkkejä! Muistaakseni Burberryllä vyö oli 30€ (ovh 389€ tms, siis kuinka älytön ovh voi vyöstä olla??)puolihame 100€ (ovh oli muistaakseni 400€), villaiset neuleet olivat 30€. Guccin hintoja en muista, mutta Tod´silla kengät olivat pari-kolme sataa.

 9. Petra
  09/07/2012 / 5:15 pm

  Salve,Taisitte ajaa "zona traffico limitato" kyltin ohitse — siis yksityisautoilu kielletty :). Kamerat kuvaa ja napsahtaa sakko. Meille täällä vuoden asuessa on tullut näitä erheitä muutamaan otteeseen, varsinkin alussa ennekuin älyttiin :)Kiitos tästä postauksesta, olemme nyt muuttaneet Roomasta tänne Sisiliaan kuukaudeksi ja viikon päästä noistaan laivaan ja vuotemme viimeiset kaksi kuukautta asutaan juurikin tuolla Toscanassa. Sienat ja The Mallit sun muut kuuluvat ohjelmaan ehdottomasti. Myös Lucca, johon tutustuimmekin jo viimekesäsiellä lomamatkallamme nPetra kiittää taasen

 10. Marjukka
  09/07/2012 / 7:35 pm

  Moi Petra pitkästä aikaa! Joo, jotain tuollaista arveltiin, jokin kielto oli jäänyt huomaamatta.Sisiliassa mahtaa olla kuuma tällä hetkellä! Mukavaa Toscanan aikaa teille! : )

Vastaa