Toivepostaus: joulun musiikkiaakkoset

Minulta toivottiin postausta musiikista, jota kuuntelen jouluna. Päätin toteuttaa sen näin musiikkiaakosina. Osassa on useampi laulu tai yhtye ihan siitä syystä, että oli runsaudenpulaa!

A Advettivesper. Kotipitäjässä esitettiin aina ensimmäisenä adventtina kirkossa Armas Maasalon Adventtivesper. Alun urkusoolosta tuli aina kylmät väreet, joulunodotus alkoi niistä tahdeista. Osaan vieläkin siitä pätkiä ulkoa. Lopuksi kajautettiin Hoosianna.

Arkihuolesi kaikki heitä – riemullinen laulu, josta tulee viimeistään joulumieli!

B Betlehem, Beetlehem, kylä köyhä pienoinen. Voin valehtelematta sanoa, että perinteisten joululaulujen varastoni on melkoinen. Yksi syy on se, että laulunopiskelijana sitä kahlasi ilokseen kymmeniä lauluja läpi. Tämän esitin joskus jossain kirkkotilaisuudessa opiskeluaikoina.

Bachin jouluoratorio. Say no more.

C Celtic Christmas. Tällä nimikkeellä löytyy Spotifystä miljoona levyä, mutta sitä, mikä minulla on CD:nä, en ole löytynyt. Irlantilaisessa joulumusiikissa on sitä jotain. Viulu, mandoliini, kitara, haitari ja huilut ovat makee soundi. Irlantilainen poljento. Korkeat, huilumaiset lauluäänet.

Celine Dion – vähän siirappista tunnelmaa jouluun.

D Diana Krall. Vähän jazzia mukaan! Do You Hear What I Hear. Ihana, ihana laulu, josta on myös sen seitsemän versiota. Oma lemppari löytyy Martina McBrideltä. Didon Christmas Day, nätti laulu!

Driving Home For Christmas letkeisiin hetkiin tulee Chris Realta.

E En etsi valtaa, loistoa. Siihen nähden, miten tuottoisa säveltäjä Jean Sibelius oli, joululauluja löytyy vain seitsemän. Tämä laulu kuuluu viiden joululaulun sarjaan. Ainolassa laulettiin jouluisin, olihan perheessä viisi tytärtäkin. Yleensä isä säesti, mutta tämän säesti aina Aino-vaimo.

F Feliz Navidad! Tätä tulee joka tuutista, mutta jotenkin tämä vain iskee edelleen.

G Gaudete, gaudete – keskiaikainen musiikki on herkkuani, ja tämä laulu sykkii ja svengaa!

H Hiljainen joululaulu. Rajaton lauloi tämän viime vuoden konsertissa, tykkäsin sovituksesta tosi paljon. Tuttu laulu jo vanhastaan.

I In The Bleak Mid Winter – ja tietysti Katie McMahonin laulamana ks. eteenpäin.

J Jouluyö, juhlayö. Pieni, vaatimaton laulu, joka tunnetaan ympäri maailman. Eräs tarina kertoo laulun synnystä näin. Itävaltalaisen Oberndorfin kylän urut olivat rikki hiirten syötyä nälissään palkeet. Kanttori Franz Gruber oli ilman joulumusiikkia yömessuun, joten hän sävelsi pappi Joseph Mohrin runon. Runo oli syntynyt käynnistä miilunpolttajan vaimon  tämän vastasyntyneen vauvan luona. Laulu on käännetty yli kolmellesadalle kielelle.

K Katie McMahon. Katie on Riverdance-ryhmän alkuperäisjäsen, laulaja, jonka joululevy soi meillä joka joulu. Siinä on sekä tuttuja lauluja, kuten ylläoleva, mutta myös irlantilaisia joululauluja iirin kielellä.

Kenny Chesney. Meillä on myös kunnon kantrijoulu, ja mieheni lempikappale on All I Want For Christmas Is A Really Good Tan! Kantritähti Chesney asuu pääosin Karibialla, joten ei ihme, että hän toivoo jouluksi kunnon rusketusta. Kuten rakas siippanikin.

L Lapsoset, laulakaa eli Piae Cantiones-kokoelmasta Personent hodie. Piae Cantiones on kokoelma keskiaikaisia koulussa laulettuja lauluja. Varmaan jokainen kuorossa laulanut on jossain vaiheessa tätä laulanut.

