Millainen bloggaaja olen – mietintöjä seitsemän vuoden jälkeen

Näin blogin aloittaessa kahdeksatta vuottaan on ihan kiva pohtia miten tätä blogia tekee. Olen tykännyt lukea tästä mm. Tuulannelin blogista. Tulee mieleen, ettemme me aikuiset hirveästi ”etiikaltamme” toisistamme eroa. Perspektiiviä tekemiseen on, eikä kaikkea tarvitse ottaa niin vakavan ryppyotsaisesti! Pääasia on, että blogissa on hyvä meininki, ja että se on hyväntuulen paikka sekä lukijoilleen että kirjoittajalleen.

Kuvissa ihana Stefanelin neulemekko, joka on Nectarinesta neljän ja puolen vuoden takaa.

1. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?

Podin jonkinlaista työkriisiä. Olin levoton ja kaipasin elämääni jotain, en ollut ihan varma mitä. Aloitin keväällä 2011 stailauskurssin, ja vasta edeltävänä syksynä olin tutustunut blogeihin.

Edesmennyt Teri Niitti oli pitämässä meille luentoa, ja heitin hänelle, että ajattelin perustaa blogin. Hän innostui kovasti ja kehotti perustamaan, ja niin tein, ihan suunnittelematta. Sen kummemmin miettimättä tiesin jo kohderyhmäni.

Blogin nimeä pähkinöin jonkin aikaa. Sen nimi piti olla alun perin Fabulous Forty, mutta muistaakseni nimi oli varattu. Mieheni heitti sitten, että miten olisi Fab Forty Something. Siitä se sitten lähti. Rakastuin oman sivun tekemiseen, ennen kaikkea tähän visuaaliseen maailmaan. Minussa elää vahva visualisti, ja sitä kaipasin elämääni. Blogin myötä myös jaksoin päätyötäni paremmin.

2. Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?

Viime kuun lopulla, 24.2., tuli täyteen seitsemän vuotta, eli kauan! Olen nähnyt blogistanian muuttumisen, blogien jakautumisen ammattilaisiin ja harrastajiin. Itse taidan pyöriä tuossa välimaastossa, sillä blogi on sekä harrastus että kakkostyö.

3. Kuvaile blogiasi, mikä on sen pääasiallisin aihe jne.

Koen, että blogi on hieman muuttumassa enemmän lifestylen suuntaan, mutta kyllä edelleen aion postata asukuvia pari kolme kertaa viikossa. Muoti on ollut aina intohimoni, ja minusta on hauska ilmaista itseäni pukeutumisella. Se ei ole kadonnut iän myötä mihinkään.

FFS tuli aikoinaan aika hyvää saumaan, sillä ei meitä muodista bloggaavia 40+-ikäisiä ollut kovin monta. Nythän nelikymppisiä alkaa olla pilvin pimein, mutta meitsi se porskuttaa uudelle vuosikymmenelle!

4. Kuinka usein päivität blogiasi?

Viisi-kuusi kertaa viikossa. Voisin postata harvemminkin, mutta taitaa olla niin, että tarvitsen enemmän postailua kuin te juttujani, hehheh. Jos olen päivän tai kaksi pois täältä, niin kaipaan jo kovasti postailua. Ensi kesänä kyllä ajattelin pitää pari viikkoa lomaa. Ehkä. Katsotaan.

5. Kumman valitset: kuvat vai tekstin?

Se on aika tavalla fifty-fifty. Joskus lähden teksti edellä, joskus kuvat. Olen kuitenkin enemmän kuvaaja kuin kirjoittaja – tai en tiedä! Joskus ei juttu luista, silloin on hyvä olla kuvia jemmassa.

6. Mistä saat inspiraatiota?

Vaikka mistä, asuista, säästä, toisista blogeista… Ylipäätään kauniista ja innostavista asioista. En viitsi valittaa tänne, teillä on omiakin murheita. Inspiraatio yleensä on hyvä, rauhallinen päivä, kuten tänään.

7. Mihin vuorokauden aikaa bloggaat mieluiten: aamulla, päivällä vai illalla?

Ei ole väliä, jos juttu kulkee. Kivointa olisi tietysti, jos aamuksi olisi uusi postaus, mutta se ei ole aina mahdollista. Virkeänä jaksaa kirjoittaa useankin postauksen etukäteen.

8. Kuinka usein teet jotain blogisi eteen: otat kuvia, luonnostelet uusia postauksia, vastaat kommentteihin jne.?

Vuoropäivin kaikkea mahdollista. Jos tulee kommentteja, yritän vastata samana iltana. Postauksia luonnostelen paljon viikonloppuisin, samoin otan kuvia. Sähköpostin katson monta kertaa päivässä, koska on aina jännää mitä sinne tulla tupsahtaa. Sähköpostin hoitaminen vie paljon aikaa. Yritän vastata aina pian viesteihin, esim. jos saan yhteistyöpyynnön, jonka en katso sopivan itselleni, yritän löytää sellaisen bloggaajan, jolle se sopisi.

9. Luetko muiden blogeja? Minkätyylisiä?

Luen noin kahtakymmentä blogia säännöllisesti ja toista kahtakymmentä epäsäännöllisesti. Eniten tykkään muotiblogeista, ja hauska sattuma, että kolme lemppariani (Alexa, Linda ja Anna Sofia) ovat kaikki omassa agentuurissani, eli SBM:ssa. Luen myös lifestyleä ja paria sisustusblogia, kuten vaikkapa Kertun ihanaa Modernisti kodikas-blogia. Lukemieni blogien ei tarvitse olla samaa tyyliä kuin omani. Seuraan myös muutamaa ”villiä korttia”, kuten vaikkapa Sanni Trishiniä, joka on aivan loistava kirjoittaja, kuvaaja ja mielenkiintoinen persoona.

10. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään lukijaksi?

Bloggaajan persoonallisuus, hyvät kuvat ja jutut. On ihminen nuori tai vanha, jos persoonallisuus koukuttaa, niin sitten palaan uudelleen ja uudelleen. Nuorin seuraamani bloggaaja taitaa olla 25-vuotias Jonnamaista-blogin Jonna. Siinä on mimmi, joka osaa bloggauksen kuvineen ja teksteineen. Olemme myös tavanneet monta kertaa, hän on aivan mielettömän suloinen persoona.

Joskus kuulee sanottavan, että aikuinen ei saa nuorten blogeista tarttumapintaa. No ei ehkä teinien, mutta nuorten aikuisten kyllä minun mielestäni. Eikä ihmisen tarvitse olla keski-ikäinen ollakseen kiinnostava.

11. Kolme parasta asiaa bloggaamisessa?

Vuorovaikutus lukijoiden kanssa! Ja onhan Google Analyticsin seuraaminen tosi koukuttavaa. Tilastot kertovat kaiken.

Oman visuaalisuuden toteuttaminen. Siinä on jotain maagisen ihanaa. Visuaalisuuden tavoittelu ajaa myös eteenpäin ja oppimaan uutta. Tarvitsen sitä puolta, sillä työssänihän pelaan paljon korvilla ja keholla.

Uusiin ihmisiin tutustuminen, on sitten kyse toisista bloggaajista, pr-henkilöistä, liikkeenharjoittajista, agentuureista tai vaikka lukijoista. Kenestä tahansa voi tulla ystävä, kuten Piasta tai Eevasta, joka tuli reippaasti moikkaamaan viime kesänä Kroatiassa, kun bussimme hyytyi matkalla hotellille.

12. Entä kolme huonointa?

Ajanpuute! Aina ja ikuisesti! Tarvitsisin kymmenen tuntia aikaa lisää vuorokauteeni, sillä unesta ja liikunnasta en tingi.

Kameranhimo – hyvät linssit ja kamerat maksavat tuhottomasti. Nyt kyllä ekan valokuvaustuntini jälkeen openi valokuvaaja Vilja Harala sanoi, että oma kamerani on tosi hyvä. Valovoimainen pieni tykki Olympus E M-10. Lempiobjektiivini on 45mm. Kuvaan lähes kaiken sillä.

