Hampaat suoraksi aikuisiällä: Invisalign-päivitys nro 4 -yläleuka valmis!

Eilen illalla kävin jälleen Oralissa* näyttämässä hammasrivistöjäni hammaslääkäri Ville Kemilälle, joka on hoitanut oiontaani tammikuun alusta. Joka kuukausi Ville teki tsekkauksen hampaistani. Välillä niiden välejä viilattiin leveämmiksi, jotta hampailla olisi tilaa asettua oikeaan muotoon.

Kaikki on mennyt kuten pitikin, sillä olen ollut hirmu tunnollinen oikoja! Kesällä tsekkauksissa oli tauko, mutta vaihdoin kiskoja tunnollisesti kahden viikon välein ja pidin viiriäiskumeja leuan vetoa varten.

Menossa on nyt kalvopari numero viisitoista, eli kolmaskymmenes ensimmäinen viikko kiskojen kanssa on menossa. Ja ta-daa: yläleuka on nyt valmis! Tästä lähtien saan olla päivät ilman kiskoa. Alaleukaan on vielä luvassa kuudet, eli kaksitoista viikkoa. Tästä lähtien oiotaan alaleuan purentaa ja alaleuan etuhampaita, joissa on vielä väli. Syyskuussa teemme kuitenkin väliskannauksen, eli leuoista otetaan kuvat ja tarkistetaan tilanne. Voi olla, että lopuksi tulee vielä viimeistelykalvot, jotka hoitavat kuvion lopullisesti kuntoon.

Myös vetokumit vaihdettiin nyt täpäkämpiin, ei vetoja hoitavat nyt jäniskumit! Tässä on vedetty jo napakoilla ketuilla, kevyillä viiriäisillä, mutta puput viimeistelevät tämän naisen pupunhampaat ojennukseen. Iltaseitsemältä laitan kiskot molempiin leukoihin ja puput paikoilleen.

Tänään olin sitten töissä ilman yläkalvoja. Olin todella tottunut ja jotenkin tykästynytkin niihin, ja olo on ollut jotenkin tyhjä. Enpä olisi uskonut, miten niihin kiinnyn! Helpompaa on ollut kyllä hoitaa syöminen ja kahvittelu, kun on vain yhdet kalvot poistettava.

Hampaiden ilme on muuttunut ihan hirveästi! Kun etsiskelin vanhoja kuvia vertailun vuoksi, oli vaikea löytää mitään kunnollista, sillä niin hyvin olin oppinut kääntämään kameralle paremman puolen. Se törröttävä vihaamani ylähammas on nyt asettunut nätisti riviin. Ihan uskomaton fiilis – sitä on kuitenkin koko elämänsä elänyt sikinsokinrivistön kanssa ja ihaillut muiden suoria hammasrivejä.

Kollaaseissa vasemmanpuoleiset kuvat on otettu vuosi sitten, ja oikeanpuoleiset tänään. Kuvissa hymyilee aika onnellinen, vaikka väsynyt nainen…

Kun oionta on valmis, laitetaan hampaiden taakse retentiolanka pitämään hampaat paikallaan. Aikuisten hampailla kun on taipumus palata vanhoille paikoilleen.

Jos jotain negatiivista pitäisi tästä prosessista keksiä… En kyllä oionnan puolelta keksi mitään. Niin oli motivaatio vahva, ja olin – ja olen sitoutunut tähän todella! Keskenhän tämä prosessi vielä on, vaikka paremmalla puolella jo. (No, viiriäiskumeja oli hankala pitää tallessa, kun ne olivat niin pienet…) Minua ei haitannut pätkääkään, jos joku nämä huomasi – so what? Ei kyllä kukaan ole mitään sanonutkaan, jos huomasi.

Invisalign-aloituspostaus on täällä, toinen täällä ja kolmas täällä.


Mukavaa tiistaita!

Seuraa blogiani Bloglovinissa, Blogit.fi:ssä, Facebookissa ja Instagramissa

Share:

12 Comments

 1. Anonyymi
  19/08/2015 / 10:10 am

  Muodonmuutoksesi on aivan uskomaton! Upea tulos. Myönnän, että en olisi uskonut homman hoituvan noin hyvin kalvoilla. Itse sain heinäkuun alussa pois perinteiset raudat. Käyttämäsi metodi on täysin kilpailukykyinen rautojen kanssa kitumiselle. Sain myös tuollaisen läpinäkyvän kiskon, jota pidin kuukauden yötä päivää, nyt vain öisin. Koin samoin oloni jotenkin tyhjäksi ilman päiväkäyttöä, kuin tutti olisi tempaistu pois. Sitä on turvallista imeskellä vielä öiseen aikaan. Omia hampaita kannattaa hoitaa, että niistä saa iloita mahdollisimman pitkään. Olin muuten todella hämmästynyt, miten käyttämälläni Hymyklinikalla muotoiltiin hymyjä kuorikoiden sijaan paikka-aineella. Omaa hammasta hiottiin vain hiukan, minkä jälkeen se päällystettiin. Lopputulos on luonnollinen, paljon halvempi ja toteutus helpompi. Eräälle klinikan hammaslääkäreistä tämä operaatio tehtiin koko yläleukaan. Kannattaa kysyä ammattilaisilta apua ongelmiin, joita itse pitää "mahdottomina" ratkaista. Heillä on konsteja, joista me tavalliset hampaannarskuttajat emme tiedä mitään. Rautojen poiston jälkeen sain lapun, että miten muovikiskoa käytetään ja hoidetaan, lopussa luki: "Nauti Hymystäsi". Jouduin tosiaankin opettelemaan sitä oltuani 7 kuukautta monalisana. Nyt se irtoaa hyvin ja usein. :-/)Paljon ilonaiheita sinunkin elämääsi.Pia, aikuisoiottu

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  19/08/2015 / 1:21 pm

  Hei Pia, kiitos pitkästä kommentista! Onpa kiva, että olet ollut tyytyväinen omiin hampaisiisi! Ihan totta, hammaslääkäreillä on jos vaikka minkälaisia konsteja hampaiden oikomiseen. Itsekin kyselin tuota paikka-ainemahdollisuutta, mutta lääkärini oli sitä mieltä, että purukalustoni on liian hvyäkuntoinen, että sitä alettaisi hioa jne.Invisalignhan ei ole mikään uusi systeemi, sitä on tehty USA:ssa jo viitisentoista vuotta, mutta meille tänne Pohjolaan vasta tullut.Hah, eikö ole kumma, miten kiskoihin tottuu! MInusta hampaani näyttivät jopa paremmalta kiskon kanssa, ja samaa kirjoitti minulle eräs saman oikomishoidon läpikäynyt nuori nainen. Mutta niin vaan ollaan nyt ilman kiskoa. Kyllä nyt meidän kelpaa hymyillä!

 3. Anonyymi
  19/08/2015 / 2:23 pm

  Vau! Todella kauniit hampaat. Tää on ehkä hölmö kysymys, mutta ajattelin että en häviä mitään vaikka kysyisinkin.. Olen siis opiskelija, kärsinyt aina vinoista hampaista, ja tulevaisuudessa on tarkoitus suoristaa ne juuri tuolla menetelmällä. MUTTA, kysymykseni oli, että olisiko mahdollista saada tuonne jotakin alekoodia sinun kauttasi?

 4. Marjukka / Fab Forty Something
  19/08/2015 / 5:33 pm

  Hei, aluekoodista ei ollut puhe, luulen, että hoidon yksilöllisyyden takia sellainen olisi vähän hankala toteuttaa. Ei ollenkaan hölmö kysymys!

 5. Terhi
  19/08/2015 / 8:12 pm

  Todella kaunis hymy! Vau! Onko purentasi parantunut (muistelin, että aiemmin kerroit purentaongelmista)?Minulla alkaa kalvo 18. Pian ollaan puolessa välissä.:D

 6. -H-
  21/08/2015 / 6:34 am

  Upea tulos !! Näytät muutenkin todella hyvältä ! 🙂

 7. Marjukka / Fab Forty Something
  21/08/2015 / 12:15 pm

  Purentaan oiotaan parhaillaan, tällä hetkellä vielä aika sikinsokin. Hei mahtavaa, kyllä motivoi, kun alkaa nähdä pikku hiljaa tuloksia, eikö vaan!

 8. Marjukka / Fab Forty Something
  21/08/2015 / 12:15 pm

  Kiitos kaunis!

 9. Paula
  22/08/2015 / 10:20 pm

  Mahtava tulos. Itsellänikin on nököhampaat ja kävin jo konsultaatiossakin, mutta itse hoitoa en aloittanut vielä kamalan hinnan vuoksi. Mitähän tuo sinun koko prosessi kustantaa?

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  23/08/2015 / 8:00 am

  Onhan se, ihan uskomatonta, että hampaani ovat todellakin suoristuneet. En viitsi laittaa tähän omia hintojani, mutta sanotaan, että ihan tarpeeksi.

 11. Anonyymi
  05/09/2015 / 6:53 pm

  Hei, suunnittelen hoidon aloittamista Oralilla, hyvältä näyttää sinun rivistösi! Osaatko sanoa onko maksu mahdollista osissa ilman tuota oral-rahoitusta? Vai onko vaihtoehdot maksaa heti koko summa, tai ottaa tuo oral-rahoitus, jossa aika muhkeat korot..?

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  05/09/2015 / 7:29 pm

  Hei, valitettavasti en osaa sanoa rahoituksesta mitään, mutta Oralilla varmaan osaisivat! Et tule katumaan!

Vastaa