Permanentti – 10 vinkkiä, jotka olen oppinut vuosikymmenien aikana

Permanentti ei ole mahdoton vaihtoehto! Minulla on siitä neljänkymmenen vuoden kokemus. Tässä tulee nyt permispostaus, jota lupailin ja jota on toivottu. Kirjoitan siis omat kokemukseni ja vinkkini, täysin omasta näkökulmastani. Parhaat neuvot omia hiuksiasi ajatellen saat kuitenkin varmasti omalta kampaajaltasi, joka tuntee hiuslaatusi hyvin.

Minulla on luonnostaan hyvin ohuet ja hienot, piikkisuorat hiukset. Siis todella, todella ohuet ja liukkaat, ja mainitsinko jo piikkisuorat? Veikkaan, ettet tunne ketään niin ohuttukkaista kuin minä. Olen koko ikäni ihaillut paksuja, kiharoita hiuksia, sellaisia kuin vaikkapa sisustaja Milla Alftanilla… Mutta kun paksua tukkaa ei ole suotu, niin ei ole.

Sain ensimmäisen permikseni varmaankin 12-vuotiaana. Äiti laittatti aina omiin hiuksiinsa permiksen, vaikka en ymmärrä miksi, sillä hänen hiuspaljoutensa on ihan eri luokkaa kuin omani. Joka tapauksessa äiti piti huolta, että hiukseni laitettiin nätisti, ja opin föönaamaan tukkani malliin.

Pietarsaaressa oli aikanaan erinomainen kampaaja, nyt jo eläkkeellä oleva Maj-Britt Virtanen, joka oli Intercoiffuren jäsen, tuomaroi kansainvälisiä kilpailuja ja joka omisti suuren kampaamon kaupungin keskustassa. Eli omat permikseni eivät olleet mitään poltettuja sykkyräkäkkäröitä, vaan sen ajan parhaimmilla tuotteilla tehtyjä. Muistan, miten silloin kiinnitysaineen kanssa piti istua parikymmentäkin minuuttia, ja niska puutui tuolissa.

Opin jo silloin, että permanentti on tukikäsittely omiin, hentoisiin hiuksiini. Opin muotoilemaan sen tuulikihartimella, jossa on suuri harjasosa. Hiukseni olivat silloin lyhyet ajan tapaan. Opiskeluaikoina annoin kiharan jäädä sellaisenaan, mutta taas pitkälti yli parikymppisenä aloin niitä muotoilla. Nyt tulivat kuvaan suuret rullat, joilla saa kuohkeutta, mutta kiharan jäljen saa piiloon.

Omat vinkkini permanettia miettivälle ovat tässä:

1. Mieti, mihin tarkoitukseen permiksen haluat? Oletko valmis käyttämään aikaa hiusten muotoiluun? Jos jätät sen kiharalle, se näyttää permiskiharalta useimmassa tapauksessa. Minä tykkään väkertää hiuksien kanssa, eikä minua haittaa laittoon menevä aika. Permis myös lyhentää pesuväliä.

2. Lyhyeen tukkaan tarvitsee kiharat useammin kuin pitempään. Minulle väli on tällä hetkellä noin viidestä kuukaudesta puoleen vuoteen, ihan lyhyenä se oli kolmisen kuukautta. Permis kasvaa ulos, se ei oikene.

3. Leikkautan latvat parin kuukauden välein ja samalla laitetaan väri. Permis ja vaaleat raidat eivät ole hyvä yhdistelmä, hius kuivuu liikaa.

4. Nykyaineilla tehtynä permanentti ei juurikaan rasita hiusta. Se vie vähän kiiltoa, mutta kompensaatio on ainakin omissa hiuksissani aina kotiinpäin. Volyymi hiuksissa on ihan eri luokkaa, tuntuu siltä kuin päässä olisi kymmenen kertaa enemmän hiuksia. Ja värihuuhtelu tai värjäys tuo kiiltoa takaisin.

5. Kotivärjäystä en suosittele permiksen päälle. Markettivärit ovat vahvempia kuin kampaamon, ja ne saattavat tehdä tepposet.

