Ensi kerran blogissa: meidän arkiolohuoneemme ja kuusi vinkkiä kestäviin sisustushankintoihin

Teidän lukijoideni kiinnostus sisustukseen (78% lukijatutkimukseen vastanneista) antoi sysäyksen sille, että voisin tehdä enemmänkin sisustusjuttuja. Tosin meidän sisustus ei juuri muutu, sillä toisin kuin ehkä vaatekaappini sisällössä – köhöm – sisustuksessa kestävä kehitys on avainasemassa. Hankinnat tehdään vuosiksi, ellei vuosikymmeniksi eteenpäin katsoen. 

Tässä postauksessa siis esittelen ensimmäistä kertaa arkiolohuoneemme! Tämä on huone, jossa katsomme telkkaria, vietämme iltoja, jossa luen ja kirjoitan paljon. 

Tervetuloa meidän yläkertaan, arkisemmin sanottuna telkkariaulaan!

Talomme on nyt 15 ja puoli vuotta vanha. Lyhyenä kertauksena kerrottakoon, että maalasimme (itse, kyllä!) kaikki talomme seinät keväällä 2015. Yläkerran aula sai yhden suuremman sisustushankinnan. Vanha sohvamme ja nojatuoli saivat uuden kodin.

Olemme itse suunnitelleet talomme, ja kaikki kunnia arkkitehtuuriin taipuvaiselle miehelleni, joka piirsi talomme millimetripaperille. En voi edelleenkään uskoa miten kaukonäköinen hän oli, ja miten hyvin talomme pohja onnistui. Meillä ei ole yhtään käytävää, ja kaikki huoneet ovat täydessä käytössä läpi vuoden. Ikkunoiden reunat on laskettu tavallista alemmaksi, ja kaikille huonekaluille on suunniteltu paikat mittoineen. Talofirmamme arkkitehti ei osanut laskea portaiden kaltevuuksia, joten mieheni laski ne itse suunnittelemallemme paikalle.

Yläkerran aula oli piirretty alunperin pienemmäksi, mutta talotehtaamme Lappli-talon arkkitehti ehdotti, että pienentäisimme yläkerran parveketta, ja suurentaisimme aulatilaa. Idea oli todella hyvä, ja nyt yläkerran pieni parveke toimii ainoastaan tuuletusparvekkeena. Ja silloin tällöin siellä ihaillaan myös tähtitaivasta…


Meidän arkiolohuoneessame katsotaan telkkaria, lisäksi tykkään istua sohvannurkassa lukemassa tai kirjoittamassa blogia. Olen monesti miettinyt mistä huoneesta kodissamme tykkään eniten, ja vahvana ykkösenä on kyllä tämä telkkariaula.

Taulut ovat matkamuistoja reissuiltamme. Osa on vanhoja, osa uusvanhoja. Myös pieniä akvarelleja on kertynyt katutaiteilijoilta, mm. Barcelonasta ja Kroatiasta, viimeksi Latviasta.


Vanhin aulan asukas taitaa olla keinutuoli. Se on alunperin kuulunut tädilleni, joka on joskus 60-luvulla teettänyt sen Ruotsissa. Keinutuoli on jossain vaiheessa kulkeutunut vanhemmilleni, ja vuonna 2000 se on muuttanut meille.

Tuoli yllättää istujansa keinahtamalla todella pitkälle! Siinä on edelleen alkuperäinen petsi, ja pienet kolhut vain elävöittävät sitä. Se on ihana vanha rouva, jossa vieraat viihtyvät silloin, kun olemme yläkerrassa. Muistan leikkineeni hevosta sen kanssa, kun olin lapsi. Suitset olivat nuo selkäpienat, ja keinuin sen kanssa niin pitkälle kuin vain voin.

Ikkunoiden lähellä kiikkuu katossa isäni tekemä himmeli. Isä on tehnyt meille myös penkin, korulipaston ja Usko, Toivo, Rakkaus – valosarjan, sekä tietenkin maailman kauneimman kaappikellon.

