Talven paras leivonnainen

…on mielestäni runebergintorttu! Voin helposti skipata joululeivonnaiset ja -suklaat. Piparit ja tortut eivät herätä sen kummempia kaipuita. Toisin on joulun jälkeen, kun konditoriat alkavat tarjoilla tätä herkkua, en voi vastustaa! Toinen nami alkutalveen on tietenkin laskiaispulla – kaikki, missä on marsipaania ja kermavaahtoa, uppoaa meikäläiseen.

Täydellinen runebergintorttu on mehevä ja punssikostutettu, sisällä kunnon hillosilmä ja päällä oikeaa vadelmahilloa! Kaveriksi iso kuppi höyryävää, hunajalla maustettua vaniljateetä – siinäpä päivän herkkuhetki. Ja koska en ole mitenkään hirveän perso makealle, niin hyvällä omallatunnolla pistelen poskeeni näitä leivonnaisia muutaman kauden aikana. Välillä sentään joutuu tekemään vaikean valinnan – laskiaispulla vai runebergintorttu? ; ) Tänään voiton vei runebergintorttu.

Lauluopintojen myötä tuli aikanaa laulettua paljon suomalaisten runoilijoiden tekstejä, Runebergiltäkin Merimiehen tyttö-laulua Fredric Paciuksen säveleen:  

”Vore jag vad fågeln är / vingad, såsom måsen där / följde jag dig glad på färden / till den obekanta världen…”

Mehevää maanantaita ja huomista Runebergin päivää!

Share:

9 Comments

 1. Eveliina
  04/02/2013 / 4:19 pm

  Terveisiä myös toiselta runebergintortun ystävältä! Minä puolestani rakastan mureita torttuja, joita täällä kotikaupungissani paikallinen leipomo tekee. Ne ovat niin suussasulavia, ettei sanotuksi saa! Tänäänkin koulusta tullessani keitin hyvät kahvit ja nautin runebergintorttuni seuraillen oravan puuhia pihapuussa. Oi näitä arjen ihania iloja!

 2. Tiina
  04/02/2013 / 5:20 pm

  Molemmat käyvät ja itse asiassa eilen nautin sekä Runebergintortun että laskiaispullan. Uups! Minulla on kaksi ehdotonta suosikki Runebergintorttua – oululaisen Katri Antellin kostutettu Runebergintorttu ja äitini oma tekoiset, joissa on mesimarjahilloa.

 3. Marjukka
  04/02/2013 / 7:18 pm

  Hei toinen runebergintortun ystävä! Paikallisissa leipomoissa on taatusti parhaat! Maitokahvi ja leivonnainen, nami!!

 4. Marjukka
  04/02/2013 / 7:19 pm

  Molempi parempi! Mesimarjahillo on varmasti herkullista, en ole koskaan maistanut. : )

 5. Maati
  04/02/2013 / 7:27 pm

  Laskiaspulla kermavaahdolla ilman mantelimassaa maistuu mulle:) Runebergin torttuun en ole oikein mieltynyt, tai sitten en ole onnistunut maistamaan oikein hyvää sellaista.

 6. Marjukka
  04/02/2013 / 8:08 pm

  Laskiaispulla uppoaa aina, kunhan on vain paljon kermavaahtoa. Ehkä et ole sitten saanut oikein hyvää runebergintorttua…?

 7. Nora
  05/02/2013 / 1:54 pm

  Namnam! Pitää kyllä saada ruunebergia maisteltua tänäkin vuonna. :)Tykkään karvasmantelista ja vadelmasta.

 8. Marjukka
  05/02/2013 / 2:38 pm

  Kuin myös- maistuu!

 9. Tiina K
  07/02/2013 / 9:33 am

  Ja minä olen sitten näissä asioissa sen verran tarkka, että ruuneperi ilman punssia/rommia ja laskiaispulla ilman mantelia. Nih. 😀

Vastaa