Jos väsyttää tai on kiire, pää lyö tyhjää. Tämän koen itselleni vaikeaksi. Jos ei juttu luista, se ei luista. Paha juttu.

13. Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa, ja vastaatko mielelläsi saamiisi kommentteihin?

Tottakai olen, ja vastaan mielelläni. Ihana, kun kommentoitte, kiitos hurjasti!

Epäasiallisuudet ja piilonattuilut deletoin taivaan tuuliin tuntematta huonoa omaatuntoa. Nahkahousufanit ja treffipyynnöt jätän myös bittiavaruuden hoidettaviksi.

14. Onko blogillasi muita somekanavia?

On, ja ne löytyvät yläpalkista. Kandee liittyä Facen ja Instan seuraajaksi ainakin!

15. Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita tai puolivalmiita postauksia, vai kirjoitatko mieluummin postauksen kerrallaan ja julkaiset sen heti?

Tämä on sarjassa vähän riippuu. Joskus luonnoksissa on tosi monta postausta, ja silloin on aika turvallinen olo pitkäksi aikaa. Tällä hetkellä ei ole yhtäkään. Jos on postaustoiveita, laittakaahan mieluusti niitä tulemaan!

16. Bloggaatko avoimesti ja tietääkö tuttavapiiri blogistasi?

Kyllä bloggaan, ja tietävät ystäviä, työkavereita ja esimiestä myöten. Tämä on intohimo siinä missä jollekin oma bändi, käsityö tai liikunta. Tänä päivänä some-osaaminen on plussaa, kaukana ovat ne ajat, kun oltiin kuvassa ilman päätä!

Joskus on tullut kysymys tietävätkö oppilaani blogistani – jos tietävät, heitä ei voisi vähempää kiinnostaa.

17. Hyödytkö taloudellisesti blogistasi ja saatko tuotteita testattavaksi?

Kyllä ja kyllä. Somevaikuttajana toimiminen on taito siinä missä joku laulajakin, eihän kukaan mene keikalle ilmaiseksi, tai asiantuntija luennoimaan huvin vuoksi. Muistan muuten ensimmäisen testiin saamani tuotteen: se oli islantilainen seerumi, tai jokin sellainen sen vuoden hittituote.

Blogi myös vie rahaa. Oma domain, kuvankäsittelyohjelma, sivujen koodaus, kamera, objektiivit (3 kpl), valokuvaustunnit jne. maksavat.

18. Mikä on tarina blogisi takana?

Tuossa alussa se jo tulikin. Piti saada se Forty siihen jotenkin. Enpä olisi silloin koskaan arvannut näin kauan kirjoittavani! Nyt olen jälkeenpäin harmitellut, etten kuitenkin laittanut nimeksi MarjuStyle, joka oli yksi vaihtoehto.

19. Haluaisitko muuttaa tai kehittää blogiasi jotenkin? Jos, niin miten?

Haluan, ja olen aloittanutkin itseni kehittämisen! Ta-daa! Aloitin nimittäin valokuvaustunnit valokuvaaja Haralan Viljan opissa. Viljan äiti on työkaverini, ja hänen isänsä on valokuvaaja Jouni Harala. Opin yhdessä tunnissa ihan hurjasti manuaalisen valokuvauksen perusteista. Sain kotitehtäviä, ja ensi viikolla analysoidaan niitä, kuvataan lisää ja perehdytään kuvankäsittelyn saloihin. Niin hauskaa ja jännää! Vilja on tosi hyvä opettaja, selkeä ja johdonmukainen.

Olen jo kauan halunnut oppia valokuvauksesta lisää, mutta nyt Suomen Blogiediaan liittyminen oli se viimeinen sykäys. Ja koskaan, koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta!

Blogin ulkoasu saa toistaiseksi olla vielä samanlainen, enkä  haluakaan siitä liian monimutkaista. Logo on niin oivaltava, Fab 4orty+ Something. On lukijaystävällistä, että postaukset eivät ole liiallisen kliksuttelun takana.

20. Kolme vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle (oletan, että aihe on jo mietitty):

1. Miksi haluat blogata? Omaksi iloksi vai kenties kakkosduuniksi? Mieti tarkkaan, joka tapauksessa aikaa menee tuhottomasti. Jos haluat siitä enemmän, niin sitten vinkkaan lisää:

2. Panosta kunnon alustaan, mene WordPressiin, ei bloggeriin. Tee tai teetä selkeät sivut. Hanki järkkäri ja opettele kuvaamaan. Varaudu alun rahanmenoon. Opettele SEO-hakukoneoptimointia ja markkinointia. Perusta Instagram- ja Facebook-sivut. Mieti, mikä on oma juttusi, ja pysy siinä. Mieti kohderyhmäsi, ja pysy siinä. Kirjoita hyvää suomea.

3. Ole aktiivinen, kommentoi muita, paljon! Tee postauksia usein.

Ylimääräinen neuvo: Varaudu siihen, että sinulla ei ole enää koskaan vapaa-ajan ongelmia!

neulemekko Stefanel

tossut Kennel & Schmenger (Nectarinesta)

kello ja ranneke Daniel Wellington

Oletko ajatellut blogin perustamista, tai onko sinulla ollut sellainen? Minkä koit haasteeksi, mikä oli kivaa? Olisi tosi kiva kuulla ajatuksiasi!

Viikko alkaa olla taputeltu, ja huomenna hihkaistaan, että whoop-whoop! Kivaa torstaita!

Share:

13 Comments

 1. tuulanneli
  01/03/2018 / 6:13 pm

  Moikka ihanuus :)Kiva, kun toteutit tämän vaikka olen lukenut blogiasi koko ajan mitä itse olen bloganut, niin taas opin paljon kivaa uusia asioita sinusta.Kiitos sinulle kannustuksesta näiden vuosien aikana, olet ollut minulle aina esikuva :)Pidetään lippu korkealla ja ihanaa loppuviikkoa sinulle Marjukka 🙂

  • Marjukka / Fab Forty Something
   02/03/2018 / 2:45 pm

   Ääk – tuli melkein tippa linssiin, niin kauniisti kirjoitit. Ihanaa, kun me naiset tuemme toisiamme. Kiitos samoin sulle mukavaa viikonloppua!

 2. Maarit U
  02/03/2018 / 8:26 am

  Ihana blogi on sinulla, sellainen rauhan paikka tulla. Seesteinen ja inspiroiva! Itselläni on tuo blogi kyllä ja olen ollut vähän ihmeissäni välillä. Asenteeni on ollut, että haluan rennon otteen. Ensin mietin, että mennään näillä eli kuvat aika autenttisia yms, mutta nyt ehken pieni ääni sanoo että lisää laatua. Se, miksi tuo oli ristiriidassa johtui siitä, että kirjoitin niin älyttömän monta vuotta toista blogia toisella kielellä ja aivan eri asioista. Se oli sellainen vakava, syvillä vesillä käyvä ja tunteikas mutta puhdistavaa tekstiä sisältävä blogi. Sain paljon ihania seuraajia ja onnea oli, kun joku pystyi vaikkapa samaistumaan tahi saamaan helpotusta siihen, ettei ollut olojensa kanssa yksin. Mutta aikansa kutakin ja halusin päästää niistä vanhoista irti, kevyempään. Sitä tässä nyt sitten yritetään ja koitan myös saada esille rakkauteni sekä muotiin että kosmeen. Tuo siirtyminen näyttää vielä olevan käynnissä ja pikkuhiljaa se panostus tulee suuremmaksi. Alkuun tuntui, että mennäänkö jo liian kevyellä vaihteella, ja toisaalta, onko minusta tähän tyylilajiin. 🙂 Näillä ajatuksilla siis tuohon blogikysymykseen, lähti vähän romaanin puolelle jo juttu! 😀 Ihanaa viikonloppua sinulle! 🙂

  • Marjukka / Fab Forty Something
   02/03/2018 / 2:47 pm

   Mielenkiintoinen blogitaipale sinulla. Ymmärrän hyvin, että haluat vähän keventää, syvissä vesissä ei jaksa loputtomiin velloa. Mahtavaa, että olet antanut vertaistukea, se on tosi tärkeä, ja sellainen blogi on ollut varmasti monelle tärkeä voimaantumispaikka. Ihanaa viikkistä sinulle, Maarit!

 3. Tiia K
  02/03/2018 / 8:26 am

  Oli kiva lukea vastauksia ja nimenkin tarina. 🙂 Totta tuo, että vapaa-aikaa ei enää ole, kun blogin aloittaa. Worpress olisi myös ehdoton valinta nyt, mutta mitäpä minä tiesin silloin, kun täällä yksinäisyydessäni aloitin blogin. Ihanaa viikonloppua <3

  • Marjukka / Fab Forty Something
   02/03/2018 / 2:48 pm

   No niinpä, ei tajunnut aloittaessa, että Wp olisi paras. Nyt kun on jo kohta 2000 postausta, niin siirtäminen pelottaa. Toisaalta Bloggeriin on helppo kommentoida, eikää se maksa mitään. Kiitti samoin sulle kaunista ja aurinkoista viikonloppua!

 4. Laura/Elämänmakuja äidiltä tyttärelle
  02/03/2018 / 9:31 am

  Tätä oli hauska lukea koska löysin blogisi vasta viime vuoden puolella joten kiva lukea lisää bloggaamisesi taustoista! Ja sulla on juuri loistava blogin nimi 🙂 Jos ei haittaa, voisin itsekin napata tämän haasteen blogiimme!

  • Marjukka / Fab Forty Something
   02/03/2018 / 2:49 pm

   Nappaa ihmeessä, näitä on hauska lukea! Kyllä mä edelleen tykkään blogini nimestä, se on hauska ja oivaltava. Ja siihen aikaan nimet oli englanniksi suurelta osin.Kivaa viikonloppua sinulle!

 5. Emmi
  05/03/2018 / 5:48 pm

  Mukava ja mielenkiintoinen kirjoitus! Minä bloggaan harrastuksekseni, joskin viime aikoina siihen on ollut todella vähän aikaa johtuen päätoimisesta työstä ja opiskelusta (opiskelen uutta tutkintoa työn ohessa). Valmistuminen kuitenkin häämöttää, joten katsotaan, mitä sitten tapahtuu! Olen eri alan opettaja kuin sinä, mutta on mielenkiintoista lukea toisen opettajan kuulumisia! Blogiasi on kaikin puolin miellyttävä lukea, sillä kirjoitat hyvää suomea ja olet vuorovaikutuksessa lukijoidesi kanssa. Ihastelin myös tämän postauksen asuasi, aivan ihana kokonaisuus!

  • Marjukka / Fab Forty Something
   05/03/2018 / 6:05 pm

   Kiitti kovasti, Emmi! Huh, respektiä sulle, kun jaksat opiskella open työn ohessa! Vaikka mä toisaalta upotan mahdolliset opiskelutunnit tähän sivuuni. Kiitti, mekko on tosiaan muutaman vuoden takainen, aina yhtä nätti neuleasu. Tsemppiä opiskeluun, ja ehkä se blogikin taas alkaa uudestaan.

 6. Henna
  11/03/2018 / 7:26 am

  Kiitos erinomaisen hyvistä vinkeistä – olen itse juuri starttailemassa blogin pitämistä, joten neuvosi ja vinkkisi ovat todella arvokkaita. Oma blogisi on esikuva parhaasta päästä: todella kiinnostavaa luettavaa ja ihania kuvia!

  • Marjukka / Fab Forty Something
   12/03/2018 / 2:26 pm

   Kiitos Henna! Ota vaan yhteyttä vaikka sähköpostilla, jos tarvitset apua. Hauskaa bloggaamista ja vapaa-ajan menetystä ; )

 7. Jonna
  22/03/2018 / 8:17 am

  Ihana Marjukka! Näin hieman jälkijunassa iso kiitos kauniista sanoistasi, voi miten ilahduin <3 On ollut ilo tutustua sinuun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *