Nokkosrokko vaivana

Välillä ihan naurattaa, kun tavataan ystävien kanssa, on ihan pakko käydä sairaushistoria läpi. On selkävaivoja, olkapääongelmia, sitä, tätä ja tuota. Vertaillaan ja vertaistuetaan. Sellaista se on, kun ikää tulee, vitsailemme. Ja kuten hyvin tiedämme, vitsien takana on kuitenkin huoli ja taju siitä, että onneksi vielä pääsee näin vähällä. Kaikesta ei todellakaan viitsi blogiin kirjoittaa, mutta välillä voisi saada hyviä neuvoja ja sitä vertaistukeakin samoista ongelmista kärsiviltä. Niinpä nyt sitten päätin kirjoittaa nokkosrokostani, joka on aika viheliäinen ystävä.

Olen vajaan vuoden kärsinyt nokkosrokosta eli urtikareasta. Vasta viikko sitten sain diagnoosin. Allergikkohan olen ollut jo vuosia, ja varsinkin keväisin kärsin nuhasta, silmien punoituksesta ja lievästä kasvojen turpoamisesta sekä kovasta väsymysestä.

Mutta ihottuma oli ihan uutta. Ensimmäisellä kerralla, viime helmikuussa,  alkoi kaulaa kutittaa, ja pikku hiljaa kutiseminen ja sen myötä punoitus nousivat poskiin asti. Ihmettelin, että mitä kummaa tämä nyt on. Sain hilattua itseni ihotautilääkärille, joka ei sen kummempaa diagnoosia antanut, vaan löi huippuvahvan kortisonivoiteen reseptin käteen. Kun sitä voidetta laittoi, kurtistui koko kaula. Päätin, että tätä voidetta en tule käyttämään, ihan kamala aine.

Kesällä ihottuma tuli kerran, ja tänä syksynä taas uudelleen. Mietin jo kaikkia mahdollisia ruokia, appelsiinista lähtien, olisinko voinut herkistyä esimerkiksi sen takia. Mutta on mahdoton sanoa. Koska ihottuma tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, en usko esimerkiksi jo yli vuoden käyttämieni kosmeettisten aineiden olevan syypää, ja ihottumien välillä iho voi hyvin. Näky ihottumassa ei ole nätti, olen kuvannut sitä, mutta en kertakaikkiaan voi laittaa niitä tänne blogiin. Koko kaula on punaisen, karhean näppypinnan peitossa. Ja se kutina…voi pojat sentään.

Pari viikkoa sitten oli Balmuirin lukijailta, ja siellä kaulan ihottuma oli tällä syksyn kierroksella pahimmillaan. Laitoin kaulalle silkkihuivin, ja ette arvaa, miten teki mieli raapia. Seuraavana päivänä kävin näyttämässä kaulaa ystävälleni Airaskorven Pialle. Pia on aikoinaan työskennellyt mm. seitsemän vuotta ihotautiklinikalla, joten ajattelin hänen jos kenen osaavan ohjata minut eteenpäin.

Pialla ei kauan mennyt, kun hän oli napsaissut kaulastani lähikuvat. Kohta huomasin olevani tilaamassa aikaa Mehiläiseen Hannu-Pekka Happosen vastaanotolle, jota Pia pitää huipputaitavana ihotautilääkärinä. Pia lähetti myös kuvat odottamaan käyntiäni. Ilokseni sain kuin sainkin ajan maanantaille.

Maanantaina kaula oli jo lähes kunnossa. Tuskin pääsin istumaan, kun sain kuulla diagnoosin: nokkosrokko. Hyvin tyypillinen ikäiselleni, kuivaihoiselle atoopikolle ja allergikolle. Laukaisevia tekijöitä on äärimmäisen vaikea selvittää, itse pitää seurailla syömisiään ja vaikkapa laittaa muistiin mahdollisia poikkeuksia. Stressi voi vaikuttaa myös ihottuman puhkeamiseen.

Hoidoksi sain kahdenlaista kortisonivoidetta sekä tosi pahaan reaktioon (silmien tai huulien turpoaminen tai ihottuma ennen tärkeää päivää) kortisonitablettikuurin. Päätin, että sellainen kuuri syödään vain äärimmäisessä hädässä. Eikä niitä vuodessa montaa kuuria voi syödäkään. Myös antihistamiiniannosta pitää nostaa. Lääkärin mukaan urtikareataipumukseni ikävä kyllä ei hirveästi hätkähdä antihistamiinista, sillä olen ottanut sitä allergia-aikoinakin aika reilusti. Hyvä uutinen oli, että nokkosrokkotaipumus saattaa myös hävitä vuosien myötä kokonaan.

