Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

6.8.2013

Netti- vai paperikirja?

Vaikka en ole tänä kesänä vieläkään lukenut niin paljon, kuin olisin halunnut, kymmenkunta kirjaa olen kuitenkin kahlannut innoissani. Menorcan-lomalle piti ehdottomasti saada luettavaa. Ensin ahmaisin uuden Dan Brownin, josta ihan pidin. Ei silti ole Da Vinci koodin voittanutta, ei.

Readberry.fi tarjosi minulle yhteistyön merkeissä luettavaa. Valitsin Katja Kallion Säkenövät hetket, joka kertoo kolmen sukupolven naisista ja heidän valinoistaan alkaen 1900-luvun Hangosta. Toinen kirja oli dekkari, Gillian Flynnin Kiltti tyttö, erään avioliiton karmaisevan koukuttava kertomus ja vuoden -12 jymymenestys USAssa. Pidin kovasti Kallion kirjasta, tarina vei mukanaan täysin.

Valikoima Readberryssä ei ole vielä kovin laaja, mutta mukana on kiinnostavia kirjoja. Palvelussa voi vaikuttaa: voi ehdottaa kirjoja kaupan valikoimiin, ja lukemistaan kirjoista voi käydä muiden palvelun käyttäjien kanssa keskustelua. Readberryn käyttö vaatii nettiyhteyden, ja palveluun luodaan omat tunnukset. Ostetut kirjat säilyvät "hyllyssä" aina kun niitä haluaa lukea.

Luin ensi kertaa iPadilta kirjaa. Olihan se tällaiselle vanhan ajan tytölle uusi kokemus. En nimittäin hetkeksikään unohtanut, että luen ruudulta. Lukeminen sujui sinänsä ihan sutjakkaasti, sillä koskettamalla ruudun oikeaa reunaa "sivu" kääntyi. Kirjan etenemistä saattoi seurata janalta.

Nyt olen lukemassa Lucy Maud Montgomeryn päiväkirjoja Prinssi Edwardin saaren ajalta 1901-11. Haasteensa on siinäkin, että lukee englanniksi. Homma etenee aika hitaasti verrattuna omalla äidinkielellä lukemiseen. Mukana on sanoja, joita en ole koskaan kuullutkaan. Koska kyseessä on päiväkirjat 1900-luvun alusta, kieli on tietenkin toisenlaista kuin nykykieli.No mutta, kumpi tapa on parempi, ruutu vai paperi? Reissuille ottaisin varmaankin pari kirjaa iPadille, joskin Readberryn hinnat ovat samoissa kuin kovakantistenkin. Voisikin kuvitella paljon työkseen reissavien kokevan esim. juuri Readberryn palvelun eritäin hyvänä.

Mutta minä rakastan kovakantista kirjaa. Sanokaa vain vanhanaikaiseksi, mutta näin on. Siinä on lupaus, se tuntuu hyvältä, kirjan eteneminen on konkreettista, ja kirjat hyllyssä ovat kodikkaita. Ne ovat lasien takana suojassa pölyltä. Paras joululahjakin on yleensä se kova paketti, josta löytyy joku ihana kirja.

Oletko kokeillut jo nettikirjoja, vai vievätkö kovakantiset voiton?

Mukavaa tiistaita!

Ps. Asukuvien kanssa on ollut vähän niin ja näin... En ole juuri ihmeemmin miettinyt kesävaatteita, vaan vetänyt päälle sitä samaa shortsia ja paitaa. Uusi sesonki inspiroi sen sijaan kovasti, mutta odotellaan nyt, että helteet menevät ohi. Hiuksiinkin on uutta väriä suunniteilla, mutta pääsen kampaajalle vasta ensi maanantaina...

24 kommenttia:

 1. Paperiversio se pitää olla, kova- tai pehmeäkantinen, ihan sama. Tosin juurikin matkoilla voi tuo sähköinenkin mennä - eivätpä paina matkatavaroissa. Edellyttäen, että on sähkö ja netti käytettävissä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on niin, että tosi rakkaat kirjat pitää saada kovakantisina. Nytkin Kilpikonnien hidas valssi (Katherine Pancol) oli niin mahtava lukukokemus, että haluan siitä kovakantisen kirjan. Pokkaritkaan eivät paljon matkatavaroissa paina, tosin niitäkään en jätä hotelleihin...

   Poista
 2. Paperiversio, mieluiten pehmeäkantinen. Joitain voi vilkaista netistä. Sinulla on aika haastava luettava menossa.

  T. Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vähän pitää keskittyä. Onneksi päiväkirjassa on lyhyempiäkin merkintöjä.

   Poista
 3. Itse olen siirtynyt vallan sähköisiin kirjoihin! Minulla on Amazonin Kindle ja se on todella näppärä - mahtuu vaivatta käsilaukkuun ja näyttö on todella miellyttävä silmille. En missään tapauksessa halua enää ostaa paperikirjoja nurkkiin pörimään! Eli, jos luet englanniksi kirjoja, on Kindle ehdton hankinta. Kirjatkin on niin paljon edullisempia kuin Suomessa - suomalaiset sähköisten kirjojen tarjoajat ovat kyllä huonossa asemassa Amazoniin verrattuna, kuka nyt haluaisi maksaa kirjasta kaksinkertaisen hinnan! Laitteessani on netti sisäänrakennettuna, joten voi tilata uusia kirjoja missä päin maailmaa vaan, veloituksetta :) Akkukestokin on huippu. Tämä kuulostaa nyt ihan mainokselta, mutta minkä sille voin, rakastan Kindleäni enkä voisi olla ilman sitä :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mitään, että kuulostaa mainokselta! Mä en ole Kindlestä kuullutkaan, no ei toisaalta ihme, etten näitä maailmoja ole löytänyt, kun haluan konkreettisesti koskea kirjaan. Jännää, näin se maailma muuttuu!!

   Poista
 4. Lukulaitteita on monta muuta kuin Kindle. Niillä on tosi kätevää lukea e-kirjoja ja lataus todellakin kestää monen kirjan lukemista. Useasta kirjastosta voi myöskin lainata sekä laitteita että e-kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukulaitteet ovat ihan uusi tuttavuus mulle. En usko, että niille tulee kauheesti käyttöä, mutta matkoja varten tuollaiseen voisi tutustuakin.

   Poista
 5. Paperiversio ehdottomasti. Kotona luettaessa mielellään kovakantinen, reissun tai kesälukemiseksi (kun lukee vaikka ulkosalla puistossa) pokkari. Olen uskomaton kirjojen hamstraaja ja niitä alkaa olemaan meillä todella paljon. Kotinörtti lukee ruudulta, kokeilin miehen padilla lukea, ei se vaan ole sama asia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä!! Kirjoja on jonkun verran, mutta en pärjää muulle perheelleni kirjojen määrässä. Mulle koti ei olisi mun koti, jos siellä ei ole kirjoja (ja lehtiä)!

   Poista
 6. Kovakantiset vievät voiton, ja lomalla mikään ei ohita pokkaria, rantalomalla ihanasti suolavedestä käpristyneet sivut...ei päihitä e-kirja näitä lukemisen kokemuksia ikinä. Sitä paitsi, kirjan kansitaide on myös merkittävä tekijä itselleni.

  Olen siis kirja-alalle ja ehkä vähän kummajainen kun en tuuleta näille uudistuksille täysin varauksettomasti mutta pessimisti minussa ei usko e-kirjan olevan luettavissa satojen vuosien päästä kuten paperi tälläkin hetkellä on. :P

  Sulla sitten on aina niin mielenkiintoisia postauksia, kiitoksia. :)

  VastaaPoista
 7. PS. Kirjojen hintakaan ei lomalla haittaa kuin kaikissa rantalomakohdehotelleissamme on aina ollut aulakirjastossa muiden vieraiden jättämiä ihania englanninkielisiä pokkareita, mitä mahtavampia elämänkertoja sekä tietty chick litiä. Niitä ei edes olisi saanut Suomesta ostettua saati tullut mieleen netistä hankkia kosken tiennyt moisten nimekkeiden olemassaolostakaan. ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa - jaan saman pessimismin. Paperikirja ei tule koskaan katoamaan. Voin tietysti olla väärässäkin, mutta toivottavasti en. Kansitaide o n merkittävä. Mä katson kannet aina tosi tarkkaan. Tokihan kansi tukee esittelytekstiä, vai mitä!

   Kiitos, kirjoitan asioista, jotka kiinnostavat itseäni. Siis sen päivänpolitiikan ja maailmanrauhan ohella. Hah.

   Poista
 8. Paperiversio on minulle se ainoa oikea, kohta tarvitsen uuden huoneen niitä varten, sillä vaikka olen ahkera kirjaston käyttäjä, jotkin tietyt kirjat on saatava omaksi. Tänä kesänä olen ostanut 15 uutta kirjaa Nesbosta Irvingiin. Lehtolaisen uusin dekkari ilmestyy perjantaina, voinkohan mennä työaikana kirjakauppaan 😉?
  Terhi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietyt kirjat on saatava omaksi, kuten esim. Lucy Maud Montgomeryn tuotanto. Multa puuttuu vain Sininen linna. Miten sun lopputyöpäivän käy, jos uusi Lehtolainen odottaa laukussasi, nimim. Lukeminenko ongelma? ; )

   Poista
 9. Ehdottomasti paperiversio, kirjailija mies on samaa mieltä, siitä varmaan kertoo n. 2000 kirjan "kirjastommekin"... En saa samaa fiilistä nettikirjoja lukiessa, vaikka ne ovat esim. matkoilla kätevämpiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ymmärrän täysin. Teillä on mahtava kirjasto. Vanhemmillani on saman verran, ja se vie yhden huoneen. Kirja on niin kaunis, lupaava ja sitten siitä tulee parhaassa tapauksessa pitkäaikainen ystävä.

   Poista
 10. Paperi, niin kova kuin pehmeäkin käy. Juuri viikon matkalta palanneena täytyy tosin tunnustaa että matkoja ajatellen ajattelin kyllä perehtyä myös sähköisiin vaihtoehtoihin; itsellä oli 3 ja ystävällä 2 kirjaa mukana. Olin lukenut sekä omat että ystävän kirjat 4 päivässä ja loppuaika mietittiinkin että mitäs sitten... 8-10 kirjaa en halua laukkuun pakata, kun pyrin matkustamaan aina käsimatkatavara kokoisella laukulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, jos on nopea lukija, ei lomaviikolle 3-4 kirjaa riitä. Silloin sähköinen versio on mainio.

   Poista
 11. Sähköinen versio. Elisa kirja mini iPadilla on ihan mahtava ja kirjastostakin saa nykyään ladattua kirjoja lainaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastokin on siis nykyajassa, hieno homma!

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 12. Kindle on täällä tosi suosittu. Rakastan kuitenkin kirjoja kansineen papereineen joten en sellaista ole itselleni hankkinut, kokeilussa oli jonkun aikaa:)

  VastaaPoista
 13. Niin, kyllä paperisessa on sitä jotain...ei mahda mitään!

  VastaaPoista

Viestit hyvässä hengessä ovat aina tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Fab Forty Something. All rights reserved. Designed with Happy days.