Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

8.4.2014

Suojele kuuloasi!

”Ei ole hiljaista paikkaa valkoisen miehen kaupungissa.
Ei yhtään paikkaa, jossa voisi kuulla silmujen puhkeavan keväisin
tai hyönteisten siipien rahinan.
Mutta ehkä kaikki johtuu siitä, että olen villi enkä ymmärrä.
Melu loukkaa korvia."
-Intiaanipäällikkö Seattlen puheesta Washingtonin suurelle päällikölle v. 1854-

Lauantain pippaloiden alussa muistin kauhukseni, että minulla ei ole korvakittiä mukanani. Se kulkee mukanani, jos olen menossa paikkaan, jossa musiikki on tosi kovalla, se on ollut mukana jääkiekko-otteluissakin. Pari kertaa pippaloihin on menty 24h Yliopiston apteekin kautta ja ostettu kitit mukaan. Ehdimme lähteä, ennen kuin musiikki tosissaan pamahti kovalle.

Kun aloitin Sibiksen, tutustuin ensi kertaa asiaan nimeltä kuulonsuojelu. Aloitimme ensimmäisenä vuonna bändisoitinten opiskelun, ja rumpali, muusikko, opettaja Kauko Saari opetti meille rumpujen soittoa. Ensimmäinen tunti meni siihen, kun Kake selvitti meille, millainen korva on ja miten meteli vaikuttaa siihen. Kakelle itselleen oli pärähtänyt 80 dB:n voimalla tinnitus soimaan, ja muusikon ura loppui siihen, samoin yöunet ilman lääkkeitä. Sairauseläkkeelle Kake pääsi taistelujen kautta.

Sen jälkeen en ole ravintolaan, rock-konserttiin tai jäkisotteluun mennyt ilman tulppia. Koskaan. Tosi tiukkana olen äänenvoimakkuudesta bänditunneillani. Ja syy on tässä:
Mitä on melu? Häiritsevää, epämiellyttävää ja tarpeetonta ääntä.
- aina vaarallista yli 85 dB, stressaavaa jo 35 dB.

- melun vaikutus kasvaa sen mukaa, kun melussa vietetty aika pitenee. Kun esim. desibelimäärä nousee kolmella, turvallinen melussa oloaika puolittuu. Esimerkiksi yli sadan desibelin melussa voisi siis turvallisesti oleskella ilman kuulonsuojaimia vain muutamia minuutteja kerrallaan. Käytännössä on yleistä, että esimerkiksi discoissa äänitaso nousee yli sadankin desibelin.


Melun aiheuttaja
Äänen taso
Sinfoniaorkesteri
30–110 dB(A)
Poporkesteri
105–120 (jopa 140) dB(A)
Rock-konsertti, yleisötiloissa
95–115 dB(A)
Disko, tanssitiloissa
85–100 dB(A)
Mp3-soittimet
80–110 dB(A)
Lasten lelut
78–108 dB(A)
Leikkiaseet
143–153 dB(C)
Haulikko
154–160 dB(C)
Paukkuraketit
125–156 dB(C)
Puutyökoneet
90–105 dB(A)
Moottorisaha, kivipora
100–105 dB(A)

 -vaarallista, jos täytyy keskustella huutaen, kun korvissa vinkuu tai suhisee melualtistuksen jälkeen
-vaikuttaa sydämen toimintaan, verenkiertoon, aineenvaihduntaan
-aiheuttaa lihasjännityksiä, unettomuutta, keskittymiskyvyttömyyttä, päänsärkyä, väsymystä

Meluvaurio
-ei näy ulospäin, ei tee kipeää, ei vuoda verta, aiheuttaa tasapainohäiriöitä, ei voida korjata, vauriota ei huomata ennen kuin on liian myöhäistä. Korva on puolustuskyvytön elin! 

Harhakäsitys on, että miellyttävä ääni ei aiheuta kuulovaurioita. Äänenpaine on ratkaiseva tekijä.
Mitä meluvauriossa tapahtuu?
Kova ääni tärykalvon välittömässä läheisyydessä (125 dB tai yli) saattaa aiheuttaa tärykalvon repeämisen, kuuloluiden ja sisäkorvan vaurioitumisen.  
Pitkäaikainen ja usein toistuva melualtistus tuhoaa kuuloa salakavalasti, emmekä huomaa vaurioita. Saattaa kestää 20 vuotta, ennekuin meluvaurio ”pamahtaa päälle”.  
Meluvauriosta johtuva kuulonmenetys johtuu siitä, että kuulosimpukan herkät aistinkarvat ovat tuhoutuneet. Kuulosimpukka on mustikan kokoinen ja sen sisällä on noin 20 000 aistinkarvaa, ja nekin ovat pakattu noin viidesosaan simpukasta! Eli ei ole kysymys kovin suurista ja kestävistä osista. Korvan solut eivät uudiudu, joten jokaisen solun häviäminen on pysyvää. Yksikin altistuminen voimakkaalle melulle saattaa tuhota kerralla satoja soluja. Kuulovamma on pysyvä, eikä siihen ole toistaiseksi parannuskeinoa.
Meluvaurion jäljiltä kuulosimpukassa näkymä on kuin myrskyn jäljiltä, ”puut” eli aistinkarvat ovat kaatuneet eivätkä ne enää palaudu ennalleen. Ennaltaehkäisy on paras tapa suojella kuuloa.
Mitä on tinnitus?

-tulee latinankielisestä sanasta tinnere, soiminen, kilinä tai hurina
-ilman ulkoista syytä kuuluva korvien soiminen 

Tinnitusta voi aiheuttaa: 
- melu, liikenneonnettomuudet, väkivalta (iskut päähän), äkillinen kuulonmenetys, Menieren tauti
- kireä hartia-niskaseutu, väärä purenta, anemia, vaikku 
Vaikeusaste 1: henkilöt, joilla on lievä tinnitus, selviävät yleensä vaivastaan suuremmitta ongelmitta
Vaikeusaste 2: henkilöt, jotka kärsivät nukahtamisvaikeuksista
Vaikeusaste 3: koko päivittäinen elämä on häiriintynyt, keskusteluvaikeuksia, uniongelmia
Miten suojella kuuloa?
A)    Muuta asennettasi meluun. Kaikkea ei tarvitse sietää.
B)    Pudota äänenpaineet siedettävälle tasolle. MP3-soittimien kuulokkeet ovat vaarallisia, ääni menee esteettä sisäkorvaan!
C)    Tarkistuta kuulosi muutaman vuoden välein
D)    Konsertteihin, discoon, urheilukilpailuihin jne. korvatulpat mukaan! AINA.  Älä poista tulppaa kesken konsertin. Älä tunge korviin paperia, sillä taajuudet saattavat jopa vahingoittaa korvaasi.
Ei ole vitsikästä kerskua sillä, että ei ”tarvitse” kuulonsuojaimia, tai kuinka lähellä konsertissa oli kaiutinkaappeja. Luultavasti kerskuja on jo hankkinut alkavan kuulovaurion! 

Bändiharrastajan / jääkiekkomatseissa kävijän kannattaa uhrata noin 20 € korvatulppien hankintaan esim. musiikkikaupoista. (E.A.R. Hifi, vaimentaa 12 dB tasaisesti kaikilta taajuuksilta) Konserttiin mennessä kannattaa poiketa apteekkiin tai K-Rautaan ostamaan esim vaahtomuoviset korvatulpat tai silikonikittiä (mm. uimarit käyttävät).

Ammattikäyttöön kannattaa kysyä esim. VITA-terveyspalveluista. Omat tulppani ovat korvani mukaan tehdyt VITA-tulpat, mutta tarpeen tullen kittaan korvani täysin umpeen. Okei, tulppa saattaa hieman haitata juttelua tai fiilistelyä, mutta jos pitää valita tulpat vai meluvaurio, niin hah, helppo vastaus.


"Joulukuuset" eli E.A.R. Hifi-tulpat toimivat edelleen hyvin, vaikka ovat jo parikymmentä vuotta vanhat. Muovi on vain ajan kanssa tummunut.Omat Elacin-tulpat, oman korvan mukaan tehdyt.
lähde: Kauko Saari ”Korva, kuulo ja musiikki” 1997, Kuuloliitto, Wikipedia: Melu 

Kiinnitä huomiota kuulonsuojeluusi, opeta lastasi suojelemaan kuuloaan! Oletko itse tiennyt, miten kuuloa suojellaan?  

16 kommenttia:

 1. Hyvä ja aiheellinen kirjoitus. Hienoa että otit tämän asian esille!! Niin kovin usein tuo kuulon suojaaminen unohtuu ihmisillä. Itselläni on aina konsertissa tms. tilanteessa tulpat korvissa eikä se ole koskaan vähentänyt esityksestä saamaani nautintoa.
  t. Maria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kuulonsuojelu on varsinkin nykypäivänä tosi tärkeä juttu. Joka paikassa on meteliä, ja meteli mielletään hyväksi fiilikseksi. Mulla on mm. elokuvissa aina tulpat mukana, sielläkin on ihan kamalan lujalla se ääni. Hyvä, että pidät huolta kuulostasi! Se kantaa pitemmän päälle.

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus! Tästä olen paasannut omille lapsille ties kuinka paljon, mutta jotenkin ei vaan mene perille. Itse käytän korvatulppia aina konserteissa. Mä pelkään tinnitusta niin kamalasti. Mä kopsaan sun tekstin ja lähetän sen jokaiselle omalla ipanalle sähköpostitse. Kiitokset tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä voi demota ipanoille, jos löydät pitkän piip-äänen ja puhelimesta dB-mittarin - miltä tuntuisi, jos korvissa soisi koko ajan näin lujaa tällainen ääni? Pistää miettimään. Mut ei nuoret ajattele "perjantaita pitemmälle", kuten kantrilaulussa sanotaan...

   Poista
 3. Puhut asiaa, Marjukka! Yritän huomioida tämän, ja kuitenkin huomaan että pientä tinnitusta on.. terv.ingrid

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korvien soimista pahentaa ainakin mulla niskan jäykkyys, flunssa tms. ja väsymys. Toiv.sä olet eliminoinut ensin ne. Tosin saattaahan sitä vähän meluvauriotakin olla tässä iässä korvissa...ikävä kyllä.

   Poista
 4. Tämä ei liity mitenkään postauksesi aiheeseen, mutta ensimmäisen kuvan teksti toi mieleeni Depeche Moden Enjoy the Silence -biisin. Se on yksi lempibiiseistä. Kuuntelin sitä lankkuhaastetta suorittaessani, mutta silti kuva ja teksti toivat hyvän mielen.

  Itse postaus on erittäin hyvä ja mielenkiintoinen. Itse kannan korvatulppia aina mukanani ja montaa mallia on tullut kokeiltua. Tulppia olen tarvinnut lentokoneessa, töissä, hotelleissa ja joskus kotonakin naapurien mekastaessa liian myöhään. Konserteista puhumattakaan. Liian kovat äänet tekevät ainakin minut hermostuneeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totuushan on, että melu väsyttää ja meteli, johon ei voi vaikuttaa, stressaa. Kyllä ne tulpat ovat hyvä idea laittaa päähän silloin, kun tuntee kaipaavansa hiljaisuutta.

   Poista
 5. VITA ei enää tee noita tulppia, mieheni ekat tulpat olivat sieltä ja sitten seuraavia varten ohjattiin Oreloon, sillä Mikko perusti oman firman. Sain häneltä kaupantekijäisinä "kuuset" ja pidän niitä aina, jos on yhtään melua. Suosittelen kyllä noita valettuja, jos yhtään enempi musiikkia harrastaa. Nukun tulpat päässä, ne ovat tosin mallia Ear classic :). Voi kun nuoriso tajuaisi suojata kuulonsa, liian monella tutulla on tinnitus ja sitä kammoan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos korjauksesta. Mä sain aikanaan kaupungin piikkiin omat tulppani.

   Poista
 6. Yllättävän vähän tästä puhuttiin ainakaan konservatoriossa kun siellä opiskelin. Isoissa kirkkouruissa esim on todella valtava ääni, samoin muistan Savonlinnassa laulaneeni mm Matti Salmisen vieressä siten, etten kuullut varsinaisesti enää mitään, vaan ainoastaan tunsin ääniaaltojen värähtelyn jaloissa lattian kautta, ja nyt puhutaan kuitenkin klassisesta musiikista. Hyvä kirjoitus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kaikki puhu, vaikka pitäisi. Kuulojutut ovat myös klassisen puolen ongelma, ajattele vaikka vaskien edessä istuvia...siis orkesterissa.

   Poista
 7. Tosi hyvä kirjoitus! En kyllä tosiaan ole tullut edes ajatelleeksi noita asioita ollessa klubilla tai konsertissa vaikka korvat aina tinnittääkin sitten kotiin mennessä. Olisi kyllä ihan hirveää jos tinnitus ei loppuisikaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisi kyllä maailmanloppu... Siksipä varmaan otat tästä lähtien tulpat mukaan? Tai kitti, se ei edes näy mihinkään, mutta on simppeli korvien suoja!

   Poista
 8. Kiitos, Marjukka, tästä postauksesta! Paljon tärkeää tietoa ja ajattelemisen aihetta kaikille. Olin joulukussa Céline Dionin konsertissa Pariisissa. Jos minulla ei olisi ollut kuulonsuojaimia (Alpine, noin 30 e F-musiikissa, kolme eri suojaustasoa), en olisi edes nauttinut konsertista vaan tuskaillut liian kovaa ääntä. Äänet kuuluivat pehmeämmin, rintaan ei resonoinut eikä tarvinnut olla huolissaan kuulosta. Pidätkö työssäsi korvatulppia esim. välituntivalvonnoissa, sillä satojen oppilaiden koulussa melu on käytävillä kova ja myös stressaava? Terkuin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kestä, Tuija. Tää on tärkeää asiaa. Tulpat ovat niin must pop- ja rock-konserteissa, ja nimenomaan voi olla huoleton sen kanssa, että korvat eivät kärsi.

   En pidä tulppia päivän aikana, mutta tosi on, että melu on minusta stressaavin osa työtä, ei opetus tms sellainen, vaan se häly ja ääni. Sellaista se on...

   Poista

Viestit hyvässä hengessä ovat aina tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Fab Forty Something. All rights reserved. Designed with Happy days.