Hampaat suoraksi aikuisiällä – Invisalign

Suorat hampaat ovat olleet aina minulle ikuisuushaave. Olen saanut sukuperintönä ahtaan yläleuan, joten toinen etuhampaani on ulospäin työntyvä. Alaleuan hampaat sen sijaan ovat harvassa kuin haravan piikit.

Kun olin lapsi, ei rautojen laittaminen ollut yleistä. Sekava hammasrivistö on harmittanut, vaikka hammaslääkärit aina ovat tykänneet terveistä, hyvänvärisistä ja ehjistä hampaistani. Laiha lohtu. En ole silti hymyäni sen takia pantannut, tai oikomista tosissani ajatellut. Ylipurentakin on vaivana. Huomio varmaan oman rivistöni takia kiinnittyykin aina ensimmäiseksi toisten hampaisiin…

Viime syksynä istuin vuositarkastuksessa hammaslääkäriasema Oralin* Erottajan toimipisteessä. Enpä olisi uskonut, että kävelen sieltä ulos oikomishoito mielessä!

Tarkastuksen jälkeen kysyin hammaslääkäri Ville Kemilältä*, voisiko ristissä olevat etuhampaani oikaista hiomalla ja laittamalla niihin kuoret. Olin sellaisesta joskus lukenut, ja tuumin, että siinä voisi olla nopea ratkaisu saada suora hammasrivistö. Mutta. Lääkärin vastaus tuli heti ja varmasti: ”Minä en noin hyvää hammaskalustoa lähde poraamaan, ei reikiä, ei hammaskiveä – mieluummin oiotaan!”

Oiotaan! Muistan vieläkin oman reaktioni: ei, ei missään nimessä! Mieleeni tulivat rumat raudat, joissa roikkuu omalla tuurilla muutama salaatinkappale… Mutta Kemilällä oli vastaus valmiina: Invisalign-menetelmä.

Invisalign on kehitetty Yhdysvalloissa. Sitä on käytetty siellä jo viisitoista vuotta, ja hoidettu yli kolme miljoonaa hammaskalustoa. Suomessa hoitoa tarjoaa kolme hammaslääkäriä, joista Oralilla Ville Kemilä ja Roy Nykänen.

Menetelmä on yksinkertainen. Jokaiselle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma. Potilas voi olla nuori tai vanha, menetelmä sopii kaikenikäisille. Ennen suunnitelmaa hampaista otetaan valos, ja selvitetään, voidaanko ne oikaista tällä menetelmällä. Kun sopivuus on varmistettu, tehdään hoitosuunnitelma.

Ville Kemilä kysyi, haluaisinko vielä miettiä, sillä hoidosta tulee pitkällinen ja sitouttava. No en, en halunnut! Päätimme alkaa hoidon vuoden alussa.

Melkein parasta tässä menetelmässä on, että lopputuloksen näkee jo ennen hoidon alkua! Sain hampailleni virtuaalisen, kolmiulotteisen, puolen minuutin mittaisen ”elokuvan”, jossa näin hampaitteni siirtyvän nykyisestä tilastaan lopulliseen. Ihan käsittämätöntä. Ville Kemilä kertoi, että Invisalignilla on töissä huippumatemaatikkoja, joiden tehtävänä on laskea hampaiden liikeradat. Niiden pohjalta saadaan selville hoidon kesto ja kulku. Kotona vielä googlasin Youtubesta ihmisten hoitokokemuksia videoineen. Ihan käsittämättömistä hammasviidakoista saadaan suoria hammaskalustoja aikaan!

Kun Kemilä oli hyväksynyt hoitosuunnitelmani (ja itse olin ihastuneena jo pyöritellyt videoani uudelleen ja uudelleen), minulle teetettiin Invisalignin oikomiskiskotehtaalla muoviset, läpinäkyvät oikomiskiskot. Siihen ei montaa päivää kulunut, kun ne olivat Oralilla minua odottamassa.