Kun ajelin kotiin, ajatukset selkenivät kummasti. Tajusin, että perimäkin tähän vaikuttaa, meillä on herkkäihoinen atoopikko perheessäkin. Hain apteekista annetut lääkkeet ja ostin samalla tuubin Apo Basea kropan rasvaamiseen. On muuten ihanin voide, jolla olen koskaan ihoani kosteuttanut.

Lääkärimaanantaista seuraavana torstaina, eli toissa päivänä olin Salutorgetissa kello viiden teellä ystäväni kanssa. Seuraavana aamuna olikin peilissä iloinen yllätys: ylähuuli oli turvonnut kaksinkertaisiksi, ja kaulaa kutitti ihan armottomasti. Ei taas, vastahan tässä oltiin ihottumassa. Mietin kuumeisesti, mikä tässä nyt vaivaa, ja ainoa poikkeava ruoka eilisessä oli katkarapu. Laitoin siis voidetta, lisäsin antihistamiiniannosta. Nyt lauantaiaamuna, kun tätä naputtelen, kaulaa ei kutita, huuli on normaali, ja olo helpottunut. Vain pikkuisen leukapieliä enää pistelee.

En missään nimessä aio alkaa elää niin, että nokkosrokko hallitsisi elämääni, enkä ala turhia ruokianikaan syynäämään. Yritän elää kuten ennenkin, seurata tietenkin vähän syömisiäni, mutta kun nokkosrokko ei ole kuolemaksi, en sitä sen kummemmin aio ajatella.

Mutta, haluan kysellä kuitenkin sinun kokemuksianne: onko nokkosrokko vaivannut ollut tai vaivaako se edelleen ajoittain? Oletko pitänyt ruokapäiväkirjaa? Onko joku käynyt ruoka-allergiatesteissä?

Kuvat ovat Salutorgetin kello viiden teeltä torstailta.

Mukavaa lauantaita – meillä on Bond-ilta!

Share:

35 Comments

 1. Anonyymi
  07/11/2015 / 10:26 am

  Kuulostaa tutulta.mulla oli sama vaiva viime talvena.Sain nokkosrokon,kun kuukauden maidottomanjakson jälkeen kokeilin maitoa.siitä vaivasta oli todella vaikea päästä eroon.Stressi on yksi aiheuttajista muuten.Kevään aikana alkoi helpottaa,mutta edelleen oon maidoton ja esim.fetan syönti useampana päivänä peräkkäin aiheuttaa nokkosrokon oireita.Onko sulla ollut jotain ruoka-aineita joita oot ollut syömättä normaalisti ja nyt olet syönyt?

 2. Ammari
  07/11/2015 / 11:13 am

  Ihana tuo Salutorgetin klo 5 tee. Tykkään tilata sen sohvalle baarin puolelle. Vieläköhän se onnistuu. Itse kärsin poskipäihin ilmestyvästä ihottumasta. Tykkäsin töissä lounassalaattiin ottaa aina porkkanaraastetta. Jossain vaiheessa huomasin , että nimenomaan porkkanan yliannostus sai ihoni reagoimaan rajusti. Toivottavasti sinunkin ihottumasta selviää ja pääset siitä eroon.

 3. Anonyymi
  07/11/2015 / 11:51 am

  Itse kärsin nokkosrokosta, kun oli sisäilmaongelmaisessa koulussa töissä. Työpaikan vaihduttua ongelmaa ei enää ole ollut. Atopiaan suosittelisin voiteeksi luontaistuotekaupoista saatavaa A-cremeä. Parantaa jopa haavaisen atopian muutamassa päivässä. Itselläni tulee ikäviä haavaumia sormiin näin talvisin, A-creme auttaa niihinkin. Meitä on useampi atoopikko perheessä ja olemme kokeilleen varmasti kaikki apteekin rasvat, mikään niistä ei vedä vertoja tuolle A-cremelle.Ei kannata pelästyä voiteen hintaa, pieni ruskealasinen purkki maksaa lähemmäs 20e, mutta voide on todella riittoisaa + alun jälkeen pieni ylläpitorasvaus riittää silloin tällöin – ja nyt puhutaan siis todella ikävästä, haavaisesta atopiasta. Ko. voide on kehitetty Ruotsissa ja käytössä siellä esim. lastensairaaloissa. A-vitamiinin takia säilytetään jääkaapissa. Anteeksi vuodatus, tuo voide on vain pelastaunut perheemme elämän 🙂

