Kirjavinkki

Lukeminen kuuluu syysiltoihin. (Kuuluuhan  se toki kesälomaankin, jouluun ja vähän jokaiseen sesonkiin.) Tykkään kunnon lukuromaaneista, jotka ovat koskettavia, mutta eivät liian synkkiä ja rankkoja. Joskus kunnon chick lit-kirja on paikallaan, muistatteko 90-luvun lopusta ihanat Bridget Jonesin päiväkirjat?

Nuorena olin kova lukemaan. Lapsuuden ja nuoruuden lemppareihin kuului mm. koko Laura Ingalls Wilderin Pieni talo-sarja, kaikki kahdeksan kirjaa löytyvät hyllystäni. Samoin Alcottin ja Montgomeryn tuotanto on niin muistissa, että voisin mennä siitä tietokilpailuun. Satuja ahmin: Grimmiä, Anni Swania, Topeliusta, Tuhannen ja yhden yön satuja, Elsa Beskowia. Myöhemmin lempppareitani olivat Dickensin, Austenin ja Brontën sisarusten tuotanto, samoin Anna Karenina kului käsissä tiuhaan. Sen sijaan Suomi-kirjallisuus on löytänyt hyllyihini vasta myöhemmin. Elämänkerrat ovat aina kiinnostavia, niitäkin taitaa olla hyllyssä kymmeniä. Runoista en ole koskaan innostunut, enkä liioin fantasiasta.

Nyt olen aloittanut C.J. Sansomin kirjaa Talvi Madridissa. Se sijoittuu Espanjan sisällissodan jälkeiseen aikaan, mutta tarkastelee sitä brittisilmin. Kirjan juoni tiivistettynä takakannen sanoin:

Vuoden 1940 Madrid on raunioina sisällissodan jäljiltä. Ihmiset näkevät nälkää, ja kenraali Franco harkitsee liittymistä sotaan Saksan rinnalle. Samaan aikaan Lontoossa nuori englantilainen Harry Brett saa Britannian salaiselta palvelulta yllättävän yhteydenoton. Hän suostuu vastahakoisesti ja matkustaa Madridiin vakoilemaan entisen koulutoverinsa Sandy Forsythen hämäriä liiketoimia.
Sandyn naisystävällä on oma salainen missionsa. Hän on valmis liittoutumaan vaarallisten ihmisten kanssa löytääkseen entisen rakastajansa, Harryn ja Sandyn vanhan ystävän ja vakaumuksellisen kommunistin, jonka oletetaan kuolleen sisällissodan taisteluissa. Talvi valtaa Madridin, ja epätoivo kasvaa. Voiko täällä, missä kaaos ja korruptio rehottavat, lopulta luottaa kehenkään?

C. J. Sansom (s. 1952) on suorittanut tohtorintutkinnon historiassa ja hankkinut asianajajan pätevyyden. Nykyisin hän on täysipäiväinen kirjailija. Kriitikoiden arvostama bestseller Talvi Madridissa on myyty jo 14 maahan.

Google-haulla löytää myös moniin kirjallisuusblogeihin, joissa on romaanista arvio. Kokemus jostain kirjasta on tietenkin henkilökohtainen, minä ainakin olen tykännyt kovasti!

Hei, nyt jakoon kirjavinkkejä syksyn pimeisiin iltoihin! Kertokaahan, mitä kannattaa kirjastosta hakea, pokkarihyllystä napata ja lahjaksi toivoa?

Share:

16 Comments

 1. Anonyymi
  02/10/2012 / 5:54 pm

  Hei,kirjahullu ilmoittautuu :)Diane Setterfieldin Kolmastoista kertomus on loistava lukuromaani, samoin Sue Monk Kidd:in Mehiläisten salaisuudet (+ muut teokset). Jeffrey Eugenides:in koko tuotanto (mm. Virgin suicides, Middlesex, uusinta en ole vielä lukenut).Nick Hornby:n teoksista olen pitänyt, samoin Tony Parsons on hyvä.Syksy on loistavaa lukuaikaa (kesän lisäksi)

 2. Olennnainen
  02/10/2012 / 6:29 pm

  Kiitos, juuri eilen aattelin, että laittaisipa joku bloggari taas kehiin lukuvinkkejä:) Kirjasi kuulostaa hyvältä – laitanpa tilaukseen. Sopinee hyvin jatkoksi parahaillaan menossa olevan Nora & Alician (Samartin) jälkeen. Se kertoo Kuuban vallankumouksesta ja Castron ajasta. Erittäin kaunista kerrontaa Samartinin tapaan.

 3. Anonyymi
  02/10/2012 / 7:21 pm

  No hyvän kirjan olet bongannut – luin tuon muutamassa päivässä kesällä juhannusflunssaa potiessani. Hyvä kirja, siinä tiivistetty arvostelu. Muistuttaa tunnelmaltaan Carlos Ruiz Zafoneita, mistä tykkäsin myös kovasti. Nyt on yöpöydällä nobelisti Mario Vargas Llosan Keltin uni, joka kertoo irlantilaisen vapaustaistelijan elämäntarinan. Hyvä kirja tämäkin, mutta elämänkerrallisen luonteensa vuoksi ei sisällä yhtä paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kuin tuo Talvi Madridissa, joka muistaakseni perustuu myös löyhästi tositapahtumiin. Toisaalta Keltin unessa on todella karmeita kertomuksia siirtomaa-aikoina tapahtuneista julmuuksista, mitä valloittajat harjoittivat Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Ja ne ovat ihan oikeasti tapahtuneita…

 4. Madame Kissankulma
  02/10/2012 / 9:15 pm

  Minä olen norjalaisen Åsne Seierstadin fani. Kabulin kirjakauppias ja muut kirjat ovat aivan loistavia. Samoin Khaled Hosseinin Leijapoika on jäänyt mieleen. Tietysti kaikki Sofi Oksasen kirjat (ei kannata olla ennakkoluuloinen kirjailijan takia), Ildefonso Falconesin Merten katedraali. Provence aiheiset kirjat ovat tietysti aina olleet kiinnostavia, joten ne jotka eivät vielä tunne niin Peter Maylen kirjat ovat hauskoja pimeisiin talvi-iltoihin. Kiitos vinkeistä, pitääpä alkaa haalimaan tänne tuliaiskirjoja Suomesta.

 5. Sara
  03/10/2012 / 5:37 am

  Kiitos vinkistä. Täytyy laittaa mieleen. Itse asiassa teenpä siitä heti varauksen Helmetiin varaukseen ja luen sen sitten aikanaan. 🙂 Minä pidin kovasti Patrick deWittin Sistersin veljekset -nimisestä kirjasta.

 6. Anonyymi
  03/10/2012 / 6:01 am

  Kiitos lukuvinkistä! Harmittavan vähän nykyään luen kirjoja, koska lehtiä tulee niin valtava määrä, että iltalukemiseksi niitä luen ja silti en saa kaikkia luettua :/ Ehkä nyt syksyllä voisi kuitenkin taas tsempata kirjojenkin kanssa, kun tosiaan iltoja tulee vietettyä kotonakin 🙂 Itse olen tykännyt oikeastaan kaikista Paulo Coelhon kirjoista, jotka olen lukenut, mutta tuo taitaa olla jo vähän kulunut lukuvinkki, kun Coelhosta on tullut "trendikirjailija" :)-Madde

 7. Dahlia
  03/10/2012 / 6:15 am

  Täällä kanssa eräänlainen kirjahullu, en lue enää yhtä paljon kuin nuorempana, mutta kyllä semmoinen kolmesta viiteen kirjaan kuukaudessa saan kulutettua. Luen hyvin laajalla skaalalla ja olen huomannut lukevani vanhempia kirjoja tässä viimeaikoina (jotenkin pudonnut uusista kärryiltä), joten hirveän uusia ei ole suositella.Tällä hetkellä on menossa Sofi Oksasen Puhdistus. Näin melkein kirjan loppuun päässeenä, niin suosittelen. Ajattelin kipaista seuraavaksi hakemaan lisää hänen kirjojaan. Elokuussa luin hiuksia nostattavan Jeff Longin kirjan Helvetin piirit. Jos kauhu, joka ei lopulta ole yliluonnollista innostaa, niin siinä on kyllä kirja, jota ei käsistään voinut laskea. Syksyisin luen yleensä myös uuden Donna Leonin Brunetti-kirjan (uusin vielä kaupassa, muut ilmestyneet olen lukenut). Siinä kun seikkailee kauniissa Venetsiassa, niin johan irtoaa harmaasta Suomesta hyvin.

 8. Marjukka
  03/10/2012 / 12:31 pm

  Tässä olikin mulle kaikki vieraita Nick Hornbya lukuunottamatta. Kiitos mahtavista vinkeistä!!

 9. Marjukka
  03/10/2012 / 12:32 pm

  Oi, tämä ehdottomasti omalle lukulistalle! Kiitos vinkistä!

 10. Marjukka
  03/10/2012 / 12:33 pm

  Ruiz Zafon jakaa kovasti mielipiteitä, jotkut eivät voi sietää, mä taas pidin kovasti Tuulen varjosta ja Enkelipelistä. Kaikki historiallinen kiinnostaa, laitanpa tämänkin korvan taakse, kiitos!

 11. Marjukka
  03/10/2012 / 12:34 pm

  Mä rakastan Peter Maylen kirjoja, omasta hyllystä löytyy kolme. Åsne Seierstad on vieras, mutta kiinnostuin. Ääk, tietysti pitäisi lukea Oksasen kirjat jo ihan sivistyksenkin vuoksi, mutten ole saanut aikaiseksi…bad me.

 12. Marjukka
  03/10/2012 / 12:35 pm

  Googlaanpa tätäkin, kiitos!

 13. Marjukka
  03/10/2012 / 12:36 pm

  Iltalukemisena on minullakin aina joku meneillään. Coelho jakaa kovasti mielipiteitä, eivät minun suosikkejani… : )

 14. Marjukka
  03/10/2012 / 12:37 pm

  Huh, onkohan minusta kauhun lukijaksi, voihan sitä yrittää… Mystiikka ehkä enemmän kiinnostaa. : )

 15. Anonyymi
  03/10/2012 / 3:42 pm

  Ehdoton ihastus jonka luin pari viikkoa sitten oli Amor Towlesin Seuraelämän säännöt. Sijoittuu 1930-luvun New Yorkiin, älykästä hömppää tuon ajan tyyliin. Oikein odotin iltaa että sain lapsen unille ja pääsin kirjan pariin. Terkuin Hanna.

 16. Marjukka
  04/10/2012 / 9:25 am

  Oi, kuulostaa tosi mukavalle.Kiitos tästä vinkistä!

Vastaa