Oikomiskiskoja pidetään kaksi viikkoa kerrallaan. Hoidon edetesssä hampaat siirtyvät pikkuhiljaa laskettuun ja suunniteltuun asentoon. Yläleukani sai neljättoista kiskot, alaleuka kahdetkymmenetyhdet. Lisäksi osa hampaistani saivat muoviset kiinnikkeet, jotka auttavat siirtymisessä. Ylähampaani ovat näin suorassa loppukesällä, alaleuka marraskuun lopulla. Aikaa kosmeettiseen oiontaan menee siis vajaa vuosi, joka oli vähemmän, kuin mitä hoidon kestoksi näppituntumalta arvioitiin. Purennan oiontaan saattaa kulua vielä jonkin verran aikaa sen jälkeen.

Ahtaseen yläleukaani piti myös saada tilaa suoralle hammasrivistölle. Hampaita ei tarvinnut vetää, Kemilä ainoastaan hioi paria hammasta sivulta. Kätevää!

Kun sain ensimmäiset kiskot suuhuni, Ville Kemilä opasti niiden käyttöön. Ne suussa ei saa syödä, eikä juoda muuta kuin vettä. Kun ne laittaa takaisin paikoilleen, pitää purra pientä Chevies-palasta, joka on jämäkkää vaahtomuovia. Se asettaa muotit vielä tarkemmin ja tiukemmin paikoilleen.

Ensimmäiset pari kolme päivää opettelin kiskojen poistoa ja takaisinlaittoa. Aluksi tarvitsin peiliä avuksi, mutta en kauan. Töissä kuljetin ensimmäisen viikon pientä pussukkaa, jonne koteloon vaivihkaa tyhjässä vessassa laitoin kiskot. Toisella viikolla en enää jaksanut piilotella, vaan ennen syömään ryhtymistä napsaisin kiskot pois, huuhtelin ne ja laitoin koteloon siinä opettajanhuoneessa. Muuten kiskot ovat suussa koko ajan, yötä päivää.

Tietenkin jännitti, huomaako kukaan oikomistani. No eivät ainakaan oppilaani ole huomanneet, muuten varmasti kuulisin siitä! Tosiasia on, että kiskot ovat todella huomaamattomat, ainoastaan tarkkasilmäinen hoksaa kiillon, mikä niissä on. Ne eivät myöskään haittaa millään tavoin. En sössötä tai näytä erilaiselta.

Tällä hetkellä olen pitänyt kiskoja neljä viikkoa ja kaksi päivää. Oikominen ei voisi olla helpompaa! Suussa ovat kiskot numero kolme. Joka kuukausi käyn myös näyttäytymässä Ville Kemilälle, viimeksi viikko sitten. Kemilä totesi hoidon sujuvan suunnitellusti. Seuraavan kerran menen maaliskuussa. Sain mukaani myös uusia kiskoja. Piti heti kotona aukaista paketti numero kuusi, ja vitsi, miten suorassa hampaani silloin jo ovat!

Kirjoittelen tänne blogiin hoidon etenemisestä. Olen tosi innoissani!

Tästä lähdetään: profiilikuva oikealta.

Tietoa hoidosta löytyy sivulta Invisalign.fi 

Kuvat lähetetään eteenpäin hoitosuunnitelmaa ja animaatiota varten…

Hampaiden kuvaus tehtiin tällä laitteella…

Muotti numero kuutoset: aika suorat jo!

Mukavaa päivää kaikille, ja iloista hymyä!

*osittaisessa yhteistyössä hammaslääkäriasema Oralin
 ja hammaslääkäri Ville Kemilän kanssa

Share:

36 Comments

 1. Jenni
  17/02/2015 / 7:33 am

  Tämä oikominen kuullostaa helpolta ja huomaamattomalta! Haluaisin myös itse oikaista hampaitani, tulisi hymyiltyä enemmän 🙂 Odottelen innolla jatkopostauksia, etenkin ennen ja jälkeen kuvat kiinnostavat.

 2. Reetta Niemi
  17/02/2015 / 8:46 am

  Kivaa, että tämä aikuisten oikomishoito on niin "arkipäiväistä" nykyään. Minullahan on se normi oikomishoito meneillään, mutta kuitenkin valkoisilla braceteilla (vai mikä niiden nimi nyt onkaan…). Ja salaatinlehdet välillä roikkuu raudoista, mutta no worries, kesällä minullakin pitäisi olla suora rivi hampaita!

