Sunnuntain hidas lounas

Kun olin lapsi ja nuori, meillä oli tapana syödä kotona sunnuntaisin vähän paremmin. Oli Iittalan lasiastiasto ja isot lasit. Äiti laittoi uunibroileria, hirveä tai muita liharuokia. Usein lisukkeena oli riisiä, arkisin syötiin perunaa. Jälkiruuaksi oli pakastemarjoja kermavaahdon kanssa tai kiisseliä. Silloin syötiin paljon kiisseleitä, ja hyväähän se oli: lämmin marjakiisseli ja siihen jätskinpalanen. Omaa herkkuani oli raparperikiisseli, hapan raparperi ja makea jäätelö olivat mahtava makuyhdistelmä. Ruoka oli varsinaista lähiruokaa: juurekset, marjat ja muut omasta takaa, hirvenlihaa ystäviltä.

Sunnuntailounaiden tarkoituksena oli tietenkin koota perhe yhteen nauttimaan hyvästä ruuasta, juttelemaan ja olemaan yhdessä. Sunnuntain monesti kruunasi se, että lähdimme vielä isovanhempieni luokse kahville. Sain olla serkkujeni kanssa, joiden perhe asui samassa talossa, ja mikäs sen hauskempaa.

Nykyäänkin on kiva kattaa vähän sievemmin, laittaa ruokaa rauhassa ja jutella. Monesti ruuan äärellä syntyy hyvät keskustelut keskellä päivää. Suunnitellaan ja pohditaan. Me tykkäämme tavallisesta arkiruuasta, joka on maukasta ja sopivan täyttävää. Jälkkäreitä emme juuri harrasta, mutta nyt omien puiden notkuessa omenoita on kiva tehdä niistä jotain hyvää.

Jäävuoren huippu -kirjassa on mahtava meloni-ilmakuivattu kinkku-rucola-salaatti, joka on meidän molempien suosikki. Paahdetut ja rapeat jamon serrano-kinkunsiivut sopivat melonin kanssa täydellisesti. Minä en erityisemmin pidä perunasta, mutta mies pitää. Potun kanssa tein broilerikastiketta kesäkurpitsaviipaleilla ja makealla sipulilla. Lisäsin yhden kasvisfondin, punaista pestoa ja reilusti mustapippuria. Jälkkäriksi tein omenapaistosta: ruokosokerissa ja voissa hetken paistettuja omppuviipaleita, jotka saivat uunissa voi-kaura-ruokosokeri-kanelipäällysteen. Ja sen kanssa tietenkin jäätelöä.


Ja koska omput ovat niin kauniita, vielä kuvanen meidän ompuista. Omput ovat hyvä syy pitää syksystä!

Rauhaisaa sunnuntaita!

Share:

Vastaa