 4. Sara G.
  07/11/2015 / 1:12 pm

  Kuulostaa tosi ikävältä. Itse kärsin atooppisesta ihottumasta pääasiassa käsien alueella, ja viimeinen sessio kesti yli puoli vuotta ja oli tosi inhottava. Toivotaan, että nokkosrokkosi jää tähän kertaan ja että siihen löytyy jokin selitys ja ratkaisu. Ihottumat voivat olla joskus arvaamattomia.Salutorgetin iltapäiväteellä olen käynyt myös, ja se oli mukava kokemus. Ne pikkupurtavat olivat yllättävän täyttäviä!

 5. Anonyymi
  07/11/2015 / 4:51 pm

  Hei, stressi varmaankin vaikuttaa nokkosrokkoon ja kokemuksesta arvelen, että elimistö ehkä kaipaa rauhoittumista ja jonkin aikaa hyvin pelkistettyä ja puhdasta ravintoa, ilman E-koodeja, säilyntäaineita ym. Kaikki vahvasti maustettu tai yleisesti allegisoiva kannattaa ehkä edes pariksi viikoksi jättää kokonaan pois ja antaa keholle aikaa rauhoittua. Tämä auttoi minua n 20 vuotta sitten, kun mitkään allergialääkäreiden määräämät kuurit eivät olleet 6 kk aikana auttaneet millään lailla. Sain silloin urtikaria dietti ohjeet ja esim ruusunmarjatee oli ainoa lämmin juoma, jota sain sen 2 vkon aikana juoda. Dieetin jälkeen otin yksi kerrallaan uusia ruokia kokeiluun ja pääsin lopulta kokonaan eroon oireista. N 15 vuoden päästä todettiin, että minulla on keliakia ja sen jälkeen hävisivät pitkään vaivanneet jatkuvat flunssat ja astmapiiputkin. Suosittelen siis muutaman viikon kestävää irtiottoa kiireisistä rutiineista, lepäilyä ja mahdollisimman maustamattoman perusruuan ja ruusunmarjateen kuuria. Ja rauhallisia kävelyjä metsäpoluilla:)) Sen jälkeen hitaasti kokeillen paluuta nykyiseen ruokavalioon, välttäen yleisesti allergisoivia ruoka-aineita. Isot tsemppirutistukset!! T. Katja

 6. Henna - Pakkomielteitä. Minullako?
  07/11/2015 / 6:01 pm

  Voih, ikävä vaiva! Tsemppiä <3

 7. Tiia K
  07/11/2015 / 7:32 pm

  Tuttua on kuin mikä ja kurjaa kuulla, että sinullakin ja noin pahasti päällä. Allergikko ja atooppinen ihottuma ja nokkosrokko tulee ja menee. En lainkaan osaa sanoa miksi ja miten nokkosrokko aina puhkeaa. Valitettavasti tyttärenikin on perinyt saman ja hänellä ollut selvästi stressiperäisenä. On kyllä niin viheliästä kun koko kroppaa kutittaa. Atooppinen ihottumakin täällä jyllää monien vuosien jälkeen. Toivottavasti saat vaivaasi avun!Upeaa viikonloppua Marjukka. <3

 8. Anonyymi
  08/11/2015 / 8:37 am

  Itse saan nokkosrokon erityisesti jalkoihin (reisien alueelle) kylmemmällä ilmalla ulkoillessa, äidilläni sama vaiva. Muistan kuulleeni joskus selityksen, että tuolloin kohtaus puhkeaa siitä, kun kylmä ilma kohtaa lämpimän ihon. Itsellä ei auta, vaikka miten lämpimästi pukeutuisin. Kutina on jotain aivan järkyttävää ja tekisikin mieli siinä keskellä katua jo vetää housut kinttuihin ja raapia 😉 Onneksi kohtaus helpottaa itsellään siinä vaiheessa, kun sisälle päästyä iho taas lämpenee.

