Kun siivous on oikeasti kivaa – apuna Dermosilin ekologiset tuotteet

Kaupallinen yhteistyö Dermosilin kanssa


Kun kesälomani alkaa, ja saan muutaman päivän vain oltua, aloitan kotimme suursiivouksen. Siivoaminen on minulle terapeuttista puuhaa. Kun päivätyö on hektistä, eikä niin konkreettisten asioiden kanssa puuhaamista, siivouksessa on mukavaa nähdä heti oma kädenjälki.

Siivoaminen voi myös olla esteettistä. Mielekkyyttä lisää järjesteleminen, turhan karsiminen ja tavaroiden oikean paikan löytäminen. Myös siivoustuotteet tuottavat iloa tuoksuillaan ja ulkonäöllään.

Tässä postauksessa valotan omaa siivoustyyliäni, mitä teen viikoittain, mitä muutaman kerran vuodessa. Juhannussiivouksiin inspiroivat Dermosilin ekologiset, hyväntuoksuiset ja kauniisiin pulloihin pakatut tuotteet.

Living-sarjan käsisaippua ja -voide ovat kaunis pari keittiöönkin. Käsisaippua sisältää glyseriiniä, eikä se kuivata ihoa. Tuoksu on ihanan kukkainen: kielo, jasmiini ja kirsikankukka häivähtää nenään. Living-vartalo- ja käsivoide on kiva tapa pitää saippuan vieressä, silloin tulee aina myös kädet todella voideltua. Voide sisältää runsaasti hoitavia ainesosia, kuten karbamidia, E-vitamiinia ja shea-voita.

Olen varmasti aina tykännyt siivota. Minulla siivoaminen assosioi voimakkaasti sisustukseen: kauneinkaan sisustus ei näytä hyvältä, jos keittiö on rasvainen, jääkaappi haisee, ja eteinen on täynnä rapaa ja kenkävuoria (mitä se toisinaan meillä on…). Luin jostain, että jos haluaa tehdä pikasisustuksen, kannattaa siivota kunnolla!

Nuorena tyttönä tein kotitöitä, kuten kaikki kaveritkin tekivät. Osa hoiti pienempiä sisaruksia, osa lomitti vanhempiaan navetassa. Minä olen mm. tehnyt ruokaa, poiminut mansikoita, harventanut kasvimaata ja hoitanut pikkuveljeä. Siivous kuului myös tehtäviini, ei aina niin mieluisana, mutta oman huoneen siivouksesta pidin kyllä aina huolen.

Meillä kotona siivottiin tosi perusteellisesti pari kertaa vuodessa, ja silloin minun tehtäväni oli pestä keittiön kaapit ja talon ovet. Äiti myös sanoi aina, että keittiöstä näkee millainen emäntä on talossa, ja se on jäänyt mieleeni. Aina jääkaappia siivotessa muistuu mieleen äidin opetukset! En tiedä ketään toista, jolla olisi niin siisti jääkaappi kuin äidilläni.

On oma alueeni sittemmin ollut huone, soluhuone, opiskelijayksiö, vuokrakaksio tai oma talo, olen hoitanut kotia mielelläni. Minulle se ei ole pakkopullaa, paitsi todella väsyneenä, päin vastoin saan siivouksesta energiaa. Talomme on suht suuri, joten siivousrupeaman voi ottaa kuntoilun kannalta! Mieheni kanssa kahdestaan meillä menee viikkosiivoukseen puolitoista tuntia, mutta jos siivoan yksin, saattaa mennä kolmekin tuntia. Syy on se, että siivous tuppaa minulla eskaloitumaan: ”Otan vielä tuolta ja tuolta…”

Living -sarjaan kuuluu myös puhdistustuotteita. Niillä on ECOCERT-tunnukset, eli tuotteet ovat biohajoavia ja sataprosenttisesti luonnollisia tuoksuiltaan. Tuotteisiin saa myös käyttöpatruunoita, joita kannattaa tilata mukaan vaikka useampi. Yleispuhdistusaine sopii kodin pintojen puhdistukseen, poistaen tahrat, roiskeet jne. Dermosil Living-puhdistustuotteiden pullossa on läppä, jota kääntäessä tuote joko vaahtoaa tai sitä voi suihkauttaa, miten vai haluat tuotetta käyttää. Ikkunanpesuaineessa on raikas, hedelmäinen tuoksu.

Päivittäinen siivous

Joka päivä huollan keittiötä ja jääkaappia. Pesen altaan, hanan, lieden, pyyhin jääkaapin ovea, pöytää ja mikroaaltouunia. Myös kylppärin ja alakerran wc:n lavuaarit pyyhkäisen silloin tällöin puhtaaksi. Järjestelyä tulee myös tehtyä. Järjestely on oikeastaan se osuus siivouksesta, josta en erityisemmin pidä. Helmasyntini on koota vaatekasa makkarin tuolille, ja sen purkaminen ärsyttää, mutta oma vikani…

Living-sarjan tpuhdistusuotteet on pakattu niin kauniisiin pulloihin, että niitä voi hyvin pitää vaikka esillä.

Viikottainen siivous

Viikkosiivouksen hoidamme useinmiten mieheni kanssa yhdessä. Meillä on molemmilla omat hommat, eikä kesken siivouksen tarvitse erityisemmin keskustella kuka tekee mitä. Mies tekee fyysisesti raskaimmat hommat, kuten tuuletukset, telkkarisohvan pöyhinnän ja imuroinnin, talon imuroinnin ja lattioiden moppauksen nihkeällä.

Minä avaan ensimmäisenä kunnon läpivedon taloon, järjestän tavarat paikoilleen, kerään lakanat ja pyyhkeet kodinhoitohuoneeseen. Sitten pesen kylppärit, sen jälkeen perusteellisemmin keittiön. Huollan kahvikoneen ja tarkistan leivänpaahtimen.

Minun työtäni on myös kurasyöpön puhdistus (inhokkihomma) ja lattiakaivojen puhdistus. Pyyhin pölyt, yleensä myös näkyvimmät jalkalistat. Erityisesti kuistimme vaatii ekstratyötä, sillä sinne kertyy pientä kiveä ja hiekkaa. Ja minusta nimenomaan kuisti ottaa asukkaat ja vieraat vastaan, siksi huollan sitä erityisellä pieteetillä. Kodinhoitohuone vaatii myös yleensä ekstravaivaa, sillä senkin kautta kuljetaan viemään roskia tai hakemaan tai viemään jotain ulkovarastosta.

Kauniin kesäiset Salvia-keittiösaippua ja –käsivoide sopivat vaikka mökkituliaisiksi. Voimakkaat aromit saavat kyytiä raikkaan, yrttisen tuoksun ansiosta. Saippua pitää yllä hyvää käsihygieniaa keittiössä, nimenomaan ruoanlaiton yhteydessä. Salvia-keittiökäsivoide ravitsee käsiä nopeasti shea-voin ja E-vitamiinin ansiosta.

Muutaman kerran vuodessa siivottavat

Ikkunat pestään kerran vuodessa, ja sen tekee onneksi mieheni. Minun hommani on huomattavasti mukavampi: kahdesti vuodessa siivoan kaapit ja laatikot koko talossa. Parina viime vuonna olen laittanut kierrätykseen, kirppikselle ja ihan vaan pois todella paljon tavaraa, varsinkin keittiöstä. Konmarin oppien mukaan halusin jättää esimerkiksi keittiöön vain sellaista tavaraa, josta pidän ja josta minulle on merkitystä. Laitoin surutta pois kaikenlaista sellaista, jota ei ole tullut koskaan käytettyä, esimerkiksi kasan muovisia säilytyspurkkeja. Nyt olen tyytyväinen, kaapeissa on väljyyttä. Meidän keittiössä ei säilytystilaa kuitenkaan liikaa ole, joten on mukava, kun kaikella on paikkansa ja funktionsa.

Vaatehuonetta siivoan useammin, mutta senkin perusteellinen inventaario on tarpeellinen pari kertaa vuodessa. Valitettavasti sinne asti maritus (eli Marie Kondon, Konmarin, oppien mukainen siivoaminen) ei ole yltänyt! Vaan järjestyksessä sekin useinmiten on.

Tällä hetkellä haaveilen meidän kuntohuoneeseen kunnon kaapistosta. Huone on ennen ollut vierashuone, ja sinne on aikoinaan hankittu aivan ihastuttava, tumma, ranskalainen antiikkikaappi. Kaappi on todella kaunis, ja palvelee tällä hetkellä peittojen, tyynyjen, kausivalojen ja pelien säilytyspaikkana. Haluaisin sen tilalle Ikea-kaapiston, jonne saisin edellämainittujen lisäksi myös viikattua pyyhkeet ja lakanat, siis kunnolla tilaa. Käytäntö siis veisi voiton kauneudesta tällä kertaa.

Muutaman kerran vuodessa käyn myös kirjahyllyn läpi, kierrätän sellaiset kirjat, jotka eivät kosketa millään tavalla. Aika paljon niitä on silti jäljellä.

Saunan pesua en erityisemmin rakasta, vaan onhan puhtaan saunan tuoksu suloinen. Me emme sauno kovin usein, mutta juhannussauna pitää tietenkin saada.

Kerran vuodessa on myös ulkovaraston suursiivous. Kaikki, joilla on omakotitalon yhteydessä ulkovarasto, tietävät, millainen homma se on sii- raivata. En tajua miten sinne kertyy kaikkea mahdollista ja mahdotonta! On joulukuusilaatikoita, kausitavaraa, työkaluja, haravaa, ties mitä. Varaston laittaminen on kyllä hauskaa puuhaa sekin, ja tulee olemaan viimeinen iso operaatio siivouksen osalta tänä kesänä.

Viikkosiivous lopetellaan petauksella, puhtaat lakanat laitetaan vasta illalla. On ihana tunne sujahtaa rapeiden lakanoiden väliin. Kyllä, mankeloin lakanat, ja ne viikataan kuten isoäitini viikkasi, kuten äitikin viikkaa.

Siivouksen viimeistelee kimppu kukkia ja huonetuoksu. En erityisemmin pidä tuoksukynttilöistä, mutta huonetuoksuista sitäkin enemmän. Pidän kukkaisista, raikkaista tuoksuista, jotka eivät ole liian hallitsevia ja nenään käyviä.

Dermosil Apple-huonetuoksu levittää ympärilleen mietoa omenantuoksua, ja on Dermosilin kodintuotteista oma suosikkini! Tuoksun voimakkuutta voi säädellä puutikkujen määrällä. Kun ne kääntää kerran viikossa ympäri, tuoksu säilyy tasaisena.

Ja ei, siivoaminen ei aina ole minulle pelkkää autuutta ja iloa, ei todellakaan. Kun on työviikosta väsynyt, viimeinen asia, jota haluaa tehdä,  on tarttua imuriin tai pölyrättiin! Mutta käännän sen niin, että olen onnekas, kun minulla on koti, jota laittaa ja huoltaa. Ja siivouksen jälkeen on aina hyvä ja aikaansaapa olo.

Voisimme tietysti tilata siivoojan, mutta… Olen siinä mielessä kuitenkin vanhanaikainen, että haluan tehdä kaiken itse niin kauan kuin voin. Lisäksi ystäväni sanoja mukaillen, en usko kenenkään toisen kädenjäljen miellyttävän niin paljon kuin omani. Aika tiukasti sanottu, vai mitä?

Tykkäätkö sinä siivota?

Siivousintoa ja kaunista keskiviikkoa!


*bloggaaja ei hyödy linkeistä rahallisesti

Share:

4 Comments

 1. Life with Satu
  14/06/2018 / 11:59 am

  En ole mikään siivoaja siinä mielessä että pitäisin siitä. Kuuntelen yleensä podcasteja samalla kun siivoan, jotain "tekemistä". Sen sijaan pidän tavaroiden järejstelystä ja organisoinnista kyllä. Sitä teen joka ilta myös, otan tasoilta pölyt samalla. Siivous on vähän semmoinen "teen tämän koska tämä on pakko tehdä" juttu meikäläiselle.

 2. Anonyymi
  14/06/2018 / 1:40 pm

  Kyllä, pidän siivoamisesta ja silittämisestä.T. Maija

 3. Marjukka / Fab Forty Something
  15/06/2018 / 7:31 pm

  Podcastit ovatkin ihan loistavaa siivous- ja silitysseuraa! Varsinkin silittäessä aika menee nopeammin.

 4. Marjukka / Fab Forty Something
  15/06/2018 / 7:32 pm

  Tuu pliis mulle silittämään, se ei oo minusta yhtään kivaa!!!; )

Vastaa