Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

18.12.2014

Do You Hear What I Hear? - lempijoululauluni

Luin netistä, että espoolainen kauppakeskus on säästellyt joululaulujen soittamista. Vasta lähempänä joulua soitetaan niitä enemmän, käytävillä ei ollenkaan. Minusta tuo oli ihan loistojuttu, vai mitä olette mieltä?

Jokaisella on omat suosikkijoululaulunsa. Kuten musiikissa muutenkin, niihin ladataan tunnetta ja mielipiteitä. Se onkin joululaulujen "ongelma", monet ovat niin hienoja, että niitä kuunnellessa alkaa itkeä. Muutenkin, kun on vähän väsynyt syksyn työrupeamasta, laulun takia itkeminen tuntuu kurjalta... Heh, ehkäpä muilla ei ole tällaista ongelmaa kuin minulla. ; )

Kun olin lapsi, meillä kotona kuunneltiin paljon klassisia joululauluja ja jouluoratorioita. Esiinnyin monena vuonna eri kokoonpanoissa kauneimmissa joululauluissa millon huilun kanssa, milloin laulaen yksi tai jonkinlaisessa ex-tempore-porukassa. Opiskeluaikana tietenkin joulun aikaan tuli laulettua tosi paljon erilaisia lauluja, ja halusin opetellakin monia uusia. Joulunodotus alkoi Hoosiannasta, muistan, kun musiikkilukiossa lauloimme sitä äänissä aamunavauksessa.

Klasarilauluista minulla on tosi monta suosikkia. Yksi on Topeliuksen ja Sibeliuksen En etsi valtaa, loistoa, joka pitää ehdottomasti laulaa juuri noilla sanoilla. Laulu kuuluu Sibeliuksen sarjaan Viisi joululaulua, ja on se sarjan viimeinen. Tätä säesti Sibeliusten kotona aina Aino-rouva.

Jouluyö, juhlayö kuuluu myös lemppareihini tarinansa takia. Pienessä itävaltalaiskylä Oberndorfissa talvi 1818 oli ollut poikkeuksellisen kylmä. Hiiret olivat jyrsineet urkujen nahkaiset palkeet henkensä pitimiksi. Näin ollen urkuri Franz Gruberilla oli ongelma jouluyön messun kanssa. Kirkon pappi Joseph Mohr oli käynyt tervehtimässä miilunpolttajan sairasta vaimoa ja tämän vastasyntynyttä. Tästä herkistyneenä hän kirjoitti runon Stille Nacht, Heilige Nacht, jonka kanttori sävelsi. Se esitettiin messussa kitaran säestyksellä. Rakastan tuota tarinaa, ja kerron sen aina oppilaillenikin.

Unkarin vuodelta muistojen lauluna on keskiaikainen sävelmä, jonka Zoltan Kodály sovitti sekakuorolle. Laulu on Veni, Veni Emmanuel, jota meidän opiskelijoidenkin kuoro silloin esitti. Mm. Candomino on levyttänyt siitä upean version. Kuorolaulu hoitaa korvaa!

Sitten uudempiin lemppareihin. Amerikkalaislaulut Mary, Did You Know (Kenny Rogersin ja Wynonan versiona, myös Pentatonixilla hieno a cappella-versio), Do You Hear What I Hear (Martina McBriden versiona) sekä Point of Gracen upea Immanuel ovat kuuntelemisen arvoisia, jos et vielä tunne kyseisiä lauluja. Mary, Did You Know on suomennettu aika onnistuneesti Pekka Laukkarisen kynästä. Kuulin sen yksi aamu Jouluradio-kanavalta, laulajaksi olisin veikannut Suvi Teräsniskaa, mutta en löytänyt sitä mistään jälkeenpäin. Noita kolmea en pysty itse laulamaan, kyyneleet alkavat valua välittömästi...

Ja viimeisenä, vaan ei vähäisempinä meillä soi irlantilainen joulumusiikki. Mm. Katie McMahonin (mm. Riverdancen soololaulaja) joululevy on suosikkejani, ja sisältää sekä irlantilaisia että englantilaisia joululauluja. Työkaverilta saatu Celtic Christmas on ihanaa taustamusiikkia.

Loppuun upeat Point of Gracen Immanuel ja Mary, Did You Know Pentatonixin esittäminä. Kuunnelkaapa!

Ja vielä kuoromusiikkia siitä tykkääville...


Mikä on sinun lempijoululaulusi, miksi? Olisi kiva kuulla!

43 kommenttia:

 1. Hei!
  Perinteiset joululaulut ovat edelleen suosikkeja. Mainitsemasi Hoosianna, Jouluyö juhlayö ja lisäksi Sylvian joululaulu ovat niitä lauluja joita ilman ei joulu tule.
  Kyllä sitä musiikin aiheuttamaa itkuisuutta löytyy muualtakin... Kauneimmissa joululaulutilaisuuksissa olen jo pitkään joutunut tunnemyrskyn riepottelemaksi kun Varpunen jouluaamuna on saanut kyyneleet silmiin. Tänä vuonna Taivas sylissäni ehti esitysvuoroon ensin ja totesin että uusi joulunessulaulu on löytynyt. Carola Häggkvistin alkuperäistä versiota on vähän helpompi kuunnella. Täytynee siirtyä kevyemmän tuotannon pariin ettei mene joulun laulelot ihan itkemiseksi :D
  Rauhaisaa Joulun aikaa Sinulle !
  t. Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, onneksi on muitakin "itkijänaisia" kuin meitsi. Oi joo, Sylvian joululaulu liikuttaa niin, varsinkin aina se kohta "sä tähdistä kirkkain nyt tuikkasi tuo /sinne Suomeeni kaukaisehen jne. Taivas sylissäni on todella kaunis, ja Carola Häggkvist laulaa sen myös kauniisti.

   Jotta ei nyt ihan menisi koko joulu parkumiseksi, niin Diana Krall ja vanhat jenkkistandardit soivat myös jouluna. Iloisia lauluja pitää myös jouluisin kuunnella!

   Poista
 2. Oi että, mä rakastan joululauluja, ja itken aika usein niitä kuunnellessa. Mutta toisaalta, mä olen kova itkemään… ja nauramaan. Mulla on Karjalan mummoni tunne-elämä. Tunteet herkässä siis.

  Rakkaimpia joululauluja minulle ovat Oi Jouluyö (Jyrki Niskasen esittämänä), Sylvian Joululaulu (Karita Mattila), Kun Joulu On (Jaakko Ryhänen). Nämä vain jotenkin osuu minun sydämeen. Ja Sylvian Joululaulussa viimeinen säkeistö on niin kaunis; "Sä tähdistä kirkkain nyt loisteesi luo sinne Suomeeni kaukaisehen…" Itkuhanat aukeaa…

  Vähän kepeämmästä päästä taas Hark! The Herald Angels Sing, O Come All Ye Faithful ja Little Drummer Boy.

  Ja yksi, joka tuo muistoja vuosien vuosien takaa Nylon Beatin Musta Joulu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, sama täällä! No, saapa ainakin väylän purkaa tunteitaan, jos tahtoo!

   Oi, meillä Suomessa on niin upeita laulajia, että! Oi Jouluyö on upea, toisaalta diggaan myös Celine Dionin simppelin versiota. Mäkin diggaan noita anglo-maitten joululauluja, Hark! -jne on niin komea, mitä suuremmat kuorot ja orkesterit.

   Poista
  2. Heh, olitkin kirjoittanut saman tuohon edelliseen kommenttiisi Sylvian Joululaulusta :)
   Se viimeinen säkeistö vaan on niin upea, joskus mä joudun oikein haukkomaan happea sitä kuunnellessa, kun niin liikuttaa...

   Poista
  3. Mary J. Bligen versiokin tuosta Mary Did You Knowsta on mielestäni onnistunut. Sitä olen itkeskellyt tässä viime päivinä. Ja totta kai myös Himlen I Min Famn laittaa kyyneleet virtaamaan tällä karjalaisella itkijänaisella.

   Poista
  4. Kiitos vinkitä, mitäpä kuunnella tuokin versio!

   Poista
 3. Tulkoon joulu on ehdoton suosikkini.

  VastaaPoista
 4. Jussi Björling: Helga natt
  Pavarotti: Ave Maria ja Panis angelicus
  Tulkoon joulu, Jouluyön hymni

  Oppilaiden musiikkiesitukset saavat lähes aina tipan poskelle.

  terv. ope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikos Jouluyön hymni se "näin laulavat lumi ja tuuli" jne. Valon lapsesta? Samaa mieltä, oppilaiden musisointi on kyllä liikkistä aina.

   Poista
 5. -Maa on niin kaunis, esittäjänä Lumen valo
  -Adeste fideles, vaikka Bocellin versiona
  -Betlehem, Betlehem, kylä köyhä pienoinen jne.. (en muista laulun nimeä), Hynnisen laulamana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...uinut palmupuittes alla, loisti tähdet taivahalla jne. Laulun nimi on Betlehem, se on aivan ihana. Mä tykkään myös Lumen valosta!

   Poista
 6. Kiva kun kysyit!

  Mel Tormen: The christmas song, kaunis myös esim Johanna Kurkelan suomeksi esittämäna: Joululaulu
  Pekka Simojoen Tulkoon joulu- ikisuosikkini
  Carola Häggvistin Himlen i min famn. Aivan ihana laulu, jonka Suvi Teräsniska laulaa kauniisti suomeksi :Taivas sylissäni
  Michael Buble`n Grown up christmas list -ihana Michael, ihan laulu
  Christina Perri: Something about Desember-yksinkertaisesti kaunis sävel ja sanat

  Tässä muutamia suosikkejani tällä hetkellä. Lisäksi tietysti kaikki vanhat, lapsuudesta tutut joululaulut.

  Terv. Marri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeinen onkin mille vieras, pitääpä tutustua siihen. Oi, kukapa ei Michaelista pitäisi, niin pehmeä ääni!

   Poista
 7. Suvilla ei taida olla tuota laulua ainakaan levyllääm, oisko se ollut Minna Pyysalo? http://kauppa.tv7.fi/CD-Minna-Pyysalo-Jouluna-Jumala-syntyi

  Omat suosikkini Himlen i min famn Carolan esittämänä, Sydämeeni joulun teet, Arkihuolesi kaikki heitä, En etsi valtaa loistoa sekä Sylvian joululaulu. Olen näemmä aika vanhanaikainen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Taivas sylissäni" on Suvi Teräsniskan uudella "Joulun henki" albumilla. Olen kuunnellut paljon viime päivinä. CD:llä on paljon muitakin ihania joululauluja. Löytyy youtubestakin.
   Terv. Marri

   Poista
  2. Pauska, vanhanaikainen olen minäkin, mutta vanht laulut ovat kauniita. Arkihuolesi kaikki heitä on omakin suoikkinini, siinä on niin toiveikkaat ja iloiset sanat. Varmaan oli tuo Minna Pyysalo, kylläpä ääni muistutti Suvia.

   Poista
  3. Marri, niin onkin. Kaverini lauloi taustoja Suvin joulukiertueella. Taivas sylissäni tulee varmasti soiman tulevina vuosina paljon.

   Poista
 8. Mary, did you know sai minut niin tunteiden valtaan ja kasvot märäksi kyyneleistä, etten just nyt pysty luettelemaan joululauluja, kun ei tule nimiä mieleen.... Mutta tykkään joululauluista ja kauniista laulannasta...lahjakkaita laulajia ja kaunista musiikkia on aina ilo kuunnella! :)
  ja nyt laitan Pentatonixin uudestaan soimaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on ihan mielettömän kauniit sanat, juu, itku tulee, kun kuuntelee.

   Poista
 9. Mulle joululauluista kaikkein mieluisin on Sylvian Joululaulu. Se herkistää eniten ja tuntuu luissa ja ytimissä asti.

  -jaana-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Topeliuksen runo on niin herkkä. Luin, että hän kirjoitti sen pienen lapsensa kuoleman herkistämänä...

   Poista
 10. Sylvian joululaulu, Taas syttyy valot tuhannet, Maa on niin kaunis, O holy night Kings College, Cambridgen poika-/mieskuoron laulamana ja vaikka kuinka monta muuta:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki upeita! Olen muutaman kerran ollut Ylioppilaskunnan mieslaulajien konsertissa Temppeliaukion kirkossa, ja kun he levittyvät laulamaan Maa on niin kaunis kynttilänvalossa ympäri kirkkoa - se on pysähdyttävää!

   Poista
 11. Voi, mä olen niin itkupilli, että kaikenlainen musiikki saa itkuhanat tosi herkästi auki. Muistan, kun tyttöni lauloi äitienpäivän tienoilla yhdessä tilaisuudessa Robinin Helmi-kappaleen.... silloin oli kyllä pitelemistä, ettän ulvonut ihan suoraa huutoa ja nolannut tietysti tytön ;)
  Mutta joululauluista vanhoista joululauluista suosikkejani on Ave Maria, Jarkko Ahola loistaa kyllä siinä. Lisäksi Maa on niin kaunis herkistää aina. Uudemmista kappaleista olen todella tykästynyt Tulkoon Joulu - kappaleeseen. Siinä on sitä jotain. (vai onkohan se edes kovin uusi...?)
  Englanninkielisistä ei useinkaan tule niin itkuinen olo, joten minulla soi autossakin usein Michael Bubblen hyväntuuliset kipaleet... vaikkapa It´s beginning to look like Christmas... (en tiedä onko kappaleen nimi, mutta you know the song).

  Meillä on huomenaamulla töissä pieni aamuhartaus.. paikallinen kirkkoherra ja kanttori tulevat virittämään meidät ja vieraamme joulun tunnelmaan. Lauletaan vähän joululauluja ja herkistytään (lue=itketään) tunnelmaan. Aivan mahtava joulun aloitus ja laskeutuminen joulun tunnelmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, mä voin uskoa, millainen hetki se oli, kun tyttäresi lauloi. Siinä sen näkee, musiikin voiman, se saa tunteet pintaan ja nostaa jonkin korkeammalle.

   Tulkoon joulu on ihana. "Niityillä lunta, hiljaiset kadut, taakse jo jäänyt on syksyn lohduttomuus..."

   Poista
 12. Jill Johnson "I väntan på julen" https://www.youtube.com/watch?v=raEPFJTci3s ja samalla melodialla Josh Grobanin esittämänä "What child is this".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, lisää vinkkejä! Pitääpä kuunnella tuo Jill Johnson. :)

   Poista
 13. Rakas 5-vuotiaani ja heidän koko päiväkotiryhmä esitti Oulujoen kirkossa joulujuhlassa Samuli Edelmannin Sielläkin on Joulu -kappaleen, ja kyllä aika moni kirkossa alkoi kaivella nessuja taskuistaan =). Uskomaton esitys ja niin paljon kiitosta annettiin lastentarhanopeille, kun olivat valinneet lapsille laulun, joka ei varmasti ole pienelle sieltä helpoimmasta päästä. Sanat niin puhuttelevat <3. Ja pienet lauloivat sen niin tunteella, huh huh, itku tulee taas kun muistelen esitystä! Ihania lauluja kaikki nämä mainitutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, mä voin uskoa, miten tosissaan pienet sen lauloivat. Heidän esityksensä tulevat niin sydämestä. Ei varmaan ollut yhtä kuivaa silmää koko kirkossa!

   Poista
 14. Tuohon alkukysymyskeen, että mitä mieltä että säästellään joululaulujen esittämistä kauppakeskuksissa, niin minun puolesta joulukuussa voi soitella niitä ja mieluiten itsenäisyyspäivän jälkeen vasta... :) Johtuukohan tuo hillitseminen tästä monikultuurisena yrittävästä Suomesta.. Singaporessa raikui joululaulut ja kovaa kauppakeskuksissa ja kaupoissa ( ja ajoissa...) ja siellä on kulttuureja jos jonkinmoisia.. Eli sen tähden ei ainakaan pitäisi hillitä soittamista..
  Parhaat joululaulut ovat niitä perinteisiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä ei muistaakseni jutussa ollut kyse, vaan ihan korvien säästämisestä. Heh, korvat säästyy, jos ei mene kauppoihin ;)

   Poista
 15. Kuulin tuon Mary, Did you know laulun tällä viikolla ja heti ajattelin että onpa kaunis laulu. Rakastan joululauluja ja olen niitä kotona kuunnellut netin Jouluradiosta joka päivä. Ja monta joululevyä löytyy omastakin varastosta. Tykkään oikein perinteisistä ja toisaalta myös uusista joululauluista. Viimeisimmäksi ostin Samuli Edelmanin jouluisen levyn, ja olen tykännyt.

  Ihanaa joulun aikaa sinulle Marjukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samulia en olekaan pitkään aikaan kuunnellut! Joo, Mary Did You Know on niin ihana laulu. Se oli alunperin vain melodia, johon säveltäjä teki sanat vasta myöhemmin yleisön pyynnöstä.

   Oikein rauhallista joulunaikaa sinullekin!

   Poista
 16. Pentti Hietasen esittämänä Oi jouluyö....ah , niin ihana! Tuo sinun linkittämäsi "Mary, did you know"-kappaleesta tuli nyt myös heti suosikkini! Hyvää Joulua Sinulle! Blogisi on hyvä, ilo lukea! t.
  Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurkiitos, ja iloista joulunaikaa sinullekin!

   Poista
 17. Ihania joululauluja! Olen kuunnellut Point of Gracea muuten, täytyy tsekata tuo joululaulukin.

  Rentouttavaa lomaa ja Hyvää Joulua!
  nm Petra

  https://www.youtube.com/watch?v=SarPJv6rUiQ
  (Barlow Girl- Hallelujah)

  VastaaPoista
 18. Suomalainen kuorolaulu herkistää. Itselleni ennestään tuntematon Hiljainen Joululaulu osui ensikuulemalta sydämeen.
  https://www.youtube.com/watch?v=xgMGdv8Gncg

  Pia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo laulu on niin kaunis. Rajattomalla on siitä myös koskettava versio, jonka kuulin vuosi sitten joulukonsertissaan.

   Poista
 19. Sylvian joululaulu, joka avautui täydellisesti Sisilian lomalla muutama vuosi sitten. Kylmät väreet ja kyynel simäkulmassa sitä aina kuuntelen ja mukana laulan.
  Hyvää Joulua!
  Leena

  Ps. Tempur-tyyny toimii hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi kauneimmista joululauluista ikinä! Kiva, että tykkäät tyynystä.

   Poista

Viestit hyvässä hengessä ovat aina tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Fab Forty Something. All rights reserved. Designed with Happy days.