Nypynpoisto kashmirneuleista

Kashmir on ihana villa, pehmeä ja lämmin. Kashmirissa puhuttaa sen nyppääntyminen, mitkä neuleet kestävät kauan hyvinä ja mitkä eivät. Mapsi kyseli tuossa taannoin, miten poistan neuleeni nyppyjä. Kiitos, Mapsi, tästä postausaiheesta!
Jos on kashmirleikkiin lähtenyt, sen kestäköön. Sitä mieltä oli myös Harri Eckert, jonka firma ABA Company edustaa Repeat Cashmerea Suomessa. Soittelin hänellä tätä postausta kirjoittaessani, ja kyselin kashmirin hoidosta.- Hienoja neuleita tulee hoitaa. Kangas on hoitovapaa, neule ei. Neule nyppääntyy, se on hyväksyttävä, Harri sanoi. Hän oli juuri ollut Düsseldorfissa Repeatin edustajien tapaamisessa. Myös siellä nyppääntymisaihe oli kovasti puhuttanut. Minulle oli uutta, että jotkut värit nyppääntyät toisia helmpommin. Sen sijaan ennestään tiesin, että Repat Cashmere ei lisää lankoihin sitovia aineita, joilla sitä voi vähentää. Repeatin kashmirneule on luonnontuote. Itseäni ei nyppääntyminen niin kovasti haittaa, sen hyväksyy kun tietää sen kuuluvan kashmirin ominaisuuksiin. Tuttua on myös, että neuletta tulee hoitaa tuulettamalla, säilyttämällä väljästi ja tarvittaessa käyttämään nypynpoistajaa. Pestä sen sijaan tulee harvemmin, sillä villa puhdistaa itse itseään. Talvinen pakkasilma onkin mainio kashmirin tuulettamiseen. Millä sitten poistaa nyppyjä? Oma, syksyllä hankittu punainen Repeat Cashmeren neuletakki kaipasi pientä trimmaamista. Testailin kuitenkin kolmea nypynpoistajaa.Kashmirkampa on hellävarainen. Niitä saa ainakin Repeatin edustajilta, voipi olla, että tavaratalotkin myyvät niitä. Kampaan turhat nyspyt jäävät kätevästi, ja otekin saa olla mukavan hellä.


Vanhin nypynpoistajani on OBH Nordica pieni ”partakone”, jolla olen hoitanut neuleitani. Se on ihan kätevä, vaikka pieni. Nukka jää säiliöön, joka avataan ja puhdistetaan. Koneen mukana tuli pikkunen puhdistusharja, mutta arvatkaapa, onko se tallella…Harrilta sain syksyllä Repeatin oman nukanpoistajan, wool razorin. Whoan – tässäpä vasta peli! Kone käy verkkovirralla tai pattereilla, ja ääni on kuin tehokkaammallakin pelillä! Plussaa siitä, että koska kone on suuri, nyspyt lähtevät leveältä alueelta. En hirveästi hurruuttele konetta edestakaisin, vaan pyyhin pinnan kevyellä otteella. Laitetta myy ainakin Perfectly Basics.

Vähän omatunto soimaa, kun tätä postausta kirjoittelin. Yritän viedä neuleeni mahdollisimman pian ulos tuulettumaan tuonne raikkaaseen talvisäähän. Lupaan myös käydä ne läpi ja trimmata ne sileiksi.Harri vinkkasi myös, että kun neuleen on pessyt, voi sen silittää kostean pyyhkeen läpi (tai sideharson, kuten itse teen), se vähentää nyppyyntymistä. Hyvä vinkki, jonka oma äitini on myös minulle opettanut.Oletko sinä innokas kashmirin hoitaja? Miten poistat nypyt? Entä miten säilyttää kashmirneuleet kesällä?

Mukavaa keskiviikkoiltaa! 

