Harmaa Filippa K:n maxivillatakki ja turkispohdintaa sivulauseessa

Kävin tänään kaupungilla asioimassa, ja ehdin pikaisesti käväistä myös Urban A:ssa. Tein -50%n alerekiltä mielenkiintoisen löydön, Twist & Tangon mustan tekoturkisjakun. Se lienee ulkotakki, mutta tosi kylmillä varmaan ihana myös sisällä. Herttainen myyjätyttö ehdotti sen kanssa keväämmällä lenkkareita, mutta itse en oikein lämpene lenkkareille paitsi urheillessa. Mieli tykästyi kuitenkin takkiin kovasti, ja kun hinta ei ollut huima, ostin sen.En ole tainnut koskaan pohtia turkisjuttuja tässä blogissa. Syy on se, että en halua hirveästi lietsoa mitään puolesta-vastaan keskustelua. Mielipiteet saa jokaisella olla, mutta inhoan kaikenlaista tuputtamista asiassa kuin asiassa. Jos joku tykkää turkeista, saa omasta puolestani tykätä. Vapaasti saa olla myös vastaan. Itselläni on on turkisreunainen toppatakki, kaniliivi ja lammaskelsi. Pipossakin on karvatupsu. Minkkiä tai kettua takin muodossa tuskin tulen koskaan käyttämään. En sano ei turkisreunaisille untuvatakeille, varsinkin kun niitäkin saa eettisesti tuotettuna nykyään. En sano ei nahkatakeille tai nahkaisille kengillekään. Tekoturkisliivi löytyy, ja siitä tykkään todella paljon. Tekoturkis saa silti vähän mietteliääksi. Sehän viestii, että turkis on kaunis. Niin kuin onkin. Miksi siis tavallaan kannattaa turkiksen kauneutta teko-sellaisessa muodossa? Ajatukseni lienee vähän nurinkurinen, saatteko ideastani kiinni?

*****

Päivän asu oli Filippa K:n pitkä villatakki, ja Balmuirin kid mohair-huivi, joka tuntuu kasvaneen pysyvästi kaulani ympäri. Lämmin oranssi tuo harmaisiin päiviin juuri sellaista hehkua, kuin nyt tarvitsee.
white shirt Massimo Dutti / gardigan Filippa K / pants DAY Birger & Mikkelsen

boots from SHE / scarf Balmuir

Leppoisaa lauantai-iltaa, minä taidan nyt siirtyä katsomaan yhtä lempisarjaani, nimittäin Wallanderia…

Ps. Jos turkisaiheesta tulee mielipiteitä mieleen, toivon asiallista ja rakentavaa otetta nimimerkin kera!

Share:

23 Comments

 1. anneaulikki
  17/01/2015 / 6:44 pm

  Tuo huivi on kyllä upea ja väri niin herkullinen !

 2. Mapsi
  17/01/2015 / 7:11 pm

  No ei mulla ole varsinaisesti mitään erityistä puolesta/vastaan-mielipidettä turkiksista. Mutta kyllähän ne kauniita on, ei sitä käy kieltäminen. Ostin tässä juuri jokin aika sitten mustan tekoturkisliivin Espritiltä ja tykkään kyllä siitä tosi paljon. ehkä se tuo jotain glamouria arkeen. Olen myös pyöritellyt tekoturkisjakkuja kaupoissa, mutta vielä en ole ostanut. Muistan joskus lainanneeni ystävältä krimiturkkia, joka oli hänen isomumminsa vanha vintagekaunokainen; se oli tosi kaunis ja lämmin ja todella painava. Mutta jos asiaa oikeasti ajattee, niin on kait se aika turhamaista kasvattaa elämiä ihmisten "turhamaisuuden" vuoksi. Toisaalta, kuten sanoit, käytänhän minä nahkakenkiä ja -laukkujakin.. Mutta hei, toi sun villatakki, ihana!! Ja värikäs huivi kyllä tosiaan tuo sitä jotain. Mun värit rajoittuu vain huulipunaan ja kynsilakkaan mutta huivi olisi kyllä vielä kivampi väriläiskä :)Mukavaa iltaa Wallanderin kanssa!

 3. Anonyymi
  17/01/2015 / 7:40 pm

  Minä en hyväksy turkiksia missään muodossa. Ihminen ei tarvitse turkkia, eläin tarvitsee selviytyäkseen. Turkis on täysin turhake. Animalialla on ollut syksyllä loistava kampanja # turkis on tyylimoka #tyylimoka voi tappaa. On surullista että näiden "somien"turkistupsujenkin takia eläimen pitää kuolla. Voin sanoa ihan suoraan, että turkiksen näkeminen missä muodossa tahansa saa minut näkemään ihan punaista. Pidän turkiksia käyttäviä naisia ylimielisinä ja muista välinpitämättöminä. T. Minna Nevala-Hannula

 4. Anonyymi
  18/01/2015 / 7:07 am

  Minä omistan peräti 3 Turkkia,kaikki perittyjä.kaikki myös kovassa käytössä ja ovat palvelleet jo kolmen sukupolven naisia ja toivottavasti myös tyttäreni tulevat käyttämään niitä.Välillä toki niitä on pitänyt vähän muodista uuteen käyttöön,mutta niin lämmin ja kaunis vaate.en luopuisi.mutta en varmaan lähtisi ostamaan,ihan vain siksi ,että ovat niin kalliita.ei ole varaa näillä palkoilla.turkin käyttö ei lainvastaista,joten jokainen saa tykönänsä ajatella mitä tykkää,en minäkään tykkää kaikista ratkaisuista,miten muut ihmiset elämässään tekevät. Olen käynyt turkistarhalla eikä se järkyttänyt millään tavalla,ei muuttanut käsitystäni turkistarhauksesta negatiiviseen suuntaan. -kirsi-

 5. Marjukka / Fab Forty Something
  18/01/2015 / 7:12 am

  Niin on, sen sisään ihan hukkuu…

 6. Marjukka / Fab Forty Something
  18/01/2015 / 7:19 am

  Voi, mun isoäidiltä oli krimiturkki, ne ovat sitten kauniitaI mä luulen, että suurin osa ihmisistä on aikalailla neutraaleja näissä turkkiasioissa. Asiat ovat harvoin mustavalkoisia, syödäänhän me kanaa ja lihaakin… Villatakki on mun ensimmäinen maxi, tästä se hulluus lähti…

 7. Marjukka / Fab Forty Something
  18/01/2015 / 7:22 am

  Joo, ihminen selviää ilman turkkeja vallan mainiosti. Hatunnosto, että seisot nimelläsi sanojesi takana. Oletko varma, että naisten leimaaminen ylimieliseksi on oikea tapa ajaa asiaa…?

 8. Marjukka / Fab Forty Something
  18/01/2015 / 7:31 am

  Turkki on kyllä kestävää kehitystä, periytyy sukupolvelta toiselle. Niistä saakin muodostamalla taas uudenlaisia. Kalliitahan uudet turkit ovat, en minäkään ostaisi uutta. Uskoisin, että suomalaistarhoilla eläimillä on paremmat olot kuin vaikka Kiinassa, joka on suuri turkistuottaja, eikä eläimillä juuri arvoa, jos ollenkaan.

 9. Anonyymi
  18/01/2015 / 7:53 am

  Hei,Turkis on silkkaa julmuutta. Turkin käyttäminen minusta pröystäilyä ja oman egon kohottamista vanhanaikaisin menetelmin. Kannattaa käydä Animalian sivuilla lueskelemassa, ihan jokaisen. Nykyisin on niin moderneja ja lämpimiä vaatemateriaaleja, jottei turkiksia tarvita. Sitäpaitsi talvetkin ovat nykyisin kovin lämpimiä. Turkista käyttävä ei välitä eläinten hyvinvoinnista yhtään, vain omasta "tyylistään".Ystävällisesti Minna, eläintenoikeuksien puolestapuhuja.

 10. Anonyymi
  18/01/2015 / 9:49 am

  En omista yhtään turkkia. Jos saisin esim. perintönä krimiturkin niin varmasti sitä käyttäisin. Olen samaa mieltä siitä, että turkis on kaikkea muuta kuin kertakäyttövaate. Vaatteen lyhyt käyttöikä ja huono laatu on se mikä on iso ongelma maailmanlaajuisesti. Puhumattakaan siitä missä oloissa isot ketjut niitä tuottaa… Ja jos turkistarhaus lakkautettaisiin, mitä ihmettä niille eläimille tehtäisiin? Päästettäisiin luontoon lisääntymään hallitsemattomasti? Tapetaan "luonnon puolesta"?

 11. Anonyymi
  18/01/2015 / 10:51 am

  Hei! Olipa hyvä ja rohkea postaus. Olen etsiskellyt Joutsen untuvatakkia tänä talvena ja ihmetellyt miten kaupassa on naisille 15-20 eri takkimallia eikä yhdessäkään ole turkisreunaista huppua. Takki jää jotenkin tasapainottoman näköiseksi jos ei yläosassa ole huppua ja siinä (aitoa) turkista. Mielestäni on outoa jättää turkisreuna pois kun koko takki on tehty untuvista ja höyhenistä eli "eläinperäisiä materiaaleja" on käytetty valmistuksessa jo muutenkin. Olen turkis- ja nahka-asiossa samoilla linjoilla kuin sinäkin. Aidosta nahasta ja turkiksesta tehty tuote kestää pidempään ja lämmittää paremmin kuin muovituotteet.Mukavaa alkavaa viikkoa!t.Johanna

 12. Anonyymi
  18/01/2015 / 11:04 am

  Minulla turkiksiin selkeä mielipide. Turkkia ja sen karvoitusta tarvitsevat vain ja ainoastaan niiden ensimmäiset kantajat, eli eläimet itse. Ihmiset eivät turkiksia tarvitse LAINKAAN !NIMIMERKKI,Ilman karvaturkkia syntynyt ja kasvanut, ja silti hyvin voinut

 13. Marjukka / Fab Forty Something
  18/01/2015 / 11:55 am

  Uudistamalla, piti kirjoittamani. iPadin sanaehdotukset näköjään ehtivät ensin…

 14. Marjukka / Fab Forty Something
  18/01/2015 / 11:59 am

  Niin, tässä sen näkee, että asiat eivät ole todellakaan helppoja tai mustavalkoisia. Myös monen ihmisen elanto riippuu turkiksista. Varmaan mäkin käyttäisin turkkia, jos saisin perintönä. Puhut asiaa, vaatteen elinikä on tosi lyhyt nykyään, ostetaan ja kierrätetään ihan surutta. Tähän tunnustan itsekin sortuneeni, siksi panostankin nykyään mielellään esim. kashmiriin, vaikka se enemmän maksaakin. Sitä tulee käytettyä ihan loppuun asti, esim. yksi Repeatin neuletakki on nyt kotivaatteena, kun se alkaa olla tiensä päässä.

 15. Marjukka / Fab Forty Something
  18/01/2015 / 12:08 pm

  No, ajattelin tästä nyt rohkaistua kirjoittamaan, tiedän sen kuumentavan tunteita kyllä… Mahtavaa, että on tullut erilaisia mielipiteitä. Joutsenen takeissa ei taida olla sitä turkisreunaa? Canada Goosessa reunus taitaa olla "roadkill"-reunusta, eli auton alle jääneiden pesukarhujen turkkia.

 16. Marjukka / Fab Forty Something
  18/01/2015 / 12:09 pm

  Kiitos mielipiteestäsi!

 17. eija
  18/01/2015 / 2:54 pm

  Minulla on tätini vanha ruskea kelsiturkki (mielestäni lammasta), ja tykkään siitä tosi paljon. Harvoin kyllä tulee käytettyä. Mummoltani olen saanut mustan painavan turkin (en kyllä tiedä mistä se on tehty), sitä olen käyttänyt vain kerran, vanhojen tanssi -päivänä joskus 20 vuotta sitten. Oma kantani turkiksiin on neutraali, en ostaisi uutta, mutta nuo vanhat on ihan ok. Ja saattaa olla niin, että ainakin suomalaiset turkistarhan eläimet ovat paremmin ruokittuja kuin monet esim. Aasiassa työskentelevät lapset, jotka päiväkausia ompelevat meille halpoja vaatteita. Mutta ei minua haittaisi vaikka turkistarhaus kiellettäisiinkin, toki siinä menisi monelta elinkeino. Tämmöisiä ajatuksia tuli nyt maalaistytölle mieleen.

 18. Anonyymi
  18/01/2015 / 3:19 pm

  Canada Goosen turkisreunus tulee jalkaraudoilla pyydetyistä eläimistä, eli aika kaukana eettisyydestä mennään. Myöskin se takin sisällä oleva untuva tulee elävästä eläimestä, eikä ole mikään eläinystävällinen prosessi. Mietinkin vähän, mitä tarkoitit tuolla eettisesti tuotetulla turkiksella tai untuvatakilla? En ole itse koskaan semmoiseen törmännyt, enkä henk. koht mitään eläinperäistä päälleni laita. Harmi sikäli, olen blogistasi kovasti tykännyt, mutta taitaa jäädä lukematta :/

 19. Marjukka / Fab Forty Something
  18/01/2015 / 6:42 pm

  Maalaistyttö olen minäkin, ja aikaa tavalla samoilla linjoilla sinun kanssasi. Mä olen vain kerran elämässäni käyttänyt minkkiturkkia, oli tädiltäni lainassa. Joo, jos lapset ja eläimet laitetaan vertailuun, niin kyllä mä enemmän huolissani olen lapsista… Tämän turkispuheen myötä tulee mietittyä enemmän lasten oloja.

 20. Marjukka / Fab Forty Something
  18/01/2015 / 6:46 pm

  Etkö nahkakenkiäkään? Mä taas en ymmärrä, miksi vasta nyt jättäisit blogini lukulistaltasi, olethan huomannut varmasti blogiani seuratessa, että käytän nahkaa, syön lihaa, mulla on ollut päällä turkisreunainen takki, villaa, tupsupipo jne. Liivatettakin käytän kakuissa.,Sillä perusteella saisit pudottaa monta blogia pois. 😉 Mut CG:nn takeista, niin sanottiin kotisivulla, ja menin uskomaan…

 21. Anonyymi
  19/01/2015 / 1:32 pm

  Hei vielä,Näistä Ganadan takeista tuli jälkeenpäin sama mieleeni, kuin mitä tämä nimimerkki anonyymi kirjoitti. Mitä turkistarhauksen lopettamisen jälkeen eläimille tapahtuisi (tarhaus tulee meillä loppumaan vielä 15 vuoden sisällä, kunhan saamme sivistyneet ja modernit kansanedustajat valittua), niin siitä saavat/osaavat päättää eläintieteen asiantuntijat, esimerkiksi biologit. Turkis ei milloinkaan ole eettinen vaate. Sitä ei voida tällä termillä puolustella. Myöskin tarhauksen työllisyysvaikutusta turkistuottajat suurentelevat.Näin kun muotiblogissa ollaan, eikö mielestäsi turkis tee ihmistä lihavamman näköiseksi? se myös vanhentaa ja on kovin raskaannäköinen vaate.Lihansyönti tai nahkavaatteiden käyttäminen on hiukan eriasia. Siinähän eläintä ei kasvateta pelkästään sen takia, vaan ruhosta käytetään kaikki osat. Turkiseläimen koko elämän tarkoitus on "kaunistaa" jonkun turhamaisen ja muusta elämästä välinpitämättömän ihmisen asua :(Olen hyvin surullinen tästä asiasta ja niin taidan minäkin nyt lopettaa blogisi lukemisen. Olen vain odottanut "viimeistä niittiä" sille ja se tuli nyt tässä.Minna Nevala-Hannula

 22. Anonyymi
  19/01/2015 / 4:28 pm

  En usko turkistarhauksen loppuvan Suomessa.Ja mitä se ratkaisisi? Kiinassa nyljettäisi elävältä entistä suurempi määrä turkiseläimiä.Sillä aina tulee olemaan ihmisiä,jotka haluavat pukeutua turkiksiin ja turkissomisteisiin vaatteisiin.On mielestäni vähän mautonta ja lapsellista arvostella ihmisä,jotka käyttävät turkiksia ylimieliseksi ja ties miksi.Vähän sama kuin me ei turkisten vastustajat sanoisimme kaikkien Animalian jäsententen olevan hieltä haisevia idunsyöjiäviherpiipertäjiä. Minusta jokainen saa käyttää turkiksia ja turkissomisteita,jos niin haluaa.Ja saa myös vastustaa ihan vapaasti,mutta olkoot tekemättä luonteesta ja persoonallisuudesta suurempia olettamuksia.Turkikset eivät ole lainvastaisia vielä eivätkä tule koskaan olemaankaan.joten pulinat pois. Siis tottakai eläinten oikeuksia ja eläinten hyvää kohtelua pitää pitää esillä,mutta se ei johda asiaa eteenpäin,jos leimataan turkiksia käyttäviä ihmisiä tuolla tavalla.-kirsi-

 23. Marjukka / Fab Forty Something
  19/01/2015 / 5:23 pm

  Kiitos monenlaisista mielipiteistänne, päätetään keskustelu tähän!

Vastaa