Millainen on hieno nainen

Muistatteko, kun lapsena oli kiva leikkiä hienoa naista. Meillä oli jonkinlainen kuva siitä, millainen hän olisi. Pukeuduimme näytelmävaatteisiin, leikimme kahvikutsuja ja puhuimme hienosti kirjakieltä mukaillen.

Äitini sai aikanaan viisitoistavuotiaana lahjaksi ”Nuorten vuosikirjan 1957”, ja siinä määritellään hieno nainen mm. näin:

Kohtelee yhtä ystävällisesti kaikkia, köyhiä, rikkaita, kuuluisia ja vähemmän kuuluisia, rumia ja kauniita.

Hän on luotettava ystävä, joka ei siedä kuulla juoruja eikä puhu kenestäkään pahaa.

Hän ikään kuin vaistoaa ystäviensä tunteet ja osaa haihduttaa heidän pahan mielensä ja katkeruutensa.

Hän ei valehtele koskaan. Joskus hän vaikenee, mutta kun hän sanoo jotain, tarkoittaa hän myös sitä.

Mielestäni nykyajan hieno nainen on edelleen kaikkea noita edelläolevia. Hän kohtelee ystävällisesti ihmisiä huolimatta siitä, vaikka toisella olisi jostain syystä ollut huono päivä. Hänellä on ystävällinen sana odottamassa ystävää, naapuria, vierasta tai kaupan kassaa varten. Hän ei nosta itseään esiin toisen kustannuksella. Hän ei korosta omaa paremmuuttaan toista mollaamalla.

Hän on rehellinen itselleen. Hän tuntee omat rajansa, jaksamisensa ja voimansa, ja osaa sanoa ystävällisen napakasti ei. Hieno nainen omaa sydämen sivistyksen, ja se ei laske sitä, millaiset tulot hänellä on. Hieno nainen on siisti, mutta merkkivaatteet tai elämäntyyli ei tee hienoa naista. Sen tekee hyvä sydän ja tilannetaju.

Hieno nainen yhdistää voimansa muiden naisten kanssa, ja saa muutoksia aikaan. Hän on vahva, eikä hän tunne itseään uhatuksi muiden taholta. Hän iloitsee toisten onnesta ja osaa lohduttaa suruissa. Hän ei ole täydellinen, mutta osaa pyytää anteeksi tarpeen tullen ja oppia virheistään.

Hyvää naistenpäivää!

Share:

4 Comments

 1. Anonyymi
  08/03/2016 / 6:18 am

  Kirjoituksestasi tuli hauska muisto mieleen! Joskus parikymmentä vuotta sitten olimme ystävättäreni kanssa kauniina kesäpäivänä ruokatunnilla piipahtamassa torikahveilla. Hänen sisarentyttärensä oli nähnyt meidät ja sanonut myöhemmin hänelle: "Näin sinut tänään torilla jonkun hienon naisen kanssa!" Tuo hämmästytti (tosin kyllä imartelikin), koska en ollut edes silloin enää aikoihin kuullut määritelmää "hieno nainen". Mietin, mistä hän tuon "hienon naisen" vaikutelman sai – sen täytyi olla puhtaasti ulkoista, koska emme olleet tavanneet. Kommentista johtuen muistan vieläkin, mitä minulla oli tuolloin päällä: Keltainen hihaton lantiopituinen paitakauluksinen toppi, valkoiset leveälahkeiset housut ja valkoiset sandaalit. En nyt tiedä mitä hienoa tuossa oli, mutta häneen mieleensä se toi hienon naisen 🙂 Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että "hienous" on sisäistä kauneutta ja sydämen sivistystä. Sitä sinulla on, ulkoisen kauneuden lisäksi! Oikein ihanaa naistenpäivää! T: Ansu

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  08/03/2016 / 3:37 pm

  Tosi kiva muisto, ja kyllä tuli hieno nainen mieleen raikkaista kesäväreistä! Eikö ole hauska, miten joistakin tilanteista muistaa ne vaatteet! Kääk, mulla on yritystä olla hieno nainen, mutta olen myös aika temperamenttinen ja kiivastuessani kova sanomaan. Osaan kyllä myös pyytää anteeksi. Kiitos, samoin sinulle!

 3. Heli V.
  08/03/2016 / 7:31 pm

  Kauniisti sanottu ja saatan olla vain ja ainoastaan samaa mieltä! Kivaa naistenpäivän yöksi kääntyvää iltaa!

 4. Marjukka / Fab Forty Something
  09/03/2016 / 3:51 pm

  Kiva!!!

Vastaa