Share:

18 Comments

 1. Lumo
  21/01/2015 / 8:31 pm

  Kashmirin pilliintyminen vaihtelee, mutta ei näköjään ole hinnasta kiinni, ostin pari vuotta sitten kaksi HM Premiumin huivia alesta, olen käyttänyt niitä todella paljon, eikä pillingistä ole tietoakaan. Sen sijaan kivan näköinen Repeatin neule jäi eilen alesta ostamatta, nyppyä oli jo kaupan tangossa roikkuvassa vaatteessa niin paljon. Oli samassa rekissä tosin pari muutakin vaatetta, joita olin nähnyt syksyllä liikkeessä, eikä niissä ollut pillinkiä eli saman merkin vaatteissakin on eroa vaikka koostumus on sama.Käytän kashmirin pillingin poistoon Prymin kashmirkampaa, joka on ihan samanlainen kuin sinulla Repeatin kampa. Sitä myy Stockmann ja Nappitalo Yrjönkadulla.Tuuletan myös neuleet (tai itse aisassa kaikki vaatteet, jotka eivät mene heti pesuun) joka käytön jälkeen. Ne suoristuvatkin itsekseen, joten harvoin silittelen vaatteita.

 2. Pikkutalon Sanna
  21/01/2015 / 8:39 pm

  OMG! Mä oon sun blogisi myötä innostunut kashmirneuleista ja tämä oli juuro sellainen postaus jota kaipasin! Untuvatakin sivusauman pesuohjeet teki pahaa tuhoa muutamaan neuleeseen vasempaan sivuun ja nyt oon kiroillut täällä… Nyt siis kunnon nypynpoistajaa hankkimaan ja hommiin! Kiitti vinkistä ja aurinkoa loppuviikkoon! Sanna

 3. Hekku
  21/01/2015 / 8:51 pm

  Mulla on toi sama OBHn pikkukone, se on mielestäni ihan passeli. Pitäisi vain käyttää sitä useammin… Säilytän neuleita ympäri vuoden samalla tavalla, eli silkkipaperin väliin viikattuna – mielestäni se estää ryppyyntymistä aika hyvin. Henkarilla en uskalla niitä pitää kuin ihan satunnaisesti, koska kasmir käsittääkseni venyy aika helposti?

 4. Belladonna
  21/01/2015 / 9:46 pm

  Kiitos tuosta silitysvinkistä, en ole kuullutkaan että tuo keino vähentää nyppyyntymistä. Täytyy heti ottaa tapa käyttöön. Käytän pientä pattereilla toimivaa nypynpoistajaa, mutta olen miettinyt, olisiko kampa sittenkin hellävaraisempi. Säilytän neuleet väljästi laskostettuna hyllyllä, en vaatepuulla, myös kesäisin. Korkeintaan siirrän ne ei niin aktiivisessa käytössä olevaan kaappiin.

 5. Haveaniceday1
  21/01/2015 / 9:46 pm

  Nukkakone surraa täälläkin. Minulla on tuo Clas Ohlsonin kone ja hyvin on pelittänyt. Minäkin olen huomannut, että saman valmistajan kashmirneuleet nukkaantuvat erilailla. Neuleiden hoitaminen on jopa kivaa, kun tietää kuinka ihania ovat päällä.

 6. Anonyymi
  22/01/2015 / 5:58 am

  Myös Repeatin omilta sivuilta heidän koneensa voi tilata. Tilaus lähti jo!