Muotokuvan minusta on piirtänyt äidin entinen oppilas vain viisitoistavuotiaana. Olen saanut lyijykynätyön vanhemmiltani jossain vaiheessa itselleni, ja kehystytin sen uudelleen.  Niin se on löytänyt paikkansa Balmurin valaisimen vierestä.

Valaisimeen liittyy myös hauska tarina. Ensimmäinen lukijailtani syksyllä 2015 Balmuirilla oli ohi, kello oli paljon jo. Heidi Jaara kysyi minulta olisiko jotain, mitä haluaisin samantien kotiin showroomilta. Sanoin, että tarvetta olisi tuollaiselle suurelle pöytävalaisimelle – jolloin Heidi tempaisee lampun irti työhuoneen pöydältä ja työntää kainalooni! Lähdin lukijaillasta siis suuri valaisin kainalossa, ja kotiin päästyä se pääsi tuolle paikalle, jossa se nytkin on. Rakastan sen yksinkertaisia muotoja, mutta ympärilleen se vaatii kyllä paljon tilaa.

Pieni akvarelli lapsuusmuotokuvani alla on Kroatiasta, kesän -17 matkaltamme. Menimme illalla viettämään aikaa Makarskaan, ja vakituliainen, eli kartta, painokuva tai akvarelli oli vielä löytämättä.

Tämä pikku taulu löytyi taitelijalta, joka osoittautui varsin – lievästi sanottuna – puheliaaksi. Minä pitkästyin jo tyypin juttuihin, joissa esimerkiksi hän kertoi olevansa Kroatian kuuluisin taiteilija. No, nyt meillä on seinällä Kroatian kuuluisimman taiteilijan työ…


Sohvapöytä ja taso on ostettu tänne jo viisitoista vuotta sitten. Helsingissä, Annankadulla, oli ihana sisustuskauppa nimeltää Dekaasia, josta tiikkinen sohvapöytämme on. Sarjaan kuului myös syvä tv-kaappi (putkitelevisiolle!) ja sivupöytä. Pikkuinen pöytä meni vanhemmilleni, ja kaappi myytiin eteenpäin taulutelevision tullessa huoneeseen. Kaappi oli ihana, enkä olisi millään halunnut luopua siitä. Sille ei kuitenkaan ollut luontevaa paikkaa talossamme.

Boknäsin taso toimii myös säilytyskalusteena. Muistan olleeni vielä opiskelija Sibelius-Akatemiassa, 90-luvun alussa, kun ihanat, uusvanhat Boknäs-, silloin vielä nimeltään Bilnäs-kalusteet tulivat markkinoille.

Muistatteko asuntomessut 1995 Pietarsaaressa? Siellähän esiteltiin ensimmäinen Kannustalon Ainola, ja uusvanha rakennus ja sisustusbuumi alkoi. Boknäs esiteltiin siellä, ja ping- rakastuin samantien. Päätin silloin, että jonain päivänä minulla on niitä omassa kodissani, ja niin tapahtui. Rakkaus vanhan Bilnäs-mallin mukaan tehtyihin kalusteisiin ei ole vuosien saatossa ja sisustustrendien saatossa muuttunut mihinkään.

Suuri sohva on Boknäsin Heaven, ja se on näkynyt pellavapäällystein ainakin Alexan ja Hanna G:n blogeissa. Molemmilla on jo uudet sohvat, mutta minä se edelleen rakastan tätä omaamme. Meidän sohvamme on nyt 3,5 vuotias, ja kestänyt erinomaisesti käyttöä. Pellavapäällysteen sijaan valitsimme kestävät ja vesipestävät sekoitekankaat. Pesin loppukesästä kaikki sohvan tyynyt koneessa kolmessakympissä, ja vautsi, niistä tuli kuin uudet. Valkoistakaan sohvaa ei tarvitse varoa, kun tietää sen kestävän konepesua ja kulutusta. Tosin emme syö shovalla, joten se pysyy hyvänä kovasta käytöstä huolimatta.

Tyynyt ovat Balmuirin alpakanvillatyynyt, viltit Ikeasta jo ensimmäisestä kodistamme Kannelmäen kaksion ajoilta vuodelta 2000.

Sananen verhoista. Pitempään blogiani lukeneet tietävät minun vihaaan ompelemista ja ompelukonetta, mutta niin vain ompelin nuo valelaskosverhot. Sain mittausapua mieheltäni, mutta muuten ne ovat ihan omaa käsialaa. Verhokangas on Eurokankaasta, jämäkkää kangasta.

Maalauksen yhteydessä vaihdoimme myös matot. Ne ovat täysvillaa, belgialaiset, ja tilattiin mittojen mukaan Mattotalo Helmasta. Sieltä saimme myös näytepalat kotiin. Vedimme maalarinteippiä pitkin lattioita, kun hahmotimme mattojen kokoa. Matot olivat sijoitus, mutta ei olisi voinut sitäkään rahaa paremmin käyttää. Ne hylkivät likaa, eivätkä kerää pölyä.

Kotimme sisustus on kerrostunut vuosien varrella. Meillä on mieheni kanssa samantapainen maku, mutta jos jossain olen antanut periksi, on se, että liian naiselliset elementit, kuten vaaleanpunainen väri, ei meillä näy. Eipä se kyllä minua haittaakaan. Pidän itsekin mieluummin hieman maskuliinisemmasta sisustuksesta.

Jokaisella kotimme esineellä on meille tärkeä tarina. Emme harrasta designer-tavaroita, mutta muistoja sitäkin enemmän. Muistan jokaisen taulumme ostopaikan, fiiliksen ja myös tunnelman, kun ne on tuotu kotiin kehystäjältä. Kotimme on muotoutunut sellaiseksi kuin se on kahdeksantoista vuoden ajan, ja siksi rakastan sitä. Enemmän, kuin hieno design, minulle merkitsevät muistot ja tunnelmat menneiltä vuosilta.

Jos antaisin muutaman sisustusvinkin, ne olisivat seuraavat:

1. Luota makuusi.

Jos olet pitänyt jostain tyylistä jo hyvin nuorena, osa siitä luultavasti seuraa sinua jossain muodossa läpi elämäsi. Minä esimerkiksi olen tykännyt maalaistyylistä jo lapsesta, kun lueskelin Makasiini-lehtiä yhä uudelleen ja uudelleen. Talonpoikassohva on yksi kotimme helmiä, joka tulee seuraamaan minua läpi vuosikymmenien.

2. Päätä ensin suuret linjat

Vedä suuret linjat, kuten lattian ja seinien värit yhtenäisellä tyylillä. Sävytetty seinä on monesti elävämpi pohja kuin valkoinen. Seinä on helpompi ja halvempi investointi kuin sohva.

3. Suosi pitkäaikaisia hankintoja. 

Täyspuuta ja keraamisia laattoja voi uudistaa, kuten me uudistimme keittiömme kaapit ja laatat. Seuraavana listalla on keittiön kalusteiden maalaus. Täyskoivuiset kalusteet tulevat saamaan uuden elämän ammattimaalarin käsissä.

4. Valitse kolme tai neljä pääväriä

Ne toistuvat sisustuksessa huoneesta riippumatta. Sanoisin, että sisustuksen pohja on suurissa linjoissa, kuten seinien ja lattioiden väreissä. Meillä ne ovat ruskea, valkoinen, harmaa ja musta. Aksenttimetalli on harjattu messinki. Kaikissa väreissä, paitsi mustassa, on myös lämpimät ja kylmät sävyt. Meillä ovat lämpimät.

5. Suosi laatua

Huoneen ilmettä voi vaihdella vuodenajan mukaan tyynyillä, verhoilla, taljoilla tai huovilla, mutta valitse kalusteet huolellisesti. Jos mahdollista, suosi laatua, joka pysyy hyvänä vuosikymmeniä. Kerran kirpaiseva hinta maksaa itsensä takaisin kestävyydessä, ryhdissä, kauneudessa ja käyttövuosissa.

