Oletko jo äänestänyt, aiotko äänestää?

Politiikka on sellainen juttu, josta ei ole kohteliasta puhua tuntemattomien kanssa. Eipä siitä puhuta tuttujenkaan kesken, paitsi ehkä jotkut todella asialle intohimoisesti vihkiytyneet puhuvat. Muistan, että edes omat vanhempani eivät kertoneet toisilleen, ketä äänestivät. En voinut ymmärtää miksi, eihän se nyt niin vakavaa voinut olla.Olen muuten käynyt välivuonnani ylioppilaaksi tuloni jälkeen poliittisen opiston, Alkio-opiston (Keskusta). Siellä oli, ja on edelleen, todella, todella hyvä tiedotusopin linja. Toinen vaihtoehto oli Paasikivi-opisto Turun lähellä, mutta Korpilahti oli lähempänä kotia. Tarkoitukseni oli pyrkiä välivuoden jälkeen toimittajakouluun Tampereelle tai suomen kieltä ja kirjallisuutta lukemaan Jyväskylän yliopistoon. Kurssikavereinani olivat mm. Iltasanomien palkittu urheilutoimittaja Pekka Holopainen ja toimittaja, nuortenkirjailija Soila Ojanen. Meillä oli aika hulvaton kurssi. Luin ja tentin sinä vuonna kolmetuhatta sivua valtio-oppia, historiaa, Suomen poliittista historiaa ja sosiologiaa. Jaakko Nousiaisen tuhatsivuinen Suomen poliittinen järjestelmä oli aika painajainen tenttiä. Tarkoitus oli pyrkiä toimittajakouluun. Heh. Aika pian kävi selväksi, että haluan opiskella musiikkia. Yliopistoon pyrin, mutta olin pääsykokeissa mononukleoosin kourissa, ja siitä kokeesta on vain hajanaisia muistoja. (Muistan kyllä, mitä minulla oli päälläni…musta toppi ja haaremihousut…)Vaan vanhemmiten sitä on alkanut ottaa yhteiskunnalliset asiat vakavammin. Olen silti maailman epäpoliittisin henkilö. Silti, äänestäminen on mielestäni kansalaisvelvollisuus. Ja jos ei mielestään keksi sopivaa ehdokasta, pitää yrittää ottaa selvää. Eräs ystäväni lähetti sähköpostia ehdokkaalleen toivoen, että tämä vastaisi hänen kysymyksiinsä. Ja niinpä ehdokas vastasi – ja ystäväni oli tyytyväinen. Kannatti vastata, jotta sai yhden äänen lisää. Niin itsekin vastaisin. On hyvä sanonta: jos et vaikuta, älä ruikuta. Pätee ihan kaikkeen. Kävin äänestämässä ennakkoon eilen, koska sunnuntaina en pääse.Ja hei – jos haluaa mieleisensä ehdokkaan, aina voi itse yrittää asettua ehdolle! Sitä on demokratia.Niin – ja äänestin naista.

Oletko jo valinnut ehdokkaasi?

Mukavaa keskiviikkoa kaikille!


Seuraa blogiani Bloglovinissa, Blogit.fi:ssä, Facebookissa ja Instagramissa

Share:

29 Comments

 1. Titta
  15/04/2015 / 5:39 pm

  Työympyröissä vältän poliittisia keskusteluja ja lähinnä vaivaudun jos joku yrittää enemmän aiheesta puhua. Sattuneesta syystä meillä jauhetaan politiikka melkoisella innolla kotosalla… Ehdokas on jo tiedossa ja totta kai äänestän!

 2. Tiina H.
  15/04/2015 / 6:15 pm

  Äänestetty on jo. Olen samaa mieltä kuin sinä; jos ei äänestä, ei kannata valittaa. Vähän vaikea oli löytää ehdokas tällä kertaa, mutta löytyi kuitenkin vaalikoneidenkin avustuksella. Heh, hauskaa, että muistat, mitä oli ylläsi pääsykokeessa. Minäkin muistan vaatteitani eri tilaisuuksissa vuosikymmentenkin päähän 🙂 Minua on muuten aina kiinnostanut, mitä noissa puolueiden ylläpitämissä opinahjoissa opetetaan ja kuinka paljon ko. puolueen ideologiaa siellä tuodaan esille. Kiitos siis, kun raotit tuota maailmaa.Aivan ihana takki sinulla!

