Lempisalaattini parsasta

Olen herännyt parsakauteen aika myöhään, sehän on varsinaisesti jo ohi, mutta ruokakaupasta silti saa aika muhkeita vihreitä parsoja. Rakastan parsaa! Se on hyvää perinteisen kastikkeenkin kanssa, mutta superherkullista salaatissa, joka löytyy Jonna Vormalan kirjasta Jäävuoren huippu.

Ostin Jäävuoren huipun heti sen ilmestyttyä 2016, ja se on yksi lempikeittokirjoistani. Koko kirja pelkkiä salaatteja, ja millaisia! Tosi monia olen tehnyt, mm. alkukesän savulohisalaattia, rapeaa prosciutto-melonisalaattia, lämmintä fetasalaattia ja lämmintä bataatti-papusalaattia.

Parsasalaatti on kuitenkin omaan suuhuni ehdoton ykkönen, tosin pikkuisen muuntelin reseptiä.

Höylätyn parsasalaatin ohje on:

500g vihreää parsaa

1/2 dl pinjansiemeniä

50g parmesaania

1dl tilliä hienonnetuna

1dl ruohosipulia hienonnettuna

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl sitruunamehua

1/4 tl mustapippuria

Valmistin salaatin näin: pesin parsat, leikkasin varresta kovan osan pois ja paloittelin parsat, halkaisin pituussuunnassa kahtia.

Paistoin parsat rapeiksi pannulla tilkalla oliiviöljyä. Parsat eivät saa paistua liian pehmeiksi. Laitoin parsat tarjoiuastiaan, ja lisäsin loput ainesosat niiden sekaan.

Jonnan ohjeessa parsat vuollaan sellaisenaan, keittämättä tai paistamatta, salaattiin. On makuasia kummasta tykkää enemmän. Minusta lämmin, rapsakka parsa on vaan niin hyvää, ja vatsalleni ehkä helpompaa kuin raaka.

Maulla on väliä, mm. parmesaanilla. Oma suosikkini on ihan vain Pirkan parmesaani, italiastahan sekin on, ja maultaan todella ihana. Näin lämpimällä suolainen parmesaani on todella hyvää! Pala ennen sen vuolemista katosi aika äkkiä suuhun…

Parsasalaatin kanssa grillasimme broileria. Tekaisin ex tempore-marinadin yhdestä ohjeesta, johon tuli majoneesia. Halusin jättää majoneesin pois, ja laitoin tilalle öljyä. Tulipa maukas ja simppeli, pitääpä jakaa senkin ohje täällä joku kaunis päivä.

Ainut suruni ruuan suhteen oli, että salaattia olisi pitänyt tehdä kaksinkertainen annos! Olisin voinut helposti syödä koko 500g – siinäpä olisi tullut päivän vihannekset kerralla!

Olen muutenkin aikamoinen jumittaja, jos ihastun johonkin ruokaan, niin sitä tekee mieli syödä monta päivää peräkkäin. Yksi mihin en koskaan tule kyllästymään on kaurapuuro! Sitäkin voi tuunata niin monella tapaa. Tällä hetkellä syön sitä mustikoiden kanssa.

Joko sinun kesäkeittiösi on avautunut, ja mikä on lempireseptisi?

Kaunista ja aurinkoista iltaa!

Share:

2 Comments

  1. Anonyymi
    26/05/2018 / 4:19 pm

    Ihana ohje! Heti huomenna teen tätä. Aurinkoista viikonloppua sinulle!Riitta

  2. Marjukka / Fab Forty Something
    27/05/2018 / 4:35 pm

    Toivottavasti tykkäät! Kiitos samoin sulle, huomenna paluu arkeen, mutta viikon päästä koittaa loma…

Vastaa