M Mary, Did You Know. Mieheni tutustutti minut tähän upeaan lauluun, josta löytyy netistä monia versioita. Ensimmäinen oma joululevyni oli John Denver & The Muppets, sain sen kummeiltani yhdeksänvuotiaana. Voi että rakastin sitä levyä, ja varsinkin laulua A Baby Just Like You, löytyy muuten Spotifysta haulla…

Maa on niin kaunis. Tykkään tällaisista iloisista ja toiveikkaista lauluista.

N Nyt riemuiten tänne kiiruhusti tulkaa… Eikö ole suloinen sana tuo kiiruhusti?

O Oi jouluyö. Päätin laittaa mukaan yhden inhokin. Anteeksi kaikki, jotka tykkäävät tästä laulusta, mutta minusta se on mahtipontisuudessaan jotenkin vastemielinen. Parhaan version olen kuullut Martina McBridelta (muistaakseni), yksinkertaisesti kitaran säestyksellä ja hiljaa laulettuna. Muut inhokit: Oi kuusipuu ja Pieni rumpalipoika…

P Point of Grace. Amerikkalainen kantriyhtye, jolla on kauniita lauluja ja taitavat laulajat.

R Rauhaa, vain rauhaa. Ihana laulu, jonka parhaan version kuulen livenä isän laulamana.

S Soile Isokoski, sopraanon joululevy vuosien takaa. Siitä löytyy kaikki klassikot. Soilen ääni on jotain äärettömän kaunista.

T Tulkoon joulu. Pekka Simojoen kaunein laulu. Klassikko syntyessään. Tiernapojat kokonaisuudessaan!

Taivaanvalkea, jonka laulaa Rajaton ja soolona siinä opiskelukaverini Ahti Paunu. Rajattoman joululevyt ovat muutenkin vertaansa vailla. Ne eivät kylläkään ole mitään taustamusiikkia, niin paljon yhdessä laulussa tapahtuu musiikillisesti.

U Urut. Joulunaikaan urkumusiikki kuulostaa erityisen hienolta. Varsinkin Hoosiannan alkusoitto.

V Veljenpojan joululevy! Viime jouluna silloin 11-vuotias veljenpoikani teki suvulle joululevyt lahjaksi. Hän oli itse äänittänyt kaikki soittimet, basson, pianon, sellon, rummut ja koskettimet, lauloi, räppäsi jne. Siis kertakaikkiaan hurmaava tuotos lapselta. Ja taas saa ihmetellä, miten nykylapset ottavat tekniikan haltuun tuosta vain. Levy oli äänitetty perheen kylppärissä – akustiikan takia!

W West Corc Christmas. Lisää irkkujoulua! White Christmas on ensimmäinen biisi amerikkalaisstandardien joululevylläni. Se laitetaan soimaan, kun aletaan koristelemaan kuusta. Tätä laulettiin myös aikanaan koulun kuoron kanssa, kun olin kahdeksasluokkalainen.

X Xmas On Soul. Snoop Doggin kiva ja svengaava biisi. Tämän tahtiin voi lämmitellä glögiä ja tanssahdella samalla.

Y Ylistäkää Jumalaa, taivas ja maa. Tätä lauloimme isän kanssa duettona. YL – olen muutamana jouluna käynyt kuuntelemassa Ylioppilaskunnan laulajien joulukonserttia Temppeliaukion kirkossa. Se hetki, kun kuoro levittäytyy ympäri kirkkoa laulamaan Maa on niin kaunis, saa meikäläisen herkkiksen lähes romahtamaan. Tuntuu, että kaikki joulunajan kiire ja väsymys purkautuu tuollaisina hetkinä.

Listasta huomasin, että kuuntelen tosi paljon erilaista musiikkia joulunaikaan. Ns. iskelmäjoululaulut eivät minua nappaa, tosin ymmärrän, että niillekin on paikkansa. Musiikki on henkilökohtaista, tärkeää ja muistoja luovaa. Joillekin ei joulu tule ilman tiettyjä lauluja.  Mikä on sinulle rakas joululaulu tai -musiikki?

Ihanaa joulunodotusta hyvän musiikin parissa!