 3. Anonyymi
  15/04/2015 / 6:23 pm

  Eläinsuojeluasiat ja luonto ovat minulle tärkeimpiä, joten luonteva valinta on aina Vihreä nainen.T. Minna

 4. Pauska
  15/04/2015 / 6:24 pm

  Oi, oisit päässy Pilkku-Paavon legendaariseen cumun lopputenttiin :). Suomenlukijat sitä aina kirosivat, mies kun saattoi kysyä jonkin sivun alaviitteestä jotain nippeliä, ihan älytöntä. Taisipa hän olla jo isälläni aikoinaan. Mononukleoosi on tosi kurja, minulta meinasi lähteä henki, kun se hyöki päälle kurkkipaiseen ja anginan kanssa yhtaikaa opiskeluaikoina. Onneksi sattui Sinullekin tuttu Osmo autoineen paikalle ja kuskasi keskussairaalaan.Samaa naista äänestän kuin viimeksi ja hän pääsikin ensikertalaisena tuolloin. Politiikka ei sinällään kiinnosta, mutta äänestänyt olen aina.

 5. Tiia K
  15/04/2015 / 6:27 pm

  Äänestin eilen ja naista. 😉 Tosin todellista tasa-arvoa on äänestää henkilöä sukupuolesta riippumatta. Nyt kuitenkin päätin tukea naisehdokasta. Kotona politikoidaan, ystävien kesken ei koskaan. Poliittinen statukseni on kaiketi tullut kuitenkin facen kautta ystäville selväksi, koska olen viime vaaleissa mainostanut paria sukulaistani ja ystävääni. Muuten pidän kyllä politiikan suhteen mölyt mahassa ja visusti. 🙂 Kivaa loppuviikkoa <3

 6. annu
  15/04/2015 / 6:51 pm

  Tottakai äänestän, olen aina äänestänyt ja onneksi meidän lapsetkin ymmärtävät äänestämisen tärkeyden :)Minulla on kaksi ehdokasta, samasta puolueesta. Toiselle laitoin kysymyksen, ja odottelen vastausta…jos sitä ei tule, niin ääni menee sitten sille toiselle. En omista puoluekirjaa, enkä ole polittisesti aktiivinen, mutta iloisesti julistan oman kantani (ja ehdokkaani) jos joku haluaa sen kuulla :)Mukavaa viikonjatkoa!

 7. Sara
  15/04/2015 / 6:58 pm

  En ole äänestänyt, mutta aion käydä varsinaisena vaalipäivänä äänestämässä. Arvon vielä kahden ehdokkaan (naisen) välillä. 🙂

 8. MarikaH
  15/04/2015 / 6:58 pm

  Harvinaisen vaikeat vaalit, tuntuu, että yhdelläkään puolueella ei ole nyt eväitä nostaa Suomea suosta. Äänioikeuttani käytän silti – jos ei muuten niin huonompia vaihtoehtoja vastaan. Vaalipäivänä käyn äänestämässä.

 9. Anonyymi
  15/04/2015 / 7:29 pm

  "Jos et vaikuta, älä ruikuta". Tästä olen kanssasi totaalisen eri mieltä. Äänestäminen ei ole vaikuttamista, vaikuttamista siinä mielessä, kuin sen pitäisi olla. Äänestäminen on lähinnä vaikuttamisen valtuuttaminen vieraan henkilön käsiin, ja olemmehan nähneet, että äänestämämme henkilön tai puolueen teot tai päätökset eivät loppupeleissä paljon omaan elämään ole juurikaan vaikuttanut. Äänestäminen on näennäisdemokratiaa. Mikäli olen äänestänyt, ja asiat eivät siitä huolimatta ole menneet toivottuun suuntaan, MINULLA ON OIKEUS RUIKUTTAA!Sunnuntaina uurnille ja sen jälkeen vaalikahvit.

 10. Anonyymi
  16/04/2015 / 6:06 am

  Kike Elomaata äänestä, samoin mieheni, tyttäreni ja vävyni.

 11. Anonyymi
  16/04/2015 / 3:34 pm

  Vaikeat vaalit kyllä, mutta tuon eväsjutun muotoilisin toisin. Suomessa on tähän saakka ollut enemmän kuin yksi puolue, joten puolueen vaaliteemojen osana pitää huomioida puolueen kyky ns. yhdistää eväät. Vaaliteemat tuntuvat nyt keskittyän jonkun toisen puolueen sormella osoitteluun, joka kuitenkin mitä suurimmalla todennäköisyydella tulee olemaan mukana myös seuraavassa hallituksessa. Mitä puolue siis lupaa? Ei mitään.Ihmettelin tätä jo aiemmin puolisolle. Yllättäen tänään Iltalehdessä kerrottiin tasavallan presidentin samansisältöisestä kannanotosta vaalikauden päättäjäispuheessa. Vaaliteemat kertovat, mistä ja keistä halutaan irtisanoutua sen sijaan, että kerrotaan omat arvot, tavoitteet ja keinot. Vaalien henkenä tuntuu olevan tarjota ei-ratkaisuja, syytellä toisia ja vähätellä demokratiaa. Presidentin mukaan kansa kaipaisi nyt viestiä yhteishengestä. Itsestään hajoileva "vastustamme kaikkea ja varsinkin toisiamme" -hallitus ei ainakaan saa päätöksiä aikaan. Ylimielisistä riitapukareista ei tee mieli äänestää ketään.Minua ei yhtään haittaa jos joku jättää äänestämättä. Jos ei ole kiinnostusta maailman asioihin, niin silloin äänestäminenkin luultavasti tapahtuisi vain oman edun näkökulmasta, jolloin minun puolestani on vain hyvä että jää äänestämättä. En ymmärrä ihmisiä jotka kertovat että jättävät äänestämättä. On vaikea kunnioittaa "ihan sama" -tyyppiä. Minultakin jäi kyllä yhdet eu-vaalit väliin unohduksen takia, myönnän anonyyminä.Olemme puolison kanssa eri mieltä politiikasta. Mitä se kertoo parisuhteesta, jos ei voi olla sopuisasti eri mieltä? Työpaikalla sen sijaan mölyt ehdottomasti kannattaa pitää mahassa. Oletan että tuttavat tietävät poliittisen kantani suurinpiirtein niiden asioiden perusteella joita keskusteluissa tulee esiin, vaikka yritänkin olla arvoituksellinen.

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  16/04/2015 / 5:16 pm

  En mäkään tuntisi työympyröissä kovin oloani mukavaksi, tietty on eri asia, jos tuntee todella hyvin kanssakeskustelijat. Hieno homma, sit vain uurnille!

 13. Marjukka / Fab Forty Something
  16/04/2015 / 5:19 pm

  Muistan, eikö oo outoa…; ) Meillä on vaatemuisti! Kyllä ideologiaa tuotiin esille, luimme koko poppoo Kekkosen linjaa, sit kävi vierailijoita luennoimassa. Opiston rehtori oli väitellyt Kekkosesta, ja hän luennoi ilman muistiinpanoja. Arvaapa, kiinnostiko 19-vuotiasta Kekkosen linja…? Luennoitsijoita mieleen jäivät valtioneuvos Johannes Virolainen ja toimittaja Aino Suhola. Yhteislaulutunteja oli myös. Mut muuten ei tuotu sen kummemmin, opistolla oli hyvät opettajat ja mahtava henki muutenkin.

 14. Marjukka / Fab Forty Something
  16/04/2015 / 5:19 pm

  No sit varmaan on jo ehdokaskin selvillä!

 15. Marjukka / Fab Forty Something
  16/04/2015 / 5:20 pm

  Huh, olipas sulla kamala pusutauti. Mulla roikkui koko kesän vähäinen lämpö, mutta sitten siitä tuli kunnon kurkkutulehdus. En kyllä yhtään muista, kehen Osmoon viittaat…?

 16. Marjukka / Fab Forty Something
  16/04/2015 / 5:22 pm

  Tasa-arvoa on äänestää parasta ehdokasta, mutta jostain syystä päädyn aina naiseen… Kiitos, loppuviikosta tulee tosi mukava, ja varsinkin sitä seuraavasta, vai mitä? ; )

 17. Marjukka / Fab Forty Something
  16/04/2015 / 5:23 pm

  Mahtavaa, että lähdit kysymään! Toivotaan vastausta. Ei ole puoluekirjaa mullakaan, enkä varmaan sitä ottaisikaan, kun häilyn tasaisesti kahden puolueen välillä : ) Kiitos samoin sulle!

 18. Marjukka / Fab Forty Something
  16/04/2015 / 5:23 pm

  Säkin päätit äänestää naista. Niin mäkin, sillä mukana on muutamia hyväksi havaittuja tyyppejä.

 19. Marjukka / Fab Forty Something
  16/04/2015 / 5:24 pm

  Joo, niinkin voi tehdä. Nyt on vaikeat ajat, ei tuu olemaan helppoa. Toivottaasti löydät mieleisesi ehdokkaan.

 20. Marjukka / Fab Forty Something
  16/04/2015 / 5:30 pm

  Saat olla, sillä vapaassa demokratiassa voimme ilmaista mielipiteemme, toisin kuin diktatuureissa tai näennäisdemokratioissa – tiedät varmaan, mitä lähivaltiota tarkoitan.Tottakai se on vieraan ihmisen valtuuttaminen, ja ihmisiä tässä ollaan kaikki. Ei kukaan ole täydellinen. Mutta kansalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa, vaikkapa sitten ehdolle asettumisella. Uskon, että politiikassa on edelleen maamme parasta ajattelevia ihmisiä, mutta miten sitä viedään eteenpäin, on sitten eri juttu. Tuskin kukaan meistä on täysin tyytyväinen kaikkeen, mutta kyllä yksittäinenkin kansalainen voi vaikuttaa, äänellään tai sitten osallistumalla aktiivisesti muuten.Ruikutan välillä minäkin ja valitan kotona, mutta sillä on tuskin koskaan mitään oikeaa vaikutusta. Ruikuttajaa ei kuunnella saati oteta vakavasti, vaikuttaajaa kylläkin. In my opinion.Hyvää äänestyspäivää ja vaalikahveja!

 21. Marjukka / Fab Forty Something
  16/04/2015 / 5:31 pm

  No niin, Kike saa sieltä neljä ääntä. : )

 22. Pauska
  16/04/2015 / 5:34 pm

  Tauti oli hirmuinen, ei mennyt edes vesi kurkusta alas loppuvaiheessa. Kyse siis mieheni Alkio-opiston aikaisesta kitaraa soittavasta hyvästä kaverista, sukunimi alkaa L:llä :), Olivat samalla linjalla siellä aikoinaan.

 23. Anonyymi
  16/04/2015 / 6:22 pm

  Katson, että äänestäminen vapaassa maassa on etuoikeus, jota monellakaan ei ole. Äänestäminen on yksi tapa tukea demokratiaa, koska käsitykseni mukaan parempaa instituutiota ei vielä keksitty ;)Tällä kertaa halusin antaa ääneni nuorelle alle kolmikymppiselle, koska nuorissa on tulevaisuus. Valitettavasti en löytänyt riittävän jämäkkää nuorta naista, joten poikkeuksellisesti ääneni sai nuori mies.

 24. Marjukka / Fab Forty Something
  16/04/2015 / 6:29 pm

  Samaa mieltä, ei ole keksitty! Kiva, kun löysit nuoren ehdokkaan. Heillä on varmasti intoa hommaan.

 25. Anonyymi
  16/04/2015 / 6:58 pm

  Äänestin ja tein sen ennakkoon, kätevästi kauppareissulla. Kotona puhumme avoimesti poliittisista näkemyksistä, hieman on siihen lähipiirissä ns. harrastuneisuuttakin. Äänestin naista, suunnilleen omanikäistäni. Valinta oli yllättävän helppo kun puolue oli selvillä. Epävarmoille äänestäjille suosittelen useampien vaalikoneiden koluamista, mutta äänestämättä ei kannata jättää. Iloitaan demokratiasta, ollaan kiitollisia itsenäisestä ja vapaasta kotimaasta ja käydään antamassa äänemme! nm Petra

 26. Maria
  17/04/2015 / 5:40 am

  Heippa Marjukka,ihana ajankohtainen aihe!Mä olen näin "vanhemmiten" vasta kiinnostunut politiikasta. Toki olen sujuvasti kuunnellut esim. vanhempieni keskusteluja aiheesta ;)Tein vaalikoneella testin ja tulos yllätti jollain tavoin; niin ehdokkaiden kuin puolueidenkin suhteen. Äänioikeus on todellakin oikeus. Turha marmattaa sitten maan tilanteesta, jos ei vaivaudu edes käymään vaaliuurnilla. Minäkin aion äänestää naista! Sunnuntaina käymme äänestämässä kävellen lähikoulullamme ja sen jälkeen keitämme vaalikahveet :)Mukavaa viikonloppua <3

 27. Marjukka / Fab Forty Something
  17/04/2015 / 11:26 am

  Äänestäminen on helppoa, ainakaan sen takia pitäisi jättää äänestämättä. Puolue on minullakin ensisijainen, sitten sen sisältä valitsen ehdokkaan. Toivotaan, että ehdokkaamme ovat ääniämme arvoisia!

 28. Marjukka / Fab Forty Something
  17/04/2015 / 11:29 am

  On niin hienoa, että voimme äänestää, ja äänestyksen tulos on rehellinen. Kyllä yhdelläkin äänellä on merkitystä. Niistä koostuu monta ääntä! Joo, vanhemmiten on politiikka alkanut kiinnostaa vähän enemmän, näin se vaan on!

 29. Anonyymi
  19/04/2015 / 6:38 am

  Kiva kun blogissa muistuttat äänestämisestä! Me puhutaan kyllä töissä politiikasta ihan jatkuvasti vaikkei työympäristö kovin poliittinen olekaan. Minusta on erikoista ajatella ettei politiikasta saisi puhua, miten sitten puhutaan yhteisten asioiden hoidosta tai yhteiskunnantilasta? Mistä ihmeestä te sitten töissä puhutte? Uusista tv-sarjoista? Meillä työyhteisössä on monta vanhaa valtsikalaista tai yhteiskuntatieteen maisteria, ehkä tämä vaikuttaa myös mutta kyllä ne juristit ja ekonomitkin ihan mielellään politiikasta puhuvat, on huomattu, ja kiva kuullakin välillä myös ihan muiden alojen asiantuntijoiden mielipiteitä. Siinä omakin näkemys laventuu.

Vastaa