HSP – minäkö?

Ystäväni kertoi innoissaan kirjasta, johon oli tutustunut. Kyseessä oli amerikkalaisen psykologin ja psykoterapeutin Elaine N. Aronin kirja Highly Sensitive Person. Kyseessä ei ole varsinainen self help-kirja, vaan esittely HSP-ihmistyypistä. Minulla on muuten ihan erityinen vastemielisyys kaikenlaisia self help-kirjoja kohtaan, mutta HSP-tyypistä lukiessani tuntui moni asia kolahtavan. Dr. Aron on kirjoittanut (amerikkalaiseen tapaan toki) aiheesta monta muutakin kirjaa, mm. The Highly Sensitive Person In Love ja The Highly Sensitive Child.

HSP-ihmisiin kuuluu noin viidennes, eli suomalaisistakin noin miljoona. Kirja esittää tämän ominaisuuden nimenomaan positiivisessa valossa, ei negatiivisessa. HSP-tyypeillä on synnynnäinen, hermostollinen herkkyys kokea asiat ikäänkuin voimakkaammin, syvemmin ja joutua helpommin tunnekuohun valtaan. He on taipumus ylianalysoida asioita. HSP-ihminen kiihtyy helposti, prosessoi asioita hyvin syvästi, peilaa helposti muiden mielialoja itseensä ja on herkkä hienovaraisille ärsykkeille. HSP ei pidä kaaoksesta, ei kovasta metelistä eikä elämää kuohuttavista asioista. Hän tarvitsee paljon rauhaa ja unta. HSP-tyyppejä on kuvailtu ujoiksi ja introverteiksi, mutta nämä sanat eivät kuvaa ominaisuutta, itseasiassa 30% on ekstroverttejä, eli ulospäinsuuntautuvia. HSP:t ovat myös tunnollisia ja empaattisia. HSP:t alisuorittavat tarkkailun alla, mutta toimivat hyvin, jos saavat itsenäisesti toteuttaa työtään.

Mikään uusi juttu HSP ei ole, mutta Elaine N. Aron haluaa kääntää tämän synnynnäisen, hermostollisen ominaisuuden positiiviseksi mieluummin kuin heikkoudeksi, joksi se voidaa virheellisesti mieltää.

Testasin nopealla testillä, olenko HSP-tyyppi, ja 27:sta kohdasta ruksin 19. Pyysin miestäni ruksimaan ne kohdat, jotka kuvaavat hänen mielestään ominaisuuksiani, ja hän ruksi 17. Raja on 14. (No, mikään kirkossa kuulutettuhan tämä testi ei ole, ja sitä painotettiin myös sen lopussa, mutta kuitenkin tuttuja asioita tunnistin.

Tunnistatko mm. näistä itsesi:

– Toisten ihmisten mielialat vaikuttavat minuun

–  Olen hyvin kipuherkkä

–  Minulla on rikas, monimuotoinen tunne-elämä

– Liikutun syvästi taiteesta tai musiikista

– Hermostun, jos minunpitä tehdä useita asioita nopeasti ja lyhyellä aikavälillä

– Olen tunnollinen

– Kun olen hyvin nälkäinen, se horjuttaa keskittymistäni ja mielialaani

– Elämänmuutokset ravistelevat minua

– Pyrin voimakkaasti välttelemään minua masentavia asioita

– Kun olin lapsi, vanhempani ja opettajani tuntuivat näkevän minut herkkänä ja ujona

CIMG3622

Älkää säikähtäkö, en mene jatkossa näin syvällisiin juttuihin, vaan asukuvat palaavat kyllä aikanaan kuvioihin! Halusin kuitenkin jakaa tämän  täällä, jos jotakin vaikka kiinnostaisi tutustua asiaan tarkemmin. Itse kuulen läheisiltäni usein kehoituksen ottaa rennommin, mutta aika huonolla menestyksellä sitä toteutan. Epävarmuuden sieto on minulla välillä hankalaa, pidän rutiineista ja turvallisuuden tunteesta, tavallisesta rauhallisesta elämästä. Empatiaa tunnen pursuavani välillä liikaakin. Kaunis taulu, hieno mietelmä tai koskettava musiikki saavat minut kyyneliin.

