Maalaiskeittiön pintaremontti: puisen työtason uudistus Osmo Color-puuvahalla

Vihdoin keittiömme alkaa olla olla siinä pisteessä, että saa alkaa esitellä sen kaikki muutokset yksityiskohtaisesti. Olen saanut useita kyselyitä eri työvaiheista, joten eiköhän aleta viimeisimmästä, eli puutason täydellisestä muodonmuutoksesta. Alkutilanne oli haalistunut kirsikkapuu, eli hyvin punertavasta ja haalistuneesta väristä upean tummanruskeaksi. Kaikista tärkein on hyvä työväline, ja kun luet eteenpän, selviää mikä se on. Sillä teki taikaa Osmo Color puuvahalla, sävyllä Ebenpuu.

Jos lukijoissa on sellaisia, jotka eivät ole tutustuneet keittiöömme, kurkkaapa lähtötilanne täältä. Jos joku suunnittelee samantyylistä remppaa kuin me teimme, suosittelen puutason vahausta ennen laattojen käsittelyä. Meillä se oli viimeinen työvaihe.

Lähtötilanne oli siis viisitoista vuotta vanha, 40mm paksu kirsikkapuinen työtaso, joka oli kolhiintunut ja haalistunut. Kolhut eivät sinänsä haittaa, sillä minusta puu on ihanaa, kun siinä näkyy käytön jäljet. Ja taso oli muuten laadukas, joten turha lähteä vaihtamaan sellaista, josta saa uudistamalla hyvännäköisen.

Ihan ensiksi suojattiin alakaapistot. Rautakaupoista saa kätevää suojamuovia, jossa on tarra. Tärkeää oli myös suojata seinät, lieden reunat jne. Maalarinteippi oli siihen tarkoitukseen kätevää.


Mies osti tasohiomakoneen. Ne eivät ole edes kalliita, tämä maksoi viisikymppiä. Tasot hiottiin ensin 120 karhealla, ja pinta viimeisteltiin 240, eli aika hienolla. Turha alkaa hinkata tasoa käsin, siinä menee vain niskat jumiin.

Ensimmäinen kerros tehtiin sekä vaahtomuovisudilla että pesusienellä. Vaahtomuovisuti tekee aika paksua jälkeä, pesusieni ohutta. Unohda molemmat, ja hanki Osmo Color-tuotteille tarkoitettu sivellin. En ymmärrä miksi tätä ei heti alkuun suositeltu, sillä taso olisi nyt jo käytössä. Sivellin teki hyvää jälkeä, ja tärkeintähän on käsittelyssä se viimeinen pitkä veto, jolla jälki tasoittuu puun syytä myöten. Täydelliseen peittävyyteen riittää siveltimellä kaksi käsittelyä.

Väriksi halusin hyvin tumman ruskean, joten Osmo Color puuvaha, väri Ebenpuu, oli valintani. Kun vahan pinta oli hieman kuivunut, teippaukset irroitettiin. Pumpulipuikolla oli helppo siistiä silikonisaumat ja reunat. Eli lakkabensiinipullo on tärkeä. Vaahtomuovisiveltimellä sai vielä yksityiskohtia siistittyä. Ja jos oikein tarkaksi mennään, uhraan meikkisiveltimen.


Me laitoimme pieniin tasoihin kaksi kerrosta vahaa, suuriin pintoihin kolme. Ensimmäinen kerros oli tosin hyvin ohut. Tulos oli täysin peittävä jälki, kuten oli visiokin. Kerros kuivuu 24 tuntia, ja lopullisen kovuuden pinta saavuttaa kahdessa viikossa. Ja mikä parasta, pinta on helposti korjailtavissa jälkeenkin päin.

Osmo Color haisee kamalalle, joten ilmastointi on koko ajan täysillä. Minä sain myös sen hajusta nuhaa ja kurkun kirvelyä, mutta ei nyt auta kuin kärsiä, kunnes saadaan hajut pois täysin. Allergialääke auttaa tässäkin, samoin makkarin oven kiinni pitäminen yöllä.

Olen ahertanut tänään valelaskosverhoa numero yksi. Aina vannon, että koskaan, koskaan, ikinä, never ever ompele pellavaa, vaan mitä tein tänään? Tuskastelin pellavakankaan kanssa. Eikä itkupotkuraivareilta vältytty taaskaan. Mutta sisukkaana pohjalaismimminä taistelin verhon ikkunaan asti. Koska osaan, teen itse, minä masokisti.

Ajattelin tosin, että omakotitaloasujat ovat jollakin tapaa vähän hulluja. Koko ajan on jotain säätöä menossa. Jos ei remppaa sisältä, pitää maalata kaiteita tai ilmata nurmikkoa, tai muuta yhtä kreisiä. Tässä on mennyt ”loman” alku, mutta kun katsoin (aika kauan) Pentikin harmaata Hortensia-kangasta muhkeaksi verhoksi muuttuneena ikkunassani, olin aika tyytyväinen. Hyvä minä. Ja niin oli pellavan hankaluuden taas unohdettu…huomiseen saakka.

Mukavaa illanjatkoa!

Share:

3 Comments

 1. Emmi
  18/02/2018 / 9:08 pm

  Tsemppiä remontin loppurutistukseen! Meillä reilu vuosi sitten tehtiin uudessa kodissa remontti lattiasta kattoon asti kylppäriä ja vessaa lukuunottamatta. Puoli vuotta siinä meni ja minun hermoni olivat riekaleina, mutta lopputulos on ollut enemmän kuin upea!Remontin jälkeen mies nikkaroi meille huonekaluja ja haistan tuon vahan tms. pinnoitteen hajun edelleen nenässäni. Makkarin ovi pysyi meilläkin visusti kiinni ja ikkunat selällään viileästä kelistä huolimatta. 😀

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  19/02/2018 / 8:19 am

  Huh, voin kuvitella, miten puolessa vuodessa remppaan väsyy, kun koko ajan koti on sikinsokin. Mutta se lopputulos on vaivan väärti! Haju on kamala, ja olen nukkunut tosi huonosti yöni, kun nenä on tukossa ja yskittää. Mutta odotellaan nyt hajun poistumista kaikessa rauhassa.

 3. Marjukka / Fab Forty Something
  19/02/2018 / 8:19 am

  Kiitos, kuvia tulee vähitellen, Insta Storyyn olen jo laittanut. Mukavaa lomaa sullekin!

Vastaa