Share:

19 Comments

 1. Reetta Niemi
  02/12/2015 / 12:16 pm

  Ihana postaus <3Ja mua huvitti tuo Oi jouluyö, joka on mun lemppari, hah hah, niin sitä maut voi mennä ristiin, vaikka muuten ollaan aikas sukulaissieluja 😉 ihan jo vaatteista lähtien.

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  02/12/2015 / 6:49 pm

  Kiitti! Musiikissa on kyllä niin miljoona mielipidettä, ja tässä kyllä mentiin ristiin! Samaa mieltä, ollaan monessa asiassa niin samanlaisia!

 3. Lady of The Mess
  02/12/2015 / 11:03 pm

  Kiitos – paljon tuttuja mutta myös muutama uusi tuttavuus, joihin aion tutustua.Inhokitkin ovat samat kuin minulla – ja iskelmänuottiin laulettuja joululauluja en kestä ollenkaan kuunnella. Raskaat versiot sitävastoin uppoavat minuun.Kelttiläiset ja irlantilaiset ovat vasta viime vuosina löytäneet tiensä minun soittolistalleni – gregoriaaniset siellä ovat olleet jo pitkään.Hyvää adventinaikaa sinulle, Marjukka <3

 4. Anonyymi
  03/12/2015 / 6:21 am

  Lämmin joulutunnelma tuli jo pelkästä lukemisesta 🙂 Tuosta F-kirjaimesta tuli mieleen Pogues ja Kirsty McCall ja Fairytale of New York. Siskoni aina sanoo että siinä on hänen joululaulunsa, ja kieltämättä se herkistää ja ihastuttaa, tunnelmaa ja vauhtia irkkutyyliin! T: Ansu

 5. Tiina K
  03/12/2015 / 8:54 am

  Minä olen kovasti tykästynyt joululauluun "Hiljaa oottaa maa". 😉 Esitimme sen kuoromme konsertissa ja se on saanut jälkeenpäin kehuja: uusi ja kaunis tähän joululaulujen kirjoon.Terveisiä siis!

 6. SaaraBee
  03/12/2015 / 10:04 am

  Kiitos ajankohtaisesta listasta. Kuuntelen töissä youtubista musiikkia silloin, kun pitää kekstittyä tai ympärillä on liikaa melua. Etsin aina uusia kappaleita ja esittäjiä. Täältähän niitä löytyykin kivasti uutta ja vanhaakin kuunneltavaa. En tiennytkään, että sinulla on "soft spot" irlantilaiseen joulumusiikkiin ja vielä iirinkieliseen! Pitää mennä kauas (siis tänne sinun blogiisi), että näkee lähelle, joten aion hakkia jonkun irlantialaisen joulu cdn. Ylleensä kuuntelen vain suomalaista joulumusiikkia!Tekisitkö vaikka tammikuussa samanlaisen postauksen ei-jouluisista suosikeistasi?tänä jouluna kuuntelenkin vaihteeksi irlantilaista musiikkia, suomalaisen sijaan.

 7. Anonyymi
  03/12/2015 / 11:04 am

  Sulla on paljon samoja lemppareita kuin mulla. Lähes kaikki listan perinteiset kuuluvat suosikeihini…irkkumusiikkia en niin tunne. Pitääkin kokeilla☺ Hassuinta, että jaan myös inhokkisi. Näihin lisään vielä Konstan jolulaulun. En vaan kestä sellaista surunalhossa märehtimistä jouluna. Siinä on joululaulu, jota en pelkästään inhoa vaan jotain vielä enemmän.

 8. Marjukka / Fab Forty Something
  03/12/2015 / 1:08 pm

  Kiitos samoin sinulle! Ihana tuo sun "raskas joulu"…

 9. Marjukka / Fab Forty Something
  03/12/2015 / 1:09 pm

  Kiitos vinkistä! Kiva tutustua uusiin lauluihin.