6. Lisää persoonaasi ja kerrosta

Valokuvat, muistoesineet, taulut… Lisää persoonasi sisustukseen, ja kerrosta elämääsi myös kodissasi. Menneet vuodet saavat näkyä, kaiken ei tarvitse olla viimeisen muodin mukaista. Poimi sisustukseen trendeistä vain tarkoin harkutut mausteet. Karsi kaikki turha, niin tärkeä pääsee paremmin esille.Minulla hiljaiselo kotona jatkuu, sillä virus hiipi seuraavaksi ääneeni, kiva… Kurkunpääntulehdusta äänetönnä parannellessa siis himmaillaan, ja äänilepo jatkuu ainakin viikon loppuun. Habitare jää nyt välistä, harmi.

Tykkäsitkö sisustusjutusta ja haluaisitko nähdä niitä lisää?

Mukavaa, tuulista keskiviikkoa kaikille!

Seuraa blogiani:

Bloglovin`Blogit.fiInstagramFacebook

Share:

25 Comments

 1. Anonyymi
  12/09/2018 / 1:17 pm

  Harmoniselta näyttää. Minäkin liputan ajattomien laatukalusteiden puolesta. Meillä on paljon Artekia ja Lundiaa mm. Kirjahylly ja vaatekaappeja. Täyspuu on ikuinen ja laadukas. Näillä mennään varmaan elämän loppuun asti. En muutenkaan sisusta. Verhot vaihdan parin vuoden välein, pesen ja kaapista toiset ikkunaan. Tyynnbpäälliset vaihdan kesäksi ja talveksi erilaiset. Matot pestään kesällä mökillä järvessä.T: Ajattomuus on valttia

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  12/09/2018 / 1:53 pm

  Lundia ja Artek ovat hienoja ja ajattomia klassikoita, joihin on ollut viisasta panostaa. Täyspuu on todellakin ikuista, eikä heilahtele trendien muuttuessa.Heh, en sisusta minäkään… Meidän alakerran verhot ovat sen 15,5 vuotta vanhat, pesen vain välillä. Just pikkujutuilla tuon sesonkiin vaihtelua, kuten sinäkin. Ajattomuus on todellakin valttia.

 3. Anonyymi
  12/09/2018 / 4:34 pm

  Ja kyllä mielellään sisustusjuttuja sinulta!Jaana

 4. Anonyymi
  12/09/2018 / 5:26 pm

  Hei!Teillä on erittäin kaunis ja kodikas koti.Saanko kysyä kokemuksiasi Heaven-sohvasta eli ovatko istuin- ja selkätyynyt pysyneet ryhdikkäinä? Meidän pitäisi uusia sohva, mutta uutta ei ole helppo löytyy kun aika suosii pelkistettyjä skandityylin kalusteita. Itse olemme Howard- ja Boknäs-tyylin ystäviä ja uusimme huonekaluja harvoin,mutta ostamme silloin juuri ne mieluisat kalusteet. Kalusteiden pitää myös kestää käyttöä, sillä haluan että kotona pitää voida olla rennosti. Hyvää syksyä sinulle ja kiitos inspiroivasta blogistasi!-Rouva H-

 5. Marjukka / Fab Forty Something
  12/09/2018 / 6:29 pm

  No mut hei, meillä on erilainen elämäntilanne, ja koti heijastaa sitä. Nimenomaan koti on asujiensa näköinen, ja veikkaan, että teillä on kodikasta ja viihtyisää!Kiitos, "muutamat" laskosverhot olen tähän taloon ommellut, ja se on joka kerta yhtä inhottavaa. Mutta silti – tulos on ollut kyllä hyvä, siksi näen sen vaivan.

 6. Marjukka / Fab Forty Something
  12/09/2018 / 6:30 pm

  Voi kun kiva, että vinkeistä oli apua! Kiitos, verhot ovat kyllä olleet joka kerran aikamoinen ponnistus, mutta vaivan väärti.

 7. Marjukka / Fab Forty Something
  12/09/2018 / 6:30 pm

  Kiva kuulla!

 8. Marjukka / Fab Forty Something
  12/09/2018 / 6:36 pm

  Kiitos, Rouva H. Heaven on mielestäni tosi laadukas, ja jos käytte Boknäsillä, suosittelen kurkkaamaan myös miten tyynyt on tehty. Istuintyynyt on aika rankka pöyhiä, ja kyllähän tuo nurkka on hivenen painunut, mutta kaiken kaikkiaan sohva on pysynyt hyvänä. Valitsemamme kangas ei veny, koska se on tekokuitua, pysyy kuosissaan ja on siisti. Pellava on viehättävä päällyskangas, mutta veikkaan pitkällä käytöllä vaikea, koska se menee niin helposti ruttuun. Tai itse en tykkää ruttuisesta kankaasta, vaan olen vähän jämptimmän kankaan ystävä. Kangas kesti myös vesipesun erinomaisesti. Imuroimme sohvan viikoittain ja pikku tyynyt tuuletetaan.Hih, meidän edellinen aulan sohva oli Englesonin Howard-malli, ja siinä tuppasi tyynyt painumaan kovasti. Mä myös pidän Boknäs-tyylistä, Flamantin kalusteet olisivat aika unelma! Pidän myös Englesonin huonekaluista, varsinkin ruokaryhmistä.Kaunista syksyä sinullekin, ja onnea sohvan hankintaan!

 9. Anonyymi
  12/09/2018 / 7:38 pm

  Hei Marjukka. Kiva postaus. Mikä on tuo kaunis seinäväri matkamuisto taulukollaasin takana? Meillä on myös ollut tapana kerätä muistoksi "taidetta" matkoiltamme. Lisäksi vielä omakotitalossa asuessa keräsin ruokalistoja, mitkä kehystitin. Valitettavasti ne majailevat laatikossa kellarissa. Kaikki ei kerrostalokotiin valitettavasti mahdu. Ja sitten vielä Santanen Howard sohvasta: te jotka olette kiinnostuneita, koristuksia kunnolla. Meillä on ollut ruotsalaisen Englessonin hovard ja emme ole tyytyväisiä.Tulipahan pitkä juttu – anteeksi

 10. Anonyymi
  13/09/2018 / 6:11 am

  Niin kaunis huone. Tykkään tuosta värimaailmasta paljon ja muutenkin sisustustyylistäsi. Omassa kodissani melkein kaikki on vanhaa – uutta on vain teetetyt suuret kirjahyllyt. Suuri aarteeni on mummolan ruokasalin kalusto 40-luvulta ja sen ympärille ja innoittamana on rakentunut melkeinpä koko sisustus.

 11. Anonyymi
  13/09/2018 / 6:13 am

  Pitää vielä mainita, että nuorena minulle tuli Makasiini-lehti, kun muut ikäiseni lukivat Suosikkia tai Introa 🙂

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  13/09/2018 / 7:46 am

  Joo näin se on, pellava toimii just tyynyissä tai vuodevaatteissa, sekä tietty verhoissa, mutta sohvaan en minäkään sitä laittaisi.

 13. Marjukka / Fab Forty Something
  13/09/2018 / 7:49 am

  Eikä mitään anteeksi, ihana, kun kirjoitit. Voi vitsi, tiiätkö mulla ei taida olla sävyä tallella. Muistan vain, että se on Tikkurilan Pro Grey-värikartasta. Mies-parkani joutui maalamaan aulan kahdesti, koska eka sävy oli liian violettiin taittuva.Aivan ihana matkamuisto nuo ruokalistat! Meidän howard-sohva oli myös Englessonin, enkä suosittele sitä myöskään, jos sille on paljon käyttöä. Nojatuoli oli myös Englessonin, mutta se pysyi paremmin kuosissaan.

 14. Marjukka / Fab Forty Something
  13/09/2018 / 7:51 am

  Wau – teetetyt kirjahyllyt ovat varmasti upeat! Ulkomaisissa sisustuslehdissä näkee sellaisia, jotka on tehty oviaukon ympärille. Sun sisustus on varmasti persoonallinen, ja hienoa, että vanhat kalusteet ovat arvoisensa paikan kodissasi.

 15. Marjukka / Fab Forty Something
  13/09/2018 / 7:51 am

  No sit meitä on kaksi. Äidille tuli Makasiini, ja sitä luin ahnaasti, Suosikkia en lukenut minäkään.

 16. Saara Bee
  13/09/2018 / 8:24 am

  Onpa ihana oleskelutila. Voin kuvitella kuinka istut sohvannurkassa ja naputtelet blogia. Minustakin on tärkeää, että tavaroilla ja tauluilla on oma tarinansa ja, että ne jollakin tavalla liittyvät asukkaisiin. Keinutuolit ovat kyllä parhaita tuoleja ja juuri sellaiset, joilla luulee menevänsä ympäri. Tätini mies oli taitava puuseppä ja niitä teki. Toivottavasti päästät meidät vielä uudelleenkin kylään teille, näin virtuaalisesti. Mukavaa viikonloppua!

 17. Anonyymi
  13/09/2018 / 3:54 pm

  moikka! jeejee näitä lisää!! -Tiina

 18. Anonyymi
  14/09/2018 / 9:40 am

  Kiitos sisustuspostauksesta! Teillä on kaunis, harmoninen koti! Minäkin tykkään asua enemmän muistojen ja tunnelman keskellä. Viimeisiä trendejä meillä ei juuri ole.Odottelen postausta teidän keittiön kalusteiden maalauksesta. Meilläkin on täyspuiset kalusteet ja olemme harkinneet niiden maalauttamista.Hyvää syksyn jatkoa!T. Sari

 19. Marjukka / Fab Forty Something
  16/09/2018 / 10:52 am

  Kyllä aion päästää. Meillä vaan ei hirveästi mikään muutu, kukkakimput ne vaan vaihtuu.

 20. Marjukka / Fab Forty Something
  16/09/2018 / 10:52 am

  Laitan kyllä enemmänkin sisustusta, lupaan!

 21. Marjukka / Fab Forty Something
  16/09/2018 / 10:53 am

  Kalusteiden maalauttaminen menee varmaankin joululomalle, syksy tuntuu nyt menevän niin kauheaa vauhtia, että ei ehdi niitä viemään. Paikka on kyllä jo selvillä. Uskon ammattilaisen tekevän hyvää jälkeä.

 22. Mia / Beauty Highlights
  17/09/2018 / 8:31 pm

  Teillä on niin ihanan kodikasta! Ja ihana tuo keinutuoli! Mahtavaa, että on säilynyt 60-luvulta tähän päivään. Ihania tarinoita, joita on varmasti ilo muistella ja kertoa 🙂

 23. Marjukka / Fab Forty Something
  20/09/2018 / 1:51 pm

  Kodikasta on minunkin mielestäni – onhan tämä rakas koti!

 24. Anonyymi
  21/09/2018 / 4:48 am

  Hei! Sinulla on kaunis koti ja mielellään kyllä luen sisustusjuttuja. Ajattomat ja kestävät kalusteet ovat hyviä, näin pienten lastenkin kanssa kestävät elämää. Meillä on Furninovan howard-tyylinen sohva ja siinä on isot selkänojatyynyt kyllä pahasti painunut vain kolmessa vuodessa. Aiemmin oli mukava, kun näytti hieman eläneeltä mutta nyt on jo vähän liiankin lytyssä.

 25. Marjukka / Fab Forty Something
  21/09/2018 / 5:12 am

  Kiitos, kyllä me on pyritty hankkimaan sellaisia kalusteita, jotka kestävät meillä eliniän.Musta tuntuu siltä, että joka ikinen sohva painuu vähäsen, jos se on paljolla käytöllä. Paras on ehkä tuo Heaven, sen istuintyynyt ovat kyllä hyvin tehty. Howard on todella kaunis malli!

Vastaa