Kipeä muistutus karkkilakosta (ja arvonnan voittaja!)

Eilen, torstaina, tuli kaksi viikkoa namitonta täyteen (lukuunottamatta neljää vihreää kuulaa eräänä iltana). Pitihän se sortuminen tulla. Nyt, kun olen syönyt suht sokerittomasti jo reilun vuoden, karkin popsiminen oli kipeä muistutus siitä, miksi en enää niitä syö.Olen erityisen heikko tuoreelle ja pehmeälle englanninlakulle. Sitä piti ihan välttämättä saada illalla. Siis pakko. Ajatuskin tuoresta lakusta sai veden kielelle. Tiedättehän, miten ne pitää syödä – sillä tavalla kuorien, että laku jätetään viimeiseksi… No, niitä sain ja söin ehkä viitisentoista lakua, eivät olleet enää ihan pehmeimmästä päästä. Parin tunnin kuluttua vatsa turposi kovasti. Aamulla se olikin jo sekaisin, ja koko päivän tuntui kipeältä ja aralta. Olin kotiin tultuani väsyksissä, nyt parin tunnin unien jälkeen vatsa tuntuu rauhoittuneen. Lakujen näkeminen sen sijaan ällöttää. Onneksi en syönyt enemmän, sillä kuinkahan kipeä silloin olisin ollut.Marja pohti vatsaongelmiaan männäviikolla blogissaan. Symppasin täysillä. Oman vatsan ongelmat ovat nyt historiaa. Paraneminen alkoi, kun jätin pastan ja maitotuotteet pois, syön paljon kasviksia, hedelmiä, kanaa ja kalaa, ei liikaa leipää tai perunaa, ei juuri lihaa, ja harvoin mitään mässyä tai muuta makeaa. Ja syö säännöllisesti, itse tarvitsen kaksi lämmintä ateriaa.No, opin tuosta jotain. Ja toivottavasti muistan, kun seuraavan kerran himoitsen sokeria ja lisäaineita.Reagoiko teidän vatsanne karkkeihin ja namiin, kuten minulla? Onko vaikea vastustaa?

*****

Ja sitten kashmirneuletakin arvontaan! Kiitos osallistujille, teitä oli huima määrä! Random.orgin suorittaessa arvonnan voitto osui:

Vaikean valinnan jälkeen Dress blues. Anne

Onnea Anne, laitan sinulle pian sähköpostia! Ja alekoodi MARJUKKA on voimassa kuun loppuun, jos jokin jäi mieltä kutkuttamaan…

Hyvää perjantaita!

Share:

21 Comments

 1. Anonyymi
  16/01/2015 / 6:31 pm

  Kommentti karkasi…siis perjantaina suklaata luvan kanssa, viikolla ilman lupaa pienempi annos. Vatsa voipahoin mutta mieli piristyy. Kun jaksaisi enemmän liikkua, ei tulisi tätä namihimoa. -Vuokko

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  16/01/2015 / 6:39 pm

  Tummaa suklaata söin minäkin syödä jonkin verran. Kyllä se vain maistuu niin hyvältä! Vähän saa tsempata, että jaksaa liikkua tässä pimeydessä…

 3. Anonyymi
  16/01/2015 / 6:39 pm

  Jee!!! Ihana juttu. Kiitti. Laitan s-postia:))) Anne

 4. Mapsi
  16/01/2015 / 8:20 pm

  Mulla turpoaa ja kipeytyy masu nykyään heti myös kun syön makeaa. No ei nyt ihan yhdestä-kahdesta namista vielä, mutta useammasta ja erityisesti suklaa on paha. Tasaiset ruokavälit ja ei liian kevyt ruoka pitää kyllä makeanhimon aika hyvin loitolla. Mutta onhan sitä joskus annettava periksi sille namihimolle! MEilläkin oli herkkupäivä keskiviikkona, teki aivan mielettömästi mieli juustonaksuja, jotka on mun heikko lenkki..ja niiden kanssa tietysti vähän salmiakkia, hih! Ja kyllä oli ähky =)Kohta kun saadaan valoa, niin ei enää tee mieli makeaakaan.Kivaa viikonloppua!

 5. Sara
  16/01/2015 / 8:42 pm

  Ikävää, että vatsasi reagoi noin voimakkaasti. Englanninlakuista ei auta kuin pysyä erossa sitten. :-(Minun vatsani ei reagoi karkkeihin tai oikeastaan mihinkään. Joskus turvottaa alkuviikosta, mutta siitä saa syyttää itseään, jos mättää karkkia puoli kiloa viikonlopun aikana. Se onkin syy, miksi olen nyt karkkilakossa vuoden alusta ainakin hiihtolomaan. Minulle sopii tällainen kaikki tai ei mitään -mentaliteetti: jos ei osaa syödä karkkia (etenkin mustia irtokarkkeja) kohtuudella, ei syödä sitten lainkaan!

 6. M-K
  16/01/2015 / 9:39 pm

  Täälläkin mennään nollalinjalla makean suhteen! Hienosti on mennyt vuoden alusta lähtien. Ei tee edes mieli! Mutta tiedän, jos ottaisin edes vähän, se olisi taas menoa… Paljon parempi olo!

 7. Lady of The Mess
  16/01/2015 / 9:42 pm

  Englanninlaku ja laku yleensäkin on minullekin aikamoinen himotus ja vatsa kyllä reagoi. Suklaata saan syödä rauhassa, mutta se laukaisee sokerikoukun. Siis tavallinen suklaa, ei kunnon prosenteilla varustettu tumma suklaa. Mutta tavallisen suklaan jälkeen ei mikään sokerimäärä tunnu liian suurelta. Vieroitukuuri meneillään kaikesta sokerista paitsi siitä, mitä luontaisesti hedelmissä ja marjoissa on. Koville ottaa;)

 8. Anonyymi
  16/01/2015 / 10:19 pm

  Viime aikoina on tullut vastaan paljon ihmisten juttuja herkkävatsaisuudesta, nimenomaan maitotuotteille ja valkoiselle viljalle. Olen tullut siihen tulokseen ettei meidän massuissa ole mitään vikaa, vaan suomalainen ruoka on niin keinotekoista ja lisäaineilla täytettyä, että se saa rautaisimmankin mahan sekaisin. Myös lihassa, kuten broitsuissa ja naudassa on jotain vialla, koska kissani saa niitä syötyään allergisia oireita: karva lähtee, iho kutiaa jne. Oireet häviää heti kun lakkaa syömästä nautaa ja broitsua.Tutkiskelin kaupassa ruokien tuoteselosteita ja pöyristyin sitä e-koodien määrää ja muita lisäaineita: miksi esimerkiksi maitoon lisätään suolaa? Tai ananasmurskaan sitruunahappoa ja sokeria ja joihinkin suolaa? Yksi tuttu asui pitkään Sveitsissä ja sanoi ettei siellä laiteta ruokiin mitään lisäaineita. Kun tuli takaisin Suomeen oli monta viikkoa maha aivan sekaisin kun alkoi syömään kotimaista ruokaa. Laittaa hieman miettimään…

 9. Anonyymi
  17/01/2015 / 7:29 am

  Hei, oireesi viittaavat keliakiaan. Gluteenitonta ruokavaliota ei saa aloittaa, ennenkuin se on testeissä suljettu pois. Lakussa on vehnää ja kun maha meni heti sekaisin viittaa myös siihen mahdollisuuteen. Keliakiaa on 1-2 prosentilla väestöstä, suurin osa sairastaa sitä tietämättään./Sari

 10. Anonyymi
  17/01/2015 / 10:02 am

  Musta tuntuu, että näihin kyselyihin vastaavat aina vain ne, joilla on vatsaongelmia. Itsekin epäröin vastaamisessa nyt (etten vaikuttaisi ylimieliseltä vissiin), mutta vastausten tasapainon vuoksi totean, että minulla ei mikään ruoka vaikuta mitenkään. Syön lihaa, kalaa, kasviksia, paljon maitoa ja maitotuotteita, karkkeja nyt en juurikaan osta, mutta jos syön, niin ei mitään vaikutusta mihinkään. Ei vatsaan, ei ihoon, ei olotilaan. Ainoa olotilavaikutus tulee, jos ahdan itseni liian täyteen. Ja sekin menee ohi, kun on aikansa syömättä. Vaaleaa leipää meillä ei osteta (kun lääkärit kerran sanovat, että on epäterveellistä), mutta jos sitä jossain on tarjolla, niin syön, eikä vaikuta mihinkään noin äkkinäisesti. Pastasta en pidä (limaista), mutta sitäkin teen lasten toiveesta ja syön – eikä vaikuta mitenkään. Perunaa syön joka päivä ja hyvin sopii.Nettitekstejä lukiessa välillä tunnen olevani kyllä kauhan kummallinen.

