Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Hyvän mielen kirjoja ja sarjavinkki

Innostuin lukemisesta syyslomalla ja lukumoodi jäi päälle! Sain synttärilahjaksi Kate Mortonin uusiman romssun, Salaisuuksien vartijan, joka on rohmunnut palkintoja kaikkien muiden Mortonin romaanien tapaan. Tällä kertaa keskiössä ei olekaan kartano, mutta jänniä hetkiä on luvassa. Ja loppua kohden vain paranee.

Toinen synttärilahja oli toivomani Astrid Lindgrenin elämänkerta, Tämä hetki, yksi elämä. En Astridin elämästä tiennyt kovinkaan paljon, ainoastaan, että hänestä tuli menestyskirjailija vasta aikusiemmalla iällä. Kirjoittaja Astrid oli koko elämänsä. Hän sai ensimmäisen lapsensa naimisissa olevan, itseään paljon vanhemman miehen kanssa, itseasiassa pomonsa. Astrid jätti lapsen sijaisäidille kolmeksi vuodeksi. Vaati varmasti rohkeutta kantaa lapsesta huolta yksin, eikä loppujen lopuksi päätyä miehen kanssa naimisiin, ja kuuden lapsen äitipuoleksi. Astrid tosiaan tiesi mitä halusi myös kirjoissaan. Veljeni Leijonamieli oli aikanaan shokeeraava lastenkirja, joka sopivuudesta lapsille kiisteltiin kovasti. Vanhoilla päivillään Astrid oli eläinsuojelija.

Elämänkertoja ovat myös upeiden kantritähtien, Dolly Partonin ja Shania Twainin elämänkerrat. Dollyn opus on kuusisataasivuinen ja pientä pränttiä, saas nähdä jaksanko sen englanniksi kahlata. Nainen itse on elävä legenda: kolmentuhatta kappaletta, oma huvipuisto, vaikka mitä bisnestä. Ihmisenä Dolly on mitä hauskin ja vitsikkäin tapaus. Olen katsonut netistä varmaan kymmenittäin pätkiä hänen haastatteluistaan ja tv-ohjelmistaan, ja muistissa ovat myös monet leffaroolit, mm. 9 to 5, Teräskukat ja Joyful Noise.

Keräilemäni elämänkerrat ovat jokainen minulle hyvin henkilökohtaisia, ja niihin liittyy jokin elämänvaihe tai monesti muusikkojen kohdalla henkilön oma musiikki. Shania Twainin musiikkiin tutustuin 90-luvun lopulla, jolloin hän oli supertähti, kantripopin kuningatar, kantrimusiikin uudistaja naisten osalta (Shanian videoissa hän oli mm. crop topissa – napa näkyi ja sehän oli vallan ennenkuulumatonta kantrilaulajattarelle). Shania on myynyt yli 75 miljoonaa levyä. Come On Over myi yli 40 miljoonaa. Olin Shanian konsertissa samannimisellä kiertueella, se televisioitiin ja tehtiin DVD-levyksikin.

Kanadalaisen Shanian tie on kirjaimellisesti ryysyistä rikkauksiin, ääriköyhästä, väkivaltaisesta lapsuuskodista kahden nuoremman sisaruksen huoltajaksi vanhempien menehdyttyä auto-onnettomuudessa. Shanian ura lähti suht nopeasti nousuun, kun hän alkoi tehdä musiikkia huipputuottaja Mutt Langen kanssa, ja loppu on historiaa. Avioero ja  äänivaikeudet katkaisivat uran useaksi vuodeksi, mutta nyt Shania on taas vauhdissa, laulaa ja säveltää.

Englanniksi lukeminen on hitaahkoa, mutta luenpa kuitenkin, kirja on niin huippukiinnostava! Tilasin molemmat elämänkerran Amazonista. Kirjat ovat käytettyjä, mutta siistejä, eivätkä maksaneet yhteensä viittätoista euroa enempää.
Mitäs mukavaa luettavaa teillä on meneillään tällä hetkellä?