Ovatko tällaiset ominaisuudet nykyajan suoritustehokkaassa yhteiskunnassa haitaksi? Olisi kiva tietää, kuinka moni vaikkapa poliitikoista tai huippujohtajista kuuluu tähän ihmistyyppiin. Vai onko niin, että taidealat vetävät puoleensa HSP-ihmisiä?

Oletko sinä kuullut Highly Sensitive Person-ihmistyypistä? Tunnustatko kuuluvasi joukkoon?

Ps. Kököt suomennokset omiani, lue asiasta linkkien kautta tai googlaa!

EDIT: Eräältä lukijalta tuli Facebookin puolelta suomalaisartikkeli asiasta, lukemaan pääset tästä.

Share:

31 Comments

 1. Sara
  27/03/2013 / 12:28 pm

  Kyllä tunnistan ja tunnustan olevani herkkä ihminen. Vaikken täyttäisi ihan koko kriteeristöä, on minulla ainakin paljon noita piirteitä. Täytyy tehdä tuo testi ajan kanssa ja harkiten. Samoin täytyy lainata/ostaa tuo kirja. Kiitos vinkistä!Lopuksi sanoisin, että on kiva, että käyt välillä vähän syvällisemmissä asioissa tässä blogissa. Se ei ainakaan minua haittaa lainkaan. Toivottavasti paranet pian!

 2. lili
  27/03/2013 / 12:38 pm

  Tosi mielenkiintoinen juttu Marjukka! Tällaisesta HSP-ihmistyypistä en ole kuullut aiemmin, mutta olen lukenut yhdeksästä erilaisesta persoonasta (enneagrammeista), joista jokainen tarkastelee maailmaa eri tavoin ja suhtautuu asioihin eri lailla, noikin on aika mielenkiintoisia juttuja (esim. täältä voi lukea lisää; http://www.itsetuntemus.fi/enneagrammi/enneagrammin_tyylit/). Mutta kun kuvailit tätä HSP-tyyppiä, niin aika moni kohta muhun sopii, joten voisin hyvinkin kuvitella kuuluvani myös noihin ihmisiin.. Koen kaikki tunteet tosi voimakkaasti (niin negatiiviset kuin positiivisetkin), olen tosi empaattinen ja liikutun helposti. Mulla on myös paha taipumus ylianalysointiin, mikä on välillä tosi rasittavaa:D En kylläkään koe olevani introvertti, vaan enemmänkin ekstrovertti, mutta muuten joo paljon sellaisia juttuja mitkä "kolahti".. Jänniä juttuja tällaiset.. Tosi mielenkiintoisia:) Mun mielestä on mahtavaa oppia tunnistamaan kaikkia puolia itsessään, silloin oppii helpommin myös käsittelemään niitä ei niin positiivisia ominaisuuksia. Noiden enneagrammien avulla on myös mielenkiintoista tutustua niihin muihin "ihmistyyppeihin" kuin vain siihen omaan, jolloin oppii paremmin myös ymmärtämään muiden käyttäytymistä esim. työelämässä.Kiitos tästä!:) Vaikka kaikki "hömppäjutut" onkin blogeissa mun suosikkeja, niin välillä tällaisiakin on kiva lukea..

 3. Marjukka
  27/03/2013 / 1:22 pm

  Olen tutustunut pintapuolisesti enneagrammi-tyyppeihinkin, ja minusta ne olivat aika hyvä itseanalyysin lähde myös.Ja muiden… Pitääpä tutustua tarkemmin. (Eräs ystäväni on enneagrammi-fani, ja olen hänen usein kuullut tästä puhuvan.) Tämä HSP kolahti kuitenkin minuunkin. Ymmärrän nyt paremmin, miksi olen sellainen kuin olen (kuulostaapa pateettiselta), ja miksi toimin kuten toimin. Olepa hyvä! Tällainen aurinkoinen, kevyt keväinen päivä on oikein mainio vaipua syvällisiin ajatuksiin, hih!

