Käytännön vinkkejä parempaan bloggaamiseen


       
   

Viisi ja puoli vuotta sitten, kun aloitin blogini, some-maailma oli hiukkasen erilainen kuin nykyään. Sitä vain aloitti bloggaamaan omaksi ilokseen. Reilu vuosi aloittamisen jälkeen ymmärsin, että blogista voi saada tosissaan irtikin jotain, jopa sivutyön. Silti en sanat hakukoneoptimointi tai tilastoanalyysi olivat ihan vieraita sanoja. Niistä kiinnostuin vasta noin pari vuotta sitten, ja ymmärsin, miten blogissa tehdään hakukoneoptimointia, eli miten hakukoneet löytävät blogini helpommin

Pääsin mukaan kahdentoista bloggaajan joukkoon Indiedaysin ja Asusin järjestämään Next Level Of Blogging -workshopiin, jossa me bloggajat saimme some-guru Aki Ovaskan johdolla koulutusta niin tilastojen seuraamiseen kuin vinkkejä parempaan bloggaamiseen. Useat bloggaajat joukossamme tekevät sitä ihan päätyökseen, mutta hyödyllisiä Akin opit olivat myös meille sitä sivutyökseen tekeville. Ja tilastot ovat aina kiinnostavia, vai mitä (ping velipoika!)?

Jos olet bloggaaja, olet kaiketi jo asentanut itsellesi Google Analytcsin. Se on nimittäin virallinen ja luotettava tilasto, jonka kautta saat blogisi kävijöistä hurjasti tietoa. Älä seuraa enää Bloggerin tilastoja, ensinnäkään luvut eivät ole oikeita, ja oikea mittari esim. yhteistyökumppaneitasi varten. Siis hip hei Google Analyticsiä lataamaan! Sieltä näet mm. blogisi itsenäiset kävijät, suosituimmat hakusanat, liikenteen eri sivulta ja paljon paljon muuta. Näitä tietoja voit käyttää hyväksesi, kun haluat analysoida blogiasi ja miettiä myös, miksi joitain postauksia katsotaan enemmän kuin toisia.

Analytiikan seuraamisestakin pitää tulla jotain konkreettisia kehitystoimenpiteitä ja jatkuvaa oppimista, eli miettiä miksi jokin postaus saa paremmat tulokset kuin toinen? Kokeile uusia juttuja ja opittua, jonka jälkeen todista analytiikan avulla, toimivatko ne oikeasti.” Näin opasti Aki Ovaska meitä.

Tästä päästäänkin toiseen aiheeseen, joka on minusta huomattavasti vaikeampi kuin tilastojen lukeminen. Nimittäin blogin kehittäminen. Meillä päivätöissä käyville blogiin käytetty aika on varmasti paljon pienempi kuin sitä ammatikseen tekeville, silti pitäisi jaksaa kehittää blogiaan – paremmaksi toivottavasti. Itsellä ainakin kun päivät kuluvat kodin ja koulun väliä, keksi siinä nyt uutta…

Lisäksi joka ikinen bloggaaja varmasti jossain vaiheessa potee jonkinlaista writer´s blockia, eli ei keksi mitään kirjoitettavaa, ja tuntuu, että polkee samoja ratoja. Hyvät vinkit bloggaamiseen ylipäätään ovat tervetulleita, ja jaankin teille Akin vinkkejä:

Bloggaajan pitää pystyä puskemaan itseään jatkuvasti mukavuusalueen ulkopuolelle tuntemattomaan ja kehittyä niin kuvaajana, kirjoittajana ja ylipäätänsä digitaalisen markkinoinnin osaajana.”

Käytä sisältökalenteria/julkaisukalenteria viikottain blogisisällön suunnittelussa. Suunnittelemalla esimerkiksi viisi (5) viikkoa eteenpäin säästät pidemmällä tähtäimellä enemmän aikaa.”

Sosiaalinen media on uusien blogipostausten tärkein tiedotuskanava. Kokeile siis aktiivisempaa ja systemaattisempaa sometekemistä kuukauden verran ja varmista, että tiedotat jokaisesta
uudesta blogipostauksesta kaikissa käyttämissäsi somekanavissa
.”

Kokeile päivä tai vaikka viikko niin, että kirjaat ylös mahdollisimman useasti heti uudet ideat talteen blogisi sisältöä koskien.
Listaamalla ne sisältökalenterin yhteyteen helpotat omaa suunnitelmallista sisällöntuotantoprosessiasi. Merkkaa valmiiksi
kunkin sisältöidean oheen muutama avainsana, eli hakusana, jolla oikea yleisö päätyisi mahdollisesti lukemaan postauksesi
hakukoneiden kautta
.”

Itselläni on blogin juttusuunnittelu se helpoin asia. Joka viikko sentään tulee jotain uutta vanhan tutun, eli asujen lomaan. Tilastoista kerron teille sen verran, että asujutut ovat suosituimmat, ja siihen blogini on selvästi profiloitunut. Eniten blogiani luetaan sunnuntaisin, ja Googlen jälkeen eniten väkeä käy Indiedaysista, Vaaleanpunaisesta Hirsitalosta ja Reetan blogista. Hakusanoista yleisimmät ovat blogin nimi sen kaikissa muodoissaan. Blogin kävijämäärä on kasvanut elokuussa viime vuoden elokuuun verrattuna 17,76%.

Omiksi haasteikseni koen ajanpuutten ja tekniset taidot. Haluaisin osata vaikka mitä teknisesti, niin että osaisin koodata kaikkea pientä, mitä milloinkin haluaisin blogiin lisätä. Mutta vaikka olisi kuinka tahtoa, uuden opettelu vie tuhottomasti aikaa. Silti aion ottaa uusia juttuja käyttöön pikku hiljaa, vaikka nyt esim. Flickr-kuvapalvelun käytön.

Aikaongelmaan taas – siihen ratkaisu lienee parempi suunnittelu. Minulla on ollut jo vuosia käytössä miellekartta jokaiselle kuukaudelle, johon merkkaan asut, yhteistyöt, kauneus- ja vaatejutut ja yhteistyöt. Näin saan jonkinlaisen konkreettisen käsityksen mistä kuukauden mittaan kirjoitan. En tiedä, onko minusta sen suunnitelmallisemmaksi. Kiva olisi kyllä nyt kokeilla viiden viikon sisältökalenteria.
Bloggaaminen on minulle ja monelle muullekin intohimo ja tosi mieluisaa, mutta onhan siinäkin haasteensa, jos mielii mukana pysyä. Olisi kiva tietää teidän kanssabloggaajien fiiliksiä ja haasteita. Ovatko ne aikapulmia, teknisiä vai jotain muuta? Kuinka tärkeäksi koette suunnitelmallisen bloggaamisen?

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin… Mukavaa illanjatkoa kaikille!

Share:

6 Comments

 1. Anna Sofia
  04/10/2016 / 4:08 pm

  Täytyy nostaa sulle hattua, että pystyt päivittämään blogia näin usein ja käydä samaan aikaan päivätyössä. Itsellä tuntuu tunnit loppuvan päivästä jo siitä, että käsittelen kuvia, suunnittelen postauksia, kirjoittelen tekstejä, suunnittelen kuvauksia (ja sumplin aikatauluja kuvaajan kanssa),olen kuvattavana, vastaan työmaileihin jne. Loppupeleissä se lukijoille näkyvä postaus on vain pieni osa siitä työstä mitä tähän duuniin kuuluu. Siksi en voisi ikinä kuvitella ylläpitäväni päivittäistä postaustahtia toisen duunin rinnalla. Siitä kyllä propsit sulle! :)Ja olen muuten huomannut, että monella on todella vääristynyt kuva bloggaamisesta. Yksi tuttavani halusi aloittaa oman bloginsa (mihin rohkaisin, sillä hänellä upea tyyli), mutta sitten hän kysyi, että riittähään yksi postaus viikossa. Hän siis halusi tehdä tätä työtä "ammattimaisesti"…Eihän kukaan varmasti miettisi, että aloittaa uudessa toimistotyössä ja sitten kysyy pomolta jos töihin voi tulla vain kerran viikossa. Mutta ehkä bloggaaminen näyttää sitten helpolta juuri sen takia, että se työmäärä piiloutuu sinne näkyvän postauksen taakse?Anyway, tämä on mielenkiintoinen aihe!

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  04/10/2016 / 5:22 pm

  Aihe on mielenkiintoinen, ja bloggaaminen yleensä on asia, josta kyllä itselläkin oli erilainen kuva. Tai ei silloin ollut siitä kyllä minkäänlaista kuvaa. Aika äkkiä huomasin, että jos aikoo yleisöä saada, ei kerta kaksi viikossa riitä. Ja että pokkarikuvat eivät ole tasokkaita.Ihan mahtavaa, että sä olet saanut blogista duunin. Tykkään tyylistäsi hurjasti, sulla on kauniit kuvat jne. Näkyy kyllä, että käytät siihen aikaa. Silti pidät kauniisti omat rajat. Olet samalla tavalla yksityinen kuin itsekin olen.Tuo kuvaajan käyttö on kyllä mahtavaa, (vaikka se olisi läheltäkin;) ). Kameran käyttö on yksi teknisiä haasteitani.Aikaahan tämä vie, mutta blogi kaikkinen juttuineen ja ihanine ihmisineen on mulle henkireikä päivätyöstä, vaikka siitä pidänkin. Tässä saa toteuttaa ihan toista puolta itsestään, sitä visuaalista. Tällä hetkellä ainakin haluan blogata vielä jonkin aikaa, katsotaan sitten miten maailma makaa muutaman vuoden kuluttua.Whoah, blogin pitämiseen ammattimaisesti on pitkä tie, joka nykyään onnistuu yhä harvemmilta. Pitää saada ensin muutama kymmenen tuhatta lukijaa ; )

 3. Naisellisia yksinpuheluita - Feminine Soliloquies
  05/10/2016 / 5:33 am

  Täytyy sanoa, että onnekseni on perusbloggaaja. Eli minun ei tarvitse tehdä bloggauksia samoina viikonpäivinä eikä edes joka viikko, ellei siltä tunnu. Toisaalta tekisi mieli, mutta elämässä on onneksi niin paljon muutakin taas tällä hetkellä :), videoitakin väsään niin harvakseltaan. Toisaalta enpä ota siitäkään paineita. Ja siitä tuli mieleen, että hei, pitäisi jossain vaiheessa katsella se videojuttukin 😉

 4. Mari
  07/10/2016 / 12:16 pm

  Ai että miten mielenkiintoinen aihe. Itse kun ei ole vielä blogannut kovin kauaa, mutta halunnut alusta asti tehdä asiat hyvin, niin välillä on tuntunut että loppuu vuorokaudesta tunnit, kun on pitänyt opetella asioita ja aluksi tottakai jotkut asiat ovat käyneet vähän hitaammin. Tosin, hyvin nopeasti tämä on muodostunut rakkaaksi harrastukseksi ja ihan huomaamatta tuli jo 100. postaus täyteen (1.5. aloitin). Ja nyt kun viime viikolla reissun takia tulikin vain 1 postaus, niin voi sitä mielipahaa, kun en ennättänyt harrastaa (eli kirjoittaa) enemmän.Joudun kyllä tarkasti pitämään huolta että miten aikataulutan harrastuksiani ja vien ne aina kalenteriin ylös (eli bloggaamisessa mitä postaan milloinkin)mutta kuitenkin niin, että pakkopullaksi ei saa muuttua…Sinun blogi on kyllä kaunis, ihana piristys arkeen.

 5. Marjukka / Fab Forty Something
  09/10/2016 / 6:50 pm

  No niin pitäisi. Nyt on vaan taas ollut niin kamalasti kaikkea muuta, mutta pitäisi vaan ottaa asiakseen…

 6. Marjukka / Fab Forty Something
  09/10/2016 / 6:52 pm

  Bloggaaminen on kyllä sellainen harrastus, että se vie mennessään. Suunnittelu on ihan hyväksi tosiaan, mutta hirveän järjestelmällinen en osaa olla, yleensä se on sitä mitä sattuu huvittamaan.Kiitos, kiva, jos tykkäät tästä! Sinunkin blogi on tosi kivan näköinen.

Vastaa