Tarinoita kodin esineistä

Kotijutut ovat olleet aina suosittuja tekstejä, ehkäpä siksi, että ne ovat kuitenkin sivuosassa blogissani. Kuitenkin olette varmaan huomanneet tämänkin jutun esineitä asukuvien taustalla, ja olen joistakin kertonutkin.

Minulle ja meille yhdessä on tärkeää, että ympärillämme on esineitä, joilla on jonkinlainen tarina. En pidä liioista pikkuesineistä, enkä sieluttomista asioista. Meidän taulumme ovat reissuilta kerättyjä, mm. yläkerrassa on litografia-seinä, jota on kohta kaksikymmentä vuotta kerätty matkoiltamme. Portaikkoa koristavat valokuvat.

Mutta mitäs muita tärkeitä asioita meidän kodista löytyykään…

Oliivipuiset, kaiverretut pallot

Pallot on ostettu meidän ensimmäiseltä reissulta Mallorcalle vuotta 2001. Saaren keskellä oli pieni paikka, jossa oliivipuusta valmistettiin mitä kauniimpia esineitä. Ostimme salaattiottimia tuliaisiksi, ja itsellemme valikoimme näitä koristepalloja. Ne ovat olleet aina näkyvillä, ainoastaan jouluna, kun on muitakin koristuksia, siirrän ne kaappiin. Tuontapaisia palloja näkyi aikoinaan paljon El Mueble-lehdessä, joka oli silloin suosikkini.

Ensikengät

Ensikenkäni olivat suutarin tekemät, nahkaiset pieksut. Minulla oli myös pienet varsisaappaat. Onneksi pikku pieksut ovat säilyneet, ja ne ovat nykyään esillä lasirasiassa.

Talonpoikaissohva

Sohva on äitini puolen suvusta, muistaakseni isoäitini isoisän. Meniköhän oikein? Se oli pitkään punaiseksi maalattuna vanhemmillani, sitten mökillä saunakamarissa, sitten meillä entisöitynä. Nukuin siinä aikoinani, olihan se vähän lyhyt minullekin, mutta sain aina hyvät unet siinä.

En kuitenkaan pitänyt ootrauksen kellertävästä väristä, joten maalasin sen valkoiseksi. Sarjaan kuuluu myös pikkupöytä ja arkku.

Afrodite

Pikku patsaan olemme saaneet tuliaisena vanhemmiltani Kreikan-matkalta. Yksinkertainen, klassisen kaunis patsas on asustellut takanreunalla jo monta vuotta.

Kaappikello

Kellomme on isän tekemä, ja perinteistä pohjalaismallia. Sen nimi on Hiljainen kaunotar, sillä siinä ei ole äänekästä koneistoa. Kaappikellon väritys tehtiin kodin entisiin väreihin, nykyään varmaan valitsisin harmahtavan sävytyksen. Mutta todellinen kaunotar kello on!

Puurasia

Puurasia on tosi vanha, ja sen on tuonut minulle lahjaksi isä silloisesta Neuvostoliitosta. Rasia on pehmustettu. Monet vuodet se palveli korurasiana. Olin varmaan kymmenvuotias, kun sain sen, ja se on kulkenut mukana siitä lähtien.

Seinävalaisimet

Pianon päällä olevat seinävalaisimet ovat myös matkamuisto Mallorcalta. Toimme ensimmäiseltä reissultamme aika tavalla kaikenlaista sisustustavaraa. Varjostimet ovat vaihtuneet muutaman kerran, nykyiset mustat ovat Cobellosta. Rakentaessamme taloamme mietimme pianolle paikan, ja valaisimille niiden päälle.

Arabian kulhot

Kulhot ovat minulle erityisen tärkeät, sillä ne ovat olleet isoäitini. Suurempi palvelee jouluisin puurokulhona, molemmat ovat olleet myös keittiössä tavaroiden säilytystä varten. Myös ruukkukukat näyttävät niissä kivoilta.

Kynttilänsammutin

Niistäjän olen saanut lahjaksi ystävältäni, ja se taitaa olla muistaakseni Pentikin valikoimista. Tuossa tiikkikaapin kannella se on majaillut sen viisitoista vuotta, jonka olemme tässä talossa asuneet.

Takana oleva keramiikkakulho on isän matkatuliaisia Keski-Aasiasta. Se on vasta esiintynyt jossain postauksessa. Settiin kuuluu myös kuusi pientä kulhoa. Viime kesänä, kun vanhempan luopuivat mökistään, saimme ottaa mitä sieltä toivoimme, ja toivoin näitä. Ja meillä ne nyt ovat.

Keraaminen lautanen

Lautanen on matkamuisto Portugalin Algarvesta, Lagos-nimisestä kaupungista. Siellä lomailimme kaksi viikkoa vuokraamassamme talossa. Lagosista löytyi aivan uskomaton keramiikkakauppa, ja lautanen on sieltä. Se on minusta ihan uskomattoman kaunis, käsinmaalattu esine.

Tarjoiluvälineet

Matkamuistoja, matkamuistoja… Tarjoiluvälinesetti on Mallorcalta, ja ollut talossamme alusta asti samaisella paikalla. Peugeotin myllyt ovat vanhemmiltani, ja keittiön uusi väritys inspiroitui niistä.

Puinen rasia

…on matkamuisto, Mallorcalta niin ikään, ja oliivipuuta. Siellä säilytetään piuhoja..

Nämä ja monet muut, tarkoin valitut ja rakkaat esineet muodostavat osansa meidän kodin sisustuksesta. Meidän kodissa näkyy kerroksellisuus ja patina, ja se tekee kodista meille oman ja rakkaan. Onko teillä joitain esineitä, jotka ovat tärkeitä ja pysyneet mukana vuodesta toiseen?

Kaunista päivää!

Share:

4 Comments

 1. Tiia K
  28/03/2018 / 5:58 am

  Ihana postaus ja tämä olisi kiva toteuttaa itsekin. Kaunista kaikki ja tuo kaappikello, siinä on tunnetta ja on varsinainen kaunotar. Pohjanmaalta olevan ystävänikin isä on tehnyt hänelle vastaava, onko tämä joku pohjanmaalainen kädentaitoperinne?Ihanaa, että ensikengät on tallessa. Minullakin on tai on tossut, sellaiset valkoiset, joihin on kirjailtu muutama pieni punainen kukka. Saattaa olla, että joskus toteutan tämän postauksen. :)Oikein sydämellistä pääsiäistä Fab <3

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  28/03/2018 / 4:03 pm

  Taitaa olla vanha pohjalaismalli, könninkello nimeltään. Tulee sukunimestä, Könnejä oli neljä sukupolvea kellomestareita ja vaikuttivat muistaakseni Ilmajoen seutuvilla. Mä rakastan kelloa, niin kaunis ja arvokas. Ihana, että sullaki on ensikengät tallella, kukikkaat, miten sööttiä! Toteuta ihmeessä tämä postaus,olis hauska lukea.Samoin sulle ihanaa pääsiäistä!

 3. Mia / Beauty Highlights
  30/03/2018 / 11:04 am

  Voi että, miten ihania esineitä! Mahtavaa, että olet saanut säilytettyä nuo ensikengät! Ja tuo kaappikello on tosi upea. Meidän isovanhemmillakin oli noita könninkelloja, valkoinen ja ruskea. Kaikki tuollaiset esineet, joilla on tarina, on kyllä ihania sisustuselementtejä 🙂

 4. Marjukka / Fab Forty Something
  30/03/2018 / 4:57 pm

  Niin on. Meidän koti on meidän näköinen, koottu muistoista ja esineistä, joilla on meille merkitystä ja tarina. En osaisi elää toisenlaisessa kodissa!

Vastaa