Kohti syysssesonkia

Vaikka kesävaatteissa saa toivottavasti kulkea vielä elokuun loppuun, syyskuun alkuun, niin kummasti se mieli vain alkaa kääntyä syyssesonkiin. Syksy on vaatteiden ja asusteiden osalta itselleni se mieluisin. En ole ihan kotonani shortseissa tai sandaaleissa, vaikka kesää rakastankin. Tykkään yli kaiken villaneuleista, saappaista, huiveista… Syksyllä kannattaa myös panostaa toimiviin klassikkoihin, takkeihin, bleisereihin yms., koska valikoimat ovat hyvät.

Syksyllä on myös aika miettiä, millaseen vaatekaapin sisältöön on todella hyvä pyrkiä. Jonkin verran tekee mieli hioa tyyliään. Joitakin juttuja olen mietiskellytkin. Väreistä pitkästä aikaa on miellyttänyt musta. Minulla oli pitkä musta kausi muutama vuosi sitten, ja sen tuloksena musta alkoi tökkiä niin, etten ole sitä pariin vuoteen käyttänyt. Mutta nyt olen yllättänyt itseni katselemalla mustia juttuja pitkästä aikaa. Mustista arkivaatteista minulta löytyy musta villamekko, nahkahousut, pillihousut, pari bleiseriä sekä pieni nahkatakki. Hyvä peruskombo siis.

Toinen himotus on suorat housut. Sama juttu: muutama vuosi sitten käytin vielä suoria housuja varsin paljon. Sitten tuli niihinkin kyllästyminen, ja pari viimeistä vuotta on kulunut farkuissa ja pilleissä. Lempimallini löytyy Filippa K:lta, korkeahkot, flare-mailliset housut. Minulla on yhdet harmaat, mutta harmikseni ne ovat kutistuneet kaapissa…

Kolmas, tärkein juttu on päätös satsata vaatteiden laatuun. Olen huomannut, että kun olen hankkinut yhden laadukkaan teepparin, käytän sitä lähes koko ajan, ja ne vähemmän laadukkaat jäävät vähemmälle käytölle. Sama silkkipuseroiden kanssa, hulluna silkkiin kun olen, panostus laadukkaaseen, paksuun silkkiin on kannattanut. Jälleen Filippa K:n ja Repeatin silkit pitävät värinsä ja saumansa, ne kestävät mainiosti konepesua hienopesuohjelmalla ilman linkousta. Halvemmat eivät kestä niiden tahdissa. Massimo Duttin kauluspaidat hajoavat saumoista. Zarasta taidan ostaa enää vain työhousuni, eli ne pillifarkut.

Mihin sitten aion tulevana syksynä panostaa myös? Perusjuttuihin: paitikset, farkut, suorat housut, pitkähihaiset, löysät t-paidat. Kun kaapissa on toimivia perusjuttuja, voi asusteilla vähän revitellä.

Entä sitten vaatteiden malli? Löysät ylä- ja alaosat ovat vallanneet tilaa tyköistuvien tieltä. Tosin bleisereiltäni vaadin hyvää istuvuutta entistä enemmän. Uusilla linjoilla tekee mieli leikitellä, esim. cocoon-mallinen takki olisi ihana löytö. Viime vuosien aikana olen koonnut hyviä perusjuttuja kaappiini, kuten mustat, korkeat nilkkurit, parit saappaat, nahkahousut, kashmirvillaneuleita, peacoat, muutama laatulaukku. Niihin en kyllästy, ja kun väritkin ovat toisiinsä sopivia, ne ottaa taas ilolla käyttöön, kun ilmat viilenevät.

Summa summarum: vähemmän on enemmän, laatu korvaa määrän, pysy perusjutuissa. Tähän on hyvä pyrkiä, kun editoi vaatteitaan.

Alla muutama inspiraatiokollaasi Polyvorella tehtynä. Klikkaa kuvaa, niin näet, mistä tuote on. Mukana myös syksyn söpöin laukku, Mulberryn Primrose!

Untitled #8

Untitled #9

Untitled #10

Untitled #11

Mukavaa perjantai-iltaa!

Share:

19 Comments

 1. Mapsi
  19/07/2013 / 9:58 pm

  Kyllä vain, vähemmän on enemmän. Itsekin olen viime vuosina YRITTÄNYT karsia määrää ja satsata laatuun -tosin siinä onnistumatta kovinkaan hyvin. Mulla on tavoite mahtua edellistalvena hankittuihin neule- ja kotelomekkoihin ensi syksymä, joten suuria hankintoja ei ole tulossa 😀 Toivottavasti ainakaan. Vielä en ole antanut lupaa yaaveilla syysvaatteista….Nooh, jos jota7n pitää miettiä, kiin musta hyvälaatuinen villapoolo, mutta juurikaan muuta en taida tarvita. Hih..eri juttu sitten kun syysvaatteet kauppoihin saapuvat 😉

 2. Maikku
  19/07/2013 / 9:58 pm

  Juuri noin itsekin ajattelen, less is more! Hienoa, että tuot esille tällaisen näkemyksen näinä "kertakäyttöaikoina", jolloin ostetaan aina vain uutta ja uutta ihan ostamisen ilosta. Monissa blogeissa hiukan harmittaa sellaisen kuvan antaminen lukijoille, että jokaiseen tilaisuuteen tai muuten vain jokaisella kaupunkireissulla on ostettava uutta vaatetta ja asustetta. Harkinta, maltti ja oman maun tunteminen ovat avainasemassa toimivan vaatekaapin rakentamisessa. Ei silti, joskus on kiva vähän hullutellakin.

 3. TInkeri
  19/07/2013 / 10:23 pm

  Niin samaa mieltä! Amen.

 4. -jaana-
  20/07/2013 / 7:54 am

  Juuri näin! Laatu korvaa määrän. Vähemmän on enemmän. Täsmällinen kirjoitus.Muutama "täsmäisku" itselläni vielä syksyn ja talven varalle ja sitten well done!

 5. Mapsi
  20/07/2013 / 8:20 am

  Jep, näin juuri! Ja näin kesän jälkeen kyllä kannattaa käydä se oma vaatekaappi huolella läpi ennenkuin ryntää tekemään uusia ostoksia, ihan kuin sinäkin teit tuon mustan osalta! Ja kun taas (toivottavasti pian) minä mahdun niihin viime talvena kutistuneisiin mekoihin, on kuin olisi taas saanut jotain uutta! Mielenkiintoista muuten nähdä mustaa väriä päälläsi! Varmasti sopii yhtä kauniisti, kuin murretutkin sävyt.

 6. Marjukka
  20/07/2013 / 9:41 am

  Yrityshän on jo hyvä kymmenen. Sullahan on niin ihania mekkoja ja hameita, että niistä riittää pitkäksi aikaa. Tajuan silti "ongelman", kun tarjolla on kaikkea ihanaa…

 7. Marjukka
  20/07/2013 / 9:45 am

  Lieneekö kertakäyttökulutus hieman sukupolvienkin juttu? Nuorena ei meidän käytössä ollut esim. internetin ihmeellistä maailmaa, vaan ostamaan mentii silloin, kun tarvittiin jotain. Tosin opiskelijana tajusin suurkaupungin kauppojen ihanuudet, ja piti tehdä kovasti töitä rahojensa eteen opiskelujen ohella, jotta sai ostettua itselleen esim. syysuutta. Itseasiassa haluan kovasti vähentää määrää, mutta lisätä laatua. Katsotaan onnistuuko.

 8. Marjukka
  20/07/2013 / 9:46 am

  Varmasti onnistut, olet niin täpäkkä nainen!! Mun on blogiasi ikävä, Mapsi, milloin taas aloitat!?

 9. Marjukka
  20/07/2013 / 9:47 am

  Siihen haluaisin pyrkiä. Laatua, mutta toisiinsä yhteensopivia kokonaisuuksia.

 10. Preferita
  20/07/2013 / 8:00 pm

  Hieno kirjoitus Marjukka! Parasta siinä oli minusta se, että sinä todella pohdit ennenkuin ostat. Käyt läpi nykyiset vaatteesi, mietit mitkä niistä ovat erityisen hyviä (ja miksi) ja mitä uutta ehkä toivoisit. Ilmankos sinä näytät aina niin täydelliseltä! Sitä paitsi sen lisäksi että sinulla on sellainen vaatevarasto, jonka mielelläni ottaisin itselleni, ottaisin lisäksi myös samanlaisen harkintakyvyn ja luonteenlujuuden houkutusten edessä!

 11. Maija M.
  20/07/2013 / 8:43 pm

  Minäkin odotan jo salaa syksyä ja syyspukeutumista. Vaikka tykkäänkin todella paljon mekoista ja kiilakorkosandaaleista, niin kyllähän syyspukeutumisessa on sitä jotain 🙂 Ja niin allekirjoitan saman, mitä sinäkin: laatu korvaa määrän!

