Kattauksen valmistelua

Tykkään laittaa ystäville ruokaa. En ole keittiössä mikään näpertelijä, vaan vähän sellaisella välimerellisellä otteella toimija: ruoka on reilua ja sitä pitää olla riittävästi. En kokoa annoksia lautaselle, vaan jokainen saa syödä niin paljon tai vähän kuin mieli tekee, ja toivottavasti vähän santsatakin!Kattauksen kanssa on sama juttu. Rakastan katsella kauniita ja yksityiskohtaisia kattauksia, mutta oma linjani on simppeli: liina tai rottinkikatelautaset, lautasliinat ja -renkaat. En koristele pöytää sen kummemmin, ruuat täyttävät sen ja toimivat koristeena. Kynttilät kuitenkin pitää olla!Eiliselle blini-illalliselle oli ihana kattaa uusia juttuja pitkästä aikaa. Uusimmatkin astiani ovat varmaan kymmenen vuoden takaa, joten olikin jo aika vähän päivittää pöytää. Balmuirilta* saamani pellavaliina, lautasliinat ja lautasliinarenkaat uudistivat kattaukseni täysin. Kaunis, lämpimänvärinen pellava ja konjakinväriset Kensington-lautasliinarenkaat sopivat kattausfilosofiaani hyvin: rentoa, kotoisaa ja reilua, kuitenkin todella kaunista. Nahka kattauksessa on upean näköinen.Ostin myös pitkästä aikaa vähän astioita! Astiarakkauteni olen tainnut periä isoäidiltäni. Olen aikaisemmin kertonutkin, että hän keräsi lapsenlapsilleen astiastot. Hyvä ruoka ja kaunis kattaus oli hänelle todella tärkeät. Sotien jälkeen hän matkusti Haaparantaan ja osti sieltä itselleen posliiniastiaston – ei ihan tavallista siihen aikaan. Astiasto on nyt äidilläni ja jouluisin käytössä. Kävin joulun jälkeen Boknäsilla, ja vaivaamaan jäivät alla olevat Flamantin lasit. Perjantaina kävin ostamassa niitä kuusi kappaletta, lisäksi ostin kaksi kannua. Kattauksessa sekoittelen laseja fiiliksen mukaan. Myöskään noista isoista laseista ei ole tarkoitus juoda vain punaviiniä – eilen niistä juotiin vettä, mehua tai valkoviiniä.

Ennen kattamista tapaan koota kaikki astiat ja tekstiilit pöydälle, ja tarkastaa ne läpi. Tykkään myös yhdistellä kattauksessa eri lautasliinarenkaita, mutta eilen päätin pysyä yksissä.

Kannuihin laitoin vettä ja mehua. Ne ovat muuten suuret, vetävät varmaan pari litraa.

Balmuirilta on myös samppanjacooleri ja kaunis tarjotin. Mikä kaunis yksityiskohta!

Samppanjalasit ovat Iittalan Aurooraa.

Minä monen muun lailla tykkään Pentikin astioista. Vaniljaa on tullut kerättyä viitisentoista vuotta. Siihen tullut uusia, kivoja tarjoiluastioita ja vuokia. Aterimet ovat Hackmannin Kareliaa, pienet lasit Riedelin, suuret, uudet lasit Flamantin.


Pieneen kannuun saa sisälle jääpaloja, tai sitä voi käyttää vaikka maljakkona. Kannu on matkamuisto Tertin Kartanosta, Mikkelistä. Kiva, kun monet astiat sisältävät muistoja, kuten vaikka Tertin kannu tai monet astiamme.Kattaus on valmis mukavaa iltaa varten! Emäntä vielä miettii, onko kaikki varmasti muistettu.Takana näkyy isän tekemä kello, joka on saanut nimen Hiljainen kaunotar. Ruokapöytä ja -tuolit ovat Juvilta ja ostettu puuvalmiina. Olen ne itse aikanaan vahannut. Kattovalaisin on Cobellosta.

Laitan ensi viikolla bliniohjeeni tänne. Ohje vaatii hivenen viitseliäisyyttä, mutta on sen arvoinen!

Leppoisaa sunnuntaita!

Ps. Muistuttelen vielä Balmuirin alekoodista FABFORTY20, joka on nyt voimassa vuoden loppuun! Pellavaliina, lautasliinatrenkaatsamppanjacooler ja tarjotin löytyvät linkkien takaa. 

*bloggaaja ei hyödy linkeistä rahallisesti

Share:

4 Comments

 1. Mapsi
  25/01/2015 / 12:29 pm

  Ihana kattaus! Minäkään en ole oikein pientenlinjojen pipertäjä (heh, arvasit varmaan) ja tykkään kattauksessa simppeöistä linjasta. Haaveena olisi tehdä sisälle virkatut pellavanväriset kattaustabletit, mutta ne ovat jonossa nyt muiden keskeneräisten jälkeen. Tykkään tuikuista ja huurrettuja valkoisia ja kirkkat tuikkuja on yleensä kattauksessa aina valkoisen, mustan ja pellavan kaverina. Tunnelmaa, hyvää ruokaa ja juomaa, hämyisää valoa ja kirkasta lasia, siitä se tunnelma tulee. Nahkaiset jutut olisi kyllä ihanat…

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  25/01/2015 / 12:54 pm

  Hih, jotenkin arvasin! Arvostan kyllä kovasti heitä, jotka ovat ja osaavat. Oi, kuulostaa niin kauniilta sun kattaus, ja omannäköiseltäsi. : )

 3. Miimi
  25/01/2015 / 4:18 pm

  Aivan ihanat nuo kannut! Siis oliko nekin

 4. Marjukka / Fab Forty Something
  25/01/2015 / 6:02 pm

  Flamantin ovat, ja ainakin Fabianinkadulta löytyy!

Vastaa