5. Permis on itsessään kohottava, joten tuhteja muotoiluaineita ei tarvitse laittaa. Sen sijaan shampoo ja hoitoaine saavat olla kosteuttavia. Lisäksi latva- ja lämpösuoja ovat tarpeen. Omiin hiuksiini laitan myös vähäsen muotovaahtoa.

6. Oma luottokampaaja tässä on A ja O. Hän tuntee hiuksesi. En ole koskaan jännittänyt kiharan laittoa oman vakikampaajani käsissä. Permis tehdään aina suurilla rullilla, joskus sekaisin pienemmillä ja suurilla. Mitään poltettua säkkärää ei tarvitse pelätä. Kampaajani myös suojaa latvat. Vaikutusaika on nykyään tosi lyhyt ja se haju, minkä muistat kasarilta tai ysäriltä on mennyttä.

7. Jos pelkäät lopputulosta, mieti, luotatko täysin kampaajaasi. Minä luotan, olen käynyt hänellä yksitoista vuotta. Yhdessä neuvottelemalla saadaan varmasti miellyttävä tulos aikaan. Ja sanonpa tässäkin nyt ihan omasta kokemuksesta, että vähän vanhemmat kampaajat osaavat tehdä hyvät permikset. Parilla nuorella olen muutamia kertoja käynyt, eikä keikat olleet ihan onnistuneimpia. Rullaus oli kömpelöä, ja hentoinen hiuslaatuni oli heille vähän yllättävä.

8.  Värin voi laittaa myöhemmin, tosin huuhtelut voi kaiketi tehdä myös permiksen päälle. Syksyllä kävi ylläripylläri toisen kampaajan käsissä – permis ja väri laitettiin peräkkäin, ja huokoinen tukkani imaisi värin kuin sieni. En ollut tyytyväinen tulokseen, kihara oli liian tiukkaa. Nyt se on kasvanut lähes ulos, mutta tein aika työn, että sain sen taas kondikseen.

9. Oman permiskiharan laiton oppii harjoittelemalla. Itselläni on suuret rullat, ja annan hiusten kuivua niille aina kuin vain on mahdollista. En föönaa hiuksia, vaan rullaan lähes kuivaan tukkaan. Kuohkeus taattu! Siitä hiukset voi sitten latistaa, kihartaa, tai miten ne haluat laittaakin. Viikonloppuisin tai kesällä annan hiusten olla, suojaan vain latvat hyvin auringolta.

10. Jos jotain menee pieleen tai et tykkää lopputuloksesta, hius kasvaa! Olen minäkin hutini saanut, mutta aina lohduttautunut sillä, että tulos ei ole pysyvä! Ehkä se on itselläni niin, kun tuo ”naisen kruunu” on niin vähäinen, en ole koskaan kokenut minkään näköisiä turhamaisuuden oireita hiusteni osalta. Kruununi on kemikaaleilla tehty, onneksi nykyään on permiksen kaltaisia vippaskonsteja meille superohuthiuksisille. Vuosien myötä sitä on oppinut näppäräksi hiusten laittajaksi, tuntee hyvin kiharansa ja ennen kaikkea luottaa omaan kampaajaansa.

Kuvassa on äsken pesty tukkani, permanentti on laitettu maaliskuussa. Kihara on tasaista ja helppo käsitellä. Latvat saivat viime leikkuukerralla Olaplex-käsittelyn. Ihan latvassa on vielä lokakuista kuivaa permisjämää, mutta kesän jälkeen se on muisto vain. Kuvassa muuten näkyvät myös voimakkaat takaraivopyörteeni.

Kuva ennen hiustenpesua, tyypillisesti laitettuna.

Meikitön minä… Hiuksiin pitäisi pikkuisen vielä saada pituutta lisää.

Tämän hetken suosikkituotteita ovat Moroccan Oilin hoitavat ja kosteuttavat shampoo ja hoitoaine. Öljy on ihan ässä, tosin siitäkin saa hentojen hiusten version. Öljyllä saa ihanan kiillon ja hyvän tuoksun hiuksiin. Muita lempparimerkkejäni ovat Redken, Evo ja Kevin Murphy.


Joskus hiustenlaitto menee nappiin, kuten tässä jutussa: kiharrus onnistui vimpan päälle.

Mut hei nyt keskustelua kehiin! Olisi hurjan mielenkiintoista kuulla omia kokemuksiasi permanenteista, ja milloin viimeksi olet ottanut se? Kenties harkitset sen ottamista?

Mukavaa tiistaita ja huomista työpäivää!

Lue myös:

Luonnolliset kiharat ohuihin hiuksiin
Kiharat puikolla ja laineraudalla lyhyihin hiuksiin

17 Comments

 1. Terhi/Puikolta pudonnut
  16/05/2017 / 6:09 pm

  Mulle on laitettu eka permis, kun oon ollut 4-vuotias ja sen jälkeen se varmaan 15 kertaa, siihen asti kun olin 11-vuotias. Mulle on jäänyt siitä vähän ehkä traumat, enkä todellakaan oo edes ajatellut permistä moneen vuoteen. Nyt kuitenkin, kun kasvatan omaa väriä takaisin, niin oon ajatellut,että permis tois sellasta kivaa ryhtiä hiuksiin! 🙂

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  16/05/2017 / 6:14 pm

  Neljä – oletpa ollut pikkuinen! Permis vaalentaa vähän omaa väriä, loistavan tuen se kyllä antaa!

 3. Sara
  16/05/2017 / 7:00 pm

  Minä kävin ehkä 3-4 vuotta sitten ottamassa tyvikohotuksen, jonka jälkeen en ole siihen kampaamoon enää mennyt. Oma (nuori) kampaajani ei osannut tehdä käsittelyä, vaan sen teki hänen kollegansa. Koska hiukseni olivat vaslennetut, ei hän uskaltanut antaa aineen vaikuttaa kovin pitkään. Tukka oli kuohkea viikon, pari ja sitten lässähti. Sen koommin en ole edes yrittänyt uudelleen, vaikka omaan niin ikään todella ohueen hiuslaatuun permis tai vastaava tekisi terää.

 4. Johanna - Omamaamansikka blogi
  16/05/2017 / 7:23 pm

  Siitä on pitkä aika, kun on ollut kiharat hiuksissa. Viimeisimmästä on varmasti jo 25 vuotta. Kerran kampaaja ei millään uskonut, kun sanoin että mun pitkiin hiuksiin tulee kyllä säkkärää isommillakin rullilla. Laittoi sitten kuitenkin pienemmät ja lopputulos oli kamala.

 5. Belladonna
  16/05/2017 / 8:20 pm

  Mulla oli aikoinaan aina permis puolipitkissä hiuksissa, milloin loivempana, toisinaan erittäin kikkuraisena. Hiukseni ovat erittäin ohuet (tai oikeammin hiuksia on vähän), jonka vuoksi olen viime vuodet useimmiten leikkauttanut hiukset lyhyiksi. Välillä haaveilen hieman pidemmästä mallista ja permanentista, mutta jostain syystä kampaajani ei ole lainkaan innostunut permisehdotuksistani. Ehkä taipuu joku kerta. Sulla on kauniit hiukset, volyymiä niissä näyttää olevan.

 6. Teija Hakula
  17/05/2017 / 2:34 am

  Kiitos kun postaisit tästä aiheesta, joka on askarruttanut mieltäni jo pidemmän aikaa. Minulla myös ohut, hentoinen kuontalo, jonka kanssa en tuu juttuun ollenkaan. Muotoilutuoteita kuluu jos jonkinlaista hiuksia laittaessa eikälopputulos silti miellytä silmääni. Viime permiksestä kulunut kohta 8 vuotta, silloin ei saanut mitä tilasin, kampaaja suorastaan pilasi hiukseni. Pyysin loivia kiharoita, tulin kampaamosta ulos villakoira päässä. Hiukseni paloivat vahvassa käsittelyssä, ne katkeilivat ja kuivuivat. Not nice at all! Mutta nyt sun kokemuksesta rohkaistuneena voisin antaa permikselle vielä yhden mahdollisuuden.Auringonpaistetta ja iloa toukokuuhun!

 7. Anonyymi
  17/05/2017 / 5:19 am

  Hiuksistasi ei todellakaan uskoisi että niissä on permis, niin kauniisti saat häivytettyä kiharan ja lopputulos on luonnollinen ja kauniin kuohkea! Itselläni ei ole koskaan ollut permistä, kun olen teinistä lähtien sävyttänyt hiuksiani ja pelännyt, että jatkuva sävytys ja permis olisi liikaa hiuksille ja joutuisin vielä pätkäisemään ne. Nyt hiuksissani on vain vaaleammat raidat, pohjaa ei ole sävytetty enää reiluun vuoteen. Raidoista taitetaan keltaisuus violettiin vivahtavalla helmiäissävyllä. Tähän "lookkiin " olen ollut tosi tyytyväinen! Latteuspulmaan sain ratkaisun, kun ostin Remingtonin pinnoitetun sauvakihartimen. Arkena riittää, kun kihartaa päällihiukset, sillä saa jo kuohkeutta kummasti! Kun on aikaa ja viitseliäisyyttä, jaan hiukset osioihin ja kiharran koko pehkon 🙂 Shampooksi ja hoitoaineeksi voin suositella hennoille hiuksille Elvitalin Fibralogya, varsinkin purkissa oleva hoitonaamio ja seerumi yhdessä käytettynä ihan todella tuntuvat vahvistavan hiusta! Tuota Moroccan Oilia olen minäkin himoinnut, mutta en ole vielä kokeillut. Lämpenevää kevättä ja iloista loman odotusta toivottaa Ansu!

 8. Anonyymi
  17/05/2017 / 11:07 am

  Sinulla on hyvin samantapaiset hiukset kuin minulla. Hius on ohutta "vauvanhiusta", mutta sitä on paljon. Hiukset ovat liukkaat, suorat ja päätä pitkin menvät ilman permistä. Ovat niin liukkaat, ettei tupeeraus pysy yhtään, vaan "valuu" hetkessä pois. Otan itsekin noin 4-5 kk välin loivan permanentin, joka tehdään myös isoilla rullilla ja jätetään alimmat hiukset kokonaan rullaamatta. Ensimmäinen kuukausi permanentin kanssa on haastavin, koska hiukset tahtoavat kuivua latvoista ja tukka on sähköinen, varsinkin talviaikaan. Mutta seuraavat kuukaudet hiusten kanssa ovat tosi helppoja ja tukka pysyy hyvin ja pestä ei tarvitse kuin noin 6 päivän välein. Kun permis alkaa olla kasvanut pois, kampaajani tekee leikkauksen veistä käyttäen, jolloin hiuksesta tulee ryhdikkäämpi ja tukea on ememmän hiuksen juuressa. Tällä lailla pärjään hyvin vielä 1-2 kuukauden verran. Suurin ongelma permanentin kanssa minulla on kostealla säällä tai kun itse hikoilen. Tällöin hiuksen latvoista tulee "karvaiset" ja tukka tulee pörröiseksi. Tähän ongelmaan en ole vielä löytänyt ratkaisua, olen kokeillut eri merkkisiä öljyjä, jotka ovat jonkin verran auttaneet, mutta ihan en ole ollut tyytyväinen niihinkään. Pitääpä koetaa tuota Moroccan Oilia!

 9. Tuula / Oman katon alla
  18/05/2017 / 6:45 am

  Olen aina ihaillut sun kaunista tukkaa. Jotenkin ei tullut edes mieleen, että sulla on permis, kun laitat hiukset niin, ettei se kihara näy. Olet kyllä taitava 🙂 Mulla itselläni oli permis teinivuosina, mutta se oli kyllä ihan painajaista. Mulla on luonnostaankin paksu ja vähän taipuileva hius, joten permanentti oli suunnilleen kuin olisi räjäyttänyt hiukset volyymiltaan kymmenkertaiseksi. Fiksu kampaaja olisi ehkä kieltäytynyt permanenttaamasta mun tukkaa… Nykyinen kampaaja joskus sanoikin, että sellaiselle hiuslaadulle kuin mulla on,hän ei ikipäivänä suostuisi laittamaan permistä 😀 Tuota Moroccan Oilia voisin joskus kokeilla. Nyt mulla on käytössä Scharzkopfin silottava hiusöljy, joka vähän kesyttää mun hiuksille tyypillistä pintapörröisyyttä ja kuivuutta.

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  18/05/2017 / 3:01 pm

  Vaalennetun hiuksen kanssa varmasti saakin olla tarkka. Voi nuorta kampaajaparkaa, joka ei uskaltanut tehdä permanenttia. Varmaan sua harmitti, kun ei permis ihan onnistunutkaan… Mun kampaaja ylipuhui mut luopumaan vaalennuksesta, ja olen kyllä viihtynyt muissa väreissä. Tukka ei olisi kahta käsittelyä kestänyt.

 11. Marjukka / Fab Forty Something
  18/05/2017 / 3:02 pm

  Voi apua – miksihän näitä tarinoita on niin paljon! Siitä varmaan kesti kiharan kasvaa ulos!Mulle kerran laittoi opiskeluaikoina permiksen harjoittelija – tukkaa lähti tuppoina päästä… : (

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  18/05/2017 / 3:04 pm

  Kokeile ihmeessä, lyhyitä on helppo föönatakin! Kiitti, kyllä se volyymi on ihan täysin kemiaa plus hyviä muotoilutuotteita!

 13. Marjukka / Fab Forty Something
  18/05/2017 / 3:06 pm

  Voi kurja, se on niin kurja tunne kun kampaajakäynti on mennyt pieleen. Permis on nimenomaan tukikäsittely (mulle siis), joka mahdollistaa sen volyymin. Permiksetkin ovat kehittyneet hurjasti, mutta kyllähän se silti vaatii kampaajan ammattitaitoa, että saa asiakkaan toiveen mukaisen tuloksen.

 14. Marjukka / Fab Forty Something
  18/05/2017 / 3:10 pm

  Kiitos! Kyllähän se vähän vaatii aikaa ja vaivaa, että tästä hiirenhännästä saa kuohkean kuontalon. Mahtavaa, kun olet löytänyt kombon, joka toimii! Raidat ja permis olisikin aika kuivattava yhdistelmä. Väri ei sinänsä kuivata, vaan toimii jopa kosteuttavana. Kiitti kovasti vinkistä, Elvitalista minäkin tykkään, sen hoitoaineet varsinkin ovat toimineet hyvin. Aina ei viitsisi maksaa niin paljon hoitotuotteista. Ihanaa kevään jatkoa sinullekin, Ansu!

 15. Marjukka / Fab Forty Something
  18/05/2017 / 3:13 pm

  Just noin, meillä on todella samanlainen hius, mutta mulla on vielä ohut siihen lisäksi. Sä olet myös löytänyt hyvän ratkaisun, ja ilmeisesti sulla on myös erittäin hyvä kampaaja!! Kostea sää onkin haastava, mun ratkaisu siihen on hyvä lakka. Mutta tuo "karvaisuus" on tuttua mullekin ja tietynlainen lässähtäminen. Voi, miten kadehdin kiharatukkaisia, joiden hius vaan kuohkeutuu kosteassa!!

 16. Marjukka / Fab Forty Something
  18/05/2017 / 3:15 pm

  Kiitti kovasti, näin on! Tykkään laittaa hiukset kuohkeasti, sen verran mussa taitaa olla kasarityttöä tallella!Oi, sulla taitaa olla just sellainen tukka, kun haluaisin. Tietenkin siinäkin on haasteensa, varmaan se kurittomuus? Voih, oli varmaan aika hurjaa koettaa kesyttää permanentattua tukkaa, onneksi et tarvitse permistä, kuten meikä esimerkiksi!

 17. Anonyymi
  21/07/2017 / 10:10 pm

  Eksyin tänne etsiessäni mallikuvia kampaajalle, mulle laitetaan maanantaina ensimmäinen permanentti ikinä! Äidillä aina ollut ja nyt tuli mullekkin vimma saada. Mun äidillä on tosi samanlainen hiustyyppi kun sulla, isällä taas luonnostaan tosi kiharat. En oo oikeen koskaan tykännyt omista hiuksistani johon suurin syy varmaankin se kun en tiedä miten niitä käsitellä. Tyvi tosi kihara mutta muuten suorat ja taipusat, tosi liukkaat ja ohuet, ensin pelotti ajatus siitä että entä jos permanentti ei pysy kun mulla niin liukkaat hiukset mutta sitten päätin että ihan sama haluan kokeilla. Nyt ehkä vähän jännittää kun en tiedä miten muotoilisin sillon kun permanentti on päässä kun ollut ongelmaa ilmankin sitä 😀

Vastaa