Ja se sarjavinkki kaikille Downton Abbey-tyylisten sarjojen ystäville! Netflixille on tullut The Crownin ensimmäinen tuotantokausi. Se kertoo Elisabet II:n ja muiden Windsorin perheen ihmisistä ja historian tapahtumista. Sarja on tehty laadulla, ja sitä tullaan tekemään kuusi tuotantokautta. Vähän balsamia ikävään Downton Abbeyn loputtua!

Mukavaa viikon alkua!

Share:

8 Comments

 1. Mirva
  marraskuu 7, 2016 / 6:25 pm

  Panttaan Lindgreniä joulun pyhiksi! Löysin äsken Merete Mazzarellan kirjat. En olisi uskonut lukevani esim. eläkkeelle jäämisestä tässä fab40 iässä, mutta hän osaa kuvata elämänvaiheesta toiseen siirtymistä kiintoisasti ja tekee kaikenlaisia muitakin havaintoja. Elämänmakuista tekstiä, sanoisin. Barack Obaman kirjat luin myös äsken, vaikuttavia kuvauksia siitä millaista on syntyä kuin kulttuurien väliin. Näkökulmia joita ei tulisi ajatelleeksi. Esko Valtaoja on sitten oma lukunsa, maailmankaikkeutta kerrassaan hauskasti. Joskus on hyvä poiketa omalta humanistiselta kiertoradaltaan… Hyvät kirjat antavat paljon ja ovat elämyksiä.

  • Marjukka / Fab Forty Something
   marraskuu 8, 2016 / 7:01 pm

   Siinä on mahtava kirja pyhiksi! Merete Mazzarellaa minäkin haluaisin lukea, ja Obaman elämänkerta odottaa yöpöydällä myös! Kirjat antavat todellakin elämyksiä ja perspektiiviä myös.

 2. Anonyymi
  marraskuu 7, 2016 / 7:32 pm

  En ole koskaan tilannut Amazonilta mitään mutta nyt kirjaostokset alkoivat kiinnostamaan. Tuollahan on hurja tarjonta käytetyistä kirjoista ja hinnat todella pienet postituskuluineenkin. Ilmeisesti helppoa ja turvallista tilata? Omassa lukupinossa parhaillaan Lundbergin Jää. Hanna

  • Marjukka / Fab Forty Something
   marraskuu 8, 2016 / 7:02 pm

   Mä olen tilannut jo vuosia amanzon.co.uk:sta, eikä ole ollut mitään ongelmia. Sieltä on tullut monia elämänkertoja, joita ei suomeksi saa.

 3. Matkatar
  marraskuu 7, 2016 / 8:38 pm

  Elämänkerrat ovat kyllä aina mielenkiintoisia. Minulla on menossa Tuomas Kyrön kirja (jonka nimeä en just nyt muista) mutta se vaikuttaa vähän pitkäveteiseltä.

  • Marjukka / Fab Forty Something
   marraskuu 8, 2016 / 7:02 pm

   Mä tunnustan lukevani äärimmäisen laiskasti suomalaista kirjallisuutta… Ja tylsäksi kokemani jäävät kesken. Mites sulla, jaksatko kahlata Kyrön loppuun?

 4. Lady of The Mess
  marraskuu 8, 2016 / 2:06 pm

  Tuo Astrid Lindgrenin elämänkerta kyllä kiinnostaa! Tällä hetkellä lukupino koostuu lähinnä dekkareista, sillä tuo kasvohalvauksessa vaurioitunut silmä ei edelleenkään kestä töiden jälkeen kunnolla lukemista. Dekkarit ovat nopeita lukea – ja niissä on se hyvä puoli, että jos ei tykkääkään, voi surutta käydä vilkaisemassa vain lopun;)

  • Marjukka / Fab Forty Something
   marraskuu 8, 2016 / 7:03 pm

   Hehheh, niin voi, ja auts – teen monesti niin pilaten jännitykseni sitten kokonaan. Toivottavasti silmä paranee pikku hiljaa kuntoon, että saat taas urakalla lukea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *