Onko blogien aika ohi?

Sain mielenkiintoisen kommentin yhteen postaukseeni. Ihana vakkarilukijani pohti sivulauseessa onko blogien aika ohi – perustuen siihen, että ihmisten somettaminen menee yhä nopeammaksi ja kärsimättömämmäksi. Snapchat, Instagram, Periscope – siinäpä ne kuumimmat tällä hetkellä. Mutta bloggaus – missä se menee ja onko sillä tulevaisuutta?

Itse seurailen blogistaniaa sisältä, mutta seuraan sitä myös subjektiivisesti, vähän toimittajan, vähän sosiologin näkökulmasta. Minua kiinnostavat aina ilmiöt sinänsä, ja ilmiöhän blogimaailmakin on. Tunnen siellä silti itseni vähän ulkopuoliseksi, sillä en ole liittynyt mihinkään yhteisöön (mahdollisuuksista huolimatta), paitsi Inspirationiin. Olen mieleltäni vähän yksinäinen susi, myös somessa. Tarkkailen ja teen huomioita.

Minusta Suomessa aletaan pikku hiljaa lähestyä muita maita, varsinkin naapurimaata Ruotsia siinä suhteessa, että monet bloggarit laajentavat työaluettaan somessa. Monessa maassa bloggaajat ovat melkoisia bisnesnaisia. On lehteä, vaatelinjaa, omat valokuvaajat, pr-ihmiset jne. Väittäisin, että suomalaisista blogittareista esimerkiksi Jenni Rotonen, Alexa Dagmar, Linda Juhola, Hanna Väyrynen ja Kira Kosonen ovat tällä hetkellä blogiuransa huipulla. He edustavat myös alati kasvavaa ammattibloggaajien ryhmää. Ilmaiseksi tämä kymmenien tuhansien viikkolukijoiden suosio ei tule. En osaa edes kuvitella tuntimääriä, joita he bloginsa parissa istuvat.

Suomalainen nuori ammattibloggaaja tekee todella hyvää jälkeä. Järjestelmäkameran toiminnot ovat hallussa, kuvankäsittely sujuu, lisäksi pitää olla markkinointihenkinen, aktiivinen yhteistyökumppaneihin päin, huolehtia omasta brändistään, pitää itsestään huolta. Kyllä brändääminen ja bloggaaminen työstä käy. Eikö ole hienoa, että nimenomaan nuoret naiset ovat perustaneet tällaisen ammattiryhmän? Eivät miehet, vaan naiset? Nuoret naiset! Blogit ovat päivästä toiseen kuin kauniita editoriaaleja. Eri asia sitten on, mitä lukija haluaa. Onneksi blogeja on kymmeniä tuhansia, eiköhän joukosta löydy jokaiselle mieluista seurattavaa. Jos haluaa seurata visuaalisesti huikeita blogeja, se on mahdollista. Tai sitten ihan jotain muuta.

Entä me työssäkäyvät, 30+-50+-vuotiaat? Meidätkin blogimaailma on imaissut mukaansa. On yhteisöjä, on portaaleja, blogataan mediatalojen alla. Mainostajat ovat myös huomanneet aikuiset blogit hyväksi markkinointikanavaksi. Mekin saamme kevytyrittäjyyden toimimaan, mutta eihän se ilman työtä tule.

Veikkaanpa, että kukaan meistä ei uskalla lähteä laskemaan blogiin laitettuja tunteja, emmekä kyllä tunne tarvettakaan. Sillä tämä on tosi koukuttava juttu, samoin mielestäni nimenomaan meille aikuisille tosi hyvä somen muoto. Bloggaus voi olla hidasta, kuten ystäväni Lady of the Mess kertoi taannoisessa postauksessaan. Tai sitten sisältöä voi tuottaa joka päivä, halutessaan tietenkin. Toki tästäkin saa stressin aikaan, mutta se olisi harrastuksesta jo liian hankalaa. Itse olen ratkaissut aikaongelman niin, että työstän jonkin verran viikonloppuisin materiaalia, kuten tätä kirjoitusta.

Entäpä somen nopeus sitten? Onko blogi jo liian hidas? Uskallan sanoa, että niin kauan kuin aikakausilehtiä luetaan, luetaan myös blogeja. Ja blogeja vielä senkin jälkeen, sillä veikkaan, että ennemmin tai myöhemmin yhä useampi lehti lakkaa ja siirtyy digimuotoon. Blogeissa on monta muutakin aspektia, jonka takia veikkaan niiden suosion jatkuvan. Blogi on jonkun henkilön oma tuotos. Henkilö saattaa kiinnostaa lukijaa monella tasolla: henkilö on niin kiinnostava, uusiutuva, hauska, ärsyttävä, monipuolinen ja taitava jollakin alueella, että lukija ei halua päästää irti. Tiedättekö tunteen, kun kiintyy johonkin sarjan henkilöön niin, että melkein koskee, kun sarja loppuu. Sellainen voi olla myös bloggaaja lukijalleen.

Bloggaajat vanhenevat, samoin heidän lukijansa. Tyylistään kirjoittava neli-viisikymppinen ei ole enää sellainen kummajainen, kuin vaikkapa viisi vuotta sitten, jolloin meitä oli kourallinen. Nyt meitä on paljon.

Vaan onhan tämäkin sanottava: ikinä ei voi tietää, ei voi ennustaa blogien kohtaloa. Ohittavatko vlogit blogit? Onhan blogeissakin nykyään tosi paljon videoita. Itse en jaksa seurata vlogeja, mutta onhan niidenkin suosio ihan hurja varsinkin nuorten keskuudessa. Edelleen on silti nuoria, suosittuja bloggaajia ympäri maailman.

Mitä ajatuksia tämä teissä herätti? Ovatko blogit ohittaneet suosionsa päivät?

Ps. Kuvalla ei ole kertakaikkiaan mitään tekemistä tekstin kanssa! ; )

Share:

35 Comments

 1. maiju
  18/05/2016 / 6:10 pm

  Varmasti meillä kestää vielä aikaa, että vblogit tulevat ohittamaan tavallliset blogit. Kyllä varmasti vielä vuosia mennään, että molemmille löytyy omat seuraajansa. Huomaan kyllä suunnan siinäkin, että myös keski-ikäiset alkavat löytämään tiensä tuonne tuubin puolelle, mutta aikaa se varmasti vielä vie. Itse näen, että nämä tukevat toinen toisiaan. Hyvää pohdiskelua 😉

 2. Anonyymi
  18/05/2016 / 6:24 pm

  Kivaa pohdintaa! Eilen juteltiinkin ystävän kanssa blogimaailmasta ja tulimme lopputulokseen, että blogien vahvuus on niiden monimuotoisuudessa: kukin voi löytää juuri itseään kiinnostavat blogit, sillä tarjontaa riittää. On hienoa, että blogista voi tulla suosittu, vaikka bloggaaja ei ole valokuvausmestari ja/tai omaa kirjailijan mielettömän sujuvaa kynää tai ole blogijulkkis, mutta blogin lukijat samaistuvat bloggaajaan ja haluavat olla vuorovaikutuksessa sekä hänen että muiden kommentoijien kanssa. Tuo on varmastikin totta, että bloggaajiin voi myös kiintyä.Omaa someilua haluan rajoittaa ja pitää sen kohtuullisena, joka tarkoittaa, että kaikkiin sovelluksiin en lähde mukaan. Videot yleensäkin ja vlogit, snapchat ja periscope eivät ole onnistuneet koukuttamaan laisinkaan eli ohitan ne lähes kokonaan. Omia suosikkejani ovatkin edelleenkin blogit. Niistä saa kivaa ravintoa pidemmässä tai lyhyemmässä, enemmän tai vähemmän visuaalisessa muodossa sekä sielulle, mielelle, silmille että ajatuksille. Jonkin verran seuraan kyllä myös Instagramia. Pinterest onkin sitten suorastaan vaarallinen paikka – sinne voisi jäädä pyörimään ikuisiksi ajoiksi, jos ei pidä varaansa : ) Terkuin Malla

 3. Anonyymi
  18/05/2016 / 6:30 pm

  Minä veikkaisin että suosio on jo hiipumassa. Eihän blogia voi verrata esimerkiksi lehden toimittamiseen ja ammattijournalismiin. Blogi kun on yhden maallikon oma areena, jossa hän tuo hyvin suppeasti esiin omaa maailmankuvaansa ilman useita eri puolia asian suhteen. Itse olen suhteellisen uusi lukija, lukenut muutamaa vasta jokusen vuoden. Itseäni ärsyttää lifestyleblogien pinnallinen elämäntapa materialismineen. Etsinnässä olisikin luonnosta kirjoittavia bloggaajia. Kirjoittajan sukupuolella ei olisi väliä.T. Satunnainen blogienlukija.

 4. India
  18/05/2016 / 7:03 pm

  Kirjoitat "Eikö ole hienoa, että nimenomaan nuoret naiset ovat perustaneet tällaisen ammattiryhmän? Eivät miehet, vaan naiset? Nuoret naiset!" Hmmm, vai johtuuko se ainoastaan siitä syystä, että miehet eivät näköjään tunne tarvetta kuvata itseään ja esitellä uusia ostoksiaan ja vaatteitaan kaikista mahdollisista kulmista niitä kuvaten 24/7. Nuorilla naisilla näyttää olevan jatkuva tarve ikuistaa itseään someen. Descartesia mukaillen: Minulla on blogi – siis olen.

 5. Anonyymi
  18/05/2016 / 7:19 pm

  Minä itse en voi ymmärtää, miten joku voi jaksaa kuunnella jonkun puhetta netissä – se on niiiiiiin hillittömän paljon hitaampaa kuin lukeminen. Tämän blogitekstin lukemiseen meni 1 minuutti 22 sekuntia (katsoin sekuntikellolla). Kun luin tekstin ääneen, aikaa kului 4 minuuttia 18 sekuntia. En olisi ikimaailmassa jaksanut niin pitkää aikaa käyttää kuuntelemiseen. Ja jos asiasisällön olisi juttelemalla kertonut, niin olisi kulunut vielä pitempi aika. Kyllä lukeminen on minun tapani netissä. Mutta voi tietysti olla, että nykynuorilla lukunopeus on niin hidas, että kuuntelu ei vie enempää aikaa kuin lukeminen.

 6. Sara
  19/05/2016 / 4:29 am

  Vastaus varmasti riippuu siltä, keneltä kysyy asiaa. Jos on teini-ikäinen tai vähän yli kaksikymppinen, varmasti muut some-kanavat kasvattavat koko ajan suosiotaan. Jos taas kysyt suunnilleen meidän ikäisiltämme (40+ v), en jaksa uskoa, että suosio ihan heti hiipuu. Ehkä lukijoista tulee laatutietoisempia, ja hekin alkavat vaatia lukemiltaan blogeilta parempia kuvia, hyviä kirjoituksia ja vaihtelevia aiheita. Ei varmasti ole helppoa erottua kaikkien blogien joukosta – ainakaan, jos on jotain 20 v. Mutta uskoisin, että aikuisten naisten blogeissa lukijat ovat niitä uskollisimpia. Itse tykkään kovasti lukea niitä blogeja, jotka olen listannut Blogloviniin. En kaipaa editorial-tyyppisiä kuvia asuista, joita en itse koskaan päälleni laittaisi. Ihan pelkät vaatteet eivät kuitenkaan riitä sisällöksi, vaan on hienoa, jos bloggaajan oma persoona näkyy edes jonkin verran – unohtamatta yksityisyyden rajoja. Kommentoi(isi)n edelleen ahkerasti, mutta luen yleensä blogit iPadilta. Jostain syystä kaikissa blogeissa kommentointi tabletilla ei kertakaikkiaan onnistu, mistä tietenkin kannattaa vinkata blogin pitäjälle. Mutta niin pitkään kuin haluat ja jaksat pitää blogiasi, Marjukka, aion pysyä uskollisena lukijanasi. 🙂

 7. Ansku BCN
  19/05/2016 / 7:19 am

  Mielenkiintoista pohdintaa, myös kommenttien puolella! Blogimaailma on muuttunut ihan älyttömästi verrattuna vaikka vuoteen 2004, jolloin itse aloin blogata ja muutenkin seurata blogeja. Ja hyvä niin, kehitys kehittyy. Silloin oli helppo seurata melkein kaikkia hyvin ja ajatuksella tehtyjä blogeja, nykyään se on mahdotonta, kun blogeja on niin valtavasti. Kaikkia ei ehdi mitenkään lukea, ja monia seuraankin lähinnä Instagramin ja FB-feedien kautta (en siis itse lue muotiblogeja, vaan lähinnä matkablogeja, joiden tekijät ovat usein aktiivisia muuallakin somessa).

 8. Marjukka / Fab Forty Something
  19/05/2016 / 10:55 am

  Mäkin uskon, että kestää vielä jonkin verran tuben puolelle. Mun mielestä postaus on niin nopealukuinen, että sen lukee melkein missä vain, mutta videoon pitää aina varata kunnolla aikaa.

 9. Marjukka / Fab Forty Something
  19/05/2016 / 11:08 am

  Kiitos mielenkiintoisesta näkökulmasta. Ammattijournalismi on tietenkin edelleen olemassa, mutta karu totuus on se, että printit taistelevat olemassaolostaan. Ihminen ei ole kovin rationaalinen otus, sillä että bloggaaja ei ole opiskellut alaa ei välttämättä ole mitään tekemistä suosion kanssa. Vähän kuulutan medialukutaitoa tässä lifestyleblogiasiassa. Mun mielestä lifestyle-blogit ovat ennen kaikkea hyvän mielen paikkoja, jonne mennään viihtymään ja nauttimaan visuaalisuudesta. Siitä nauttii myös tekijä. En miellä esim. omaa elämääni pinnalliseksi, vaikka blogia pidänkin. Mitä on muuten pinnallinen elämä? Eikö se ole sitä, ettei osaa asettua toisen ihmisen asemaan ja ajaa itsekkäästi vain omia päämääriään, no matter what. Oma työni peruskoulun opettajana on hektistä ja raskasta, olen koko päivän vain lapsia ja nuoria varten omalla persoonallani. Blogit antavat elämääni just sellaista kaivattua vastapainoa, kauneutta ja rauhaa. Blogi on vain yksi puoli elämääni, ja itsestään kertoo tänne loppuviimeksi tosi vähän. Tuntuu tosiaan, että lifestyleblogit eivät ole sun juttu, sillä mitäpä niitä seuraamaan, jos ei niistä saa mitään iloa. Googlasin sanalla luontoblogi, ja siellähän löytyi vaikka mitä mukavaa! Siitä vain googlaamaan ja etsimään!

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  19/05/2016 / 11:12 am

  Ensimmäisestä kappaleesta tulee mielen samaistuvuuden ja vuorovaikutuksen saralta juurikin Tiia (Minäkö keski-ikäinen), jonka blogi on kommentoinniltaan varmaan blogistanian ahkerimpia. Juuri näin, jokaiselle kyllä löytyy mielusia, enkä nyt tarkoita lifestyle-blogeja, vaan ihan joka genrestä, matkailu, ruoka, skräppäys, nukkekoti, Fitness jne.Ei sitä jaksa kaikkia sovelluksia. En mäkään ole missään noista, Instaa jaksan laiskalaisesti. Blogeja voi seurata omaan tahtiin ,se sopii hyvin!

 11. Marjukka / Fab Forty Something
  19/05/2016 / 11:19 am

  Hahah, just näin, miehet eivät tunne tarvetta kuvata ostoksiaan, mut meisten raha menee johonkin muuhun. Tosin siitä ei heitä syyllistetä. Ex-poikaystävällä oli tonnisatanen Kawasaki, lisäksi piti ostaa uusia renkaita, puku, kypärät jne kaikki mahdollinen. Rahaa meni sikana, mutta kun se motskari oli kaikki kaikessa… En muista koskaan kenenkään häntä tästä sättineen, mut minusta oli turhaa syytää kamalasti rahaa moottoripyörään… Juu mut vakavasti ottaen on olemassa mahdollisuus, että nuorella ei "pää kestä", menee överiksi ja suhteellisuudentaju hämärtyy. Some on kuitenkin täällä, tämä kulttuuri ja se pysynee ja leviää. Medialukutaidon opettaminen jo kotona olisi tärkeää ja sen, että elämä on oikeasti muualla kuin netissä. Tai siis näin me vanhat ajatellaan, nuorten maailmankuva on toisenlainen. Kiitti kommentistasi!

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  19/05/2016 / 11:21 am

  Asiat muuttuvat, ja nuoret ovat monessa kulttuurin asiassa edelläkävijöitä. Liekö vloggaamisessa se samaistettavuus, plus että videon laittamine omalle kanavalle on helppoa. Heh, mäkin näen kävijätilastoista, että blogissa viivytty aika on keskimäärin se reilu minuutti.

 13. Marjukka / Fab Forty Something
  19/05/2016 / 11:26 am

  Bloglovin´ on hyvä kanava listata lemppareitaan. Mulla on vähän sama maku kuin sulla, en aktiivisesti jaksa editorial-tyyppisiä blogeja, vaikka tietty luen niitä välillä, ja onhan esim. Sandra Hagelstam ihan huikean menestynyt ja upea. Parikymppisiä bloggaajia on todella paljon, ja miten siinä erottuu, täytyy olla kyllä todella spesiaali.Minusta on mahtavaa, että aikuiset ovat innostuneet bloggaamisesta. Ja hei kiitos, että luet tätä edelleen, niin lämmittää sydäntä : )

 14. Marjukka / Fab Forty Something
  19/05/2016 / 11:28 am

  Vitsit sä olet kyllä melkoinen konkari bloggaajana. Niinpä, ajattele mitä kaikkea näihin vuosiin on mahtunut. Aika erilainen on blogimaailma nykypäivänä. Totta, eikä millään ehdi seurata kaikkia mielenkiintoisia blogeja,vaikka haluaisikin, joten pysynpä vanhoissa tutuissa ja mukavissa! Kiitti kommentista!

 15. SaaraBee
  19/05/2016 / 2:18 pm

  Olen samaa mieltä Saran kanssa siitä, että 40 plus vuotiaat lukevat blogeja vielä pitkään. Sekin on totta, että lukemiltaan blogeilta he vaativat muutakin kuin pelkkää pintaliitoa.Siksi minusta on tärkeää blogia kirjoittavana ja lukijana, että kirjoittaja antaa itsestään muutakin kuin kuvan kalliista käsilaukusta tai nauttimastaan ateriasta. Syy miksi pysyn uskollisena lukijanasi on se, että muodin ja lifestylen takana on aito ihminen, jolla on hyviä ja huonoja päiviä. Jatka samaan tyyliin. Äläkä anna kenenkään määrätä, mistä pitää kirjoittaa ja mitä pitää mainostaa! Ulkomailta bloggaaminen on yksinäistä puuhaa ja harvoin pääsee bloggaamisesta keskustelmaan toisten bloggaajien kanssa. Onneksi on uskollisia lukijoita ja uusiakin, jotka edelleen kommentoivat. Ilman kommentteja kirjoittaminen tuntuisi turhalta ja blogikin olisi varmasti jo loppunut.

 16. ReetaJohanna
  20/05/2016 / 6:16 am

  Niin samaa mieltä Saran kanssa. Itse olen lukenut monia blogeja vuosien varrella, mutta vain harva on jäänyt vakkariksi. Kaipaan jonkinlaista samaistumisen tunnetta kirjoittajaan. Tykkään kauniista kuvista, mutta minulle ei riitä kuvat uusista vaatteista. Siksi juuri nuo mainitsemasi ammattibloggarit eivät ole lukulistallani. Vaikka ymmärrän, että blogi ei ole yhtä kuin koko elämä, niin lukemillani blogeillani on muutakin substanssia kuin se uusi laukku.

 17. Marika
  20/05/2016 / 6:21 am

  Itse seuraan aika laajasti blogeja. En ole erityisen kiinnostunut huulipunista enkä siitä, miten jännittävät sohvatyynyt bloggaaja on tänään vaihtanut. Saatan silti seurata näistä aiheista kirjoitettua blogia, jos kirjoitustapa on hyvä tai sisältö muutakin kuin sisällötöntä, jonninjoutavaa jorinaa. Sohvatyynyjen sekaan on myös mahdollista saada jotain syvempää sisältöä.Luontoaiheet kiinnostaa muakin, ja niissä kenttä on laaja. Luonto voi olla kasveja ja ilmiöitä, eläimiä, retkeilyä, metsästystä, mitä tahansa. Niitä löytyy listattuna myös esimerkiksi täältä: http://ulkoilublogit.blogspot.fi/

 18. Heli V. - Feminine Soliloquies
  20/05/2016 / 8:54 am

  Minä taas tykkään sekä lukea että katsoa videoita. Videot on siitä kivoja, että ei haittaa, vaikka ei koko ajan siellä silmät kiinni kuvassa olekaan niin puhetta voi kuunnella. Samalla voi vaikka touhuta muuta :).Itse teen videoita, koska tykkään opetella uusia asioita ja onhan se aikamoinen oppimismatka omaan itseenkin, kun itseä kuvaa liikkuviin kuviin. Huomaat kaikki mahdolliset maneriit ja tavat, erilaiset ilmeet ja kauhistua niitä :D. Lisäksi jollain lailla pidän videoita jopa "rehellisempinä" kuin tavalliset valokuvat ihan siksi, että videota on hankalampaa huijata. Minusta on tavallaan lohdullista katsella muita saman ikäisiä ja todeta, että me kaikki ollaan samanlaisia sitten loppujen lopuksi. Valokuvia voi vähän käsitellä mutta video on armottomampi :).Videot vievät vaan hurjan paljon enemmän aikaa kuin kirjoittaminen. Yhtä lailla niitä pitäisi suunnitella ja editointi vielä erikseen. Eri asia toki, jos vetäisee kännykällä eikä pahemmin editoi.Summa summarum, molemmille on paikkansa mielestäni meidän jo yli nelikymmpistenkin keskuudessa. Kuitenkin voi hyvin kuvitella, että nuorempien blogeissa saattaa olla tuo tapahtumassa, vain ne parhaimmat ja menestyvimmät pysyvät pinnalla ja muille ei riitä seuraajia.

 19. Heli V. - Feminine Soliloquies
  20/05/2016 / 1:30 pm

  Jestas tuota kommenttiani. Ei pitäisi kai kännykällä kirjoittaa, hirveä määrä virheitä ja ihan sekavakin se on 😀

 20. Anonyymi
  20/05/2016 / 4:07 pm

  Sara ilmaisi asian, niin kuin itsekin ajattelen. Toivon, Marjukka, sinun innostuvan blogisi tekemisestä jatkossakin yhtä upealla tavalla kuin tähänkin asti. Minäkin pysyn blogisi uskollisena seuraajana ja lukijana ihan varmasti niin kauan kuin jatkat. Ja toivottavasti jatkat pitkään! Blogin tekeminen on aikaa vievää työtä, minkä seuraajasi ymmärtänevät. Siksi sinun ei varmasti tarvitse julkaista koko ajan ja joka viikko jotain. Välillä täytyy saada hengähtää ja levätä, etsiä ideoita ja inspiroitua. Kyllä me pysymme täällä ja suomme tauotkin Sinulle. Mukavaa viikonloppua tv. Tuija

 21. Ansku
  20/05/2016 / 4:28 pm

  Kyllä mä toivon että blogeille on kysyntää, ihan tietty jo itseni ja muiden vuoksikin. Vlogelle en ole lämmennyt, saas nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. En uskalla sanoa "ei koskaan", mutta ei ne vielä juurikaan kiinnosta.

 22. Ansku
  20/05/2016 / 4:35 pm

  Ihan huippukeskustelua täällä! Tykkään ja seuraan jatkossakin 😀

 23. Anonyymi
  20/05/2016 / 7:10 pm

  Minä olen vasta parin viime vuoden aikana kunnolla löytänyt blogit, mutta minä olenkin ehkä vähän vanhanaikainen ja hidas 🙂 En seuraa hirveän monia blogeja, mutta sinun blogisi tulee aina katsottua, samoin pari muuta "vaateblogia", ja viime talven aikana olen ottanut seurantaan muutaman sisustusblogin kun muutimme, teimme remonttia ja sisustimme uutta kotia. Itse on tykkää katsoa videoita – esim. sanomalehtien nettisivut alkavat tarjota nykyisin yhä enemmän videouutisia, jotka ohitan tyynesti. Pitää olla tosi tärkeä uutinen, että klikkaam videon auki. Snapchatissä en ole, instassa olen mutta en käy siellä koskaan, periscopesta olen kuullut mutta en ikinä käynyt… Kuulostaa dinosaurukselta, mutta sentään FB:ssä ja Twitterissä olen aktiivinen. Ikäni on 44. Itse en tykkää hirveän ammattimaisista, viimeisen päälle tehdyistä blogeista. Ne eivät tunnu jotenkin aidoilta. Liian hyvät kuvatkin, vaikka tietysti upeita ovatkin, tuntuvat helposti kiiltokuvilta. On kiva, kun kirjoittajan persoona tulee läpi eikä blogista käy ilmi että se on vain kiiltokuvaa ja viimeisteltyä pintaa.Jonkin verran olen jopa huomannut tekeväni ostoksia blogijuttujen perusteella, myös sinun blogisi perusteella olen hankkinut pari juttua. Minua kuitenkin näköjään jotenkin ärsyttää liiallinen kaupallinen yhteistyö blogeissa, tulee olo että tuota asiaa en ainakaan osta kun sitä minulle niin kovasto tyrkytetään. Täytyy sanoa, että sinunkin blogissasi kaupallinen yhteistyö on minusta lisääntynyt viime aikoina aika paljon. Kateuttako – tiedä häntä 😀 Minusta kuitenkin vähempikin riittäisi, ettei uskottavuus kärsi. Siis sekä bloggarin että tuotetta myyvän yrityksen. Ymmärrän toki, että suositut blogit ovat yrityksille oiva markkinointikanava.Tällaisia ajatuksia täältä. Ihanaa viikonloppua!Kati

 24. Marjukka / Fab Forty Something
  21/05/2016 / 1:35 pm

  Juu, minustakin tuntuu, että ns. editorial-blogit kiinnostavat vähän meidän ikäluokkaa. Vaikka bloggaajat ovat kovin kauniita ja nuoria, ei oikein tarttumapintaa omaan elämään ole. Voi kiitti sinä ihana, olet vuosia jaksanut tätä lukea ja kommentoida myös. Hyvin olet löytänyt ihmisen blogin takaa : ) Mä uskon, että ulkomailta on tosi yksinäistä blogata, sillä onhan se välillä täältä omalta Suomen kamaraltakin. Harvemmin ehtii blogitapahtumiin tai presseihin.

 25. Marjukka / Fab Forty Something
  21/05/2016 / 1:37 pm

  No tässähän se tulikin. Harvemmin löytää nuorten blogeista tarttumapintaa omaan elämään. Mä kyllä seuraan Alexan, Lindan ja Anna Sofian blogeja, tykkään heidän tyyleistään todella kovasti.

 26. Marjukka / Fab Forty Something
  21/05/2016 / 1:40 pm

  Hööööps, ihana kommentti. Mä kyllä ihailen sua, kun jaksat tehdä videoita, ja varmasti ne vievät ihan hurjasti aikaa. Mä kammoan esiintyä videolla. Siis kammoan… Podcasteista kyllä tykkään, kuuntelen esim. Noora & Nooran podcastin aina autossa töihin ajaessa. Voi muuten hyvinkin olla suunta jo tuo, muutama supersuosittu bloggaaja vie lukijat ja muut jäävät ilman.

 27. Marjukka / Fab Forty Something
  21/05/2016 / 1:41 pm

  Kiitos Tuija ja kiitos siitä, että olet jaksanut lukea ja kommentoida! Kyllä mä hengähdystauon pidän, kun tunnen tarvitsevani. Toisaalta ei malta/tahdo olla pitkiä aikoja pois täältä… : ) Mukavaa viikonloppua sinullekin!

 28. Marjukka / Fab Forty Something
  21/05/2016 / 1:43 pm

  Sitä tietenkin toivotaan, muutenhan bloggailu tyssäisi vähän äkkiä. Ei tosiaan tohdi ihan sanoa "ei koskaan", jos sitä jossain vaiheessa ihan oikeasti innostuisi videoista.

 29. Marjukka / Fab Forty Something
  21/05/2016 / 1:49 pm

  Kiitti kovasti pitkästä kommentistasi! Et sä ole mikään dinosaurus. tai jos olet, täällä on sun dinosiskosi. Mulla on esim. Twitter jäänyt kokonaan, en tunne siihen mitään kiinnostusta… Periscope ihan kauhistuttaa, miksi ketään kiinnostaisi mikään mun livestream…?Mua ei ärsytä kaupalliset yhteistyöt – se on hyvin tehtynä win-win kaikille. Jos sinulla olisi menestyvä blogi, etkö tahtoisi ottaa siitä irti sen mahdollisuudet ja kääntää kakkostyöksi? Monesti ei ajatella, että esim. sarjat ja elokuvat ovat myös täynnä tuotesijoittelua, lehdistä nyt puhumattakaan, mutta niin ne vaan ovat. Vlogeissa mainonta sijoittuu pätkän alkuun. Ja kiinnostava yhteistyö on todella mukava tehdä myös. Toivottavasti jaksat lukea blogiani siitä huolimatta, että se on kaupallinen. Ollut jo yli kolme ja puoli vuotta…Kivaa viikonloppua – nyt on oiva aika käydä kaupassa, kun kaikki katsovat lätkää! ; )

 30. Marjukka / Fab Forty Something
  21/05/2016 / 7:17 pm

  Ihana Ansku!

 31. Marjukka / Fab Forty Something
  21/05/2016 / 7:21 pm

  Hihhih, jos noista kahdesta pitää valita, niin ne huulipunat 😉 Ihan totta, välillä voi keksiä syvempää sanottavaa noiden arkipäivän sulostuttajien joukkoon. Luontoblogeissa saattaa olla hyvät kuvaajat, ja mikäs sen kivempaa kuin ihastella upeita luontokuvia. Kiitti linkikivinkista!

 32. Anonyymi
  23/05/2016 / 1:47 pm

  Jos puntaroin asiaa omalta kannaltani, niin blogit ovat todella menettäneet suosiotaan. On vain jotenkin niin out seurata tai tiettyjä blogeja pitkään, vähän sama kuin lukisi saman romaanin etukannesta takakanteen, sen jälkeen takakannesta etukanteen, tarina vain ei muutu. Itse luen enää todella vähän blogeja. Elämänmakuiset blogit kiinnostaa enemmän, asukuva & katso minua -blogit vähemmän : )Sanna-Mari

 33. Marjukka / Fab Forty Something
  23/05/2016 / 4:59 pm

  Tarina ei muutu, koska ihminen harvoin repäisee ihan jotain totaalista. Useinmiten meillä kaikilla on tasainen, samoja latuja kulkeva elämä, joten eipä hidas blogikaan revittele. Mä en oikein ole ikinä ymmärtänyt sanaa elämänmakuinen. Ovatko sellaiset blogit niitä, joissa kerrotaan enemmän, paljastetaan paljon itsestä, lapsista jne. Kerrotaan hyvinkin kipeitä ja henkilökohtaisia juttuja. Asukuvien takaa voi itseasiassa olla paljon enemmän yksityinen kuin noissa ns. elämänmakuisissa, eiks vaan.

 34. Tanja R
  10/06/2016 / 10:45 pm

  Aivan ihana kirjoitus!

 35. Marjukka / Fab Forty Something
  11/06/2016 / 5:00 pm

  Kiitos kaunis!

Vastaa