 9. Anonyymi
  08/11/2015 / 10:49 am

  Tulipa vielä mieleen, että kannattaa antaa myös iholle lepoa. Eli suihkuun suosittelen LVn palasaippuaa (ainoa, joka minua aikanaan auttoi) ja kannattaa välttää suoraan iholla mustia vaatteita, koska niissä ilmeisesti on eniten väriaineita (ja siten ihoärsytystä). Samoin jättäisin joksikin aikaa kaikki kireät, ihossa kiinni olevat vaatteet esim. Strech farkut, kaappiin ja antaisin ihon olla ilman niistä tulevaa hankausta. Kun iho ja keho ovat saaneet lepoa ja palautuvat stressitilastaan, voi pikkuhiljaa alkaa yksitellen kokeilla, mitä voi ikäänkuin ottaa takaisin käyttöön. Kannattaa kokeilla:)) t. Katja

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  08/11/2015 / 1:05 pm

  Ruoka-aineita olen kovastikin pähkäillyt. Viime talvena söin hirmuisesti appelsiineja, mutta lääkärin mukaan olisi epätodennäköistä, että niistä olisi rokko puhjennut. Nyt tee-iltapäivän jälkeen oli katkarapu. Pitää testata sitä katkarapua vielä. Onpa hyvä, että sä löysit oman vaivasi aiheuttajan. Onneksi fetaakin saa lampaanmaitoon tehtynä, se tuskin aiheuttaa vaivoja kuten lehmänmaito, joka tuntuu olevan aika monen vaivan alku ja juuri. Kiitos kommentista.

 11. Marjukka / Fab Forty Something
  08/11/2015 / 1:06 pm

  Porkkanasta olen kuullut minäkin, että se aiheuttaa oireita. Onkohan se beetakaroteeni, vai mikä siinä allergisoi. Ruoka-ainejutut ovat kyllä niin henkimaailman asioita…Salutorgetin baari näytti tosi houkuttelevalta! Me joimme teemme siellä pääsalin sivuosassa, tunnelmallista sielläkin.

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  08/11/2015 / 1:08 pm

  Oho, sisäilma aiheuttaa sellaistakin… Meillä ei onneksi ole sellaista ongelmaa. Mulla ei iho halkeile käsissä onneksi, mutta voihan tuota voidetta käyttää muutenkin välillä. A-vitamiini tekee iholle tosi hyvää. Kiitos vinkistä mulle ja toivottavasti muillekin! Mahtavaa, että olette koko perhe siitä hyötyneet.

 13. Marjukka / Fab Forty Something
  08/11/2015 / 1:09 pm

  Ihottumat voivat olla todella arvaamattomia, seuraan asiaa ja yritän vähän tehdä salapoliisityötäkin. Voi kurja, olipa pitkä sessio. Talvella on niin kuiva ilma muutenkin, ja siihen ihottuma päälle, ei kiva.Olivat täyttäviä, huh sentään!

 14. Marjukka / Fab Forty Something
  08/11/2015 / 1:13 pm

  Kiitos kovasti tsempistä ja oman kokemuksen jakamisesta. Hienoa, että sä pääsit vaivasta eroon. Musta vaan tuntuu, että mulla ei pahemmin stressiä tällä hetkellä ole, enkä tunne lomaa tarvitsevani… Ehkä elimistö on vähän rasittunut vielä keuhkokuumeen jälkeen, mutta mieli on todella virkeä, olo on hyvä ja rento, ja pieni positiivinen kiire on vain hyväksi. Ruuankin teen itse, emme syö eineksiä. Mutta tietty ruoka-asiaa voisi viel miettiä just maustamisen kannalta.

 15. Marjukka / Fab Forty Something
  08/11/2015 / 1:14 pm

  Kyl se tästä, ei oo kuolemaksi! ; )

 16. Marjukka / Fab Forty Something
  08/11/2015 / 1:16 pm

  Voi, onko sullakin sama vaiva? No sit on mitä vertailla, kun taas nähdään, heheh… ; ) Kurja, kun tyttäresikin on sen perinyt, mutta niin se taitaa olla periytyvä vaiva. Mulla on kuiva ja herkkä iho, joka reagoi rasvaiseen ruokaan, mutta nokkosrokko on vielä mysteeri, ehkä sellaiseksi jääkin.

