Älä hanki kuulonalenemaa tai tinnitusta! – tietoa melusta ja meluvaurioista

Kun menin Sibelius Akatemiaan, ensimmäisenä vuonna me musiikkikasvattajat opiskelimme bändisoittimin tekniikkaa ja soittamista. Rumpuopettajamme Kauko Saari piti meille ekalla tunnilla tiukan tietoiskun kuulosta ja sen suojelusta. Kake itse oli pitkän linjan rumpali, jolle puhkesi tinnitus. Korvat soivat 80dB:n voimalla yötä päivää. Kaken tarina oli sellainen, jota en ole koskaan unohtanut. Hänen uransa loppui siihen paikkaan, samoin yöunet. Pitkällisen taistelun jälkeen hän pääsi eläkkeelle.

Jos et tiedä millainen korva on ja miten kuulo toimii, uhraa pari minuuttia ja lue Kuuloliiton sivuilta siitä.

Korva on herkkä elin, itseasiassa hurjan suojaton. Se ei voi itse suojella itseään, eikä päättää kuinka kovaa se melua ottaa vastaan.


Mitä on melu? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittää sen näin:

Melu on ei-toivottua ääntä, joka on epämiellyttävää, häiritsevää, odottamatonta tai kuulolle haitallista. Suurin osa ympäristömelusta on peräisin liikenteestä, erityisesti tieliikenteestä. Melun aiheuttaman haitan suuruuteen vaikuttavat mm. äänen fysikaaliset ominaisuudet, kuten voimakkuus, taajuus, kapeakaistaisuus ja impulssimaisuus, altistuminenja paikka sekä henkilän yksilölliset ominaisuudet, kuten meluherkkyys ja asenne äänilähdettä kohtaan. (Lue lisää melun haittavaikutuksista THL:n sivuilta.)

Melu on vaarallista, jos täytyy keskustella huutaen, kun korvissa vinkuu tai suhisee melualtistuksen jälkeen.  Se vaikuttaa sydämen toimintaan, verenkiertoon, aineenvaihduntaan, aiheuttaa lihasjännityksiä, unettomuutta, keskittymiskyvyttömyyttä, päänsärkyä, väsymystä

Meluvaurio ei näy ulospäin, ei tee kipeää, ei vuoda verta, aiheuttaa tasapainohäiriöitä, ei voida korjata, vauriota ei huomata ennen kuin on liian myöhäistä. Korva on puolustuskyvytön elin!

Usein olen kuullut jonkun sanovan, että häntä ei melu haittaa! Tuli oltua rockkonsertissa ihan kajarin vieressä, ja kyllä humisi seuraavanakin päivänä! Sanon silloin, että onneksi olkoon, olet hankkinut itsellesi jo kuulovaurion. Kuuloreseptorisolujen herkät, kymmenet tuhannet värekarvat kaatuvat kuin laonnut vilja pellossa. Siltä se itse asiassa näyttääkin. Kun värekarvaa kaatuu, se ei enää koskaan korjaannu.

Harhakäsitys on, että miellyttävä melu ei aiheuta meluvaurioita. Äänenpaine on ratkaiseva tekijä.

Mitä meluvauriossa tapahtuu?

Kova ääni tärykalvon välittömässä läheisyydessä (125 dB tai yli) saattaa aiheuttaa tärykalvon repeämisen, kuuloluiden ja sisäkorvan vaurioitumisen.  

Pitkäaikainen ja usein toistuva melualtistus tuhoaa kuuloa salakavalasti, emmekä huomaa vaurioita. Saattaa kestää 20 vuotta, ennekuin meluvaurio ”pamahtaa päälle”.  

Meluvauriosta johtuva kuulonmenetys johtuu siitä, että kuulosimpukan herkät aistinkarvat ovat tuhoutuneet. Kuulosimpukka on mustikan kokoinen ja sen sisällä on noin 20 000 aistinkarvaa, ja nekin ovat pakattu noin viidesosaan simpukasta! Eli ei ole kysymys kovin suurista ja kestävistä osista. 

Korvan solut eivät uusiudu, joten jokaisen solun häviäminen on pysyvää. Yksikin altistuminen voimakkaalle melulle saattaa tuhota kerralla satoja soluja. Kuulovamma on pysyvä, eikä siihen ole toistaiseksi parannuskeinoa.

Meluvaurion jäljiltä kuulosimpukassa näkymä on kuin myrskyn jäljiltä, ”puut” eli aistinkarvat ovat kaatuneet eivätkä ne enää palaudu ennalleen. Ennaltaehkäisy on paras tapa suojella kuuloa.

Mitä on tinnitus?

tulee latinankielisestä sanasta tinnere, soiminen, kilinä tai hurina

ilman ulkoista syytä kuuluva korvien soiminen 

Tinnitusta voi aiheuttaa: 

melu, liikenneonnettomuudet, väkivalta (iskut päähän), äkillinen kuulonmenetys, Menieren tauti

kireä hartia-niskaseutu, väärä purenta, anemia, vaikku

Miten suojella kuuloa?

Muuta asennettasi meluun. Kaikkea ei tarvitse sietää.Pudota äänenpaineet siedettävälle tasolle. MP3-soittimien kuulokkeet ovat vaarallisia, ääni menee esteettä sisäkorvaan! Tarkistuta kuulosi muutaman vuoden välein

Konsertteihin, discoon, urheilukilpailuihin, elokuviin jne. korvatulpat mukaan! AINAÄlä poista tulppaa kesken konsertin. Älä tunge korviin paperia, sillä taajuudet saattavat jopa vahingoittaa korvaasi.

Tärkät aikarajat:

Melulle on aikaraja. Sen ei tulisi ylittää 85 desibelin keskimääräistä tasoa kahdeksan tunnin ajalle jaettuna. Jos taso nousee tästä kolmen dBn verran, sallittu oleskeluaika puolittuu. Eli 88dB:n melussa on turvallista oleskella neljän tunnin ajan. Tässäpä joitain tasoja:

Melutaso Aika
70 dB 24 h
73 dB 12 h
76 dB 6 h
79 dB 3 h
82 dB 1,5 h
85 dB 45 min
88 dB 22 min
91 dB 11 min
94 dB 6 min
97 dB 3 min
Melutaso Aika
100 dB 1,5 min
103 dB 45 s
105 dB 22 s
107 dB 11 s
110 dB 6 s
113 dB 3 s
116 dB 1,5 s
119 dB < 1 s

Melun aiheuttaja

Äänen taso

Sinfoniaorkesteri

30–110 dB

Poporkesteri

105–120 (jopa 140) dB

Rock-konsertti, yleisötiloissa

95–115 dB

Disko, tanssitiloissa

85–100 dB

Mp3-soittimet

80–110 dB

Lasten lelut

78–108 dB

Leikkiaseet

143–153 dB

Haulikko

154–160 dB

Paukkuraketit

125–156 dB

Puutyökoneet

90–105 dB

Moottorisaha, kivipora

100–105 dB

Suojele kuuloasi – hanki korvatulpat!

Bändiharrastajan / jääkiekkomatseissa kävijän kannattaa uhrata noin 20 € korvatulppien hankintaan esim. musiikkikaupoista. (E.A.R. Hifi, vaimentaa 12 dB tasaisesti kaikilta taajuuksilta).

Konserttiin mennessä kannattaa poiketa apteekkiin tai K-Rautaan ostamaan esim vaahtomuoviset korvatulpat tai silikonikittiä (mm. uimarit käyttävät).

Musiikin-, teknisen työn- ja liikunnanopettajien kannattaa kysyä oman korvan mukaan tehtyjä tulppia työterveydestä. Omat tulppani ovat Elacin-merkkiset, ja parikymmentä vuotta vanhat, mutta toimivat hyvin. 

Pidetään kuulostamme huolta – se kannattaa!

lähde: Kauko Saari ”Korva, kuulo ja musiikki” 1997, Kuuloliitto, Wikipedia: Melu

Share:

1 Comment

  1. Haveaniceday1
    07/11/2017 / 5:33 pm

    Minulla on varmaankin juuri jäähalliolosuhteista ja musiikin siellä kovaa soidessa tullut korviin huminaa, kun laitan pään alaspäin. Taitaa olla myös yksi oire tinnituksesta.

Vastaa