 7. Mapsi
  22/01/2015 / 6:37 pm

  Kiva Marjukka, kun napparit postausidean tästä aiheesta! Näin talvella, kun neuleita käytetään, niin sitä nypynpoistourakkaakin tuntuu riittävän. Minulla on tuo sama OBH Nordican nypynpoistaja ja aamulla kun sen kanssa huristelin, niin meinaskin napata neuleeseen reiän! Oli kangas vähän rypyssä ja niin menas käydä. Eli aika tarkkana saa olla, että neule on sileä ja olla siltikin tosi varovainen. Taidan vielä ostaa tuollaisen pienen kamman tai harjan, niin ei pääse samanmoista onnettomuutta tapahtumaan.Mutta neuleesta tulee kuin uusi, kun sitä viitsii käsitellä. Se vain on vähän yllättänyt, että niinkin äkkiä ne nyppääntyvät. Verrattuna vaikka merinovillaan, mihin ei juuri nyppyjä saa aikaiseksi. Silittäminen täytyy ottaa myös käyttöön 🙂

 8. Marjukka / Fab Forty Something
  23/01/2015 / 5:45 pm

  Oi, sä olet tosi ahkera neuleiden hoitaja. Itsellä tuo tuulettelu jää vähän vähemmälle.

 9. Marjukka / Fab Forty Something
  23/01/2015 / 5:47 pm

  Voi kiva! Just tänään muuten lueskelin blogiasi, löysin sinne Valkoisen talon Reetan kautta. Repeatin lisäksi tykkään The White Companyn kashmirneuleestani ja tietenkin Kashmirneule.comin neuleista. Hyvää viikkistä sullekin!

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  23/01/2015 / 5:49 pm

  Se on ihan passeli vehje minunkin mielestäni! En osaa sanoa, venyykö helpommin kuin muut villat, mutta kyllä mulla ihan henkarillakin niitä roikkuu…

 11. Marjukka / Fab Forty Something
  23/01/2015 / 5:51 pm

  Kampa on kyllä hellävarainen, ja mun mielestä ihan tarpeeksi tehokaskin. Mä säilytän neuleet samalla tavalla, osa on Elfa-korissa, osa ihan hyllyllä.

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  23/01/2015 / 5:52 pm

  Niin on, neuleiden hoitaminen on vähän kuin kasvienkin, kun niitä hoitaa, ne kukoistavat. Paitsi että olen parempi hoitamaan neuleita kuin kasveja.

 13. Marjukka / Fab Forty Something
  23/01/2015 / 5:53 pm

  No niin tietysti! Mitenkäs en sitä hoksannut.

 14. Marjukka / Fab Forty Something
  23/01/2015 / 5:56 pm

  Ohhoh, saa olla siis varovainen! Joo, kuten sanottu, Repeat ei lisää lankaan mitään, joten se on luomutuote! Mua ei nyppyyntyminen haittaa, kun se kuuluu kashmirin luonteeseen. Merino on tosiaan enemmän huoltovapaa.

 15. Anonyymi
  24/01/2015 / 11:21 am

  No olipas hyvä postaus, juuri olen tässä paininut noiden nyppyjen kanssa, enkä ole kylläkään löytänyt Repeatin sivuilta kampaa vaikka luulisi että sieltä sellainen löytyisi. Toistaiseksi en ole löytänyt vastaavaa tai Repeatin kampaa myöskään esim. Stockmannilta. Miten voi olla niin hankalaa löytää hoitoväline, kun kuitenkin neuleita on nykypäivänä joka putiikissa joka lähtöön? Noita verkkovirta tai patterijuttuja en uskalla koittaa, mun säkällä reikä on takuulla.. ;)Piia

 16. Marjukka / Fab Forty Something
  24/01/2015 / 4:15 pm

  No onpa kumma juttu, että kashmirkampaa ei saa Stockalta! Kyllä mä veikkaan, että uskallat hoitaa verkkovirtavempaimella, jos minäkin, hihi.

 17. Lumo
  01/02/2015 / 3:48 pm

  Kashmirkammat ovat Stockalla pieneksi kutistuneella ompelutarvikeosastolla verhokankaiden vieressä.

 18. Marjukka / Fab Forty Something
  01/02/2015 / 4:11 pm

  Mainiota, kiitos, sieltä siis löytää! Ja noita Repeatin laitteita saa Nectarinesta.

Vastaa