 12. Marjukka
  20/07/2013 / 9:16 pm

  Kääk, olet liian kohtelias!! Ei mulla tosiaankaan ole aina luonteenlujuutta! Enkä tosiaan näytä täydelliseltä!!! Mutta nyt on yritystä. Olen niin läpikyllästynyt monen merkin vaatteiden huonoon laatuun, etten halua enää yhtäkään sellaista kaappiini. Nyt laitan kohteliaisuuden kiertoon: sinä itse tunnut omistavan ihan huipun vaatevaraston, ja olet vissiin säästänyt aika paljon vaatteita. Eli ne ovat varmasti hyvälaatuisia kamppeita. Olen monesti ajatellut, että haluaisin pukeutua vain muutaman merkin vaatteisiin, ja nyt sitten ajattelin toteuttaa sen. Sain kyllä kuulla täällä kotona, että suunnitelmani ovat aina hyviä, mutta toteutus jää vähän puolitiehen… ; )

 13. Marjukka
  20/07/2013 / 9:18 pm

  Hih, vähän salaa sitä pitää muodon vuoksi odottaa. Ihan ilahtuneena katsoin äsken säätiedotuksen, lämmintä luvassa taas. Mutta suunnittelun voi alkaa jo, vai mitä!

 14. Mapsi
  20/07/2013 / 11:03 pm

  Kiitos kaunis Maikku! En taida malttaa pysyä poissa enää kovin pitkään 😉

 15. Marjukka
  20/07/2013 / 11:30 pm

  Hei kaimalle, meillä on sama lempinimi!

 16. Minttu
  21/07/2013 / 12:03 am

  Sullakin menossa jo syksyfiilikset… Ihan ihania kaikki tunnelmallset pimeät illat ovat, sateen ropistessa ikkunaan… Mutta ei nyt sentään luovuteta vielä, onhan vasta heinäkuu! 🙂

 17. Marjukka
  21/07/2013 / 2:35 pm

  Ei ihan ehkä fiilikset, mutta suunnitelmat – niitä pitää olla ja kaikenlaisia projekteja! Vaatekaapinn sisältö on sellainen aina elävä projekti. Ja en tiedä, mistä johtuu, että juuri kun on ajatellut, että tämä on se tyyli jossa pysyn loppuelämäni, sitä haluaakin jotain vähän uutta mukaan! Nainen saa toki muuttaa mieltään, niinhän sitä sanotaan! Syksystä puhuminen saa mut muuten aina haluamaan omenapiirakkaa…

 18. Preferita
  21/07/2013 / 5:56 pm

  Voi kun olisikin niin viisas, että osaisi aina ostaa vain laadukasta ja vain sellaista, jota todella tulee käytettyä! Tulee niitä hutiostoksia, vaikka kuinka yrittäisi olla järkevä. Joskus laatu pettää, joskus vaate ei vaan istu. Vaan mitä sitä suremaan. Kaikkein tärkeintä on minusta, että pukeutumisen pitää tuntua kivalta. Että vaatteissa viihtyy ja niissä on hyvä olla. Että uudesta ostoksesta on iloa! On sitä suurempiakin syntejä kuin ostaa joskus joku nätti vaate…Minun ongelmani ei yleensä olekaan se, että vaatteiden laatu ei ole tarpeeksi hyvää tai kestävää. Ongelma on siinä, että en edes ehdi käyttää vaatteita tarpeeksi, kun jo näen jotain uutta ja ihanaa. Niinkuin sinäkin ennustit: kashmirneuleita, villahuiveja, syksyn värejä… huoh. Niin että jos joskus pikku lipsuminen toteutuksessasi tuleekin, niin ainahan voit sanoa, että tämä on sellainen "tapetointiprojekti", huolellisesti suunniteltu ja etenee hitaasti mutta varmasti…

 19. Marjukka
  21/07/2013 / 6:01 pm

  Voi, just ku mä! Mun ongelma on, kuten joskus olen sanonutkin, että tykkään niin monesta tyylistä, että se omin tyyli taitaa olla "monityylinen"! Pukeutuminen tuntuu kivalta, välillä vähän liiankin… Mutta kuten sanoit, suurempiakin syntejä on kuin ostaa nätti vaate, eikä mulla taida muita varsinaisia paheita ollakaan…

Vastaa