Elokuvasuositus: Belle

Joka tykkää brittiläisistä periodidraamoista tyyliin Ylpeys ja Ennakkoluulo, Downtown Abbey jne, pitää varmasti elokuvasta Belle. Mieheni bongasi tämän Viaplayn uutuuksista. Olipa tuo arvellut, että rouva saattaisi tykätä, ja oikeassa oli!

Belle pohjautuu tositapahtumiin, Dido Belle Elizabeth Lindseyn (1761-1804) elämään. Dido syntyi orjuuteen Maria Belle nimiselle naiselle Länsi-Intian (Karibian) saarilla. Didon isä oli sir John Lindsey, ammattisotilas, jonka setä oli sir William Murray, Mansfieldin ensimmäinen jaarli ja Britannian korkeimman oikeuden ylituomari. Harvinaista – sir John tunnusti Didon tyttärekseen ja vei viisivuotiaan tyttärensä kasvamaan setänsä kartanoon. Mansfieldissä kasvoi toinenkin pikkuinen veljentytär, Elizabeth Murray, jonka äiti oli kuollut, kuten Didonkin.

Dido sai koulutusta, vaikkakaan ei tasa-arvoista kohtelua muun herrasväen kanssa. Hän mm. toimi isosetänsä apuna kirjallisissa töissä. Didon isä jätti kuoltuaan hänelle sievoisen perinnön. Enpä taidakaan kertoa enempää hänen elämästään, jotta jotain säilyy elokuvaankin.

Tarina elokuvassa on tietenkin kerrottu elokuvan keinoin ja pikkuisen tietysti yleisöä kosiskellen, mutta kertoo hyvin millainen naisen asema oli tuolloin. Piti päästä säätynsä mukaisiin naimisiin ja mieluiten nopeasti. Tummaihoinen Dido oli varmasti tuohon orjuuden aikaan ilmiö, johon herrasväki ei tiennyt miten suhtautua. Hän oli kuitenkin arvoltaan lady ja myös sievoisella myötäjäissummalla varustettu. Elizabethin isä puolestaan ei jättänyt tyttärelleen perintöä, joka aiheutti ongelmia avioliittomarkkinoilla. Isosetä, sir William Murray sen sijaan jätti Elizabethille 10 000 puntaa, joka teki hänestä todella varakkaan perijättären. Sir William laillisti myös Didon itsenäisen aseman ja jätti hänellekin vuositulon ja perinnön.

Puvustus elokuvassa on huikea, siis ihan mieletön, ja kuvauspaikat myös. Kaikenkaikkiaan Belle on ajatuksia herättävä elokuva, jossa suloinen ja karismaattinen Gugu Mbatha-Raw ja konkari Tom Wilkinson tekevät huikean hyvät roolit. Mukana ovat myös mm. Penelope Wilton ja Matthew Goode, molemmat Downton Abbeystä tuttuja. Gugun uraa muuten kannattaa seurata, klassisen brittiläisen näyttelijäkoulutuksen saanut 33-vuotias on huikeassa nousussa.

Yksi lempitaulujani on Albert Edelfeltin Virginia, jonka edessä aikanaan vieritin muutaman kyyneleen, niin ison vaikutuksen taulu teki minuun. Didosta ja Elizabethista on myös maalattu taulu, jossa vakavan ja sovinnaisen Elizabethin takaoikealla on kujeilevasilmäinen Dido Belle. Dido näyttää taulussa eläväiseltä, toisin kuin passiiviseksi kuvattu Elizabeth. Elizabethilla on sylissään kirja, Dido on kuvattu eksoottisena turbaani päässä ja hedelmäastia sylissä. Hurmaava taulu mielestäni, olisi mahtavaa nähdä tuo livenä. Vaikka Dido eli vain 43 vuotta, hänen elämänsä oli hyvin poikkeuksellinen. Ihminen taulussa on kiinnostava, niin oli Virginie, ja niin on Bellekin.

Mukavaa tiistaita kaikille!

Share:

Vastaa