Loman parhaat jutut aamusta iltaan

Huomenna alkaa elokuu, ja se on ollut aina yksi lempikuukausistani. 

Elokuussa on jonkinlaista taikaa: illat ovat pimeitä, sato kypsyy, luonto on mielestäni kauneimmillaan viljapeltoineen. Oma vuoteni rytmittyy edelleen kouluvuoden mukaan, joten jonkinlainen uusi vuosi alkaa elokuussa. Lapsena se oli jännää, sillä olen aina nauttinut kouluvuoden uuden alun tunnusta, mutta kivaa se on edelleen. Pää hyrrää suunnitelmia, on virtaa vaikka kuinka. Ja siitä kiitos ihanalle lomalle. 

Kysyin mieheltäni mikä on ollut mukavinta tässä kesässä. Vastaus tuli aika nopeasti: nämä lämpimät ilmat. Juu, siinä se oli pääasiassa. Mutta mistäs muista asioista olen nauttinut lomalla? Se selviää, kun luet eteenpäin.

Aamut. Rakastan sitä, että saan herätä omaan tahtiin. Juon ensin aamukahvit, ja odottelen isompaa nälkää, joka iskee yleensä yhdentoista korvilla. Silloin vasta nautin aamupalan, ellen ole lähdössä jonnekin. On ihana syödä oman rytmin mukaan ja silloin kun oikeasti on nälkä.

Lehdet ja blogit. Aamukahvin kanssa nautin Hesarista, iltapäivälehdistä, blogeista ja Facebookin kuulumisista linkkeineen. Tähän saattaa kulua pari tuntia, jos olen kotosalla päivän.

Podcastit. Kun silitän, teen ruokaa tai siivoskelen, on kiva kuunnella podcasteja. Niistä tulee sellainen olo, että niiden pitäjät ovat tosi kivoja ihmisiä! Lemppareitani ovat mm. Aamukahvilla, Ysistä viiteen, Designtarinoita ja Kirja. Kevyempään menoon Nonsence ja Tuplakääk. Ja juu, tykkään nimenomaan kevyistä podeista, sillä podcastit ovat minulle ajankulua ja viihdettä.

Ruoka. Olen syöyt tänä kesänä enemmän ruokaisia salaatteja kuin koskaan ennen. Mikä tahansa vihannes kelpaa, mutta parsakaaliin ja kesäkurpitsaan minulla on suorastaan addiktio! Kyytipojaksi grillattua kalaa, kanaa tai falafel-pyöryköitä. Jos oikein irroitellaan, niin paistan mukaan halloumia tai leipäjuustoa. Olen vähentänyt leivän syöntiä, ja ruisleipä on lähes kokonaan vaihtunut kauraleipään tai näkkäriin. Vatsan turvotukset ovat pois.

Kesäillat. Voi. Nämä ovat kesässä parasta. Iltalämpö kotiterassilla. Humiseva tuuli haavoissa. Nytkin tätä kirjoittaessa istun pöydän päässä, ja välillä tähyän pelloille, mun rakkaaseen kotimaisemaan. Myöhäisiltana, miehen mennessä jo nukkumaan, katson vielä muutaman jakson jotain kevyttä sarjaa, jotain, jossa ei tapahdu mitään pahaa, ja ongelmat ratkeavat kuin itsestään parissa jaksossa. Jos joku kaipaa tällaista katsottavaa, niin Netflixin Chesapeake Shores ja Good Witch ovat sellaisia. Ahdistus on sitten asia erikseen. Handmaid´s Talen toinen kausi oli aika puurtamista, ja nyt ahdistelen Sharp Objets-sarjan parissa, jossa on Amy Adams pääosassa.

No nyt eksyin aiheesta. Mutta nämä illat, näitä kaipaan eniten talvella.

Ex tempore-jutut. No ei sitä hirveästi revittele, riittää, että lähdetään jonnekin syömään ja vähän käyskentelemään.

Viikonloppuna kävimme Hangossa. Näin länsirannikkolaisena minusta somehypetetty Hanko on vähän yliarvostettu, jotenkin sotkuinen ja epäsiisti huvila-alueen takaa, jos vertaa vaikkapa hoidettuun Pietaarsaareen, jossa on toinen toistaan somempia taloja ja pihapiirejä. Ja Pietarsaaren Fäbodan Iso- ja Pikkuhiekat, sekä Lohtajan Vattajanniemi – siinä vasta ihanat luonnonrannat! Vattaja on varmasti Keski-Pohjanmaan parhaiten varjeltu salaisuus.

Ensi viikonloppuna lähdemme yliyön irtiotolle. Meillä on ollut tapana, että jotenkin juhlistamme sydänkesän loppua ja lomakauden loppua.

Juhlat. On ihanaa, että elämässä voi viettää juhlia. Niitä saisi olla enemmänkin. Tälle kesälle on mahtunut kahdet, molemmat ihania ja tunteellisia juhlia. Veljen kaksoset pääsivät ripiltä, ja anopille järkättiin yllärisyntärit. Voi vitsi, syksylle ei ole mitään juhlia tiedossa! Viime syksynä oli sentään omat synttärit!

Musiikki. Monena vuonna on käynyt niin, että en ole pystynyt kuuntelemaan musiikkia muutamaan viikkoon. Tänä kesänä olen kuunnellut ihan loman alusta. Jumppaa ryydittää Bruce Springsteen, jonka levyistä vaan en saa tarpeekseni. Sitten fiiliksen mukaan kuuntelen vaikkapa bluegrass-muusikko Sarah Jaroszia, funkbändi Mezzofortea, folklaulaja Amelia Currania, ikisuosikkiani Kate Bushia ja kasariaikojen suosikkejani Al Jarreauta, Simply Rediä, Totoa ja Spyro Gyraa.

Riika. My new love. Matka oli niin ihana, että haluaisin heti lähteä takaisin. Miten sattuikin, että vain tunnin päässä oleva kaupunki valloitti minut ihan täysin. Me tapaamme vielä jonakin päivänä.

Koti. Aina ja ikuisesti. Täällä on hyvä olla, ja käy kesämökistä, kun on luontoa ympärillä. On juhlittu juhannusta ja istuttu kesäiltoja, ja eiväthän ne grillailut tähän lopu. Vielä on elokuu, ja uskon lämpimien palaavan jossain vaiheessa.

Nyt kuuluu ruohonleikkurin ruksutus etupihalta, tykkään sen äänestä, se edustaa jotenkin leppoista jaj rentoa fiilistä. Kävin hakemassa harteille villatakin, kun oli vähän viileä olo. Ja öh, lämpöä on vielä 26 astetta! Huomenna saamme vanhempani meille kahden viikon Baltian kierrokselta, kiva kuulla kuulumisia ja jutella Riiasta – he ovat olleet siellä varmaan kolmesti.

Leppoista kesäiltaa kaikille!

Share:

11 Comments

 1. Anonyymi
  31/07/2018 / 5:40 pm

  Nyt kyllä viikonloppuhankolainen kaipaa lisää perusteluja Hanko-mielipiteellesi. T. Camilla

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  31/07/2018 / 6:36 pm

  Heh, mä arvasin, että saan huutia tästä. Huvilat, makasiinit ja rannat ovat kauniita toki, mutta muuten kaupunki on jotenkin hoitamaton, ja kävelykatu, no, ei kovin kutsuva. Kiva siellä on käydä silloin tällöin, mutta ei se mua erityisemmin sykähdytä.

 3. Anonyymi
  31/07/2018 / 7:20 pm

  Huh kuinka hehkeältä ja pikkaraisen hoikalta kuvissa näytät, ei yhtään vaikuta että voisit painaa enemmän kuin ennen. Olet aina niin kadehdittavan kurinalainen ja järkevä lomillakin, itselläni repesi puolen vuoden karkittomuus isoihin merkkipäiviin juhannuksena, ja mässy jatkui läpi loman. Muistona uimarengas. Toki tiedän sen katoavan paluulla arkeen vähitellen, mutta harmittaa silti. Käsittämätöntä millainen vetovoima sokerilla on!! Muutama suklaapala tai karkki, ja olen imeytynyt syöveriin josta pois pyristely käy työstä. ��Täälläkin blogien Hankohehkutus ja kuin vasta löytynyt Italia sekä hymähdyttää että vähän kiristää. Maailmassa ja Suomessa niin paljon ihania kohteita, että jokaiselle luulisi löytyvän oma mansikkapaikka koettavaksi ja jaettavaksi. Matkavinkkejä on turha toivoa, kun parissakymmenessä lukemassani blogissa on em.paikat lähes samoin kuvin ja sanoin ylistetty kuukauden sisällä. ��Kiitos Riika-vinkeistä, sinne tulee varmaankin kauniiden kuviesi perusteella suunnattua. Visby ja Gotlanti muutenkin on vuorossa viikonloppuna, HoP:n Petran blogia vuosia ihailleena, saaren kauneus vihdoin päästävä kokemaan.Ihanaa elokuuta!

  • Marjukka / Fab Forty Something
   02/08/2018 / 9:21 am

   Heh, kiitos paljon. Mulla tulee monesti tosi kova itseinho, jos en pääse liikkumaan. Uimarengas on täälläkin kesämuistona, ja ei auta kuin vain alkaa sitä sulattamaan. Sokeri on kyllä aika paha, sitä tulee piilosellaisena vaikka missä! Ja miten kummassa se asettuu niin nopeasti kroppaan. Mulla kaikki ekstra tulee reisiin ja takapuoleen…Hanko on ihan ok, mutta tosiaan minusta jotenkin vähän rähjäinen paikka. Italiasta taas olen ajatellut niin, että jokaisen sukupolven pitää ilmeisesti löytää Italia ja varsinkin Toscana itse, ja onhan Toscana yksi kauneimmista paikoista, joissa olen käynyt. Meidän reissusta on 8 vuotta, ja haluaisin mennä uudelleen, nyt vähän etelämmäksi. Piti googlata Petran blogi, en ole lukenutkaan, mutta Gotlanti on myös haaveissa. Näillä keleillä siellä olisi varmaan aivan mahtavaa. Eikös sitä sanota ruusujen saareksi. Riikaa suosittelen, ja ensi kerralla pitää päästä Riian taidemuseoon, äitini hehkutti sitä kovasti.Ihanaa elokuuta sinullekin!

 4. Anonyymi
  31/07/2018 / 7:35 pm

  Kiva kirjoitus, tässä monta hyvää vinkkiä podcastien ja musiikin osalta. Ja sait Pietarsaaren kuulostamaan siltä että sinne! Länsirannikolla tulikin käytyä vähän ylempänä lomalla ja myös Porissa ja Yyterissä. Tykkäsin myös sinun hellekirjoituksesta 🙂 Ihanaa loppukesää sinulle! Terv. Ingrid

  • Marjukka / Fab Forty Something
   02/08/2018 / 9:31 am

   Pori on kiva, mulla on monta porilaista ystävää!Pietarsaaressa suosittelen käymään heinäkuun lopulla, Jaakonpäivien aikaan. Kaupunki on silloin vilkas. Ja onhan sillä todella kivoja nähtävyyksiäkin: kaupunginmuseo, eli laivanvarustaja Peter Malmin talo, Aspegrenin puutarha ja vanha pappila, Skatan työläiskorttelit, tupakkatehdas ja kello, koulupuisto, rannat (Fäbådan hiekat) ja aivan mieletön arktiksesta ja anarktiksesta kertova Nanoq-museo, naparetkeilijä Pentti Kronqvistin perustama, ja valittiin 2005 Suomen kiinnostavimmaksi nähtävyydeksi. Torin seutu on nyt kunnostettu.Pietarsaari on myös tosi hyvin hoidettu, kaupunkilaiset hoitavat pihojaan kovasti. Muutama kiva kauppakin löytyy. Ja mullehan Jeppis on rakas paikka, isäni on sieltä kotoisin.Kiitti samoin sulle kaunista kesää!

 5. Anonyymi
  01/08/2018 / 3:26 pm

  Olipa kiva lukea lomasi parhaista jutuista! Uudessa työssä aloittaneena tästä hellekesästä jäi sellainen fiilis, että ensi kesänä sitten, koska tämä kesä meni täysin ohi pimeillä valoilla ajellen. Myönnettäköön, että on ollut hetkiä, kun on ottanut aivoon, kun ei jaksa lähteä minnekään iltaisin ja viikonloputkin menee kotona palautuen, vaikka uusi työ onkin supermieluisa. Nyt alkaa vähitellen hivenen helpottaa, joten toivon, että elokuu olisi kaunis kesäkuukausi vielä sekin. Malla

  • Marjukka / Fab Forty Something
   02/08/2018 / 9:34 am

   Kiitos, ihana, että olet tykännyt! Onnea uuteen työhön. Mä voin kuvitella, että on ponnistus aloittaa uudessa duunissa, ja kestää jonkin aikaa, että pääsee rytmiin ja jyvälle! Tosi hienoa, että olet tykännyt uudesta työstäsi! Toivotaan kaunista elokuuta, että saisit sinäkin nauttia lämmöistä!

 6. Anonyymi
  01/08/2018 / 5:42 pm

  Makunsa jokaisella, mutta Hangosta en saa minäkään mitään irti. Olen ajatellut samoin, jota kirjoitit. Ei siis todnäk tule sinne enää vierailua. Tuonne Riikaan pitää suunnata. Se on pitkään ollut kohteena. No onpa kiva saada kuulumisia kiertuelaisilta. Kyllä, kesä jatkuu ja niitä kauniita päiviä ja iltoja on!T. Maija

  • Marjukka / Fab Forty Something
   02/08/2018 / 9:35 am

   Minusta olisi kiva viedä veli Hankoon, hän kun tykkää arkkitehtuurista. Jos / kun menette Riikaan, on kyllä kiva sit kuulla mitä tykkäsit!!

 7. Marjukka / Fab Forty Something
  02/08/2018 / 9:32 am

  Heh, sitä Jeppiksessä tosiaan pääasiassa kuulee. Kokkola on muuten myös tosi kiva paikka käydä!Onpa ihana ohje, tätä pitää kokeilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *