Kiropraktikolla 1/2

Istun Uudenmaan kiropraktikkojen valoisissa ja vastaremontoiduissa työtiloissa. Tero Nikulainen tarjoaa kahvia, ja kun kieltäydyn kohteliaasti, hän huudahtaa: ”Mä arvasin, että sä et ole kahvi-ihmisiä!” No, olenhan minä, mutta nyt on jännempää tekemistä. Tero on hoitanut minua viime vuoden marraskuulta, ja tuloksiin tyytyväisenä pyysin häntä yhteistyöhön.

Mitä kiropraktiikka on? Teroa siteeraten: siinä korjataan subluksaatioita, rangan liikeradan häiriöitä.  Miksi ranka on tärkeä? Koska sen sisällä kulkee selkäydin, ja se vie viestiä aivoille. Joka nikaman välistä oikealle ja vasemmalle kulkevat ääreishermot. Ne menevät esim. lihaksiin ja sisäelimiin. Jos siis rangan nivelen liike on häiriintynyt, se vaikuttaa hermoston toimintaan sekä aivojen ja kehon väliseen viestintään. Ihmisellä saattaa olla jo oireita, tai sitten ei. Kiropraktiikka hoitaa myös ennaltaehkäisevästi.  ”Pelkkä oire on myös erittäin huono terveyden mittari”, Tero sanoo. ”Hermoston toiminnasta vain 15% on kiputuntemuksen välittämistä, loput 85% on toimintaa, jota emme tunne, esimerkiksi sisäelinten toiminnan varmistamista.”

Teron mukaan rangan terveydestä ei puhuta tarpeeksi. Hänen kokemuksensa mukaan moni asiakkaan kärsimä oire, vaikkapa sydämen rytmihäiriöt tai astma, on helpottanut, kun ranka on saatu toimimaan. Kiropraktiikka ei ole kuitenkaan pelkästään yhden oireen, vaan kokonaisvaltainen, koko terveydentilaa koskeva hoitomuoto. Mitä paremmin selkärankasi toimii, sitä paremmin hermostosi ja kehosi toimii. Myös se, miten elät, lepäät, liikut, syöt, vaikuttaa vointiisi.

Tero on opiskellut viisivuotisen, yliopistotasoisen koulutuksen Amerikassa. Kiropraktikkojen koulutus on kaikissa sitä antavissa maissa kutakuikin sama. Koulutusta valvoo WHO. Kiropraktikko-opiskelijat opiskelevat esim. lääkärikoulutukseen verrattuna enemmän anatomiaa, neurologiaa, radiologiaa.

Monella saattaa olla mielikuva, että kiropraktikko naksauttaa voimalla rankaa, ja pelottavin asia on se rangan pauke. Googlasin Kiropraktikkoliiton sivuilta, mistä napsahtava ääni hoidotilanteessa itseasiassa tulee: nivelnesteessä muodostuvien kaasukuplien rikkoutumisesta, eikä se vaikuta hoidon tulokseen. Eli oma rankasi ei rutise siinä tilanteessa. ”Samat ihmiset, jotka sanovat, etteivät ikinä uskaltaisi mennä kiropraktikolle, vetävät kipulääkkeitä päivittäin”, Tero sanoo. ”Ja jos sitten käydään katsomassa lääkeinfosta mahdollisia sivuoireita, niitä on aika paljon.”

Kiropraktinen hoito sopii kaikenikäisille. Nuorin Teron hoidettava on ollut kuukauden vanha vauva, vanhimman potilaan ennätystä pitää Kalle Hietanen, Teron yhtiökumppani, joka hoiti 93-vuotiasta. Yleisimmin hoitoon hakeutuvat selkä- ja niskakivuista, päänsärystä ja iskiaksesta kärsivät. Jotkut tulevat hakemaan apua huonon ryhdin  tai hermostollisten oireiden takia.

Mitä vastaanotolla sitten tapahtuu? Aluksi asiakas haastatellaan, sen jälkeen suoritetaan motorisen hermoston tutkimus: mitä rangan sisällä ja hermostossa tapahtuu. Tämä tehdään laitteella, joka skannaa selän. Ryhti ja liikepalpaatiot tutkitaan, eli miten ranka toimii ja liikkuu. Sen jälkeen suoritetaan ensimmäinen hoito, joka on aina tunnusteleva, eli kiropraktikko katsoo, miten keho reagoi.

(”Skanneri” on hermoston toimintaa mittaava subluxation station, jonka alkuperäinen tarkoitus on ollut mitata avaruuslennoilta palaavien astronauttien selkälihaksissa tapahtuneita muutoksia. Laite onkin Yhdysvaltain avaruussäätiön sertifioima (certified by the Space Foundation) Kiropraktikot käyttävät laitetta mittaamaan selkänikamien virheasentojen ja muiden jokapäiväisten stressitekijöiden aiheuttamaa epänormaalia hermoston toimintaa. Laitteen avulla voidaan paljastaa kehon ja rangan toiminnassa ongelmakohtia paljon ennen kuin ihminen tuntee varsinaisia oireita. Hoidon edistymistä voidaan seurata mittaamalla hermoston toimintaa tasaisin väliajoin, jotta ihminen saa aina asianmukaista hoitoa ja hoitotoimenpiteitä voidaan tarvittaessa muuttaa. (Teksti osin lainattu Uudenmaan kiropraktikkokeskuksen kotisivuilta.)

Miten kiropraktikko hoitaa liikehäiriöitä ja mistä niitä tulee? ”Sellainen voi syntyä mistä vain, vaikkapa huonosta työergonomiasta tai huonosti nukutusta yöstä”, Tero kertoo. Kun nivelväliin syntynyt liikehäiriö on ollut tarpeeksi kauan, nivelsiteet ja tukilihakset alkavat toimia epäsymmetrisesti. Kun kiropraktikko hoitaa, hän tekee nopean venytyksen pehmytkudoksiin, samalla rikkoen muodostuneet kiinnikkeet. (Ja huom, tämä e i  satu.) Jos aluetta hoidettaisiin mobilisoida hitaasti, siihen menisi aikaa, eikä tulos olisi niin tehokas.

Pauke ja kaulan hoitaminen aiheuttanevatkin eniten pelkoja ihmisissä. ”Se lienee synnynnäinen asia”, tuumaa Tero tähän. Onhan selvää, jos joku koskee niskaan, itsesuojeluvaisto iskee päälle. ”Kuvitellaan, että pää kääntyy hoidettaessa ihan hirveesti”, Tero nauraa, ”mutta loppujen lopuksi pää kääntyy hyvin vähän. Pää kääntyy enemmän, kun katsot olkasi yli autoa ajaessa”.

Selän hoidosta Tero puhuu pitkään, ja vähän kieli poskessa. ”Sen pitäisi olla yhtä tärkeää kuin hampaiden pesu. Harjaatko hampaat joka päivä? Kyllä. Sattuuko niihin? Ei. No minkä ihmeen takia sitten peset niitä?” Niinpä.”Mun tehtävänä on pitää sun ranka liikkuvana, sun tehtävänä on liikuttaa sitä”, Tero sanoo.

Vielä pääsemme keskustelussamme aivoihin, joka selän hoidossa on tärkeä näkökulma. ”Aivot tarvitsevat happea, glukoosia, myös liike-enegriaa eli propriosektiota.Yhdeksänkymmentä prosenttia aivojen tarvisemasta energiasta tulee selkärangan liikkeestä. Siksi selkärangan toiminta on niin tärkeä”, Tero selittää.

 ”Jos joku osa rangasta on pitkään toimimatta kunnolla, aivojen saama ravinne ei pääse sataan prosenttiin – tällöin aivojen toiminta alkaa heiketä, samoin kehon toimintataso. Oire siitä välttämättä ei näy heti, vaan saattaa tulla jopa neljänkymmenen vuoden päästä. Jos tajuttaisiin selän todellinen merkitys aivoille ja keholle, sitä huollettaisiin vähän enemmän.”

Taidan venytellä illalla tavallista huolellisemmin!

                                                                 *****

Yhteistyössä Uudenmaan Kiropraktikkokeskuksen kanssa

Kiropraktikko Tero Nikulainen tarkisti tekstini. Kuvissa Piia Hannikaisen hoitotilanne.

Share:

18 Comments

 1. Pauska
  26/08/2013 / 1:57 pm

  Kiitos mielenkiintoisesta jutusta. Jatkoideana toivoisin esittelyä venyttelystä, sillä veikkaan, että Tero on osannut antaa sopivia ja hyviä venytyksiä. Käytän vanhaa mutta ihan hyvää Callanetics-kirjaa, jossa on hyviä venytyksiä. Lisäksi pyrin käymään terveysliikunnan venyttelyssä kerran viikossa.

 2. Anonyymi
  26/08/2013 / 3:49 pm

  Kiitos upeasta jutusta! Tärkeää asiaa, jota ei aina tule kuitenkaan ajatelleeksi.

 3. Marjukka
  26/08/2013 / 5:32 pm

  Hyvä idea, laitanpa korvan taa. Vanhassa vara parempi toisinaan.

 4. Marjukka
  26/08/2013 / 5:32 pm

  Ei kestä, kiva, kun saatiin juttu tehtyä.

 5. Eliza.V
  26/08/2013 / 5:57 pm

  Olipa mielenkiintoinen juttu, kiitos siitä ,aijon kokeilla !

 6. Anonyymi
  26/08/2013 / 6:35 pm

  Mielenkiintoinen juttu. Miehelläni on lieviä selkäongelmia, joihin olemme todenneet, että liike on tosiaan lääke. Hyvä tietää, että Kiropraktikot ovat noin ammattitaitoisia, jos vaivat pahenevat, pitää miettiä ajan varausta. Itse harrastan liikuntaa monipuolisesti, mutta epäilen Pilateksen olevan keholleni tärkein. Siinähän keskivartalon vahvistaminen ja rangan liikkuvuus ovat tärkeässä osassa. Aina ei tarvitse liikkua "tyrät ryskyen".Hienoa, että hän mainitsee myös ravinnon tärkeyden! Sen jälkeen, kun todella aloimme panostaa ravintoon on monta pientä kremppaa hävinnyt. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus.2/2-osaa odotellessa.(toivottavasti tämä tulee nyt näkyviin, Opera selaimella ei wörkkinyt)

 7. Dahlia
  26/08/2013 / 6:53 pm

  Tämä oli mielenkiintoista, kiitoksia!

 8. Marjukka
  27/08/2013 / 6:17 am

  Ei sitä aina tajua, minä ainakaan, että pitäisi panostaa ennaltaehkäisyyn, niin selkä- kuin muissakin terveysjutuissa. Veyttely ja selän liikkuvuus on niin tärkeää!

 9. Marjukka
  27/08/2013 / 6:18 am

  Ihan samaa mieltä olen kanssasi, ihminen ON psykofyysinen kokonaisuus, ja aina pitäisi selvittää syy, ei hoitaa nopeasti oiretta. Itse rakastan raskasta hikitrreeniä, mutta ei sitäkään voi joka päivä tehdä… Joo osa 2/2 on oma hoitokertomuskseni.

 10. Marjukka
  27/08/2013 / 6:19 am

  Eipä kestä, kiva, kun Tero lähti tähän juttuun mukaan.

 11. Auringonkukka
  27/08/2013 / 9:29 am

  Kiitos hyvästä, mielenkiintoisesta ja varmaan kaikille meille tärkeästä jutusta. Innolla odottelen toista osaa, ja harkitsen kiropraktikolle menoa. Voisitko kertoa vielä ihan yhden käytännön asian, eli mitä hoitokerta noin suunnilleen maksaa? Kiitos 🙂 & hyvää vointia sinulle.

 12. Marjukka
  27/08/2013 / 10:26 am

  Muistaakseni 70€, sarjasta sai alennusta. Kiva, kuin tykkäsit jutusta!

 13. Anonyymi
  27/08/2013 / 1:04 pm

  Kiitos, tämä oli mielenkiintoinen.Tähän asti olen pitäytynyt omassa liikkumisessa ja pahan jumin iskiessä hieronnassa. Mutta tämä pidetään mielessä. Vierivä kivi ei sammaloidu?t. Aija

 14. Anonyymi
  27/08/2013 / 2:13 pm

  Nyt on ihan pakko tarkentaa faktoja. Aivojen tai tarkemmin neuronien ainoa energian lähde on vernkierron mukana tuleva glukoosi. Proprioseptio tarkoittaa asento- ja liiketuntoa, joka on tärkeä asia, muuta ei liity aivojen energian saantiin. Koulutetut kiropraktikot varmastikin osaavat asiansa ja selkärangan huoltaminen ja hoitaminen on erinomaisen tärkeitä asioita, mutta termit olisi syytä osata jo ihan uskottavuudenkin vuoksi.Neurologi

 15. Marjukka
  27/08/2013 / 2:49 pm

  Pitänee varmaan vieriä niin kauan kuin voi! : )

 16. Marjukka
  27/08/2013 / 2:50 pm

  Kiitos, Neurologi, kommentista. Tosin olisi ollut mukava, että asiantuntijana olisit uskaltanut laittaa nimesi reilusti alle.

 17. Anonyymi
  27/08/2013 / 5:03 pm

  Se on totta, mutta minulla vain on ikäviä kokemuksia. Nykyään kun ihmisten yksityisiäkin tietoja saa helposti selville. Minullakin on perhe…

 18. Tero Nikulainen
  05/09/2013 / 9:42 am

  Hyvä Neurologi. Olet aivan oikeassa, proprioseptio on asento- ja liiketuntemus. Aivot käyttävät sokeria energianlähteenä, pitää paikkansa. Tarkoitukseni ei ollut johtaa teitä upeat blogin lukijat, tai sinua arvon neurologi, harhaan. Marjukan kanssa jutellessani keskustelimme monista asioista ja innostuessani aiheesta olen saattanut tahtomattani antaa väärän kuvan asiasta. Se kuitenkin pitää paikkansa, että aivot käyttävät proprioseptiota toimintansa määrittelemiseksi. Äärimmäisen lyhyesti selitettynä; aivot prosessoivat nivelistä tulevaa viestiä ja siihen perustuen lähettävät käskyjä alas keholle. Tästä syystä oikea nikamien liike on erittäin tärkeää.Ystävällisin terveisin,Tero Nikulainen, kiropraktikkoPerheellinen (vaimo ja kaksi lasta)

Vastaa