 4. Marjukka
  27/03/2013 / 1:33 pm

  Kiitos, hyvää vauhtia kuntoutumassa. On ollut hyvin raskas talvi, ja ehkä siksi olen vaipunut täällä blogissakin vähän syvempiin mietteisiin. Ihmisluonto on mietityttänyt kovin viime päivinä. HSP-kirjoja saa edullisesti tilattua vaikkapa Brittein Amazonista: http://www.amazon.co.uk/The-Highly-Sensitive-Person-Overwhelms/dp/0722538960/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1364383449&sr=8-1En taida jaksaa odottaa, että saan kirjan lainaksi, sen verran asia alkoi kiinnostaa! Syvempi tutustuminen kirjaan varmaan avaa juttua paremmin, ja selviää, kuinka HSP sitä onkaan. Taillainen luonne on jotenkin ristiriidassa nyymaailman arvojen kanssa, mutta kasvatustyötä tekevälle varmaan hyvä juttu, joskaan ei päästä tekijää helpolla.

 5. Sara
  27/03/2013 / 2:22 pm

  Kiitos vinkistä ja linkistä, tein juuri tilauksen! Olen itse huomannut, että sairastaessa (tai lapsen sairastaessa) sitä usein miettii syntyjä syviä. Toivottavasti tulet tosiaan kuitenkin kuntoon ja pysyt terveenä keväällä ja kesällä!

 6. Marika
  27/03/2013 / 2:47 pm

  Mielenkiintoinen postaus! Tällaisia on kiva lukea ja uskon, että aika monia tämän tyyppiset aiheet kiinnostavat. Kuulun aivan selkeästi tähän ihmistyyppiin ja lisäksi niihin ekstrovertteihin yksilöihin. Olen paljon ihmisten kanssa tekemisissä enkä ole erityisen ujo. Työni on välillä hektistä ja olen tottunut siihen, että ympärillä tapahtuu paljon samanaikaisesti. Se haittaa keskittymistäni, mutta ei häiritse muuten. Tällaisten päivien jälkeen kaipaan kuitenkin omaa rauhaa ja hiljaisuutta. Pitää vetäytyä itsensä sisälle. Minulla on erittäin monimutkainen ja rikas sisäinen elämä ja välillä tuntuu, että muut eivät ymmärrä sisintäni. Tunnen usein tulevani väärinymmärretyksi. Musiikki saa minussa aikaan voimakkaita tuntemuksia ja pidän paljon musiikista. Analysoin kaikkea ja kaikkia aivan liikaa. Toisten ihmisten mielialat vaikuttavat minuun erittäin voimakkaasti, mikä on ainakin kotona todella raskasta. Lisäksi tirautan kyyneleet milloin mistäkin. Esimerkiksi siitä kun näen pienen koululaisen hyppelevän reppu selässä iloisesti pyörätiellä matkalla kohti koulua. Tätä täytyykin tutkia lisää. Jospa vaikka löytyisi vinkkejä miten päästä liiasta herkyydestä eroon…Toivottavasti saat itsesi kunnolla terveeksi. Ihanaa pääsiäistä!

 7. Marjukka
  27/03/2013 / 3:33 pm

  Teitkö, niin tein minäkin! Laita sit viestiä mitä tykkäsit!

 8. Marjukka
  27/03/2013 / 3:36 pm

  Ihan kuin olisi omaa luontenkuvaansa lukenut. Ympärilä tosiaan tapahtuu koko ajan, siis varsinkin työelämässä, mutta kuten sanoit, siihen on tottunut. Mun mies ei ole yhtään HSP, joten minusta on aika helpottavaa, että kotona toinen on tiukasti jalat maassa ja hyvin rationaalinen tyyppi. Joo kiva tietää, että tää herkkyys ei tule ainakaan iän myötä helpottumaan, vaan lisääntymään, mutta onneksi elämänkokemus tasoittaa hieman matkaa!Kiitti, terveyttä minäkin toivon enemmän kuin mitään muuta. Ihanaa pääsiäistä sinullekin!

 9. Jade
  27/03/2013 / 6:17 pm

  Hei Marjukka,olen lukenut blogiasi joka päivä ainakin puolen vuoden ajan, mutten ehkä ole koskaan kommentoinut. Laiskuutta ehkä. Nyt kun sain kommentin aikaiseksi, niin kiitän sinua ihanasta, aikuisen naisen blogista, josta saan usein hyvää mieltä ja asuvinkkejäkin. Mutta tämä kuvaus HSP-ihmisestä sai silmäni todellakin pyöristymään. Se oli niin suoraan omasta elämästäni. Olen lapsesta saakka ollut todella ujo ja aivan yber-herkkä. Lauloin mm. kuorossa ja suurinpiirtein joka esityksessä silmistäni valui kyyneleet kauniin musiikin myötä. Ei ole kauaa kun näin kauniita maalauksia galleriassa ja liikutuin niiden kauneudesta ja piti peitellä sitä sanomalla: roska silmässä tai jotain…Kärsin myös unettomuudesta, nukun korvatulpat korvissa sekä laput silmillä, ettei mikään häiritse öisin. Keväällä, kun "valot rävähtävät päälle" pimeän talven jälkeen, ne vievät uneni moneksi viikoksi. Samoin kellon siirto. Jännittävä asia seuraavana päivänä, tai vaikkapa laastari sormessa tekee saman. Siis pienikin muutos rutiinissa.En tunne ketään muuta joka olisi näin herkkä, joten olen todella yllättynyt, että törmäsin tällaiseen juttuun.Myös nuo muut kohdat ovat niin totta, että tähän aiheeseen on ihan pakko perehtyä enemmän. Kiitos sinulle kun toit asian tietoisuuteeni. Nyt netin syövereihin etsimään lisätietoa asiasta… Hyvää kevättä, kellonsiirrosta huolimatta.

 10. Eilamari
  27/03/2013 / 7:09 pm

  Siinäpä tuli meikäläisen luonteenkuva! Ihanaa lukea, että joku osaa tuoda nämä piirteet esiin positiivisina eli vahvuuksina, itselläni kun on paha taipumus nähdä omat luonteenpiirteet aina heikkouksina. Miksi esim. kyyneliin liikuttuminen on hävettävää? Ja kuitenkin tiedän jo nyt, että nieleskelen taas kevätjuhlassa kyyneleitä, kun oma kuopukseni päättää peruskoulun. Jo pelkkä suvivirsi nostaa palan kurkkuun.Tämäkin postaus antoi taas mukavasti ajattelemisen aihetta ja on tosi kiva lukea toisten samankaltaisten ihmisten kommentteja. Olen josku kantanut kirjastosta selkä vääränä kirjoja, jotka tavalla tai toisella sivuavat esim. tätä aihetta. Tähän kun uppoutuu, se vie äkkiä mennessään:-) Tuntuu niin hyvältä, kun vähitellen oppii ymmärtämään itseään ja omaa tapaansa reagoida eri asioihin. Askel askeleelta tulen toivottavasti armollisemmaksi itseäni kohtaan.Kiitos tästä postauksesta!