 3. Anonyymi
  17/02/2015 / 10:04 am

  Mielenkiinnolla odotan minäkin, millaisia tuloksia tuolla menetelmällä saa. Itselläni on yläleuassa raudat alustavasti puoli vuotta ja sen jälkeen saan samanlaisen muovisen kourun hampaisiini. Alaleuan voisi fiksata pelkällä muotilla, jos se osoittautuu toimivaksi. 20 vuotta sitten molemmat rivistöt oiottiin, mutta ne ovat liikkuneet vuosien aikana, vaikka ne ovat olleet liimattuina takaa yhteen. Tässä on siis kysymys enemmänkin säätämisestä, minkä jälkeen ne voi taas kiinnittää, toivottavasti, entistä paremmin.Pia

 4. Anonyymi
  17/02/2015 / 11:02 am

  Voi, niin onkin, etuhammas aika "töröttävä", ikävän näköinen kosmeettinen haitta ja vielä noinkin näkyvä, ei ehkä tee niin mieli hymistellä : )Onko oikomishoidosta apua tuohon, mietin vaan, että jos leuassa tanakasti kiinni, ettei ihan simppeli pikkuprojekti ehkä riitä ?Hammaskammoinen

 5. Marjukka / Fab Forty Something
  17/02/2015 / 12:00 pm

  Sitä se tosiaan on. Tuskin olisin perinteiseen oikominen lähtenytkään. Tässä parasta on sen huomaamattomuus.

 6. Terhi
  17/02/2015 / 12:00 pm

  Mielenkiinnolla seuraan projektisi etenemistä! Itselläni on myös Invisalign oikominen menossa. Tällä hetkellä on 5. kaalvot menossa, minulla on toki pidempi prosessi, yli 40 kalvoa.. Tsemppiä, tämä vaatii hermoja, mutta lopputulos palkitsee.:)

 7. Marjukka / Fab Forty Something
  17/02/2015 / 12:01 pm

  Mahtavaa, aika menee nopsaan, ja sitten hymyillään suorilla hampailla!

 8. Terhi
  17/02/2015 / 12:01 pm

  Eihän Invisalign ole mikään simppeli pikku projekti, vaan ihan oikea oikomismenetelmä.

 9. Marjukka / Fab Forty Something
  17/02/2015 / 12:04 pm

  Netistä googlaamalla löytää videonpätkiä, joissa on ennen ja jälkeen -tuloksia. Aikamoisia kalustoa on saatu suoraan. Sehän se aikuisilla oikoessa saattaa olla, että hampaat liikkuvat takaisin, mutta tässäkin taisi olla jonkinlainen kiinnittäminen mahdollista. Tsemppiä sullekin oikomiseen!

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  17/02/2015 / 12:05 pm

  Tää on ihan kunnon oikomishoito. Luotan hammaslääkärini täysin.

 11. Marjukka / Fab Forty Something
  17/02/2015 / 12:22 pm

  Voi vitsi, tsemppii sinnekin! Tää hoito on vasta tulossa Pohjoismaihin, vaikka USA:ssa ollut jo 15 vuotta. Jasper Pääkkönenkin oikoi Invisalignilla. Mä pidän tätä todella helppona, eivät haittaa mitenkään. Lopputulos palkitsee taatusti, ja sitten on kivempi hymyllä (vielä enemmän)!

 12. Anonyymi
  17/02/2015 / 1:23 pm

  Enpäs ajatellut ollenkaan.että sinulla olisi ongelmia hampaiden suhteen. Saisikohan tuolla etuhampaiden välissä olevan raon umpeen? Tosin täällä Pirkanmaalla ei taideta kyseistä hoitoa antaa…

 13. Marjukka / Fab Forty Something
  17/02/2015 / 1:32 pm

  En mä ole hampaiden suoruudesta viitsinyt ottaa stressiä, elämässä on isompiakin asioita murehdittavaksi. Vaan kieltämättä tuntuu kivalta saada hampaat suoraan ja purenta kuntoon. Ainakaan vielä ei Pirkanmaalla taida saada Invisalignia, toistaiseksi Helsingissä ja Kuopiossa. Hammaslääkärini kertoi, että ko. hoidon kursseille on valtavasti tunkua, joten luulisi, että sitä tarjotaan pian ympäri maata.