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  03/12/2015 / 1:11 pm

  Katos katos! 😉 Tein sen aikoinaan Mainingin koulun kuorolle, mun serkku on siellä musiikinopettajana, ja taisimme sen omassa koulussanikin esittää jouluna 2005, jolloin sen tein. Sehän löytyy SOI 6-kirjasta. Kiva, kun tykkäät, sanat ovat aika otolliset, kun ulos katsoo…

 11. Marjukka / Fab Forty Something
  03/12/2015 / 1:14 pm

  Irlantilainen musiikki on tosiaan mun soft spot. Mulla on irlantilaisia opiskelukavereita, joiden kanssa pidetään yhteyttä, tai siis yhden kanssa. Mutta mulla tosiaan tuo irkkujouluinnostus alkoi yhdestä levystä, jonka sain työkaveriltani.Kiitos, mielelläni teen lempparilistani muustakin musiikista, siitä tuleekin sekalainen soppa!

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  03/12/2015 / 1:17 pm

  No kuule tässä on toinen, joka inhoaa Konsta Jylhän joululauluparkaa! En ole siitä koskaan pitänyt, en osaa sanoa miksi… Heh, meillä on sit samat inhokit. Tosin kuulin viime vuonna Münchenissa Oi kuusipuun joulutoreilla, ja se kuulosti siellä ihan toisenlaiselta, sopi jotenkin siihen saksalaiseen joulutunnelmaan. Rumpalipoika on mielestäni vain tylsä, ja se rapapampam… Ei nappaa, ei!

 13. Tuula / Tuula's life
  03/12/2015 / 10:41 pm

  Terveisiä Puerto de la Cruzista. Täällä on lämpöä +25 astetta, ja ihmiset kulkevat shortseissaan. Kaupat, kadut, kahvilat ja ravintolat ovat kauniisti joulukoristeltuja. Ja joululaulut soivat. Hyvinkin monipuolisesti – Jouluyöstä, juhlayöstä siirrytään näppärästi Petteri Punakuonoon. Vaan irlantilaisia joululauluja ei kuulu, niitä minullekin niin rakkaita, kun olen aikoinani Irlannissa asunut. Kiva postaus, kiitos! Ja hyvää joulunodotusta!

 14. Marjukka / Fab Forty Something
  04/12/2015 / 4:40 pm

  Voih… Nyt kyllä käänsit veistä haavassa! NAUTI. Kiitos samoin sinulle ja Feliz Navidad jo etukäteen!

 15. Petra
  04/12/2015 / 9:21 pm

  Äärettömän kaunis tuo Rajattoman versio Taivaanvalkeasta. Mulle ihan uusi laulu, vaikka paljon kuuntelen klassista joulumusiikkia. Kakkosluokkalaiseni lauleskeli mahdottoman kaunista Pieni Sydän kiirehdi -joululaulua,, en löytänyt sitä spotifysta muuta kuin lapsikuoron laulamana, mutta kyynelehdin!Kiitos kivasta postauksesta 🙂

 16. Petra
  04/12/2015 / 9:26 pm

  ,,,vielä lisään tuosta Rajattomasta, asuessamme vuoden Italiassa kuuntelin Joulu nimistä levyään siellä paljon, ehdottomaksi suosikiksi ja kyynelehtimislauluksi nousi Seimeen syntynyt, kuinka kauniisti äänensä soivat ja kuinka kaunis melodia laulussa on, puhumattakaan sanoista,,, Lumen Valo uppoaa meikäläiseen myös, sekä kaikki suomalaiset bassot,,, no jopas tämä aihe nyt tuli nk. lähelle kun juttua siitä riitäisi :)Ihanaa joulun odotusta nyt kuitenkin, pisemmittä puheitta 🙂

 17. Marjukka / Fab Forty Something
  05/12/2015 / 9:26 am

  Pieni sydän kiirehdi on mulle ihan outo. Kiitos vinkistä, pitääpä kuunnella sitä!

 18. Marjukka / Fab Forty Something
  05/12/2015 / 9:32 am

  Seimeen syntynyt on mulle vähän vieraampi. Tuo levy on kyllä hyvä, siinä on mm. Maa on niin kaunis aivan täydellisesti laulettuna. Suosikkini on Ketun joululaulu ; )Lumen valon joulukonserttiaikatauluja katselin, saas nähdä saanko onnistumaan…Kiitos samoin sulle!

 19. Tiina K
  11/12/2015 / 10:20 am

  Olen vasta nyt innostunut joululaululevyistäni (ja niitähän riittää…) ja yksi suosikeistani on ehdottomasti Lauluyhtye Viisi: Joulun lauluja. Tykkään ja suosittelen!

Vastaa