Aurinkoinen päivä Pietarsaaressa

Onko lukijoissani pietarsaarelaisia tai siellä käyneitä? Minä käyn tässä viehättävässä kaupungissa pari kertaa vuodessa, sillä vanhempani viettävät eläkepäivään täällä. Isäni on myös syntyjään pietarsaarelainen, joten tarinat kaupungin kulmilta ovat kivaa kuultavaa.

Pietarsaaressa käynti on vähän kuin kävisi ulkomailla. Kaupungin ykköskieli kun on ruotsi. Pietarsaaressa on pienuudestaan huolimatta paljon näkemistä. Minäkin käyn mielelläni samat paikat läpi joka kesä: torin, Fäbodan hiekkarannat, Skatan hiljaiset korttelit, lempparikaupat… Oikeastaan en tiedä, kumpana kaupunki on viehättävämpi, jouluisin vai kesäisin. Jouluna suuret kaupungin symbolit, Usko, Toivo ja Rakkaus, koristavat pääkatua, ja ne tuikkivat pienempinä versioina lähes kaikista kaupungin ikkunoista. Talojen pihat ovat kaikkina vuodenaikoina viimeisen päälle hoidettuja ja somistettuja.

Kaupungin keskellä on tori, joka jakoi aikanaan kaupungin köyhien ja rikkaiden puoliin. Pohjoispuolella sijaitsi tupakkatehdas ja sen takana nykyään viehättävä ja suojeltu Skata, kapeat työläiskorttelit. Siellä kävellessä on ihanan hiljaista, ja jos talojen sisäpihojen portit ovat raollaan, voi kurkkia viehättäviin pihapiireihin, ihailla syreenejä ja ruusupensaita. Talojen nurkat ovat viehättävästi kallellaan… Eteläpuolella kadut ovat leveämpiä ja talot kiveä.

Portin läpi Skataan, tervetuloa!

DSC_0008

  Tupakkatehtaan kello

DSC_0007

DSC_0010

DSC_0011

DSC_0013

DSC_0020-001

Varmaan Suomen suloisin kampaamo! Sen takana on Runebergin äidin kotitalo.

DSC_0022

Puutarhoista pitäville mukava nähtävyys on Aspegrenin puutarha. Paikka on vanha pappilamiljöö 1700-luvulta. Puutarha on kunnostettu aikoinaan eläneen kirkkoherra Aspegrenin puutarhamallin mukaan. Hän opetti puutarhanhoitoa ihmisille. Aspegrenin puutarhassa on myös kiva kahvila. Vanhaa pappilaa kunnostetaan parhaillaan.

DSC_0041

DSC_0045

Puutarhan kasvit olivat vielä aluillaan, mutta loppukesällä on rehevää.

DSC_0048

Meri on ihan keskeinen elementti Pietarsaaressa. Jos haluaa viettää rantaelämää, on Fäbodan upeat hiekat oikea paikka siihen. Vierasvenesatamassa on viehättävä Pavis, joka on myös kunnostettu, ja jossa voi käydä vaikka lounaalla.

DSC_0053

DSC_0057-001

Oma suosikkinähtävyyteni on Malmin talo, osa kaupunginmuseota, eli entinen laivanvarustaja Otto Malmin kotitalo. Viehättävässä miljöössä on myös vanhanajan kauppamuseo. Lapset pitävät museosta nimeltä Nanoq, joka on arktisten alueiden matkaajan Pentti Kronqvistin elämäntyön tulos. Koulupuistossa on kiva kävellä, ja ihailla satoja eri kukka- ja puulajikkeita loistossaan.

Pietarsaaressa on myös muutama todella viehättävä kauppa, joista tulee oma postauksensa. Aikoinaan, kun Pietarsaaresta pääsi vielä laivalla Ruotsin puolelle, kaupungin nuorisokaupat olivat todella muodikkaita. Muistan muutamatkin putiikit, joissa oli kiva käydä kesätienestejään käyttämässä. Myös muutamassa sisustusliikeeseen on kiva mennä hipelöimään pikkutavaroita… Ja tietenkin torilla jätskillä käyminen on must – annokset ovat ihan vailla vertaa! Heinäkuussa on Jaakon päivät, joka on vilkas kesätapahtuma.

Ohi ei siis kannata ajaa! Mukavaa viikon alkua!

Share:

4 Comments

 1. VN
  09/06/2013 / 10:31 pm

  Opiskelin vuosia sitten kaksi vuotta Pietarsaaressa. Silloin en kaupungin viehättävyyttä tajunnut. Liian hiljainen kaupunki meille opiskelijoille, ajatelin silloin. Nyt katson noita kuvia ja tajuan, kuinka monet kasvot tuolla pienellä kaupungilla on. On meri, rannat, ihana Skata jne… Olen myyty!Pietarsaaresta lähdettiin myös aikoinaan rasvareisuille Ruotsiin. Ja se oli hienoa se. Ihan ulkomaille. Täytyykin seuraavan kerran Suomessa lomaillessa kääntää auton nokka kohti Pietarsaarta.

 2. Marjukka
  10/06/2013 / 3:55 pm

  Varmasti opiskelijoille liian hiljainen. Pienihän tämä on, mutta aika aktiivinen kuitenkin. Täällä on kiva käydä lomailemassa! Eikä Kokkola naapurissa ole hullumpi sekään. : )

 3. Eva Jakobsson
  11/06/2013 / 10:10 pm

  Hei, löytyy ainakin yksi lukija Oravaisista – siis 50 km etelään Pietarsaaresta. Ja onhan koko Suomi kaunis maa. Pidän tosi paljon blogistasi.Vaikko olen eri kokoa, saan mukavasti inspiraatiota. Kiitos miellyttävistä hetkistä! Tervisin Alman kaveri

 4. Marjukka
  12/06/2013 / 8:52 am

  Kiitos kovasti, kommenttisi lämmitti mieltä kovasti! Hyvää kesää sinulle!

Vastaa