Kotityöselfie ja silitysjuttuja

Vallan ironista, että sitä on ominut lempivaatteekseen ne, joissa on kovin homma – silittäminen. Kaikista, kaikista, kaikista kotityöistä inhoan eniten silittämistä! (Kakkospaikkaa pitää astianpesukoneen tyhjääminen.) Imuroin, järjestelen, pyyhin pölyjä mielelläni. Intohimoni on kaappien ja laatikoiden siivous. (Weird, I know…) Olen myös intohimoinen järjestelijä – tavaroille pitää olla omat pikku rasiansa ja laatikkonsa. Tiedän tasan tarkkaan, mistä meillä löytyy nastapurkki tai pakkausteipit. Myös kenkienhuoltovälineet ovat omassa laatikossaan. Mies valittaa, että lehdet katoavat, ennen kuin hän ehtii ne lukea. Vainoan jatkuvasti ylimääräisiä käyttämättömiä astioita, tavaroita, vaatteita. Minimalisti minussa tuntuu voimistuvan iän myötä.Mutta se silittäminen. Monesti sunnuntaipäiväni on tekosyitä tekosyiden perään, etten joutuisi kodinhoitohuoneeseen selvittelemään pyykkiä ja tarttumaan rautaan. Ja koska siellä nyt sattuu odottelemaan kuusi valkoista puuvillapaitaa ja kolme silkkipaitaa kätevän emännän toimintatuokiota, niin ei auta tekosyyt. Plus sitten ne muut vaatteet. Äiti silittää sukatkin. Itse en ihan siihen jaksa taipua…Moni kiva paita on jäänyt ostamatta sen takia, että se ei satu olemaan luonnonmateriaalia, puuvillaa tai silkkiä. Viskoosinkin kanssa on vähän niin ja näin. Olen oppinut syynäämään materiaaliselostuksia intohimoisesti. Silitysvapaahan tekokuitu olisi. Mutta, kun se vain tuntuu päällä joko kylmältä tai hiostavalta. Siispä otan taas jälleen kerran raudan kauniiseen käteen ja vietän sen tunnin Spotifyn ja pyykkivuoren kanssa.

  

Mikä on teidän inhokkikodinhoitojuttu? Ehkä silittäminen, kuten allekirjoittaneella? Vai siivoaminen…?

Reipasta maanantaita!

Ps. Tuo kotityöselfie – paita Soya Conceptin ja haalarit Seppälä, meikki sunnuntaikuvauksien jäljiltä…


Seuraa blogiani Bloglovinissa, Blogit.fi:ssä, Facebookissa ja Instagramissa

Share:

27 Comments

 1. Ninni
  16/03/2015 / 6:19 am

  Hei tehdään vaihtarit! Mä tuun silittämään ja pesemään teille pyykit ja sä tuut meille imuroimaan ja pyyhkimään pölyt? 🙂 Silitäminen on NIIN terapeuttista <3

 2. Anonyymi
  16/03/2015 / 7:26 am

  Hmmm…inhokki on imurointi ja mieluisinta puuhaa silittäminen…yeah I know! Riemukasta viikon alkua!-jaana-

 3. Leena
  16/03/2015 / 8:59 am

  No saunapesu samoin kaakeleiden jynssäys on sitä inhokki hommaa. En pidä, että tulee kuuma ja loppujen lopuksi olet litimärkä pesuvesistä! Ei auta että ilmastoinnit huutaa täysillä silti hyi nihkeäää……Rakastan silittämistä ja muutoinkin siivoamista. Minusta se on hyvä vastapainoa henkisen työn tekijälle.Ihania kevätpäiviä Marjukka!

 4. MarikaH
  16/03/2015 / 9:04 am

  Mä niiiiin vihaan imurointia, tiskarin täyttäminen tulee hyvänä kakkosena. Johtuu kyllä osittain siitä, että meidän tiskari on umpisurkea. Silittäminen oli aikoinaan lemppari, mutta monella tavalla myös se turhin, joten luovuin aika pitkälti siitä lasten myötä. Nyt silitän vain kauluspaidat (jos on pakko).

 5. Sara
  16/03/2015 / 9:27 am

  Minä inhoan yli kaiken pölyjen pyyhkimistä. Se tuntuu niin turhalta työltä, koska hetken päästä näyttää ihan samalta kuin ennen pyyhkimistä. Lempipuuhaani on mankelointi, totesin sen viikonloppuna. Se ei ole raskasta, ja siinä näkee välittömästi kättensä jäljet. Tykkään myös kovasti imuroinnista, se on jotenkin meditatiivista. Samalla kun imuroi lattioita, siivoaa myös omaa päätään järjestykseen. :-)Olen ihan samaa mieltä tekokuiduista. Välttelen niitä kuin ruttoa.

 6. Anne Malia
  16/03/2015 / 12:13 pm

  Inhoan silitystä!!!! Sen takia kuljen harvoin paitiksessa, saan ne kyllä pestyä, mutta se silitys. Viikkaan ryttyiset paitikset silitettävien pinoon kaappiin ja joskus harvoin tartun tuohon kasaan. Ihanaa viikkoa!

 7. Satu // XL Elämää
  16/03/2015 / 1:39 pm

  Silittäminen täälläkin! Meillä tosin mennyt niin pitkälle, että mies silittää vaimonsa vaatteet ja vaimo taas pesee miehen pyykit 😀

 8. Anonyymi
  16/03/2015 / 2:16 pm

  Hauskaa kuinka erilaisia ollaan…..minä taas tykkään silittämisestä. Se lämpimän puuvillan tuoksu, ja silityksen jälki. Hopean kiillottaminen on mulla inhottavin homma, ja imurointi – ärsyttävää kiskoa imuria perässä. Se joko keikahtaa nurin tai jää johonkin kulmaan jumiin..ja sitten johdon paikkaa on siirrettävä. Huonekaluja on siirrettävä ja suulaketta vaihdettava…No, nämähän ovat toisarvoisia asioita eikä oikeasti kauheita inhottavia. Oli homma sitten mikä tahansa, lopputuloksestahan voi sitten nauttia 🙂 Aurinkoista viikkoa (vaikka pölyt näkyvät armottomasti).

 9. Anonyymi
  16/03/2015 / 4:58 pm

  Kasvokuvastasi tuli mieleen, että kuinka kulmiesi pigmentointi on säilynyt? Siitähän on tovi, kun ne laitoit.

 10. Sara G.
  16/03/2015 / 6:03 pm

  Silittämisen ohessa voi kuunnella musiikkia tai katsella tv:tä, mutta imuroidessa ei kuule eikä näe mitään.. siinä tarvitaan vain sitä ns. apinanraivoa, niin se sujuu vauhdilla 😀 Kyllä silittäminen on minulle siedettävä juttu, imuroinnin jätän miehelleni mieluusti!

 11. Marjukka / Fab Forty Something
  16/03/2015 / 6:05 pm

  Done deal – voisi toimia hyvin!

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  16/03/2015 / 6:06 pm

  Voih, sinusta en saa sitten sympatiaa silittämiselle! En minäkään imuroimista suorastaan rakasta, vaikka keskuspölynimuri helpottaa asiaa hieman. Kiitos sinulle myös ihana!

 13. Marjukka / Fab Forty Something
  16/03/2015 / 6:08 pm

  Hah, juuri tuollaista on saunan pesu! Pakko ottaa suihku sen jälkeen. Tosin tuoksu on sitten mitä mahtavin, Supi Saunasuojan jälkeen, vai mikä se pesuaine oli.Siivoaminen on tosi jees, näkee kättensä tulokset. Mulla meinaa aina vähän eskaloitua pitemmän kaavan mukaiseksi, kun aina näkee jonkun nurkan, jota tekee mieli vähän jynssätä. Kiitti samoin Leena, oli kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa!

 14. Marjukka / Fab Forty Something
  16/03/2015 / 6:10 pm

  I feel you – miten se tiskikone voikin olla niin vaikea välillä täyttää ja tyhjentää! Meidän tiskari on 12 vuotta vanha, saas nähdä, milloin se pimahtaa. Kauluspaidoissa onkin kova silittäminen…

 15. Marjukka / Fab Forty Something
  16/03/2015 / 6:12 pm

  Pölyjen pyyhkiminen on kyllä vähän sellaista vettä hanhen selkään… Vitsi mä en tiedä ketään, joka lisäkseni mankeloisi, paitsi nyt sinä! Mankelisileät lakanat ovat ihan huiput.Tekokuitua siedän kyllä enemmän alaosissa (vaikka ne tekonahkikset), mut yläosissa, nou-nou!

 16. Marjukka / Fab Forty Something
  16/03/2015 / 6:13 pm

  Just sama juttu täällä. Sit jossain vaiheessa haluaa sen paitiksen päälle, niin pakko se on silittää.Kiitti samoin sulle!

 17. Marjukka / Fab Forty Something
  16/03/2015 / 6:14 pm

  Vau, teillä on silittävä mies! Aika mahtavaa.: )

 18. Petra
  16/03/2015 / 7:16 pm

  No se on se s i l i t t ä m i n e nVihaan sitä, siitäkin huolimatta, että nykyään meillä on Electroluxin kuivausrumpu, jossa iron aid toiminto, joka siis silittää höyrytoiminnon avulla. Miehelläni on miljoona kauluspaitaa ja niiden silittäminen on vastuullani , ja ilman tuota vehkettä se olisi niiiiin tuskaa. Nyt laitan koneeseen kolme paitaa kerrallaan, ohjelman kesto 20 min. Loppusilauksena silitän tavan raudalla kaulukset ja hihansuut sekä nappilistat, siedettävää. Normi puuvillapuserot yms. housut eivät kaipaa viimeistelyä enää koneen jälkeen.Miksihän silitysvuori silti kasvaa järkälemäiseksi?? 🙂

 19. Pauska
  16/03/2015 / 8:05 pm

  Silittäminen menee, nykyvaatteet ovat onneksi aika lailla itsestään siliäviä. Meilläkin mies silittää vaatteensa ja onneksi myös tekee inhokkihommani eli siivoaa, imuroi ja moppaa lattiat. Minulla on enemmän töitä tehtävänä kotona, joten saan keskittyä niihin ja jää yhteistä aikaa enemmän. Nyt varsinkin kura-aikana saa lattiat siivota päivittäin, kun koirat kantavat kuraa koko ajan sisälle. Hän on myös oppinut laittamaan meikeläisen lehdet talteen sivupöydälle :D. Minä hoidan mielelläni tiskikoneen täyttämisen ja tyhjennyksen. Pakastimen sulatus on myös pakkopullaa. En koppeutunut tekemään sitä ajoissa ja nyt taitaa jo olla vähän liian myöhä, kun en älynnyt ennakoida tätä hurjan aikaista kevättä. Aivan ihana tuo ylin kuva 🙂

 20. Mikko
  16/03/2015 / 8:39 pm

  Silitämisestä tykkään, siinä näkee heti työn tuloksen ja voi samalla katsoa telkkaria tai kuunnella musiikkia. Inhoan laittaa kaappiin ruttuisia tai huonosti viikattuja vaatteita tai lakanoita – se motivoi. Myös imuroiminen on kivan palkitsevaa. Hmm. On kyllä laatikoita, joiden järjestäminen on ollut pitkään to do -listalla…

 21. Marjukka / Fab Forty Something
  19/03/2015 / 4:47 pm

  Heh, noin se menee imurin kanssa, mulla keskuspölynimurin letku menee tuhannen mutkalle ja sitten sitä saa palata oikomaan ja oikomaan… Hopean kiillottaminen on mukavaa!! Näin me tykätään erilaisista asioista!

 22. Marjukka / Fab Forty Something
  19/03/2015 / 4:48 pm

  Se kesti vuoden hyvänä nyt alkaa mennä pois. Olisin toivonut sen kestävän vähän pidempään, mutta sekin on yksilöllistä.

 23. Marjukka / Fab Forty Something
  19/03/2015 / 4:48 pm

  Hih, apinanraivoa tosiaan! Mä tykkään enemmän imuroida kuin silittää, mut joo, kyllä musan kuunteleminen on silittäessä ok!

 24. Marjukka / Fab Forty Something
  19/03/2015 / 4:49 pm

  Vautsi, miten älykäs kuivausrumpu! Tosi hienoja toimintoja. Voi, kun joku keksisi sen silityskoneenkin, ettei itse tarttis…

 25. Marjukka / Fab Forty Something
  19/03/2015 / 4:50 pm

  Sehän on mukava, että kotityöt jakaantuvat noin hyvin. Oih, pakastimen sulatus! Eipä ole juuri pakkasia ollut, ja täällä on pakastin kyllä aika kamalan näköinen…

 26. Marjukka / Fab Forty Something
  19/03/2015 / 4:51 pm

  Se motivoi kyllä, kun on nätit ja sileät pinot lakanoita tai vaatteita! Laatikot – ehkä sitten kesälomalla, kun on oikein surkea ilma… ; )

Vastaa