 14. M-K
  17/02/2015 / 2:57 pm

  Mun pojalla on oiottu tuolla menetelmällä ja hyvät tuli! Mielenkiinnolla seuraan hoitoasi. Kenties saamme ouluunkin tämän menetelmän jossain vaiheessa :-)!

 15. Mysterious M
  17/02/2015 / 3:23 pm

  Todella kiva, kun aikuiset naiset ja miehet ovat löytäneet oikomishoidon. Tässä meillä on oiottu yksityisellä tyttären hampaita ja hinta hieman päätä huimaa, vaikka onkin edetty hurjan nopeaa ja alahampaat,jotka olivat sikinsokin, ovat nyt surassa. Uskaltaako kysyä tämä oikomisen kustannuksista?

 16. Anonyymi
  17/02/2015 / 3:32 pm

  Todella mielenkiintoinen kirjoitus! Kiitos! Itsekin olen miettinyt alahampaiden oikomista, mutta en oikein tiedä mistä aloittaa.. Paljonko tällainen hoito maksaa?

 17. Marjukka / Fab Forty Something
  17/02/2015 / 3:44 pm

  Kiva tietää! Niin kuule, kenties saatte, hihi 😉

 18. Marjukka / Fab Forty Something
  17/02/2015 / 3:48 pm

  Tosi moni aikuinen oikoo, itse en varmaan olisi motivoitunut perinteiseen oikomiseen raudoilla. Invisalignilla.fi sivustolla on kohta Mitä maksaa ja siellä on selostettu mistä hinta koostuu. Mut siis kolmesta kuuteen tonniin kalustosta riippuen.

 19. Marjukka / Fab Forty Something
  17/02/2015 / 3:51 pm

  Varmaan kannattaa aloittaa hammaslääkärille menosta! Mä ainakintunnen olevani osaavista käsissä. Myös toinen hammaslääkäri kävi katsastamassa hampaani. Oiontahan vaikuttaa aina purentaan, joten on vaikea kuvitella, ettei yläleukoihisi puututtaisi myös. No mut käy ihmeessä selvittämässä asiaa! 🙂

 20. Henna - Pakkomielteitä. Minullako?
  17/02/2015 / 7:32 pm

  Voi että, todella hyvä postaus. Mielenkiintoista!

 21. Marjukka / Fab Forty Something
  17/02/2015 / 7:55 pm

  Eikö, hampaiden oionta on korkeampaa matikkaa laskelmineen, sillä hampaiden siirtyminen tehdään laskemisella. Jännää!

 22. Anonyymi
  17/02/2015 / 8:23 pm

  Ville Kemilä on kyllä mukava hammaslääkäri. Kävin viisaudenhampaan poistattamassa.

 23. Marjukka / Fab Forty Something
  17/02/2015 / 8:32 pm

  Voi kiva, täällä on muitakin hänen potilaitaan. Hän teki hampaaseeni kruunun pari vuotta sitten. Asiallinen ja rento lääkäri.

 24. Doppwoman
  17/02/2015 / 8:39 pm

  No ompa mielenkiintoinen juttu! Ja tosi hyvä varsinkin ihmisille, jotka eivät halua niitä rautoja suuhun. Tytär sai raudat kun hän oli teini ja ei suostunut menemään kouluun kun ne näytti niin rumalta:( vein hänet sitten yksityiselle ja hammaslääkäri vaihtoi rautalangat valkoisiksi langoiksi niin ne eivät enään häirinneet häntä niin paljoa ja sain tytön takas kouluun:)

 25. Marjukka / Fab Forty Something
  17/02/2015 / 8:49 pm

  Voi ressu – pitää vähän kärsiä suorien hampaiden takia. Kiva, että oionta on lapsille jo ihan automaattista, toista oli meitsin nuoruudessa… Invisalign on kyllä kätevä, ainoa "vaiva" on ottaa kiskot suusta ruokailun ajaksi, mutta sittenpä ei viitsi turhia napostellakaan.

 26. Anonyymi
  17/02/2015 / 8:51 pm

  Hei kohtalotoveri!! Mullakin on invisalign meneillään, Oralin asiakkaita olen myöskin! Mulla on ollut nää jo kohta kaksi vuotta, olen yhden uusintakuvauksenkin käynyt läpi. Jos kaikki kalvot lasketaan niin nyt mulla on suussa kalvot numero 42 😀 Oon ollut ihan älyttömän tyytyväinen, vaikka hinnakas hoito onkin. Mun tosi hankalasta alkutilanteesta ollaan jo lähellä täydellistä hammasrivistöä, jeejee!!! Jos kaipaat vertaistukea niin voisin lähettää sulle sähköpostia niin voitais vaikka jutella tarkemmin kokemuksista!!:)

 27. Marjukka / Fab Forty Something
  17/02/2015 / 9:10 pm

  Wautsi, sehän on puolitoista vuotta…? Sen verran mulle arvioitiin, mut niin kauan ei kuitenkaan mene. Sä oot muutaman kerran sitten poistanut muotteja suusta! Uskon, että on joka pennin arvoinen, varsinkin, jos lähtötilanteesi on vaikea. Laita ihmeessä s-postia, olisi kiva kuulla kokemuksiasi Invisalignista! Kyl me sit hymyillään, kun vikat kalvot otetaan pois!

 28. Anonyymi
  19/02/2015 / 9:10 am

  Voisitko kuitenkin edes viitteellisesti vastata kysymykseen, itseänikin kiinnosta, hoidon hintaluokasta? Kiitos. 🙂 Kun kuitenkin näinkin pitkän postauksen – tulevasta postausten sarjasta – asiasta teit, mainostamisen kera niin hinnastakin olisi kiva jotain kuulla.

 29. Marjukka / Fab Forty Something
  19/02/2015 / 10:23 am

  Kuten tuossa ensimmäisen kommenttisi ylläolevassa kommentissa kirjoitin, hoito kustantaa kolmesta kuuteen tonniin. Hinta-arvion antaa hammaslääkäri siinä vaiheessa, kun hampaat on kuvattu, ja tiedetään, kuinka pitkällinen oikomisprosessista tulee. Eli valitettavasti en pysty arvioimaan sinun oikomisesi hintaa.

 30. Anonyymi
  19/02/2015 / 11:02 am

  Voi taivas, anteeksi!! Selvästikin tarvitsen silmälaseja oikomista enemmän..meni täysin ohi kun kustannusarvio ei ollut numeerisessa muodossa. Pahoittelut vielä kerran. 🙁

 31. Marjukka / Fab Forty Something
  19/02/2015 / 4:26 pm

  Eipä mittään!

 32. Karla / ALL I EVER WANTED IS HERE
  21/02/2015 / 8:10 pm

  Täällä toinen oikomishoidettu! Ehkä luitkin blogista, minulla oiottiin yläleuka ihan tavallisella kirkkailla kiinteellä oikomiskojeella. Oli muuten hurjan nopea hoito; raudat laitettiin viime huhtikuussa ja sain ne tammikuun alussa pois. Usko pois, tulet olemaan niin tyytyväinen! Laitetaanko tuon sinun hoidon jälkeen tukilanka hampaiden taakse ja tuleeko yökisko? Minulla on nyt sellaiset, ilmeisesti koko loppuelämän?

 33. Marjukka / Fab Forty Something
  01/03/2015 / 1:47 pm

  Kiitti Karla kommenteista! Muistan hyvin oikomisprosessisi, mutta nuo kommentit Invisalignista olivat menneet ohi! Olen huomaavani jo nyt hampaiden siirtymistä, ja lopputulostahan en malttaisi millään odottaa! Kiva, kun olit tyytyväinen, on suoran hymyn arvoista!

 34. Jarmo Manninen
  12/03/2015 / 2:40 pm

  Tampereella Hymysuussa Jarmo Manninen

 35. Jarmo Manninen
  12/03/2015 / 2:41 pm

  Tampereella Hymysuussa

Vastaa