Mistä on hyvä kesäpäivä tehty ja muutama missimuistelo

Ensi kertaa ikinä en tunne mitään paineita siitä, että on aurinkoinen ja lämmin päivä. Että pitäisi olla ulkona ojollaan ja kerätä jokainen mahdollinen päivänsäde talteen. Vaan meikäläinen on tänään heilunut kuin heinämies siivouksien parissa. Mies on koonnut uutta grilliä sopimuksensa irti sanoneen, 12-vuotiaan vanhan grillin tilalle. Joten nyt on talo siisti ja uusi grilli odottaa korkkaamista! Maritin oikein kunnolla (Konmarin siivousopit, toim. huom.) keittön ja kodinhoitohuoneen kaapit, pesin peilejä, sisäovien ja kirjahyllyjen laseja, silitin pyykkiä jne. Vitsi tykkään siivota, kun on vapaa-aikaa. En usko, että yksikään siivooja tai järjestelijä saisi huushollissani parempaa jälkeä aikaan. Rentoudun siivotessa, minusta se on tosi hauskaa ajanvietettä jopa kauniina kesäpäivänä. Joten vaikka oma elämä on välillä vähän rempaallaan ja sekaisin, voin ainakin ottaa kunniaa siitä, että pidän kaappini järjestyksessä, hehheh. Ja saunan kuuraus jäi vielä huomiselle.

Siivousrupeaman ja grillinkokoamisurakan jälkeen ajelimme iltapalalle Munkanrantaan. Cafe Torpanrannan salaatit odottivat herkullisina. Pyydän aina omaani viininlehtikääryleitä, lisäksi otin kanaa ja papuja, kastikkeeksi tietenkin hunaja-sinappi-. Nam. Bongasin muutaman pöydän päästä muuten Anna-Liisa Tiluksen. Hän näytti niin kauniilta ja freesiltä, on muuten yksi suosikkimissejäni kautta aikain. Muistan, kun katsoin vuonna 1984 musiikkilukion telkkarihuoneessa missikisoja, ja Anna-Liisan nähdessäni ajattelin, että jos tuo tyttö ei voita, maailmankirjat eivät ole oikein. Ja voittihan hän sitten. Ja on nyt paljon kauniimpi kuin nuorena! Pirteä lyhyt tukka sopii hänelle tosi hyvin.

Anna-Liisasta missimuisteloihin. Ettepä tiedäkään, että olin pikkutyttönä Armi Aavikon fani. Olin kymmenvuotias, kun hänestä kruunattiin Miss Suomi, ja Armi ja Danny -hypetys alkoi. Siihen aikaan oli meillä luokalla tapana, että kerättiin suosikkimissien tai -laulajien kuvia. Ilmaiseksi niitä ei vaihdettu, vaan ne olivat kovaa vaihtovaluutta, kun halusi saada omien suosikkien kuvia. Yksi tyttö fanitti Riitta Väisästä, minä Armia, ja pahus, paras kaverini myös. Koulun jälkeen keräännyttiin vertailemaan kokoelmia ja hieromaan kauppoja kuvista.

En oikein tiedä, miksi juuri Armi, mutta olen aina fanittanut ns. sööttejä tyttöjä. Minusta hän oli vain niin kaunis, herttainen ja samaistuttava, sellainen, kuin itsekin kymmenvuotiaana olisin halunnut isona olla. Ihailin myös neljä ja puoli vuotta vanhempaa serkkuani, joka oli blondi, hoikka ja suloinen. Sain aina hänen vanhoja vaatteitaan (ihanaa, ihanaa!), mutta voi harmi, kun farkut eivät menneet koskaan vyötäröstä kiinni! Olin niin paljon punkerompi vyötäröltäni kuin hän!

Keräsin Armista yli tuhat lehtileikettä ja -juttua, melkoisen paksu kansio niistä tuli. Säilytin niitä aina vuosituhannen alkuun, jolloin lähetin ne erään yhteisen tutun välityksellä Armille pienen saatekirjeen kera. En tiedä, saiko Armi ne, sillä en koskaan saanut viestiä takaisin. Ja aika pian sen jälkeen hän kuoli. Eräs ystäväni, joka tunsi Dannyn hyvin, sanoi, ettei ollut tuntea Armia viime vuosina, niin huonoon kuntoon hän oli mennyt. Voi sääli sentään. Osaan muuten vieläkin Armin ja Dannyn laulut ulkoa. Prinsessani oot sä mun, ja sinä prinssi, josta innostun…

Onko teillä missimuistoja tai -suosikkeja?

Omani on Armin lisäksi ollut pietarsaarelainen Åsa Lövdahl, Anna-Liisa Tilus sekä toinen Armi, eli Kuusela. Ei missikisatkaan ole enää kuin ennen. Ehkä se on hyväkin juttu.

Kuvailtiin myös vähän asua, tulossa kuvia myöhemmin! Mukavaa myöhäisiltaa!

Share:

10 Comments

 1. Anonyymi
  29/06/2016 / 10:09 am

  moi, vitsit miten `päheet´ valkeet housut! mistä ostettu? kiva postaustahti sulla, kiitos siitä!Tiina

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  29/06/2016 / 11:25 am

  Hei, kiitos, Dotsista ostettu! Meinaan kyllä pitää pienen tauon heinäkuulla…

 3. Anonyymi
  29/06/2016 / 1:36 pm

  Minä en nyt varsinaisesti nauti siivoamisesta, mutta siisteydestä nautin niin paljon, että kyllä se rätti tiuhaan meilläkin viuhuu. Minulla on tapana, että aina näin kesälomalla teen hiukan perusteellisempaa siivoa. Parhaillaan on menossa vaatehuoneen "marittaminen". Yleensä olen tällaisten urakoiden jälkeen niin tyytyväinen itseeni, että käyn aukomassa kaappien ja komeroiden ovia ihastellakseni siistejä hyllyjäni. Niistä misseistä. Anna-Liisa Tilus on myös yksi omista suosikeistani. Ihailen monesti häntä ja hänen kivaa tyyliään televisiosta. Hiukan saman oloinen on Helena Karihtala (ei hän tosin ollut Miss Suomi, mutta sijoittui kuitenkin). Rennolla tavalla elegantti ja tyylikäs hänkin. Oikein mukavia kesäpäiviä sinulle Marjukka!Eve

 4. Anonyymi
  29/06/2016 / 3:36 pm

  Hauska tietää, että joku muukin on fanittanut pienenä Armi Aaviikkoa. Olin ekaluokalla kun Armi valittiin Miss Suomeksi ja ihastuin heti. Parhaan ystäväni kanssa matkittiin Armin lauluääntä ja laulettiin kiikussa "Tahdon sulle olla hyvin hellä…". Seinät oli tietysti täynnä Armin lehtikuvia. Harmi, että kuvat on jossain vaiheessa hävinneet. Oi sitä ihanuutta kun sai Armin nimikirjoituksen jollain hänen muotinäytöskiertueella.Armin veroista ei oikein sen jälkeen tullut ja muutenkin missikiinnostus jäi iän myötä. Muistan kuitenkin pitäneeni lukioaikana Tuula Polvesta, joka oli tyylikäs missi ja menestyi hyvin myös jossain kansainvälisessä kisassakin. Aurinkoista kesän jatkoa! Kirsi

 5. Anonyymi
  29/06/2016 / 5:02 pm

  Täällä taas yksi Armi-fani lisää! Tuli oikein nostalginen olo, kun luin teidän muisteloita. Mäkin sain ekaluokkalaisena Armilta nimmarin, ja voi sitä onnea! Se on muuten vieläkin tallessa.Muita ihania missejä oli Tuula Polvi, ja tykkäsin Merja Varvikko-paperinukesta, jonka sai Apu-lehdestä. Ja kyllä mun mielestä näistä uudemmista misseistä Tanja Vienonen on kans tosi kaunis. Ja vanhemmista vielä Anne Pohtamo. Mutta ei nämä nykyiset missit oo enää pitkään aikaan olleet niin nostalgisia kuin nuo vanhat. Pitääkin lähteä ettimään sitä paperinukkekirjaa, jossa on kuvia noista vanhoista Apu-lehden paperinukeista, kun tyhmyyksissäni viskasin nuorena roskiin ne ihanat paperinuket!Mukavaa kesää!

 6. Anonyymi
  29/06/2016 / 5:57 pm

  Suosikkimissini kautta aikoijen Leena Brusiin v. 1968. Yksinkertainen syy: oli mielestäni aivan Barbin näköinen. Olin aika oikeassa, koska hänestä tuli myös Miss Eurooppa 1968. Hän oli myös Miss Universum -kilpailun 2. perintöprinsessa samana vuonna.

 7. Marjukka / Fab Forty Something
  29/06/2016 / 6:14 pm

  Mulla sama juttu, kesälomalla on aikaa ja motivaatiota tehdä. Hihhii, kyllä kättensä tuloksia pitää ihailla! Siivous on siitä kivaa, että näkee tuloksen aika nopeasti!Voi joo, Helena Karihtala, silloinen Säkkinen oli tosi kaunis, ja kauniimpi vaan nykyään lyhyttukkaisena. Kiitos samoin sinulle Eve ja kiitos kommentista!

 8. Marjukka / Fab Forty Something
  29/06/2016 / 6:16 pm

  Missi-innostus on tosiaan jäänyt iän myötä, onkohan ne kisat, joissa Lola voitti jääneet mulla viimeisiksi. Tuula Polvi oli kaunis myös!Oijoi, mä olisin niin halunnut nähdä Armin livenä, mutta ei ollut mahdollisuutta… Hän oli kyllä niin suloinen.

 9. Marjukka / Fab Forty Something
  29/06/2016 / 6:19 pm

  Jee, mitäs me Armi-fanit!! Kyllä hän vain iski jotenkin pieniin tytönsydämiin. Juu, ehdottomasti Tanja, hän oli sellainen "komea" tyttö, Anne Pohtamo ja Johanna Raunio varsinkin varsinaisia kaunottaria! Voi, mä sain serkuiltani noita Apu-paperinukkia! Muista Mona Caritan ja taisi mulla jokunen missikin olla!Kiitos samoin sulle ihanaa kesää!!

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  29/06/2016 / 6:21 pm

  Tuolloin 60- ja 70-luvulla suomalaistytöt menestyivätkin tosi hyvin kansainvälisissä kilpailuissa, lähes joka vuosi joku toi jonkinlaisen palkinnon mukanaan. Leena oli upea, ja ihan tosi, Barbin näköinen! Ja tosi hyvin menestyi kansainvälisissä. Mä muistan 60-luvun misseistä Satu Östringin, joka oli ihailemani serkkutytön suosikkimissi.

Vastaa