 11. Marjukka
  27/03/2013 / 8:15 pm

  Hei, olipa hienoa,että jätit vihdoin kommentin! Kiitos sinulle,kun luet blogiani. Teistä ihanista lukijoista saa intoa tähän hommaan, ja kommentit ovat tietenkin bloggaamisen suola.Kyllä tuo HSP-tyypin kuvaus osuu ja upoaa henkilöön, joka on sellainen. Minä olen kyynelehtinyt mm. Albert Edelfeltin Virginie-taulun edessä, ja on lukuisia joululauluja, joita en pysty laulamaan. Tuo, mitä kirjoitit pienistäkin häiriöistä rutiineissa, on minulle ihan tuttua – kovasti jännittää ja miettii. Mutta oli lohduttavaa ja silmiä avaavaa, ettei ole ainut ihminen maailmassa tällaisten ominaisuuksien kanssa. Hyvää kevättä sinullekin! Ja tuossa lempänä oli Amaton-linkki, josta voi tilatakirjan suht edulisesti.

 12. Marjukka
  27/03/2013 / 8:18 pm

  Niinpä, miksi kyynelehtiminen nähdään heikkoutena, tai en tiedä, nähdäänkö, itse en sitä koe niin. Tilanneherkkyys ja empatia peittoavat minusta kuusi-nolla kovuuden, enkä haluaisi vaihtaa omaani pois. n usko, että kukaan kuitenkaan loppuviimeksi haluaisi. Joo, Suvivirsi on ihan tosi liikuttava!!

 13. Sara
  27/03/2013 / 8:58 pm

  Kiva, palataan asiaan. 🙂

 14. Aija
  27/03/2013 / 10:16 pm

  Näitä persoonallisuustyypittelyjä tulee ja menee. Aina jokin on muotia.Ja nuo luokittelut on yleensä niin väljiä plus niin positiivisia, että kaikki haluaa tietenkin olla nyt just tätä tyyppiä…En siis innostu tällaisista, en sitten yhtään.Tottakai jokainen ihminen hermostuu jos pitää tehdä kiireellä. Melkein jokaista on lapsena pidetty jossain vaiheessa ujona. Useimmat ihmiset liikuttuvat jonkinlaisesta taiteesta tai musiikista. Ja sellaista ihmistä ei ole olemassakaan, joka ei järkyty elämänmuutoksista, tai tule nälkäisenä ärsyyntyneeksi :)Tällä tahdon sanoa, että tämä kuulostaa vain yhdeltä uudelta amerikkalaiselta hömpötykseltä, jolla ihmiset voivat selittää vaikkapa irrationaalista käytöstään vai vaatia erikoiskohtelua.

 15. Marjukka
  28/03/2013 / 9:50 am

  Odottelinkin jo toisenlaista mielipidettä, kiitti tästä! Ymmärrän hyvin pointtisi – mä en esim. tykkää yhtään Coelhon tai de Mellon kirjoista, en ymmärrä, voiko homeopatia todella toimia tms. Toivottavasti et kuitenkaan perustanut käsitystäsi mun raapaisulle aiheesta. Käyttäytymistieteet ja niiden tutkimus ovat mielenkiintoisia, minusta ainakin. : )

 16. Laapa
  28/03/2013 / 11:30 am

  Herkkis täälläkin! Oppisinpa vähän vähemmän herkäksi. Ehkä joskus.Täytyypä tehdä tuo testi paremmalla ajalla.Muuten, kun oli puhe niistä keväthuiveista, niin katselin theoutnet.com :issa että siellä on tosi paljon MBn huiveja -50%. Harmittelin itse, kun juuri tulin ostaneeksi normaalihinnalla omani.

 17. Marjukka
  28/03/2013 / 11:39 am

  Mä katselin niitä myös tässä yksi päivä!! Olipa sattuma! Siellä oli aivan ihana beige-valkoinen huivi viidelläkympillä, sanoisin, että todellakin rahalle vastinetta, niin mahtavanlaatusia ne ovat!Herkkyys ei taida kadota mihinkään, mutta elämänkokemus tasaa sitä jonkin verran! : )

 18. Hekku
  28/03/2013 / 2:24 pm

  Tämä oli tosi mielenkiintoinen juttu, sillä löysin testistä hyvinkin selkeästi oman poikani (linkkisi takana oli erikseen testi lasten vanhemmille), joka on herkkä, välillä ylianalyyttinen ja huolestuvaisuteen taipuvainen. Samalla hän on älykäs, huumorintajuinen ja oivaltava – ja tietysti maailman rakkain lapsi 🙂 Perehdyn aiheeseen vielä vähän lisää – ja lukisin mielelläni täällä blogissakin vielä aiheesta – jotta ymmärtäisin pientä pohdiskelijaamme vähän paremmin!

 19. Karla ALL I EVER WANTED IS HERE-blogi
  28/03/2013 / 6:58 pm

  Voi, täällä yksi, joka tunnistaa tekstistä itsensä! Piirteet ovat suurimmaksi osaksi vain eduksi terveysalalla työskennellessä ja tukevat eloa rutiineja rakastavan pikkutaaperon äitinä. 🙂

 20. johanna
  28/03/2013 / 8:09 pm

  Hei,Kylläpä oli mielenkiintoinen postaus ja löysin itseni niin monesta kohdasta. Alisuoriutuja tarkkailun alaisena… inhoan tehdä hommia toisten tarkkaillessa, kun taas yksin omassa rauhassa saan aikaiseksi vaikka mitä, ja olen kyllä siitä huolimatta tosi sosiaalinen. Tarvitsen kuitenkin omaa rauhaa, se on kultaakin kalliimpaa. Esim. töistä tullessa nautin siitä, että saan olla hetken aivan yksin vailla minkäänlaisia häiriötekijöitä…Eniten itseäni häiritsee se, että toisten ihmisten mielialat vaikuttaa niin hirveän paljon omaan mieleeni. Jos joku on pahalla päällä, agressiivinen tms. ahdistun siitä ihan kauheasti, vaikka toki vanhemmiten ymmärränkin, että kaikesta ei voi ottaa itseensä. Toki ikä on tuonut tullessaan myös sen, että yksinkertaisesti valikoin minulle sopivat ystävät… sitä vaan ei oikein työelämässä pysty aina tekemään… mutta energiasyöpöt olen yksityiselämästä opetellut jättämään pois, vaikka vaikeaa se on ollutkin.Huolehdin ja murehdin joka asiasta ja olen tunnollinen, ärsyttävyyteen asti… haluaisin ottaa rennommin, niin kotona kuin töissäkin. Toisten velttoilu ottaa niin päähän. Itkeä tuhristan missä milloinkin, hoitoalalle se tuo joskus vähän kiusallisiakin tilanteita, mutta toisaalta olen kyllä onnellinen empatiakyvystäni. En koskaan, ikinä halua loukata ketään ja pyrin välttämään kaikenlaisia ristiriitoja. Tosin osaan kyllä puolenikin pitää!Ihmisen mieli on niin jännä, olenkin miettinyt, että oppiiko sitä koskaan kokonaan tunnistamaankaan itseään. Ja voi kun osaisi ymmärtää ja olla armollinen itselleen. Loppupeleissä sitä on armollinen enemmän muille, mutta itselleen on paljon ankarampi..Hui, mikä määrä tuli tekstiä. Kiitos hienosta ja ajattelua herättävästä postauksesta 🙂

 21. Marjukka
  28/03/2013 / 9:34 pm

  Niin varmasti, empatiaa terveysalalla tarvitsee, jos jossain!

 22. Marjukka
  28/03/2013 / 9:40 pm

  Kiitos sinulle upeasta kommentista! Ihan kun olisi tässäkin omaa luonnettaan lukenut. Tunnollisuus on minunkin vaivani, ihan liian kanssa. Itselleen on tosiaan ankarin tuomari, minä ainakin joudun tekemään kovasti sen kanssa työtä, että olisin itselleni armollinen. Ja muiden ajatuksistahan sitä ei ole vastuussa millään lailla!Tuota alisuoriutumista olen monesti miettinyt musiikkiopistotaustan pohjalta – ne kurssitutkinnot opistossa olivat kauheita, enkä ikinä osannut antaa parastani paitsi yhdessä: SIbiksen pääsykokeissa…Yritetään olla itellemme armollisempia, eiköstä juu? : )