 17. Marjukka / Fab Forty Something
  08/11/2015 / 1:17 pm

  Kuulin just viime viikolla tuollaisesta kylmän aiheuttavasta nokkosrokosta. Eikä ole outo juttu, jotkut saavat kylmästä, jotkut kuumasta. Meitä ei oo tarkoitettu tänne pohjolaan asumaan, sitä tuo yrittää sanoa!! ; )

 18. Marjukka / Fab Forty Something
  08/11/2015 / 1:19 pm

  Urtikarian ollessa päällä ei tosiaan teekään mieli pitää kireitä vaatteita, koska se kutittaa vaan entistä enemmän.

 19. Anonyymi
  08/11/2015 / 2:02 pm

  Ikävä vaiva. Itselläni nokkosihottumat alkoivat homeisessa työpaikassa ja viime aikoina olen huomannut, että vähäinenkn homealtistus aiheuttaa iho-oireita.t.Seija

 20. Anonyymi
  08/11/2015 / 6:28 pm

  No todellakin on vaivannut! En nyt enää tarkkaa ajankohtaan, milloin se tuli ensimmäisen kerran – ehkä n viidentoista vanhana. Ihottuma tuli rintaan, selkään, kaulaan ja pahimmillaan myös kasvoihin, ja aina kun olin muutenkin flunssassa, kuumeessa tai jossain muussa "taudissa". Jopa synnytyksen jälkeen 🙂 Kumma kyllä lääkärit eivät koskaan keksineet mitään parantavaa rohtoa siihen, mutta yleensä pahin vaihe kesti pari päivää ja sitten se katosi. Mutta kutina oli kyllä kauhea. Pyyhkeellä ei voinut kuivata ihoa, eikä oikein pitää mitään vaatteitakaan – kaikki kosketus aiheutti hirveen syyhyn.Ihottuma oli ikävä seuralainen pari…kolmekymmentä vuotta, ja sitten se loppui. Eikä ole tullut sen jälkeen kertaakaan.. (koputan tässä puuta..)

 21. Marjukka / Fab Forty Something
  08/11/2015 / 6:58 pm

  Voi ei, home on maailman kurjimpia vitsauksia. Nytkin taitaa olla jonkin verran homeitiöitä ilmassa, kun lehdet maatuvat.

 22. Marjukka / Fab Forty Something
  08/11/2015 / 7:01 pm

  Voi sua raukkaa! Oletpa joutunut kärsimään kovasti ihottuman takia! Se oli kovin laaja, ja voin kuvitella, miten se kutina vaivasi. Onneksi ei ole tullut takaisin, eikä varmaan tulekaan.

 23. Anonyymi
  08/11/2015 / 7:35 pm

  Tuttu on urtikaria täälläkin. Itselläni ihan selvä aiheuttaja on juuri kylmä tai oikeammin se kylmän tunne, kun ihoa alkaa paleltaa. Pakkasilma ei esim. ole milloinkaan aiheuttanut kasvoihin urtikariaa, mutta juuri reisiin, pakaroihin ja jopa jalkapohjiin voi nousta hirmuiset nokkosihottumapalot, jos pääsee kylmän/vilun tunne yllättäämään. Mutta minulle urtikaria iskee myös ihan ilman syytä, yllättäen, enkä osaa sitä mihinkään ruoka-aineeseen tai kosmetiikkaan yhdistää. Onneksi antishistamiinit auttavat suht' nopeasti. Se tunne vaan, kun herää aamulla huulet tuplakokoisiksi turvonneina ja silmät melkein umpeen muurautuneena, ei ole mieltä ylentävä. Lisäksi kutina ja kuumeinen olo tekevät olon todella kurjaksi. Minulla alkoi tämä vaiva 24 vuotta sitten ja välillä on ollut pitkiä taukoja; jopa vuosia on urtikaria pysynyt välillä poissa, ja sitten se taas yhtäkkiä yllättää. Mutta kyllä sen kanssa elelee, kun vaan on aina antihistamiinit mukana.- Elma –

 24. Marjukka / Fab Forty Something
  08/11/2015 / 7:54 pm

  Voi että, onpa kurja lukea tätä. Urtikaria on tosi ikävä vaiva, ja kuulostaa hurjalta tuo sinunkin kuvauksesi. Mä otin to iltana 3kpl 5mg antihistamiitablettia, ja se auttoi kyllä, mutta illalla nukutti kovasti. Onneksi sullakin on ollut taukoja tuossa, jopa vuosia. Tsemppiä sen kanssa!

 25. helipaulan
  08/11/2015 / 8:04 pm

  Moikka!Vakkarilukija ilmoittautuu ja huutaa hep nokkosrokon kohdalla! Mulla pahin oireen aiheuttaja on vaatteiden väriaineet. Tummansininen, "luumu" ja musta ovat niitä pahimpia, toisista voiteiden hajusteista tulee myös oireita, jos niitä erehdyn käyttämään ja stressi….Yllättävän hyvin olen oppinut ongelman kanssa elämään, toki joskus ihottuma lehahtaa juuri silloin kun sitä ei kaipaa…

 26. Anonyymi
  08/11/2015 / 9:37 pm

  Teinipoikani 15v heräsi eräänä aamuna kantapää kummallisesti turvonneena, ihossa myös kutinaa ja punoitusta. Turvotus laski päivän aikana, mutta seuraavana aamuna toinen kantapää oli turvoksissa, samon alahuuli kuin olisi saanut iskun siihen. Ihmettelin, mitä se voisi olla. Yleislääkäri ei osannut diagnosoida tapausta, kirjoitti jo antibioottireseptinkin, jota emme kuitenkaan onneksi ehtineet aloittaa. Seuraavana aamuna oli ylähuuli turvoksissa. Ihailen vieläkin poikani itsetuntoa lähteä kouluun sen näköisenä. Sain ajan omalle lastenlääkärillemme, joka diagnosoi heti urtikarian. Kun kysyin, mikä olisi voinut laukaista sen (poikani ei ole atoopikko, ei käytä tiukkoja vaatteita, emme olleet syöneet mitään tavallisesta poikkeavaa, en ollut vaihtanut pyykinpesuainetta), arveli hän sen tulleen virusinfektion jälkitautina. Poikani oli ollut kurkkukivussa ja nuhassa, ei mitään sen vakavampaa, mutta se oli lääkärimme arvio. Meillä tapaus on ainakin tähän mennessä rajoittunut yhteen kertaan, mutta nyt tunnistan sen, jos se joskus vielä uusiutuu. Kiitos tärkeän asian jakamisesta; urtikariastakin on näköjään monia eri muotoja. Terv. urtikaria-pojan äiti

 27. Anonyymi
  09/11/2015 / 7:11 am

  Parikymmentä vuotta sitten minulla oli viikon ajan nokkosrokkoa, se putkahteli milloin missäkin – kasvoissa, kaulassa, käsivarsissa. Kun otin selvää nokkosrokon aiheuttajista, pahimmat ruoka-aineet olivat kuulemma luumut ja kananmuna, Ja kuinka ollakaan, syön aina aamuisin keitettyä kananmunaa voileivällä ja sen lisäksi olin koko viikon popsinut mehukkaita punaisia luumuja! Nämä ilmeisesti yhdessä aiheuttivat kyseisen reaktion, sillä ainakaan kananmuna yksinään ei sitä minulle aiheuta. Olen myös kuullut persikan ja mansikan aiheuttavan joillekin nokkosrokkoa. Toivottavasti sinullekin selviää reaktion aiheuttaja, sitä kutinaa ja kihelmöintiä ei todellakaan kaipaa! T: Ansu

 28. Anonyymi
  09/11/2015 / 9:21 am

  Hei, minulle nokkosrokon aiheuttaa vaatepöly (olin vaatetukkurilla töissä ja toimiston yhteydessä sijaitsi yhtiön erittäin pölyinen varasto – se talvi oli ihottuman kannalta ihan kamala!) ja tietyt pyykinpesuaineet, esim. Omo. Kortisoni ei pitkään käytettynä ole todellakaan hyvä iholle, enkä itsekään ole halunnut sitä käyttää. Apua olen saanut Elisabeth Ardenin ihmerasvasta Eight Hour Creamistä, jota levittelin yöksi ihottumakohtiin (mm. kaula, kädet, nännit (sic!)) Rasva on tosi rasvaista, tahmaista ja riittoisaa, mutta tehokasta. Tuoksukin on aika voimakas, mutta nykyään saa kuulemma jo hajusteetonta versiota. Viimeksi eilen illalla laitettiin pojan säärisuojasta saatuun hiertymään, aamulla oli jo parantunut. Kannattaa googlata, useammassakin blogissa kehutaan ko tuotetta 🙂

