Elämän aakkoset

Tämä kiva aakkosjuttu on kiertänyt jo blogeissa, mutta ajattelin minäkin kantaa korteni kekoon. Olen nämä joskus omaksi ilokseni kirjoittanutkin, mutten löytänyt koneelta sitä enää. Rennolla otteella mennään!

A Aamut. En ole ollenkaan aamuihminen. Vihaan yli kaiken aikaisia herätyksiä, ja lähden käyntiin vasta päivän ensimmäisen lämpimän aterian saatuani. Silti esimerkiksi kesäaamut ovat todella kauniita. Nautin myös kirpeistä ja kuulaista syysaamuista. Liikunta ei suju aamulla ollenkaan.

B Brontë, Emily, Charlotte ja Anne. Sisaruskolmikko, joiden kirjoja rakastan, ja joiden kotimuseon haluan nähdä joku päivä.

C Country-musiikki. Kantri soi meillä aina autossa nettiradion kautta. Kantria tunnetaan Suomessa huonosti, tosin Taylor Swift ja Sugarland soivat radiossa silloin tällöin. Nashville on mainio sarja ihan sikahyvällä musiikilla höystettynä.


D Duuni, työ. Olen tehnyt kaikenlaista työtä. Parikymppisenä olin yhden kesän Koskelan sairaalassa Helsingissä sairaala-apulaisena. Olin ryhmässä, joka pesi osastoja, seiniä, lattioita, kattoja, ikkunoita. Se oli ihan järkyttävän raskasta, mutta sinnillä mentiin. Varpaani puutuivat rasituksesta. Kun osastojen peseminen loppui, kiersin eri osastoja. Yleensä tyhjensin ja desinfioin alusastioita, syötin vanhuksia ja siivosin osastoa.

Sitä edeltävän talven olin Jyväskylän kaupunginteatterissa avustajana. Lauloin Mustailaisleiri muuttaa taivaaseen-musikaalin kuorossa yli kahdeksassakymmenessä näytöksessä. Se oli ihan mahtavaa, näin, miten teatteri toimii sisältäpäin. Tunsin jo elokuvan ennestään ja sen musiikin.

Kesätoimittajanakin olen ollut kolme kesää, sitten myös museossa, sijaisena…

E Epävarmuuden sieto on minulla huono. Asioiden pitäisi tapahtua nyt, heti, justiinsa. Kaikenlainen odottelu on tylsää. Ikä ei ole ainakaan tähän tuonut helpotusta. Teen päätökset yleensä nopeasti ja turhia miettimättä.

F Facebook. Siellä on joukko luokka-, opiskelu- ja työkavereita, sukulaisia, blogituttuja ja ystäviä. En ole ahkera päivittelijä, mutta käyn kyllä lukemassa etusivun joka päivä.


G Gran Canaria. Kiva lomapaikka, jossa voi vain olla ja nauttia auringosta. Koska matkustamme vain noin kerran vuodessa, loman pitää olla vailla stressiä ja suorittamista.

H Huumori. Tykkään hassutella ja pilailla, ja joskus tekee mieli sutkauttaa vakavimmissakin paikoissa. Tykkään verbaalisesta huumorista!


Intiaanit. Nyt tulee ensimmäinen juttu, jota ette tainneet minusta tietää. Olen ollut aina kiinnostunut Pohjois-Amerikan natiiveista, ja olen lukenut aika tavalla aiheesta. Intiaanien muinaiset uskomukset ja tapa elää ovat kiinnostavia. Myös uudisasukkaiden elämä on kiehtonut aina. Olen aikoinani käynyt Oklahoma Cityssä upeassa museossa nimeltä Cowboy Hall of Fame, ja siellä näin mm. aidot uudisasukasvankkurit. Myös intiaaniesineistöä oli mittavasti. San Antoniossa näin Alamon linnoituksen, tai mitä siitä oli jäljellä, sekä palkkasoturi-eräopas Davy Crockettin esineitä ja kirjeitä. Lännen asuttaminen oli aika hurja juttu.

J Jäätelö. Voisin elää sillä. Omalla jäätelökoneella teen jugurttijäätelöä turkkilaisesta jugurtista, mantelimaidosta, sitruunasta ja sokerista. Nami!

K Koulu. Siellä ollaan edelleen. Elämänkoulua käymme kaikki.

L Liikunta. Tarvitseeko tätä sen kummemmin selittää? Liikunta on tärkeää, ja jos se puuttuu elämästä, asiat ovat jollain tapaa huonosti.

