Toivepostaus: Musiikkiaakkoset

Tätä postausta olen vääntänyt pitkään ja hartaasti, ja edelleen olen sitä mieltä, että jotain oleellista on unohtunut. Mutta olkaapa hyvät: meikäläisen musiikkimaku ja muuta siihen liittyvää aakkosina! Ja kun kasari- ja klasarityttö olen, niin pääpaino tahtoo olla, öh, vanhemmassa musiikissa…

A Alphaville, muistatteko ihanan biisin Forever Young? Rakastin sitä, ja rakastan yhä. Aariat – lauloin Mozartia mielelläni, sillä se voitelee ääntä. Suloinen Susanna Figaron häistä oli lempihahmoni, samoin itsevarma Musetta Giacomo Puccinin La Bohémesta. Ääneni on lyyrinen ja kevyt. Missään aariakunnossa se ei tosin ole ollut enää vuosiin…

B Bach, Johann Sebastian. Say no more. Bachin musiikki on nerokasta, ja opiskeluaikana tykkäsin hurjasti sen analysoimisesta. Musiikinopiskelija analysoi musiikin rakenteita, sointuja jne ymmärtääkseen, miten se on rakennettu tiettyinä aikakausina. Bo Kaspers Orkester – haluaisin päästä kuuntelemaan bändiä ensi kesänä Poriin.

C Chopin, Fredrik. Säveltäjä ja pianisti. Olen soittanut Chopinia ja käynyt Mallorcalla Valldemossassa Chopin-museossa. Chopin ja kirjailijatar George Sand viettivät siellä talven 1838-39. Sand vihasi mallorcalaisia ja suomii kirjassaan Talvi Mallorcalla heitä aika rankasti. Carlos Santana, ja varmaan kaikkien aikojen lempilevyni Beyond Appearances vuodelta 1985. Toinen on Chicago 17-levy, jolla on mm. ihana You´re The Inspiration-balladi.

D Dion, Celine. Fanitan tätä popdiivaa, mikä ääni! Lisäksi Celinen ja Renén rakkaustarina on suloisista suloisin. Ja Celinen tarina muutenkin huikea. Kaikista Celinen levyistä ja biiseistä, joita olen kuunnellut, tykkään niin monesta, enkä osaa valita lempparia. My Heart Will Go On se ei ainakaan ole…

E ELO, eli Electric Light Orchestra. Yksi lempibändeistäni, jonka tuotannosta on monta lempparia, mm. Sweet Talkin`Woman. Esiintyminen – ei mun juttu ollenkaan.

F Flamenco. Opetan Euroopan musiikkia viidesluokkalaisille, ja flamencoon tutustutaan siinä. Flamenco on ollut alun perin yhteiskunnan pohjasakan musiikkia, ja se on saanut vaikutteita mm. arabimusiikista. Sitä on alettu esittää yleisölle vasta 1800-luvulla. Kiva flamenco-pop-bändi on Fondo Flamenco, tietysti espanjalainen. Fado – vähän Marizaa, mutta muitakin.

G Giacomo Puccini, italialainen säveltäjä, tunnettu oopperoistaan. Lempparini on Madama Butterfly, mutta rakastan Puccinin musiikkia ylipäätään. Toscanassa käydessämme 2010 vierailimme hänen kotimuseossaan lähellä Pisaa Torre del Lagossa. Aloin itkeä, kun pääsimme sisään. Oli se niin mahtava hetki.

H Huilu. Soitin poikkihuilua monta vuotta, enkä koskaan oikein tykännyt siitä. Jännitin esiintymisiä ihan hirveästi. Mutta tykkäsin opettajastani Hannusta, hän oli loistava pedagogi, ja otin häneltä muutaman tunnin ennen Akatemian pääsykokeitakin. Huilu on minulla edelleen, laatusoitin, vaatisi tosin täyden kunnostamisen. Hiljaisuus. Ihan pakko päivän jälkeen. Meillä ei koskaan ole esimerkiksi telkkari auki muuten vaan.

I Irlantilainen kansanmusiikki. En tiedä, mikä pieni irlantilainen pubiruusu minussa elää, mutta rakastan irkkumusiikkia, lempparit ovat Sharon Shannon (haitari) ja Eileen Ivers (viulisti). Isokoski, Soile. The Voice. Kaunisäänisin, teknisesti taitavin ja sielukkain laulajatar ever. Gounodin Jalokiviaaria Soilen laulamana on niin täydellinen kuin olla ja voi. Löytyy Youtubesta, etsi Jewel Aria Faust Competition.

J Jamit. Klasarissa ei hirveästi jamitella, se on toisella tavalla mukavaa musaa. Itse soittaminen tai laulaminen on kivaa, ja välillä jammaillaan oppilaidenkin kanssa. Välillä päästään flow-tilaan, ja se on mahtavaa. Johanna – lauluopettajani, joka loi ääneni.

K Kantri. Se soi meillä autossa, mies tietää nykykantrista kaiken, minä pysyttelen mukana. Olen nähnyt aikanani monia kantritähtiä livenä. Kate Bush, jonka tuotanto on nerokasta ja levy The Kick Inside on yksi kaikkien aikojen suosikkejani. Keskiaikainen musiikki ja Kalenda Maya, joka on lemppari keskiaikabändini. Keskiaikainen musiikki huuhtoo korvia. Se jaetaan hengelliseen ja maalliseen musiikkiin, jälkimmäinen svengaa todella kovaa! Kantele, tykkään oppilaiden kanssa puuhata kanteleen parissa. Se on hurjan monipuolinen ensisoitin.

L Laulu. Soittimista kaunein, persoonallisin ja jaloin. Jalostettu ääni on uskomaton asia. Kuorolaulu on kaunista. Fado saa kananlihalle, käheä jazz vie eri sfääreihin.

M Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen. Upein elokuvamusiikki ikinä, säveltäjänä Yevgeni Doga. Olin 90-luvun alussa Jyväskylän kaupunginteatterissa avustajana, ja Mustalaisleirin Suomen ensimmäisessä musikaaliproduktiossa mukana. Musiikki on osaksi sävellettyä, osaksi vanhoja romanilauluja. Osasin laulut jo ennen kuin pääsin mukaan produktioon. Merikanto, Oskar, – suomalainen säveltäjä, jonka laulut ovat Sibeliuksen jälkeen kauneinta suomalaista laulumusiikkia. Musiikkilukio. Kävin sen Kaustisella, asuin asuntolassa viikot, ja lukion tokalta melkein viikonloputkin. Niistä vuosista jäi monenlaisia muistoja. Se oli sellaista kasvamisen aikaa.

N Nokkahuilu. En vain innostu tätä opettamaan. Olen yrittänyt, mutta inhoan nokkahuilun ääntä. Nirunaru. Kokoonpano, jossa esiinnyin monta vuotta. Soitettiin ja laulettiin kansanmusiikkia ja tehtiin keikkoja maakunnassa. Ne olivat hauskoja aikoja! Tungettiin matkaharmooni äidin Saab 96:n perään ja huristettiin keikalle. Meitä oli neljä ystävystä, ja hauskaa oli!

O Ooppera. Olen käynyt useissa oopperataloissa, mutta en koskaan Savonlinnassa. Lempioopperani ovat kaikki Puccinin. Ja Carmenista tykkään myös, mutta vain, kun Julia Miguenes laulaa. Kukaan ei ole yhtä hyvä kuin hän.

P Piazolla, Astor. Kukapa ei rakastaisi hänen tangojaan? Hei, tänään on muuten hänen syntymäpäivänsä. Phil Collins! Ja apua, tunnustetaan nyt salainen paheeni: Pussycat Dolls. Tykkään kovasti sen musasta, varsinkin jumppamusana.

Q Queen ja Freddie Mercury.

R Randy Crawfordin tuotanto. Ihana laulajatar. Roxette, koko tuotanto löytyy.

S Sibelius, Jean. Suuri suomalainen sinfonikko. Tykkään erityisesti hänen yksinlauluistaan. Sibelius-Akatemia, oma opinahjoni, alma materini. Säveltäminen. Sitäkin on tullut tehtyä, mutta olen todella laiska tekemään musiikkia. Suomipop ja -rock– nyt täytyy myöntää, että olen siitä harvinaisen kuutamolla. En tykkää kuunnella sitä kuin pakosta. J.Karjalainen ja Eppu Normaali menevät, ja tykkään myös Poijärven Ninnin musiikista. Mutta kaikki sannit ja cheekit – ei nappaa… Töiden puolesta on tietty pakko vähän seurata. Spotify. No siellähän on kaikkea mukavaa. Viimeisin villitys on Acustic Covers-listat, joilta löytyy aika kivoja versioita tutuista biiseistä.

T Teosto. Jäsen jo vuodesta 1995. Tinapilli, irlantilainen. Omistan niitä viisi kappaletta. Tavares, Sara. Kap Verdeläinen etnomuusikko, jonka näin vuosia sitten Savoy-teatterissa. Balancé-levy kolahti ja lujaa, ja siihen palaan aina uudelleen varsinkin keväällä.

U Uuden musiikin kilpailu ja muut vastaavat. Kun American Idols alkoi, seurasin sitä usean vuoden. Mutta suomalaisista musakilpailuista olen seurannut vain Idolsin ensimmäisen kauden. En vain innostu niistä. Klassisen musiikin laulukilpailujakaan en ole viime vuosina seurannut kuin harvakseltaan. Viimeksi olen kuunnellut koloratuurisopraano Tuuli Takalan laulua, ja hän on voittanut pari kotimaista laulukilpailua sekä ollut finaalissa ulkomaisessa.

V Virta, Olavi. Olen tangofani, mutta tykkään vain Olavista. Kun ensi kerran on lämmin, aurinko paistaa ja sielu on valoisa, laitan Olavin laulamaan. Tykkään useista hänen tangoistaan, mutta ehkä Rakastunut nainen on lempparini. Ja tietysti Marjukka-tango. ”Kuule, pieni Marjukkanen, sua vain iltaisin ain muistelen. Tahdotko tulla ja luonani olla näin ainiaan…”

W When I Said I Do, Clint ja Lisa Black, meidän häälaulumme Sen soitti vihkimisessämme serkkuni Petri pianolla. Hän oli itse valinnut sen soitettavaksi, ja niin siitä tuli tärkeä laulu meille. Wilson Phillips, ysärikokoonpano, jonka tuotanto minulla on.

X Xanadu. Muistatteko sen haperon, kamalan elokuvan, jossa oli ihana Olivia Newton-John? Hän lauloi ELO:n säestyksellä nimikkokappaleen. Rakastin sitä biisiä, ja edelleen rakastan. Ja Oliviaa myös, hän oli nuoruuteni yksi girl crush.

Y Ystävät, sukulaiset ja entiset poikaystävät, joista löytyy hyviä muusikoita! Isä on hyvä laulaja, veli pianisti ja klarinetisti, veljen lapset ovat jo aikamoisia muusikoita. Serkkuni on ehkä taitavimpia multimuusikoita ja nuotintajia koko maassa. Ja sitten tietty joukko ystäviä…

Ä Ääni. On se niin uskomaton kaveri. Tätä kirjoittaessani on tiistai-ilta, ja takana on viimeisenä kahtena päivänä kaksitoista tuntia taukoamatonta puhetta ja laulua. Kiitos kaikille laulunopettajilleni hyvästä tekniikasta. Ilman sitä en jaksaisi tehdä tätä työtä. Olen nykyään vähän laiska huoltamaan ääntä, mutta aina silloin tällöin innostun avaamaan ääntä ja laulamaan pari ”kasettituntia”, eli kasetille äänitettyjä laulutunteja, joita on aika pino.

Mukavaa perjantaita kaikille!

Share:

12 Comments

 1. helmihillo
  11/03/2016 / 6:35 pm

  Voi kun mielenkiintoinen ja kiva postaus!Ihanaa viikonloppua!

 2. Sanna Pasanen Os. Rantasalo
  12/03/2016 / 10:54 am

  Olipa inspiroiva kirjoitus! Tämän innoittamana rupesin miettimään omiakin musiikkiaakkosia! 🙂 Kiitos ja hyvää viikonloppua Marjukka!

 3. Anonyymi
  12/03/2016 / 1:08 pm

  Upea postaus! Oispa blogeissa enemmän tällaista sisältöä. Kerroit tosi ihanasti ja rennosti musiikkimuistoistasi ja -ajatuksistasi. Iloa kevääseen!

 4. Marjukka / Fab Forty Something
  12/03/2016 / 3:01 pm

  Kiva, kun tykkäsit! Kiitos samoin sinulle!

 5. Marjukka / Fab Forty Something
  12/03/2016 / 3:01 pm

  Jee, ne minäkin haluan lukea! Sulla on varmaan huikeen monipuolinen lista kaikenlaista!

 6. Marjukka / Fab Forty Something
  12/03/2016 / 3:02 pm

  Voi, kiva kuulla, kiitos! Välllä juttu luistaa mukavista asioista. Kiitti kivasta kommentista!

 7. Anne Malia
  13/03/2016 / 9:59 am

  Oi, minä en ole musiikkityyppejä, etenkin nyt vanhemmiten musiikki ei ole oikeastaan mukana elämässäni. Mutta miten muistuikaan mieleeni omat nuoruussuosikit tuosta listastasi. Samoista jutuista tykkäsin. Nuorempana tietysti musiikki oli tärkeämpää. Itse olen yhtä epämusikaalinen kuin kana, rytmitajua ehkä on (olen tanssinut) mutta muuten ihan toivoton. Lempimusiikkiani on myös n. kasariaika. Jos pitäisi valita yksi suosikkiartisti olisi se Billy Joel. Ai että. Mutta hei jos kuulen vaikkapa Meatloafia, Jonny Hates Jazz:ia (miten se kirjoitetaan) tms. tulee niin nostalginen olo.Meillä myös isäntä on ihan kantrimiehiä, sillä on itsensä myös elättänyt aikanaan monta vuotta, siis trubaduurina kiertämällä suomea. Hassua sinänsä että on musiikin "ammattilainen" ja minä ihan toista maata. Nykyään hänellä on vähän musajutut jääneet (mun syytä). Mutta hänen mielimusiikkiansa taitaa olla kantri myöskin. Itse en siitä niin perusta, mutta onhan siellä jotain mistä minäkin vähän pidän. Minusta vaan kaikki kantrilaulajat ja biisit kuulostaa samalta, heh.

 8. Marjukka / Fab Forty Something
  13/03/2016 / 4:52 pm

  Heh, muistakin sinun sanoneen, että musiikki ei sinua kosketa millään tasolla. Sehän on ihan tosi juttu, että on ihmisiä, joita se ei kosketa. Et ole epämusikaalinen, jos olet rytmitajuinen, se on musikaalisuuden yksi ilmentymä. Muut alueet ovat sitten treeniä vain.Aika hauska, että miehesi on kantrimies! Mut siinäin on ero, vanhaa vai uutta kantria!! Heh, voi kantribiisit harrastamattoman korvaan kuulostaakin samalta, minusta taas kaikki design-huonekalut näyttävät samalta! Se mitä harrastaa, siitä tykkää, näinhän se on. : )

 9. Tiina K
  14/03/2016 / 6:54 am

  Wilson Phillips!! Muistan. "Tartutit" sen myös minuun. Kiitos muistutuksesta, miten olinkaan voinut unohtaa.Musiikki on vaan niin ihanaa: kuunneltuna, laulettuna ja soitettuna.

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  14/03/2016 / 6:16 pm

  Hah, se on kyllä ysäriä parhaimmillaan! Phillipsien vanhemmat ovat legenaarisen The Mamas and The Papas-yhtyeen jäseniä.

 11. SaaraBee
  14/03/2016 / 6:30 pm

  Kiitos tästä postauksesta. Pubiruusun pitää tulla paikan päälle irlantilaista musiikkia kuuntelemaan. Ja sitten kun tulet, niin please ilmoita minulle, niin lähen seuraksi! Ja muutaman kivan kaupankin voin sulle esitellä.

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  14/03/2016 / 6:44 pm

  Pitäisi kyllä lähteä! Olis kiva pubiruusuilla sun kanssa! Mulla on myös yksi irlantilainen opiskelukaveri, jota olisi kiva tavata.

Vastaa