 29. Anonyymi
  09/11/2015 / 11:41 am

  Onko sulla ollut jotain uusia vaatteita päällä? Formaldehydit, joita on tekstiileissä (huonekalut, lakanat, vaatteet) ja jopa kosmetiikassa hajusteiden säilöntäaineina, aiheuttavat ainakin minulle urtikariaa. Esim.hotellin lakanat aiheuttivat kerran aivan järkyttävän kutinan Tukholmassa ☺ Formaldehydejä käytetään myös lattioiden ja teippien liimoissa..kosteusongelmat voivat asunnossa/työpaikalla/ihan missä vaan pesiä lattioiden alla…formaldehydiä pääsee hengitysilmaan, jos esim. lattian liimoista. Samoin lastulevyssä on formaldehydiä. Tässä yksi vaihtoehto kaiken muun oheen ☺ Ihminen on kokonaisuus. Joku herkistää..toiseen sitten reagoit ja jutun juurelle voi olla vaikea löytää. Itselläni on auttanut kaikkien pesuaineiden ja kosmetiikan hajusteettomuus (ei siis niitä hajusteaineiden säilöntäaineita) ja se, että pesen kaikki uudet vaatteet ja lakanat ym. ennen käyttöä.

 30. Marjukka / Fab Forty Something
  09/11/2015 / 6:38 pm

  Huh, voin vain ihmetellä, miten monesta asiasta voi tulla nokkosrokkoa. Niinhän se on, mikä ei tapa, se vahvistaa, ja vaikka tämä on kurja juttu, sen kanssa voi oppia elämään. Kiva kun olet vakkarilukija, ihana kuulla!

 31. Marjukka / Fab Forty Something
  09/11/2015 / 6:40 pm

  Ei varmaan ollut helppoa lähteä kouluun huuli turvoksissa, kertoo varmaan myös siitä, että koulussa odottaa mukava luokka: ) Onneksi diagnoosi löytyi, mutta olipa erikoinen juttu. Kantapään turvotus ja huuli… Onneksi se meni sillä, toivottavasti ei tule takaisin eikä varmaan tulekaan!Urtikaria on todella monimuotoinen, hurjan yksilöllinen.

 32. Marjukka / Fab Forty Something
  09/11/2015 / 6:42 pm

  Oijoi, onneksi keksit, mistä urtikaria ilmaantui. Aikamoista salapoliisityötä se onkin. Mansikasta minäkin olen kuullut, sekä äyriäisistä. Joo, kutina on ihan karseeta, ja inhoan kortisonivoidetta. Viime kiekalla en laittanut ollenkaan, vaan voitelin Nafhan luomuöljyllä kuivaa ihoa. Helpotti aina hetkeksi.

 33. Marjukka / Fab Forty Something
  09/11/2015 / 6:44 pm

  Eight Hour Cream on tuttu jo vuosien takaa, haju tosiaan on ollut kamala. Mutta onpa jännä, että se auttaa urtikariaan, vautsi!! Pitää kokeilla. Itse tosiaan laittelin Nafhan luomuarganöljyä, ja se kyllä lievitti kutinaa. Pyykinpesuaineet olen jo ajat sitten vaihtanut LV:ksi tai Miniriskiksi. Kiitti vinkistä!!!

 34. Marjukka / Fab Forty Something
  09/11/2015 / 6:47 pm

  Joo oli, villapaidan kaulus hankasi kaulaa, ja siitä lähti viimeisin kierros. Kun iho oli edelleen ärsyyntynyt, luulen, että se reagoi katkarapuun, josta turposi ylähuuli. Pesen kyllä lakanat, pyyhkeet, alusvaatteet ennen käyttöä, mutta muita vaatteita en ole pessyt. Meillä on kohta 13 vuotta vanha talo, joka on raikas ja hyvä hengittää, vaikea uskoa, että täällä mikään altistuttaisi. Ihminen on todellakin kokonaisuus, jonka tasapaino voi järkkyä ihan uskomattomista asioista!

 35. Haveaniceday1
  10/11/2015 / 10:17 pm

  Eight hour creamia saa nykyään hajustamattomana 🙂

Vastaa