Filippa K:n mustan silkkipaidan värjäys

Filippa K:n musta silkkipaita oli kokenut kovia. Se joutui väärään kasaan omistajansa huolimattomuuden takia ja koki neljänkympin pesun linkouksineen. Silkki kesti loistavasti, mutta väri haalistui harmaahkoksi.Onneksi sain teiltä lukijoita apua, kiitos tuhannesti! Stockmannilta löytyi Dylonin silkkiin sopivaa väriä. Värjäys oli helppoa, joskin sotkuista, ja en tiedä, teinkö lopputuloksen kannalta harmillisen liikkeen…Ensin paita punnittiin. Nyt tiedätte, että Filippa K:n silkkipaita koossa XS painaa 121 grammaa.

Kuuteen litraan lämmintä vettä lisättiin kuusi ruokalusikallista ruokasuolaa.

Sitten lisättiin väriaine. Tässä vaiheessa totesin, että minulla on päälläni valkoinen neule. Päässä oli myöskin paplarit, joten paidan vaihtaminen olisi työlästä. Päätin mennä valkoisella paidalla värjäämään mustaa
Sitten paita pesuvatiin ja hämmentämään! Uhrasin yhden keittiövälineen värjäystä varten. Tunsin itseni Suloiseksi myrkynkeittäjäksi Paasilinnan romaanin mukaan. Tähän väliin olisi sopinut muutama noitalaulu, joita osaan kymmenkunta. Paitaa piti sekoitella viisitoista minuuttia. Puhuin välillä puhelimessa äidin kanssa. Puhelu loppui sanoihin ”äiti, mun pitää lopettaa, sotkin hihani väriaineeseen”. Paita likosi vielä neljäkymmentä viisi minuuttia, ja ehdin puhdistaa paidanhihan. Ja rintamusta. Ja helmaa.

Ohjeessa luki, että paita huuhdellaan kylmällä vedellä ja pestään lämpimällä. Pistin paidan hienopesuun kolmellekympille. Teinkö tässä virheen, mietin. Olisiko väri ollut mustempi ilman konepesua? Ohjeessa olisi siinä tapauksessa pitänyt olla varoitus ”älä pese pesukoneessa”. En osaa tulkita tuollaisia epämääräisyyksiä!

Paita tuli koneesta ja laitoin sen kuivumaan. Märkänä tulos näytti todella hyvältä.Lopputulos on joka tapauksessa parempi kuin värjäämätön. Ehkä ei olisi pitänyt laittaa paitaa koneeseen…? Pitäisikö värjätä vielä kerran?

Paita sai uuden jatkoelämän ja olin kohtuullisen tyytyväinen tulokseen. Sotkeutunut valkoinenkin paita tuli puhtaaksi.

Mukavaa keskiviikkoa!

Share:

4 Comments

 1. Anonyymi
  16/04/2014 / 11:14 am

  En laittaisi sinne koneeseen heti perään vaaleita – muutama tumma koneellinen ja kumitiivisteiden huolellinen pyyhkiminen. Eipä tule ikävän harmaita valkoisia muista vaatteista 🙂

 2. Marjukka
  16/04/2014 / 11:56 am

  Hehheh, enpä olisi tätäkään tullut ajatelleksi! Kiitos vinkistä!

 3. Mapsi
  16/04/2014 / 5:33 pm

  No hyvä, että sait paidalle uuden elämän! Mustat vaatteet on muutenkin harmillisia, kun ne tuppaavat haalistumaan. Varsinkin puuvillaiset. Ajattelin itse myös ennenkesää tempaista jotain pellavaisia ja ouuvillaisia värinapin kautta kesäkäyttöön! Ihanaa, kun voi jo suunnitella vähän niitäkin 🙂

 4. Marjukka
  16/04/2014 / 6:00 pm

  Niin monet ovat haalistumaan taipuvaisia… Inhoan haalistunutta mustaa, paitsi farkuissa. Onneksi on suht kötevää tuo värjäys. Juu, siitä vaan nappia koneeseen ja uusi elämä vaatteilla!

Vastaa