Onnea satavuotiaalle Suomelle!

Oi Suomi. Ruisleipä, sauna, löyly, suo, kuokka, Jussi. Myös teknologia, rauhanneuvottelija, äitiyspakkaus ja koulutusjärjestelmä. Finlandia sinfoniaorkesterin, Finlandia metsäkoneiden soittamana!

Vanhempani syntyivät sotavuosina ja elivät lapsuutensa pula-aikana. Äiti muistelee yhä, kuinka sai ensimmäisen appelsiininsa, ja miten hyvältä se maistui. Miten vaatimatonta elämä oli. Molemmat ponnistelivat todella kovasti koulutuksensa eteen. Kesätyöpalkan lisäksi äiti sai opintolainan tädiltään. Isä taas työskenteli yhden vuoden nuohoojana ja oli seitsemän kesää sahalla töissä rahaa saadakseen opiskeluja varten. Ja kun minä synnyin, nuori opiskelijapari valmistui ja lähti Turusta äidin sanoja lainatakseni ”mukanaan vain märkä kersa”.

Hyvinvointi-Suomessa kasvaneena on välillä vaikea muistaa mistä on lähdetty. Olen sitä sukupolvea, jonka isovanhemmat olivat nuoria sota-aikana. Isoäiti säilöi talon vintillä vanhoja vaatteita, ”jos vielä tulee sota”. Lapsena sitä piti ihan hassuna, mutta nykyään käsittää miten syvältä epävarmuuden aika on varmasti riipaissut sen ajan nuoria aikuisia. Eihän sota-ajasta isovanhempien kanssa puhuttu silloin, kun olin lapsi, mutta äiti on kertonut, miten isoäiti organisoi pitäjän kansanhuollon. Itse isoäiti varmaankin piti asiaa hyvin luonnollisena panostuksena maan puolesta, mutta minusta niin isoäitini, kuin ylipäätään Suomen naiset sota-aikana olivat ihmeellisiä. Niin vahvoja. Kuten miehetkin, mutta myös naiset.

Sota nousee itsenäisyyspäivänä aina hyvin voimakkaasti esiin niin puheissa kuin juhlinnoissakin. On paraati, veteraaneja muistetaan. Sitä on kritisoitukin – pitääkö aina sitä sotaa muistella. Kyllä, sitä on hyvä muistella. Sotaa tuskin koskaan voi unohtaa, epävakaa itänaapurimme jo läsnäolollaan siitä muistuttaa.

Mutta katse on hyvä pitää tulevaisuudessa, ja löytää hyvä keskitie vanhan muistamisessa ja tulevaisuudesta puhumisessa.

Tärkein asiamme tulevaisuuden Suomessa on taata hyvä koulutustasomme. Se on ollut vahvuutemme, luovuutemme ja erikoisuutemme. Yleissivistys, kulttuurimme ja historiamme tuntemus antavat eväät peilata minuuttaan juuriinsa yhä globaalimmassa maailmassa. Paikka tässä maassa antaa tunteen jonnekin ja johonkin kuulumisesta, tunteen siitä, että on tärkeä.

Nykypäivän nuoret ovat fiksuja, heille maailma on avoin ja pienempi kuin omalle sukupolvellemme. He ovat reippaita, avoimia ja rohkeita. Hyvä koulutus ja työpaikka on mielestäni suurin lahja, mitä maamme voi heille – ja omalle tulevaisuudelleen – antaa. Sitä toivon tänä päivänä satavuotiaalta maaltamme: pureutumista siihen, mistä Suomi on todella ponnistanut eteenpäin ja mitä tämä maa on aina osannut ja ymmärtänyt. Lapsiin ja nuoriin panostamalla saamme pitää sen, mitä meillä tänä päivänä on, ja mitä meille on rakennettu. Mitä omakin sukupolveni on ollut rakentamassa.

Oma itsenäisyyspäiväni kuluu edelleen toipilaana, mutta iloisin mielin. Onhan joulukuu, maassa on vähän lunta, ja tuhannet liput liehuvat sinivalkoisin ristein kohta pienevässä kaamospäivässä. Maa on rauhallinen, maa on itsenäinen, maa on meidän omamme.

Onnea, satavuotias Suomi! Ja hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

                                           Facebook / Instagram / Blogit.fi / Bloglovin`

Share:

10 Comments

 1. Anonyymi
  06/12/2017 / 9:59 am

  ❤tuohon ei ole mitään lisättävää ❤

 2. Anonyymi
  06/12/2017 / 11:53 am

  Juuri näin, kiitos arvokkaasta kuvauksestasi. Kunpa sivistys ei häviäisi, ja pystyisimme pysymään empaattisina, näkemään valheellisen riidankylvön läpi. Sadassa vuodessa suomalaiset ovat saavuttaneet uskomattoman paljon, lieneekö mikään muu kansakunta pystynyt samaan. Se vaati suurta luottamusta yhdessä tekemiseen. Tuntuu kauhistuttavalta seurata miten sitä kaikkea murennetaan, ja millä vauhdilla! Uskon ja toivon että saavutamme vielä – ennen kuin on myöhäistä – sen saman yhteishengen, sen sijaan että ajaudumme yhä kauemmas toisistamme, ääripäihin. Voi vain kuvitella miltä tuntuu tätä maata uhrauksin rakentaneiden mielestä kun katsovat sekavaa aikaa. Näytetään heille että pystymme edes murto-osaan siitä mihin he nuoruutensa käyttivät, jos ei muun niin suuren kiitollisuuden vuoksi.❤Hienoa että Suomi 100 v.sai arvoisensa, oman näköisensä upean sään. Kuin Finlandia-hymni, itkettävän kaunis ja kuulas.T.Rva46

 3. Mantelilaakson Susanna
  06/12/2017 / 8:26 pm

  Kiitollisina rakkaasta kotimaasta!Upeaa itsenäisyyspäivän juhlintaa sinne Pohjolaan!

 4. Marjukka / Fab Forty Something
  07/12/2017 / 7:58 am

  Kiitos!

 5. Marjukka / Fab Forty Something
  07/12/2017 / 8:00 am

  Sinäpä sen sanoit. Itseasiassa kirjoitin paljon nätimmin kuin ajattelen, minuakin kauhistuttaa mureneminen niin monessa asiassa. Mutta eilen saimme keskittyä hyviin asioihin. Niittenkin juhlimista tarvitaan.

 6. Marjukka / Fab Forty Something
  07/12/2017 / 8:03 am

  Kiitos, musta rehellisesti sanottuna tuntuu siltä, että nuorilta oppii vastavuoroisesti todella paljon. Pois on sellainen turha auktoriteettiusko, mikä ainakin itselle on todella syvään istutettu, ja josta on ollut hankala oppia pois. Tilalla on reilu, rento suhtautuminen ja vastavuoroinen kommunikointi. Tosiaan se "eläkevirka" taitaa olla kohta muisto vain tässä muuttuvassa maailmassa.

 7. Marjukka / Fab Forty Something
  07/12/2017 / 8:03 am

  Kiitos paljon! Saimme onneksi niin kauniin sään!

 8. Marjukka / Fab Forty Something
  07/12/2017 / 8:04 am

  Kiitos kovasti. Hienoa olla suomalainen!

 9. Homevialaura
  07/12/2017 / 9:25 am

  Kaunis kirjoitus ja niin totta! Kyllä pitää muistella, eikä mitään pitää itsestäänselvyytenä. Vaikka sitä välillä äkkiseltään ajattelee, että me nykyiset sukupolvet emme arvosta Suomen olosuhteita tarpeeksi, niin itsenäisyyspäivä näyttää minusta aina toisin: silloin kyllä herkistyy ja hiljentyy jokainen ikään katsomatta. Suhtaudun samanlailla nuorisoon. Vaikka heitä aina parjataan, minusta tämän päivän nuoret ovat todella avarakatseisia ja -sydämisiä, fiksuja, positiivisia mutta sopivan kyseenalaistavia. Sellaisen suomalaisen toivon kasvattavan tyttärestänikin. Rauhaisat itsenäisyyspäivän toivotukset sinne vielä näin jälkitunnelmissa. <3

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  07/12/2017 / 12:18 pm

  Nuoret – toisin kuin luullaan – arvostavat myös veteraaneja, ja ymmärtävät kyllä, minkälaisia uhrauksia he joutuivat sodan vuoksi tekemään. Minusta nykynuoret ovat mahtavia, paljon kypsempää sakkia kuin itse olin. Epäilemättä kasvatat tyttärestäsi suvaitsevan nuoren ihmisen!Kiitos, päivä meni rauhallisesti! Toivottavasti teilläkin oli mukava päivä!

Vastaa