M Miehet, nimittäin ihana herrasmiesviisikkoni: oma mies, isä, veli, veljenpoika ja serkku. Minulle rakkaat ja tärkeät tosimiehet, todelliset herrasmiehet, jotka kohtelevat naisia kauniisti.

N Niskavuori. Ette muuten usko, mutta olen Niskavuori-elokuvien suuri ystävä, paljastus numero kaksi. Lempparini on Niskavuoren Heta, jossa Rauni luoma näyttelee ylpeää Niskavuoren tytärtä. Rauni Luoma on myös vuoden 1984 Matti Kassilan versiossa vanhaemäntä Loviisan roolissa. Siteeraan jo elokuvien vuorosanojakin. Melkein olen kananlihalla, kun Loviisa sanoo poikansa Aarnen lähtiessä Ilonan kanssa pois Niskavuoresta: ”Ajattelin minä sanoa, että älä tule haudallenikaan, mutta tule silti”.

O Onnellisuus. Onko se matka vai olotila? Varmasti vähän molempia. Tunnustan olevani onnellinen!

P Pyöräily. Mukavin urheilulaji ikinä. Jos tänä keväänä säät sallivat, aloitan kauteni vähän aikaisemmin kuin yleensä. Poljen yleensä 20-40 kilometrin lenkkejä fiiliksestä riippuen.

Q Status quo. Kunpa elämä pysyisi hyvänä ja tasaisen onnellisena.

R Rock. Olen aina tykännyt perusrokista: Dire Straits, CCR, Status Quo, Tom Petty, Bruce Springsteen, Lynyrd Skynyrd. Ja Rainbow!


S Sibelius Akatemia, alma materini. Vuodet, jolloin joka päivä iloitsin Sibikselle menosta, ja opiskelin päämäärätietoisesti mukavaa opiskelijaelämää unohtamatta. Sibeliuksen yksinlauluja lauloin mielelläni, lempparini oli Flickan kom ifrån sin älsklings möte, eli Tuli tyttö luota armahansa.

T Tyyli. Oma tyyli on muotoutunut, mutta elää. Minusta se, että on muodista ja kauneudesta kiinnostunut, ei tee ihmisestä pinnallista. Miksi ihmeessä tekisi? Tyyli ja muoti ovat elämän pieniä iloja. Tykkään laittaa hiuksia, meikata, lakata kynsiä, suihkauttaa hajuvettä ja olla huoliteltu. Silti se ei tarkoita sitä, että elämänarvoni olisivat jotenkin vinksallaan.

U Uteliaisuus. Olen jatkuvasti utelias ja innostunut elämää ja uusia asioita kohtaan. Olen myös ihmisista kiinnostunut, joka on parempi sana kuin uteliaisuus. Uteliaisuuteen liitän juoruilunhalun. Tykkään lukea haastatteluja, elämänkertoja ja kuunnella ihmisten tarinoita. Seuraan myös ihmisiä herkeämättä esim. kaupungilla, mietin mistä he tulevat ja minne menevät. Olen usein kiinnostuneempi vaikkapa säveltäjästä, kirjailijasta tai taiteilijasta itsestään kuin heidän teoksistaan. Jos olen kiinnostunut, kaivan esille niin paljon kuin pystyn. Tähän kategoriaan ovat kuuluneet mm. kirjailijat Laura Ingalls Wilder ja L.M. Montgomery, joiden elämänkerrat olen tilannut ja lukenut.

V Vaikuttaminen. ”Vaikuta, älä ruikuta”, on hyvä sanonta. Jos ei ole tyytyväinen, kannattaa tehdä jotain. Kukaan toinen ei kirjoita elämääsi.

W Waltari, Mika. Hän on eräs mielikirjailijoistani. Oma lempparini on Appelsiininsiemen. Hän on myös kirjoittanut Komisario Palmu-elokuvien käsikirjoitukset. Ja Wuolijoki, Hella, Niskavuoren ”äiti” pääsee myös tähän kirjaimeen.

X X-ing, eli risteys, crossing. Elämässä on välillä risteyksiä, ja silloin pitää osata valita oikea. Pari kiperää risteystä olen tainnut onneksi selvittää oikeaan suuntaan. En mieti liikaa, vaan luotan intuitioon.

Y Yksinolo. Tykkään olla yksin. Olen aina ollut vähän loner, huolimatta siitä, että minulla on ystäviä ja kavereita ihan yllin kyllin. En ole sisimmässäni kuitenkaan ihan hirveän sosiaalinen eläin, vaan tarvitsen yksinoloa.

Z Zzzzzzzzzzz…. eli uni. Nukkuminen on todella tärkeää, enkä toimi ollenkaan väsyneenä.


Å Åland, Ahvenanmaa, jossa olen käynyt vain kerran.

Ä Ääni. Joillakin on syntymälahjana upea ääni, jota jalostetaan vuosikausia huippuunsa. Klassinen laulu on ollut oma instrumenttinikin, ja minusta edelleen kaikista soittimista mahtavin sen persoonallisuuden takia. Ääni kuvastaa niin paljon ja tuo ihmisen lähelle. Aikoinaan, kun opetin laulua, oppilas saattoi alkaa itkeä kesken tunnin, koska musiikki herkisti niin kovasti. Olen itkenyt minäkin sekä ilosta että surusta ääneni takia.

Ö Öljy. Käytän öljyjä päivittäin: hiuksiin, ravinnossa, lisäravinteena. Monesti vien kylätuliaiseksi oliiviöljyä. Lisäravinteena on Udo´s Choice ja hiustenlatvoihin laitan Cutrinin argan-öljyä.

Mukavaa tiistaita!  

Share:

25 Comments

 1. Ottella - Dolce macchiato
  11/03/2014 / 4:38 pm

  Kiva kirjoitus 🙂 oma ehdoton suosikkini klassisista lauluista on Griegin Jeg elsker dig. Samoin Callasin elämän perimmäinen melankolia ja dramaattinen päätös puhuttelevat ja kuuntelen diivaa siitä syystä…

 2. Eveliina
  11/03/2014 / 5:39 pm

  Kirjoitat niin kivasti elämäsi aakkosista! Oli varmasti mielenkiintoista pohdiskella noita kirjoittaessasi elämäsi tärkeitä asioita. Mikäpä estää itseänikin sellaista "inventaariolistaa" omasta elämästäni tekemästä. Kun vain muistaisi aina olla tarpeeksi kiitollinen kaikesta, mikä on hyvin. Oikein aurinkoista kevättä Sinulle, Marjukka!

 3. Tiina
  11/03/2014 / 6:30 pm

  Voi, näitä oli tosi kiva lukea. Arvaa kenellä on vastaava myös työn alla ; )

 4. annu
  11/03/2014 / 6:30 pm

  Hei tämä oli hauska! Pitkä ja sopivan pohdiskeleva. Ehkäpä tän voisi tehdä itsekin… Aurinkoa ja iloa sinulle!

 5. Tallessa maailma
  11/03/2014 / 6:49 pm

  Olipa kiva lukea nuo omasi. Tuli uusia puolia esiin. Itse lainailin hiljattain blogiini Hyvän elämän aakkosia jopa 1300-luvulta – tooodella kaukaa. Enkä omiani ole ehtinytkään kirjoittaa auki. Wanhassa joskus vara parempi..? Jotain vanhaa, jotain uutta ja jotain lainattua sopinee reseptiksi tähänkin 😉 Löytyypi täältähttp://tallessamaailma.blogspot.fi/2014/03/ikuisia-ajatuksia.html

 6. Mapsi
  11/03/2014 / 7:14 pm

  Olipa kivat aakkoset! Monta uutta ja mielenkiintoista asiaa tuli sinusta esille ja itsekin aloin miettiä, mitä minä olisin ko.kohtiin laittanut. Taidanpas tehdä ihan huvikseni 🙂

 7. Anonyymi
  11/03/2014 / 7:57 pm

  »Ajattelin minä sanoa että älä tule haudallenikaan….. mutta tule sentään!»Kaikki Niskavuoret katsonut

 8. Pauska
  11/03/2014 / 9:52 pm

  Olipas kiva postaus, tuo sairaalassa työskentely oli uutta, minä siivosin hotellihuoneita siellä Ålandissa yhden kesän. Lauran fani olen ollut aina, äänitän kaikki sarjan jaksot ja katson niitä melkein päivittäin. Mistä tuon elämäkerran hankit, kiinnostaisi lukea ja joskus olisi ihana päästä Walnut Groveen katsomaan Wilder Pageant ja nähdä Cast Reunion sekä nähdä itse museo. Pyöräily onnistuu kyllä jo näillä keleillä. Ostin miehelleni synttärilahjaksi talvipyöräilykengät ja kun pistää tarpeeksi päälle, niin pärjää. Meillä on pyöräilty jo useamman viikon ajan, talvirenkaat tosin on ainakin yhdessä jollei kahdessakin pyörässä. Status quota toivon minäkin, se ei vain ikävä kyllä aina ole mahdollista, mutta toivossa on hyvä elää 🙂

 9. Lady of The Mess
  11/03/2014 / 10:15 pm

  Olipa taas kerran kiva lukea – ja tulihan sieltä jälleen uuttakin tietoa.Ja kylmät väreet menivät täälläkin tuon Niskavuoren vanhan emännän sanonnan kohdalla. Jos sen kohtauksen on kerrankin nähnyt, sen muistaa.

 10. lili
  12/03/2014 / 8:10 am

  Kiva postaus, mullakin on Norpan innoittamana ollut tällainen luonnoksissa, täytyykin tehdä se valmiiksi! Joitain kirjaimia vaan on hankala keksiä 😀 Toi sun omatekemä jäätelö kuulostaa superherkulliselta, täytyykö tässä alkaa hommaamaan omaa jäätelökonetta?

 11. Anna-Maria / Secret Wardrobe
  12/03/2014 / 10:47 am

  Voi, tää oli tosi kiva!! Taidanpa lainata ideaa ja koota omat aakkoset 🙂

 12. Anonyymi
  12/03/2014 / 11:18 am

  Fabulous! löysin sattumalta sinun 40+ -blogisi. Kivaa, tähän saakka olen lukenut kaksikymppisten kauneusvinkkejä, mutta tämä taitaa sopia minulle paremmin.

 13. Marjukka
  12/03/2014 / 5:06 pm

  Kiitos, tätä oli tosi kiva tehdä. Oi, rakastan tuota Griegin laulua, ja taisin laulaa sen jossain kurssitutkinnossa. Olen lukenut Callasin elämänkerran, siitä ei puuttunut dramatiikkaa, mutta äänestä en kovin pidä.

 14. Marjukka
  12/03/2014 / 5:07 pm

  Kyllä mä tätä postausta tovin viilasinkin, hihi. Totta puhut, pitäisi muistaa olla kiitollinen jokaisesta hyvästä päivästä, ja ihan niistä tylsistä ja tavallisistakin. Kiitos samoin sinulle, Eveliila!

 15. Marjukka
  12/03/2014 / 5:08 pm

  Kivakiva! Näitä on tosi kiva lukea. Pääsee ikään kuin bloggaajan ihon alle.

 16. Marjukka
  12/03/2014 / 5:09 pm

  No ilman muuta teet itsekin! Kiitos samoin sinulle, on jo tosi keväistä!

 17. Marjukka
  12/03/2014 / 5:13 pm

  Labore et dolore – näe vaivaa kyyneliin asti ja revertere – vetäydy sisimpääsi kolahtivat näistä ohjeista!

 18. Marjukka
  12/03/2014 / 5:14 pm

  Eikös! Hih, mä olen tällainen menneen maailman fani.

 19. Marjukka
  12/03/2014 / 5:14 pm

  Voi että, kuka hahmo on lempparisi?

 20. Marjukka
  12/03/2014 / 5:16 pm

  Tilasin Lauran elämänkerran Amazon.co.uk:sta. Voi toi sarja on ihan muuta mitä Lauran ja Almanzon elämä oli, tai koko Ingallsin perheen. He pitivät mm. hotellia vuoden, ja asuivat Floridassa asti. Mutta melkoinen nainen oli myös Rose, Lauran tytär, joka oli vielä vanhoilla päivillään sotakirjeenvaihtaja.

 21. Marjukka
  12/03/2014 / 5:17 pm

  Niin muistaa! Mulla on muuten se Hella W tuolla digiboksissa odottamassa, millainenhan leffa se on tästä uskomattomasta naisesta?

 22. Marjukka
  12/03/2014 / 5:18 pm

  Täytyy! Reseptien kehittely on tosi mukavaa, kun melkein mitä vain voi sotkea keskenään ja hyvää tulee. Tuo jugurttijätski on ihan parasta.

 23. Marjukka
  12/03/2014 / 5:19 pm

  Ilman muuta, odotan innolla, mitä kirjoitat!

 24. Marjukka
  12/03/2014 / 5:19 pm

  Tervetuloa seuraamaan, on todella kiva, että löysit tänne tiesi!

 25. Pauska
  12/03/2014 / 5:59 pm

  Rose taisi syntyä siinä viimeisessä käännetyssä kirjassa. Tuolla Amazonissahan oli vaikka kuinka monta eri elämäkertaa ja todella edulliseen hintaan. Kiitos vinkistä, tilaanpa minäkin sieltä jonkin, vaikka tuo enkku ei niin hyvin enää taitu kuin ranska tai ruotsi.

Vastaa