 11. Marjukka / Fab Forty Something
  17/01/2015 / 11:45 am

  Mä niin kimppaan sua siinä, että pitää syödä tarpeeksi. Mä en itse pärjäisi koko päivää aamupalalla, en edes salaatilla, vaan ruoan pitää olla ns. lämmintä. Muistan jo lapsena kärsineenä kipeästä vatsasta karkkipäivää jälkeen.Voi valo, tule pian!

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  17/01/2015 / 11:47 am

  Sulla on hyvä vatsa, good 4 you! Mä olen myös mieluummin totaalikieltäytyjä. Sitäpaitsi alpro-jugurtti hedelmillä ja hunajalla ajaa mun makeanhimon alas tehokkaasti. Tsemppiä lakkoon!

 13. Marjukka / Fab Forty Something
  17/01/2015 / 11:48 am

  Tsemppiä siis sinnekin suuntaan! Varmasti olo on parempi ilman turhia sokereita ja lisäaineita.

 14. Marjukka / Fab Forty Something
  17/01/2015 / 11:49 am

  Laskussa on aineita, jotka voivat aiheuttaa vatsavaivoja, kertoi sairaanhoitajakaverini. Mä uskon, että koville ottaa ennen kuin tottuu!

 15. Marjukka / Fab Forty Something
  17/01/2015 / 11:52 am

  Samaa on paljon puhuttu ja olen kyllä samaa mieltä. Esim. Espanjassa voin hyvin syödä vähän tavallista jätskiä tai kermavaahtoa leivonnaisen kanssa, eikä vatsa reagoi. Voisikin ostaa tuoretoreilta tai lihakaupasta ympäri vuoden luonnollista ruokaa!

 16. Lucky Traveller Merja
  17/01/2015 / 2:03 pm

  Sama "vika" täällä kuin anonyymillä. Karkkia voin syödä vaikka joka päivä ja kaikkea muutakin epäterveellistä ja terveellistä. Toki olen ollut lacto-vege teinivuosista (eli kauan…) asti eli sillä tavalla olen rajoittunut.

 17. Marjukka / Fab Forty Something
  17/01/2015 / 3:58 pm

  Keliakia on mulla onneksi poissuljettu. Kiitos silti huolenpidostasi! 🙂

 18. Marjukka / Fab Forty Something
  17/01/2015 / 3:59 pm

  Heh, niin varmaan vastaavatkin, me haetaan vertaistukea toisistamme 😉 Mäkin tunnen monia, joita ei vatsa koskaan vaivaa, lucky you!

 19. Marjukka / Fab Forty Something
  17/01/2015 / 4:00 pm

  Heh, teillä on hyvin asiat!

 20. Anonyymi
  26/01/2015 / 7:49 pm

  Heippa,komppaan sairaanhoitajakaveriasi. Vatsani ei reagoi juuri mihinkään ruokiin, mutta lakua se ei siedä. Siis yhtään. Parikin palaa tietää aikamoista kivistystä – niin hyvää kuin se onkin! Sen sijaan (tummaa) suklaata voisin syödä vaikka joka päivä, ilman mitään vatsavaivoja. Ja muitakin herkkuja. Yleensä kuitenkin tukahdutan makeanhimoa hedelmäisellä myslillä…

 21. Marjukka / Fab Forty Something
  26/01/2015 / 7:57 pm

  Just näin, mulla sama juttu! Ei kestä edes sitä vähää määrää lakua, mitä ennen. Eikö siinä ole jotain laksatiivisia ominaisuuksia. Mullekin riittää nimiksi usein alpro, johon kuivattuja hedelmiä, mantelia, pähkinää ja vähän hunajaa, sekä pellavansiemenrouhetta. Nami!

Vastaa