Itsenäisyyspäivä vuonna 1990

Joulukuussa 1990 olin ystäväni kanssa opiskelemassa Unkarissa, Keckskemétin kaupungissa, Kodály-Instituutissa. Vanhojen luostarinmuurien sisällä meitä opiskeli ja asui kolmentoista maan kansalaisia kolmekymmentäyksi. Iältämme olimme kahdeksantoista ja neljänkymmenen väliltä. Osa oli jo ammatissa, osa vielä opiskelijoita.

Meillä oli hieno porukka, suoraansanottuna aivan mahtava, ja keksimme aina kaikenlaista juhlan aihetta aika rankan opiskelun keskelle. Syksyn aikana ehdittiin järjestää synttäreitä, kilistellä australialaisten Melbourne Cup-päivälle ja vaikka mitä. Yleensä juhlat päättyivät kreikkalaisiin kansantansseihin, jonka monimutkaisissa askelkuvioissa pysyivät mukana enää itse kreikkalaiset.

Minä ja ystäväni päätimme järjestää itsenäisyyspäivän vastaanoton. Yläkerran ruokasaliin väritimme ja leikkelimme pitkät lippunauhat. Ystäväni teki pasteijoita ja täytekakkua. Tarjolla oli myös sinistä (!) boolia. Ilmoitustaululle taiteilin hienon kutsun koko porukalle. Kaikenlaiset juhlat otettiin aina innolla vastaan, niin tämäkin.

Vastaanoton alkaessa Finlandia laitettiin soimaan, ja kättelimme kaikki vieraat, kuten vastaanotolla kuuluukin. Minulla oli mukana kansallispukuni, jota pidin Instituutin virallisemmissa juhlissa. Olin tuonut mukanani muutaman kasetin kansanmusiikkia, ja opetin koko porukalle katrillia. Sitten vain JPP soimaan, ja tanssiksi!

Tällaiset muistot jäävät elämään voimakkaina. Itsenäisyyspäivä tuntui silloin erityisen tärkeältä, kun sen vietti ensi kertaa Suomen rajojen ulkopuolella. Kun eli kahdentoista muun maan kansallisuuden edustajan kanssa saman katon alla, oppi väkisinkin paljon muiden maiden kulttuureista ja tavoista. Se vuosi oli kansainvälisyyskasvatusta parhaimmillaan!

Ja koska vaatteista on aina kiva puhua, nykyinen kansallispukuni on äidin tekemä Pyhäjärven puku. Kuvan Härmän puku on vanha, ja se kuului isotädilleni.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille, missä puolella maailmaa olettekin!

Kuva vuodelta 1986 tai -87? kansanmusiikkiporukkani keikalta, terveiset teille kolmelle! ; )

Share:

9 Comments

 1. Mapsi
  06/12/2013 / 11:51 am

  Hienoja muistoja! Ulkomailla Suomi ja suomalaisuus tuntuvat hyvin erilaiselta! En ole itse ollut koskaan ulkomailla itsenäisyyspäivänä, mutta olen ollut joitain kertoja entisen urheiluharrastukseni johdosta palkintopallilla kun Suomen lippu liehuu ja Maamme-laulu soi. Stä tunnetta ei voi sanoin kuvata ja se isänmaallisuus on silloikäsinkosketeltavissa sen oman onnistumisen lisäksi. Todella kaunis kansallispiku sinulla! Upeaa, että äitisi on itse sen tehnyt! Rauhaisaa itsenäisyyspäivää Marjukka!

 2. Anonyymi
  06/12/2013 / 12:21 pm

  Hyvää itsenäisyyspäivää! -Merja R

 3. Tyyne Inkeri
  06/12/2013 / 12:38 pm

  Ai miten ihana tarina! Tänään saamme varmaan kuulla hienoja tarinoita niin blogistaniassa kuin muuallakin mediassa. Ihanaa itsenäisyyspäivää 2013!

 4. maiju
  06/12/2013 / 1:24 pm

  Ihana kuva ja ihania muistoja varmaankin myös sinulle. Hyvää itsenäisyyspäivää.

 5. Marjukka
  06/12/2013 / 2:46 pm

  Voin kuvitella, että sellainen hetki Maamme-laulun soidessa on ainutlaatuinen, ja tulee tippa linssiin ja pala kurkkuun! En tiedä, kuka isotätini puvun (kuvassa) on tehnyt, mutta Pyhäjärven on tosi kaunis myös.

 6. Marjukka
  06/12/2013 / 2:47 pm

  Kiitos, Merja, samoin sinulle!

 7. Marjukka
  06/12/2013 / 2:47 pm

  Kiitos kovasti mös sinulle hyvää itsenäisyyspäivää!

 8. Marjukka
  06/12/2013 / 2:49 pm

  Hih, kuvassa tosiaan ollaan kahdeksantoista kieppeillä ja nuorin meistä neljästä taisi olla viidentoista. Ihania muistoja!

 9. Anonyymi
  08/12/2013 / 7:13 pm

  Oon asunut ulkomailla jo kohta 18 vuotta ja on tullut siis vietettyä useimmat itsenäisyyspäivät poissa suomesta(melkein puolet elämästäni, hui). Sain hetki sitten uuden maani kansalaisuuden. Itsenäisyyspäivää en ole täällä pahemmin viettänyt, joskus netistä vastaanoton katsonut. Suomalaisuus tulee joskus, yllättäenkin, esiin päivittäisessä elämässä. Esimerkiksi kerran tyttären musiikileirin päätöskonsertissa, kun he soittivat Andante Festivon. Sitä kuunnellessa kyllä tuli kyyneleet silmiin. Isoäidilläni oli myös sama härmän puku(etelä-pohjanmaalta kun ollaan kotoisin) ja sitäkin joskus nuorena kuoroesiintymisiin olen lainannut 🙂

Vastaa