 23. Norppa
  31/03/2013 / 8:23 pm

  Tämä oli kiinnostava postaus, koska mäkin lueskelen mielelläni ihmismielen liikkeistä ja mekanismeista. Ja se, mitä joku ylempänä kommentoi muodiksi, on mun mielestä nimenomaan hienoa tieteessä – aina tulee uutta tietoa. :)Mä en tosin kuulu tuohon ihmisryhmään, mutta tietysti luettelossa oli myös sellaisia ominaisuuksia, kuten empatia ja masentavien asioiden välttely, jotka pätevät muhunkin. Ootko sä tehnyt tätä testiä koskaan? http://fi.wikipedia.org/wiki/Myers–Briggsin_tyyppi-indikaattori Mäkään en muuten innostu Coelhosta yhtään. 😀

 24. Eeva
  01/04/2013 / 7:00 am

  Mielenkiintoinen aihe todellakin! Kirjan luettuani moni asia selittyi. Suosittelen myös The Highly Sensitive Person´s workbook. Tehtävät voi skipata, mutta teksti on täyttä asiaa.

 25. Marjukka
  01/04/2013 / 12:05 pm

  Samaa mieltä, ihmismielen liikkeet kiinnostavat, psyka oli lukiossa lemppariaineitani. Enpä ole tehnyt testiä, kiitos linkistä, pitääpä mennä sinne.

 26. Marjukka
  01/04/2013 / 12:05 pm

  Kiitti tästä vinkistä, kiinnostuin tosissani asiasta, ja odottelen kirjaa saapuvaksi… : )

 27. meri
  02/04/2013 / 3:47 pm

  Hei Marjukka,Kiitos kirjavinkistä! 🙂 Pari päivää sitten luin tämän postauksesi ja se jäi mieleeni, ja tänään palasin lukemaan sen vielä uudelleen ja tilasin myös kirjan.Tein linkkaamasi testin ja luin myös blogia, jonne oli linkki postauksesi lopussa. En malta odottaa, että pääsen lukemaan tilaamaani kirjaa. Olen ainakin koko aikuisikäni tiedostanut olevani kaikessa erityisen herkkä ja jotenkin "oudon herkkä", mutta oli yllätys että tällaisesta asiasta on olemassa tutkimusta ja kirjoituksia, ja että muutkin voivat kokea samantyyppistä herkkyyttä niin syvällisesti – en olekaan yksin ja ainoa "outo". Ihan kuin kaikissa tähän asti lukemissani kirjoituksissa olisi puhuttu myös minusta. Oikeastaan jopa uskomatonta, miten vahvasti tunnistin itseni lähes kaikesta, ei vain joistain asioista…Kiitos vielä ja ihanaa kevättä sinulle! 🙂

 28. Tuija
  02/04/2013 / 7:10 pm

  Kiitos, Marjukka, tästäkin kirjoituksestasi! On isnpiroivaa lukea kaikenlaisia ajatuksia ja mietteitä. Pieniä kommenteja kirjoistakin esimerkiksi on mukava lukea. Kaikkihan nämä kuuluvat Fab Forty -elämään. Kaunista ja ihanaa huhtikuuta tv. Tuija

 29. Marjukka
  03/04/2013 / 8:33 am

  Kiitos kommentista! Tämä oli minua kiinnostava aihe, ja ehkä kirjoitan vielä lisää, kun olen lukenut kirjan. Aurinkoista huhtikuun alkua sinullekin!

 30. Marjukka
  03/04/2013 / 8:37 am

  Kun löytää vertaistukea, tai huomaa, että on muitakin samantyyppisiä imisiä, se auttaa kummasti! Uskon, että kirja auttaa parempaan itsetuntemukseen, ja ehkä voi saada ahaa-elämyksiäkin. Ihanaista kevättä sinullekin!

Vastaa