Mielenkiintoinen dokkari playboy ja mallitoimiston perustaja John Casablancasista

Katsoin viikonlopulla mielenkiintoisen dokkarin Netflixiltä. Se kertoi vuonna 2013 70-vuotiaana syöpään kuolleen John Casablancasin elämän hänen itsensä kertomana: Casablancas – The Man Who Loved Women.

En tiennyt John Casablancasista mitään ennen katsomista. Vaan sen tiesin, että hänen perustamansa mallitoimisto Elite lanseerasi 90-luvun huippumallit. Casablancasin tallissa oli mm. sellaiset nimet kuin Christie Brinkley, Iman, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford, Stephanie Seymour ja Karen Mulder, joista viimeksi mainittu oli oma mallisuosikkini ysärivuosilta.

Casablancas oli syntyjään katalaani, mutta muutti perheensä kanssa Meksikoon, kävi koulua Sveitsissä, asui Amerikassa ja Ranskassa. Hän oli varakkaasta perheestä ja pyöri suihkuseurapiireissä, mm hänen sisarensa seurusteli Ali Khanin kanssa. John oli kovasti naisten perään, sitoutuminen oli vaikeaa, ja komealle pojalle riitti seuralaisia. Kauniita, kauniita naisia. Rahaa paloi, pelaaminen vei välillä kaiken, välillä rahaa tuli ovista ja ikkunoista, mutta aina John onnistui pulpahtamaan vaikeuksista pinnalle.

Ystävän kehotuksesta hän perusti mallitoimiston ensin Pariisiin. Sen epäonnistuttua hän perusti Elite Modelsin. Sen laajennuttua Pariisissa tuli Amerikan valloituksen aika, ja kaikkien muiden suurten mallitoimistojen (Ford, Wilhelmina jne.) vastustuksesta huolimatta Elite kohosi huipputoimistoksi. Kahden katkeran vuoden ajan New Yorkissa käytiin ”mallisotaa”, Elite vastaan muut. Lehdistö kävi kuumana, John soti tarmolla oman tuotteensa puolesta.

Miten Casablancas sai tyttönsä huipulle ja megapalkkioille? Hän mm. ymmärsi, että huippumallien on tultava yleisön silmissä julkkiksiksi. Tytöille luotiin taustatarinat. Mm. Imanista liikkui huhuja, että hänet oli löydetty keskeltä Afrikan puskia. Todellisuudessa Imanin isä oli suurlähettiläs.

Yleisö otettiin mukaan malliglamouriin. John C piti hulppeita juhlia legendaarisessa Studio 54:ssä. Hän juhli ja järjesti juhlia, ja kaiken keskellä olivat upeat huippumallit. T-paitabileisiin pääsi mukaan valkoinen Elite-paita päällään. Elite-imperiumiin kuuluivat myös mallikoulut ja kykyjenetsintäkilpailut ympäri maan, mm. The Look Of The Year.

Johnilla riitti kauniita tyttöjä myös yksityiselämässään. Hän seurusteli kaksi vuotta Stephanie Seymorin kanssa, joka oli suhteen alkaessa vain kuusitoistavuotias, John itse oli 41. Viimeisin vaimo oli heidän avioituessaan vain seitsemäntoistavuotias, mutta liitto kesti kaksikymmentä vuotta, aina Johnin kuolemaan saakka.

Kun tultiin 2000-luvulle, malleista tuli enemmän ”kertakäyttötavaraa”, harva tyttö pystyi enää pitämään asemaansa kovin kauan. Tässä vaiheessa John pettyi mallimaailmaan ja myi osuutensa Elitestä. Oli aika jäädä eläkkeelle.

Dokkari oli mitä mainiointa ajankuvaa, ja Johnista itsestään välittyi varsin humoristinen kuva miehestä, jolla on voimakas tahto ja heikkous kauniisiin naisiin. Ja mitä ilmeisimmin hän oli aika onnekas kaveri omasta mielestään.

Hyvää viikon aloitusta!

Share:

2 Comments

  1. Marre
    30/01/2017 / 11:19 am

    Kuva kertoo varmaan tästä miehestä aika paljon 🙂 Kuulostaa kiinnostavalta dokkarilta, pitääpä katsoa.

  2. Marjukka / Fab Forty Something
    05/02/2017 / 12:33 pm

    Juu, se taisi olla Johnin imago ja kutsumus… ; )

Vastaa