Yksityiskohtia

Paita ja esiliina pesty ja silitetty. Hopeakoru kiilotettu. Vielä etsittävä pukupussi, ja olen suorastaan etuajassa.Arvaatte varmaan, mihin olen pukuni huoltanut. Perjantaina juhlitaan monessa koulussa itsenäisyyttä, niin meilläkin. Ajattelin pitkästä aikaa laittaa Pyhäjärven pukuni ylle. Se on äidin tekemä, raikas ja kaunis karjalaispuku. Yhden sukuhaarani juuret ovat Karjalassa, joten sillä varjolla sen aikanaan valitsin. Nahkaisia supikkaita ei tällä hetkellä ole, mutta laitan mustat, matalat avokkaat.Minulla on kansallispukuihin hellä suhde. Olen aina pitänyt niistä. Aikoinaan oman kansanmusiikkiporukkani kanssa tuli pidettyä paljon Härmän pukua, tässä karjalaispuvussa ei ole tullut keikkailtua. Lapsena, ja vielä yli parikymppiseksi keräsin kansallispukunukkeja eri maista. Mukana on todella upeita, käsintehtyjä nukkeja pukuineen. Tällä hetkellä ne ovat laatikoissa uinumassa, niitä taitaa olla reilut viisikymmentä.Kansallispukua tulee osittain pidettyä harvoin, koska se ei ole päällä maailman mukavin: hameosa on villaa, painava ja kuuma. Otsanauha on epämukava. Kesällä ei ainakaan tee mieli pukeutua siihen, huh, sitä sulaisi siihen paikkaan. Silti se on upeimpia asuja, joita olen koskaan pitänyt, ja kannan pukuani aina ylpeänä ja suoraselkäisenä. Mikä työmäärä on pukuun uponnutkaan. Kaikki on tehty käsin napeista lähtien, päänauhan metallikoristeihin asti. Perjantaina toivottavasti saan napsaistua pari päivän asua kansallispuvussa.

 Loppuviikko hiipii pikkuhiljaa, ja itsenäisyyspäivä lähestyy, kivaa!

Share:

8 Comments

 1. annu
  03/12/2014 / 5:43 pm

  Kansallispuku on hieno ja perinteitä kunnioittava asu. On hienoa, että pukuperinnettä vaalitaan mm Suomen kansallispukukeskuksessa. Muttei sille juurikaan käyttöä ole, ellei harrasta jotain sellaista jossa sitä tarvitsee. Minulla on kerran ollut lainapuku päällä…piti lukiossa yksissä juhlissa lausua Kalevalaa ranskaksi :)Mukavaa Itsenäisyyspäivän odotusta!

 2. Anonyymi
  03/12/2014 / 6:08 pm

  Hauskaa, että kansallispukuja vielä käytetään. Mummollani ja tädeilläni sellaiset oli/on ja itsekin joskus lapsena sain muutamat kerrat lainata serkun vanhaa asua. Luonnollisesti itse tehtyjä kaikki. 🙂 Harmi vaan, että kansallispuvut eivät taida tällä hetkellä ainakaan olla kovin kovassa huudossa.-Tuulevi

 3. Mapsi
  03/12/2014 / 6:17 pm

  Kyllä on kauniita nuo kansallispuvut. Ihailen valtavasti sitä työtä, mitä pukujen eteen on tehty. Oma kärsivällisyyteni ei siihen varmasti riittäisi. Ja jotenkin, juuru tuo tunne, jonka sanoit, suoraselkäinen, ylpeä ja kunnioitusta herättävä on katsojankin mielessä kun kansallispukuista naista katselen. Se vaan ilmentää jotenkin niin tätä, suomalaisuutta, juuria, itsenäisyyttä, isänmaan arvoja. Hui, tässähän ihan herkistyy :)Saan myös työni puolesta olla mukana sotaveteraanien tilaisuudessa ennen joulua. Hienoja tilaisuuksia. Väki vain pikkuhiljaa vähenee sielläkin.Hei, minunkin äidinpuolen suku on Karjalasta! Muistan pikkutyttönä isoisoisäni kulkeneen mustissa pussihousuissa, saappaissa ja liivissä, todellinen evakkopappa!

 4. tuulanneli
  03/12/2014 / 8:35 pm

  Upeaa, että vielä kauniita kansallispukuja.Uskomatonta mutta totta, minultakin löytyy kansallispuku ja vielä itsetehty sellainen. Valitettavasti en varmaan siihen enää mahdu. Täytyypä tsekata asia kun käyn kotiseudullani. Omasta historiastani löytyy kotiteollisuuskoulua kun olin joskus todella nuori. Kivaa viikonloppua sinulle ja innolla odotan kuvia kansallispuvustasi!

 5. Marjukka
  04/12/2014 / 4:01 pm

  Kiitos samoin sinulle! Se on harmi, että kansallispukuja ei juuri enää näe muuta kuin musiikki- tai kansantanssiesityksissä, ne ovat niin kauniita. Kalevalaa ranskaksi, ohhoh, sepä olisi jännä kuulla ranskalaisen korvin!

 6. Marjukka
  04/12/2014 / 4:02 pm

  Niin, tuossa ylempänä jo totesin, että varmaan lähinnä harrastuspiireissä. Silti ne ovat niin kauniita.

 7. Marjukka
  04/12/2014 / 4:04 pm

  Ei mullakaan riittäisi kärsivällisyys… Äiti kävi kansallispukupiiriä monta vuotta, sillä hän on tehnyt itsellekin ja mun kälylle puvut. Muiden maiden kansallispuvut ovat myös kiinnostavia, ja olen nähnytkin muutamia tosi upeita, mm. unkarilaisilla.Veteraanit vähenevät, mutta toivottavasti heidän arvostuksensa ei koskaan.

 8. Marjukka
  04/12/2014 / 4:05 pm

  Vautsi, sulla on riittänyt taitoa tehdä sellainen! Rispektii… Kiitos samoin, pitää ehdottomasti yrittää kuvata puku huomenna.

Vastaa