Mietteitä jouluun valmistautumisesta ja rento asu

Jouluun on reilut kaksi viikkoa, ja alkaahan sitä miettiä, miten joulua valmistaisi. Minulla on aina vähän ristiriitainen olo siitä, pitäisikö puunata tosissaan, vai riittääkö pelkkä imurointi, moppaus, pölyjen pyyhintä jne.

Lapsuudenkodissani joulukoristeet laitettiin vasta, kun koko koti oli siivottu laatikoita myöten. Minun tehtäväni oli aina keittiön kaappien ja ovien pesu, äiti kun ei yltänyt kurkottamaan oven päälle. ; ) Tykkäsin kyllä jo silloin siivota! Mutta muistan, miten minua harmitti, kun kaikki muut laittoivat jouluvalot jo kuun alussa, meillä laitettiin vasta pari päivää ennen joulua. Mutta sitäkin ihanampaa oli, kun kuusi tuotiin sisään, ja esiin kaivettiin kaikki rakkaat, vanhat koristeet. Latvatähdestä laitettiin hopeanauhoja pitkin kuusta. Huoleni oli, onko hopealametta tarpeeksi, tykkäsin nimittäin siitä kovasti. Ja tiesi, että kaikki kiva on edessäpäin, jouluaatto- ja päivä kotona, lukeminen suklaarasian kanssa, suvun kanssa oleminen tapaninpäivänä.

Ensimmäisinä vuosina omassa talossa tein itsekin samoin, siivosin järjestin, puunasin ja kuurasin kaiken ennen joulua huolimatta siitä vietimmekö sen kotona vai lähdimmekö joko vanhemmilleni tai anopilleni joulunviettoon. Ja olihan se mukavaa, että sai kaiken laitettua. Mutta nyt on mennyt jo vuosia, että en ole jaksanut. Joulunalus on minulle töissä kiireisintä aikaa, ja olen ollut tosi väsynyt kun joululoma alkaa. Silti takaraivossa jokin pikkupeikko nakuttaa, että joulu ei tule, jos ei ole siistiä. Jouluvalo näyttää tyhmältä ikkunassa, jossa ei ole verhoja. Matot pitäisi raikastaa hangessa – mikään ei voita sitä raikasta tuoksua. Vaan kun ei ole niitä hankiakaan.

Vaan kyllähän se joulu silti tulee, ei se kysy ovatko kaappini siistit.

Jouluruokien kanssa on vähän sama juttu. En hirveästi välitä niistä, paitsi porkkana- ja lanttulaatikosta. Joulureseptejä lukiessani ihmettelen, miksi voitaikinaan pitää ängetä jotain tuorejuustoa. Vähemmästäkin tulee huono olo. Monet reseptit tuntuvat olevan sekasotku kaikkea mahdollista. Jouluruuissakin simppelit, puhtaat maut ovat enemmän mieleeni, limppu ja kalkkuna, laatikot, salaatti ja hedelmät. Torttuja en välitä syödä, pipareita kyllä sitäkin enemmän.

Totuushan on, että jouluun ei ole sitä yhtä ainoaa reseptiä. Mainosmaailma ruokkii tehokkaasti idylliä, jossa maalaistalossa on koko suku koolla, pöytä kauniisti katettu, kaikilla harmaata ja punaista päällä itsekudotut villasukat jalassa, koirallakin rusetti, ja ulkona on lunta metreittäin. Silti joulu on monille todella yksinäistä, surullista aikaa, pelonkin aikaa, ja tulen hirmu surulliseksi, kun sitä ajattelen. Joulu kun vaan tuppaa nostamaan tunteet pintaan, omanikin, vaikka joulu on minulle onnellista aikaa ihanan perheen kesken.

Tästä tuli nyt vähän outo kirjoitus. Tahdoin vain sanoa, että joulun vietto ei ole siinä ulkoisessa, vaan sisäisessä maailmassa. On ihan yhdentekevää, onko komero järjestyksessä, sillä kynttilän valo ei ulotu sinne asti. Jouluun valmistautuminen alkaa omasta sydämestä, piparit voi ostaa valmiina.


pants Second Female
knit Delicate Love
shirt Gant / shoes Bianco
scarf Balmuir

Mitä sinä mietit jouluun valmistautumisesta, olisi kiva kuulla!

Mukavaa lauantaita!

Share:

12 Comments

 1. Suvi C
  05/12/2015 / 3:24 pm

  Voi, miten tutulta kuulostaa <3 Minunkin lapsuudessani joulukoristeet ja -valot laitettiin esille vasta päivää, paria ennen jouluaattoa. Sitä ennen siivottiin kaikki paikat kattoa ja kaapinperukoita myöden 🙂 Itse en moista jaksa nyt aikuisena tehdä, samasta syystä kuin sinä, opettajan joulukiireet ovat ihan oma juttunsa 🙂 Onneksi joulu tulee vähän sotkuisista kaapeista huolimatta!

 2. Anonyymi
  05/12/2015 / 3:31 pm

  Niin minäkin ensimmäisinä jouluina puunasin kodin lattiasta kattoon mutta ajansaatossa tahti on laantunut. Vähemmälläkin pärjää. On paljon mukavampi, kun ei stressaa. Tulee ja menee se joulu kuitenkin.Ja tämä kenkäfriikki sai taas ihastella sinun "poposia". Tosi kivat. Samoin asukokonaisuus kivan rento.Hyvää viikonloppua ja itsenäisyyspäivää. -Vuokko

 3. Nipsux
  05/12/2015 / 7:23 pm

  Olen elänyt sellaisenkin vaiheen, jolloin kaikki ikkunat piti pestä jouluksi, vaihtaa puhtaat matot lattioille, leipoa kaiken itse.. Kummasti nyt yrittäjänä, kun on vielä jouluaattonakin töissä, niin olen lepsuillut joka asiassa. Tänään vaihdoin tupakeittiöön jouluverhot, muualle en vaihdakaan. Samalla laitoin jo vähän jouluvaloja. Siivota en ennätä juuri ollenkaan jouluksi. Pikaimurointi, vessojen ja lavuaarien pesu ja puhtaat lakanat sänkyyn, siinä tavoitetta tarpeeksi :)Kinkun paistan aattona, kun tulen töistä (n.4 tunnin leivinuunin lämmityksen jälkeen) ja joululeivonnaiset teen joulupäivänä. Se on mun tapa rentoutua!

 4. Anonyymi
  05/12/2015 / 10:42 pm

  Vaikka kuinka siivoaisin ja puunaisin kotia tip top kuntoon, kolme pientä lasta saavat kaaoksen aikaiseksi jopa minuuteissa. ;)Perussiistiä pyrin pitämään yllä myös jouluna, mutta se tarkoittaa lähinnä imurointia, lelujen raivaamista pois olohuoneen lattialta (uusien lelujen tieltä, kunhan lahjat avataan ;), sohvatyynyjen järjestämistä ja ruokapöydän putsaamista kaiken maailman maaliroiskeista, sormiväreistä ja leivänmuruista. Nautin siisteydestä ja harmoniasta. Mutta perusteellista työtä tekevää himosiivoojaa musta ei saa millään, koska se vain on epärealistista tässä elämäntilanteessa. Keskityn sitten "pinnalliseen" siisteyteen ja olen tyytyväinen kunhan silmämääräisesti näyttää siistiltä, vaikka komerot olisivatkin kaaoksen vallassa ja lattiat pesty viimeksi kesällä. En osaa muutenkaan liittää suorittamista jouluun. Haluan nauttia joulunajasta ilman stressiä. Mulle se on hiljentymisen aikaa ja harvoja päiviä vuodessa, jolloin saa vain olla. Menukin on sitten aika simppeli ja helppo valmistaa. Pääpaino on lasten ilon seuraamisessa (ja mahdollistamisessa). Isälläni on ollut muuten tapana kutsua yksinäisiä vanhuksia (siis ilman sukulaisuussuhdetta) joulunviettoon. Lapsuudesta muistan myös, kuinka kävimme tuttavapiirin vanhusten luona juttelemassa, kysymässä kuulumisia ja viettämässä yhteistä aikaa. Vanhukset vaikuttivat olevan innoissaan näistä käynneistä ja useasti pääsimme juhlavaan ruokapöytään. Eräskin vanhus oli taitava kokki, mutta koska jäi naimattomaksi ja lapsettomaksi vammautumisen vuoksi, ei hänellä ollut ketään, kenelle kokata. Päivät meni yksinäisyydessä pienessä yksiössä. Joskus nämä vierailut turhautti, halusin tehdä teininä jotakin viihdyttävämpää kuin käydä vanhojen ihmisten luona, mutta nyt todella arvostan näitä kokemuksia ja esimerkkiä, jota isäni näytti yksinäisten huomioimisesta. Kiitos tästä blogikirjoituksesta. Se sai miettimään!

 5. Anonyymi
  06/12/2015 / 7:57 am

  Ihana kirjoitus ja aivan upeat, kauniit ja rauhalliset kuvat 🙂 Meillä jouluvalot laitetaan esille marraskuun lopussa, muutama joulukoriste noin viikkoa ennen aattoa laitetaan. Siivous on sitä normaalia, ei suursiivousta. Itselle joulumielen tuo ruokien suunnittelu ja joululaulujen kuuntelu. Jouluaatoksi saan lapset kotiin ja se kruunaa kaiken.

 6. Sara
  06/12/2015 / 8:22 am

  Meillä tehdään suursiivous kesällä ajan kanssa. Muutoin tehdään säännöllisiä viikkosiivouksia. Tykkään todella siististä ja puhtaasta kodista, mutta kahden kouluikäisen lapsen kanssa eivät paikat ole tip-top ihan jatkuvasti. Mutta kyllä meillä perussiistiä ja -puhdasta enimmäkseen. Voin huonosti epäjärjestyksessä. Joulu vietetään toisessa mummolassa toisella puolen Suomea, siellä suurinta iloa tuottaa näiden läheisten näkeminen ja kiireetön yhdessäolo. Kuten martat, ei kannata siivota komeroita, jollei aio viettää joulua siellä. Armollisuus itseä ja muita kohtaan on varmasti tässäkin kohtaa hyvä ohjenuora. 🙂

 7. Marjukka / Fab Forty Something
  06/12/2015 / 1:23 pm

  Ihan samanlaisia kokemuksia sitten sulla ja mulla! Nyt ei tosiaan jaksa itse samaa, vaan pakko säästää pateja sinne viimeiselle työviikolle, niin mukava kuin se onkin, mutta aika härdelliä. Joulu tulee kuitenkin, ei kannata ressata! Tsemppiä sulle viimeiseen rutistukseen!

 8. Marjukka / Fab Forty Something
  06/12/2015 / 1:25 pm

  Kiitos, popot ovat jo vanhat, ja muistakseni maksoivat pari kymppiä Biancon alessa. Taitaa olla yleinen trendi meidän ikäisillä, ettei jaksa enää stressata siivouksista. Ja kivempi se on valoisilla ilmoilla siivota, kun valo paljastaa pölyt. Kiitos samoin sulle, rauhassa sitä täällä vietetään!

 9. Marjukka / Fab Forty Something
  06/12/2015 / 1:26 pm

  Kuulostaa ihanalta ja rentouttavalta asenteelta! Yrittäjällä onkin ihan tarpeeksi puuhaa joulun alla muutenkin!

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  06/12/2015 / 1:29 pm

  Kiitos itsellesi tästä pitkästä kommentista. Isäsi on varmaan hyvin harvinainen tapaus, kun halusi kutsua vieraita ihmisiä joulunviettoon. Sait jo nuorena nähdä erilaisen mallin joulunvietolle.Juu, varmaan siivouksen tulos katoaa suht nopeasti, kun pienet vipeltäjät laittavat huushollin uuteen uskoon! Heillehän joulu on tosi tärkeä, mutta kaappien puhtaus ei!Otetaan iisisti ja nautitaan joulusta!

 11. Marjukka / Fab Forty Something
  06/12/2015 / 1:31 pm

  Kiitos! Normaali siivous täälläkin. Nytkin voisi häärätä, mutta tässä sitä kynttilän loisteessa himmaillaan ja parannellaan vielä nuhaa. Yhdessäolo on tärkeää jouluna, ihan totta!

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  06/12/2015 / 1:32 pm

  Kesällä minäkin siivoan nurkat tarkkaan. Mutta elämisestä tulee sotkua ja pölyä, ei voi mitään! Hihii, martat tietävät, että mihin kannattaa panostaa ja mihin ei!

Vastaa