Matala ferritiiniarvo – joko löytyi syy 20 vuoden väsymykseen?

Mediassa on viimeisen vuoden sisään puhuttu paljon ferritiinistä, eli kehon rautavarastoista. Ferritiiniarvo saadaan yksinkertaisesti verikokeesta, veren seerumista tai plasmasta.

Varastoraudan puutteesta kertovat oireet ovat moninaiset: masennus, väsymys, keskittymiskyvyn heikkeneminen, päänsärky, turvotus, lihas- ja nivelkivut, painonnousu, korkea leposyke, levottomat jalat, hiustenlähtö, infektioherkkyys, turvotus, jopa ylikunto ja työuupumus.

Kun ensi kertaa luin ferritiinistä, tunsin kummallisesti sisälläni, että tämä voisi olla selitys moneen asiaan. Päätin tänä syksynä tutkituttaa myös kaikki muut mahdolliset veriarvot, kilpirauhasesta kolesteroliin, paastoverensokerista keliakiaan.

Arvot olivat kohdallaan. Paitsi yksi.

Minulla on jotenkin huiputettu olo. 

Sain eilen omat ferritiiniarvoni, jotka mitattiin veren seerumista. Osasin odottaa tulosta. Jostain ihmeen syystä tiesin mitä tuleman pitää. Silti ne saadessani pääsi itku.

Mitä olen viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana pitänyt normaalina? Mitä olen luullut kuuluvan ns. ominaisuuksiini? Mitä vastaan olen kehittänyt ”reippaan tytön” luonteen ja selviytymismekanismit?

Olen usein todella väsynyt.
Minulla on usein levottomat jalat.
Palaudun liikunnasta hitaasti. En ole koskaan voinut urheilla kahtena päivänä peräkkäin.
Olen kieltäytynyt lukuisista kutsuista ja menoista väsymyksen takia. En ole osallistunut työpaikkani matkoille, koska ne ovat vain liian rankkoja.
Kaupunkilomat ovat minulle todella vaikeita. Olen jo toisena päivänä todella väsynyt.
Aikaisina aamuina pyörryttää helposti.
Olen infektioherkkä. Minut on aikoinaan tutkittu Auroorassa, ja tehty kaikki mahdolliset kokeet mitään löytämättä. (Ai niin, ferritiiniä ei ole tutkittu.) Antibioottia kyllä tuputettiin nautittavaksi joka päivä, ja kun kieltäydyin, sain kuulla kunniani.
Flunssat kestävät pitkään, mutta onneksi kiusaavat vain syksyisin.
Minulta lähtee mielestäni tavallista enemmän hiuksia.
Viikonloput menevät usein vain palautumiseen.
Nukun helposti 11 tuntia yössä viikonloppuisin ja päikkärit päälle.
Alakulo, hermostuneisuus, ärtyisyys – jutut, joita en tunnusta perimmäiseksi luonteekseni.
Olen luullut olevani luontaisesti heikko, epäsosiaalinen, väsyvä ja yliherkkä. (Minulle on myös sanottu, että olen heikko, väsyvä ja yliherkkä.)
Olen ollut uupunut – kahdesti.

Totta vieköön, meneekö tässä koko persoonallisuuskin uusiksi?

Ferritiinistä, joka siis kertoo raudan varastoitumisesta ja imeytymisestä elimistöön, on mediassa ollut viime aikoina todella paljon juttua. Olen lukenut kaiken, mitä olen löytänyt, lehtiartikkelit, blogikokemukset ja vaikka mitä muuta. Olin siis valmistautunut henkisesti tulokseen. Kulun myös Facebookin Raudanpuute-ryhmään, jossa käyn usein lukemassa ihmisten kokemuksia.

Viimeksi luin asiasta tämän päivän Iltasanomissa, jossa LT, sisätautilääkäri ja dosentti Esa Soppi Eiran lääkärikeskuksesta kertoo, että jos ferritiiniä on alle 30 mikrogrammaa verilitrassa, raudanpuutos on selvä. Puutos voi olla korkeammillakin arvoilla, sanoo Soppi. Viitearvot ovat 13-150.

Minulla oli 20. Onhan se ihan hemmetin matala.

Niin paljon kuin pidänkin korvalääkäristäni, sain viimeksi eilen kuulla infektioherkkyyteni ja pitkän toipumisajan olevan ominaisuus.

Mutta mitä, jos se ei olekaan? Mitä, jos olen löytänyt syyn?

Mistä se voi johtua? Sitä varmaan sitten selvitetään. Ainakin kuukautiset ovat olleet minulla aina todella runsaat. Ja pitkät. Senkin olen ajatellut olevan normaalia, naisen elämään kuuluvaa, se pirun ominaisuus. Tässä rupeaa ihan odottamaan niiden loppumista.

Sitä ihmettelen, miksi ferritiinikokeita pitää erikseen pyytää. Eikö niin simppelin ja kuitenkin hoidettavan asian mittaus pitäisi olla itsestään selvyys, kun otetaan hemoglobiini. Olen lukenut, että esimerkiksi oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin kilpirauhasvaivoissa, ja kilpirauhaslääkkeitä syödään turhaan väärien diagnoosien takia.

Kyselin ympäriinsä hyvää lääkäriä, ja päädyin tilaamaan ajan Esa Sopelle Eiran lääkärikeskukseen. En lähde arpomaan ympäriinsä, kuka ottaisi minut vakavasti. Sain ajan tosin vasta joulukuulle, mutta hei, jos tässä on kaksikymmentä vuotta eletty tämän asian kanssa, niin kai sitä jaksaa odottaa vielä pari kuukautta?

Syy, miksi kirjoitan näin henkilökohtaisesta asiasta on selvä. Ehkä joku teistä painii samojen asioiden kanssa. Lisäksi olen todella, todella vihainen ja pettynyt siitä, että ammattitaitoinen lääkärikunta ei koskaan, koskaan, koskaan ole ehdottanut minulle ferritiinimittausta. Ja lisäksi – ihan sama, onko tämä asia henkilökohtainen vai ei – tämän kanssa painii moni meistä. Kun laitoin Is:n jutun linkin omalle Fb-sivulleni ja kerroin omista, matalista ferritiiniarvoista, jopa alkoi Messengeriin viestit tippumaan. En ole ainoa, enkä piruvie ole yksin asian kanssa! Etkä ole sinäkään. Jos vähänkin epäilet, mene, otata verikoe ja etsi lääkäri, joka ottaa sinut vakavasti. Jos tästä kirjoituksestani oli sinulle yhtään apua tai tukea, olen iloinen.

Kerron kyllä jatkossa, miten homma etenee. Jos sinua asia kiinnostaa, nimittäin.

Hyvää tiistaita sinulle.

Ps. Huomenna iloisempaa asiaa – Balmuir-arvonta!

Share:

36 Comments

 1. Anonyymi
  18/09/2018 / 12:51 pm

  hei! No todellakin kiinnostaa! Itse olen ollut menossa myös mittauttamaan .. jos joku ottaisi todesta.. Kiinnostaisi vielä onko sinun B-Hb miten hyvä?? iItselläni kun on aina hyvät arvot olleet (130-140) niin kukaan ei ota tosissaan tätä väsymystä ja muita oireita. Kaikki muut arvot on todellakin tutkittu paitsi juuri tuo varastoarvo. Ja kaikenmaailman ultrat ja keuhkokuvat otettu !Jään seuraamaan mielenkiinnolla tilannettasi. Tiina

 2. Marjukka / Fab Forty Something
  18/09/2018 / 1:15 pm

  Ottaa todesta, jos menet oikeaan paikkaan. Mulle suositeltiin myös Mehiläistä, Marina von Ungern-Stenbergiä, joka ottaa vastaan Ympyrätalossa. Voi olla, että jos siltä tuntuu, menen hänelle. Ajan olisi saanut vaikka ensi viikolle. Mun hgl on 144! Eli siis todella hyvä. Tsemppiä sulle, me niin selätetään nää ongelmat.

 3. Pauska
  18/09/2018 / 1:27 pm

  Tsemppiä ihan hurjasti, otatathan vielä varmuuden vuoksi ihan laajan verenkuvankin. Onneksi tuohon vaivaan on hoito mitä luultavimmin olemassa, lisää rautaa ruokavalioon vain. Jaksamista, hyvä kun syy pitkille flunssille ym. löytyi.

 4. Anonyymi
  18/09/2018 / 1:44 pm

  Tsemppiä !

 5. Marjukka / Fab Forty Something
  18/09/2018 / 1:45 pm

  Kiitos, annan hoitavan lääkärin tehdä työnsä. Rautalisä otetaan joko tabletteina, juotavassa muodossa, tai jos vatsa ei kestä, pistoksina. Sitähän ei tiedä, auttaako ferritiinien nostaminen flunssiin, mutta toivottavasti. Tää on pitkä tie, arvojen nostaminen on hidasta.

 6. Marjukka / Fab Forty Something
  18/09/2018 / 1:47 pm

  Kiitos sulle!

 7. Anonyymi
  18/09/2018 / 4:31 pm

  Kiitos Marjukka tuosta kirjoituksesta! Nyt tiedän, mitä pitää tehdä.

 8. soppaaja
  18/09/2018 / 4:43 pm

  Kiitos tosi paljon kun jaoit taman!! Varaan samantien ajan verikokeisiin. Ystavani, joka tietaa tuonsa puolesta naihin liittyvista, sanoi etta ehdottomasti tsekkaa myos d-vitamiini ja b12! Tsemppia!!!

 9. Anonyymi
  18/09/2018 / 5:26 pm

  Ei voi olla totta 🙁 Täällä yks vakilukija, jolla on ihan samat "oireet", uupumus, itkuisuuskin, jatkuva väsymys, aivan samoin viikonloppuina en jaksa muuta kuin palautua, liikunta on jäänyt, reissuista (kivoistakin) toipuminen kestää viikon… En ole ikinä kuullutkaan ferritiinistä, mutta nyt on ihan järkyttynyt olo kun luin tekstiäsi joka oli täysin kuin omasta elämästäni!! Jopa tuo kaupunkiloma-asia–olemme miehen kanssa ryhtyneet tekemään niin että kakkospäivän minä vietän hotellissa leväten, jotta jaksan lopun ajan vähän paremmin 🙁 Kiiros kun kirjoitit tästä asiasta!! Vaikka olen järkyttynyt, niin aion nyt myös ottaa yhteyttä työterveyteen.

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  18/09/2018 / 5:55 pm

  Kiva, jos pääsit tämän avulla vähän eteenpäin.

 11. Marjukka / Fab Forty Something
  18/09/2018 / 5:59 pm

  Tuo on hyvä pointti. Mun D-vitskut olivat vain 63. Mäkin juttelin nyt illalla yhden kaverini kanssa, joka otti yhteyttä heti postaukseni luettua. Hän on ollut samassa tilanteessa, on edelleen. Edessä on ilmeisesti pitkä ja ailahteleva tie. Rautavarastoja saattaa vaikea pitää yllä, varsinkin, kun tankattu rauta valuu pois joka kuukausi. Päätin myös mennä toiselle lääkärille. Mikään optimistinen fiilis ei puhelun jälkeen jäänyt, mutta on hyvä olla realisti ja tietää mitä saattaa olla edessä. Joka tapauksessa rautavarastojen nostaminen on parin vuoden homma.

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  18/09/2018 / 6:04 pm

  Juu, järkyttynyt olin minäkin, kun kuulin asiasta, ja tulokset saatuani. Kun olen lukenut Raudanpuute-ryhmän juttuja, on ihan mahdollista, että rautalukemia on vaikea saada ylös. Mutta lääkäriin menen, ja katson mitä sille voi tehdä. Pelkään vähän, että mitäs, jos rauta ei imeydykään, tai en voi syödä sitä herkän vatsan takia. Jos vaan mahdollista,älä jätä liikuntaa. Koita jaksaa liikkua, vaikka kävelyä, jos ei muuta. Se on ollut mulle henkireikä. Mitä parempi kunto sen paremmin jaksaakin. Toi kaupunkilomajuttu – niin tuttua! "Toinen päivä" on kaupunki"lomilla" aika rankkaa.Tsemppiä sulle, älä väsy etsimään vastausta huonoon oloon!

 13. Anonyymi
  18/09/2018 / 6:27 pm

  Heippa! Naulan kantaan, mittautin pari vuotta sitten omakustanteisesti kun kukaan ei ollut kiinnostunut, mutta aloin itse epäilemään. Tulos oli 17! Sen jälkeen tutkittiin koko suolisto ja löytyi jotain pientä, mm. maitoallergia, mutta se jo uumoilinkin. Hbl ollut koko ajan hyvä, siinä 135 paikkeilla. Siihen on joku ihan looginen selitys, miten matala ferritiini aiheuttaa sen. Ainoa selitys on ollut runsaat kuukautiset ja se että en syö punaista lihaa juurikaan. VIhreää kyllä senkin edestä.Olen saanut arvon nousemaan sinne 30:n päälle juomalle kuureittain Kreuterblue saftia ja syömällä Solgarin Gentle Ironia. Huomaan heti jos laskee liikaa, koska silloin alkaa mm. rytmihäiriöt. Jotkut lääkärit on sitä mieltä, ettei tuokaan taso riitä.Tsemppiä! T Ingrid

 14. Anonyymi
  18/09/2018 / 6:38 pm

  Täällä kohtalotoveri! Juuri eilen kävin ferritiinin kontrollikokeessa. Minulla on jo yli 10 vuotta sitten todettu ihan muun verikokeen yhteydessä matala hb (oli silloin 106). Silloin söin rautakuurin ja hb nousi, mutta ferritiiniä ei silloin mitattu. Aina vuosien mittaan hb on hupsahdellut alas ja olen syönyt silloin tällöin rautaa. Kohdallani selitys on ollut, että koska harrastan kestävyysjuoksua, rauta-arvot tuppaavat laskemaan (jalkojen iskutus rikkoo punasoluja ja toisaalta veren plasmapitoisuus kasvaa jolloin hb laskee). Sinänsä tuo matala tai helposti laskeva hb ei ole minua haitannut, 21 maratonia olen juossut siitä huolimatta. Enkä ole ihan nuori tyttönen enää, lähempänä viittä- kuin neljääkymmentä.No, tasan vuosi sitten menin lääkäriin (ihan työterveyslääkäri Terveystalossa) valittamaan hiustenlätöä ja huonoa nukkumista. Ajattelin vaihdevuosia tai kilpirauhasta. Hänpä määräsikin d-vitamiini ja ferritiinikokeet. Tulos: ferritiini oli 22, d-vitamiinikin alle minimiarvojen. Jotenkin alkoi löytyä selitys hiustenlähdölle, huonolle palautumiselle (vaikkakin harrastin ja harrastan edelleen maratoneja ihan ”hyvässä hapessa” joten elimistöni lienee tottunut huonoihin ferritiiniarvoihin??), huonolle nukkumiselle, huonolle keskittymiskyvylle ja ties mille! Aloitin silloin vuosi sitten syömään hevoskuurin rautaa ja d-vitamiinia. Arvot nousi jonkin verran (ferritiini muistaakseni 44) ja lopetin niiden syömisen. Tulos: arvot humahti taas alas, ferritiinikin taas lähelle kahtakymmentä. Nyt olen taas sitkeästi syönyt rautaa kesän, ja eilisen mittauksen tuloksena ferritiini on nyt 52.Summa summarum: kyllä se kannattaa mittauttaa, jos on yhtään syytä epäillä. Mutta ihan helppo ei ole hinata arvoja ylöspäin, ja monille suun kautta otettava lisärauta ei sovi. Parhaiten rautavarastoja saisi IV-raudalla (suonensisäisesti laitettava), mutta sitä ei moni lääkäri kai oikein osaa tai suostu määräämään ja hinta on suolainen ja itsemaksettava. Muistelen olevan noin 700 eur yksi kerta.Tsemppiä – kyllä se siitä!T. Kati

 15. Marjukka / Fab Forty Something
  18/09/2018 / 6:42 pm

  Ohhoh, olipa sullakin matalat arvot. Juu, mä olen lukenut monesti saman selityksen, ja liittyy tosiaan myös siihen, miksi menkat ovat runsaat. Veren happipitoisuus on huono, ja siksi punasolut yrittävät kompensoida sitä? Meniköhän ihan metsään, mutta googlaamallahan se löytyy. Sä olet saanut siis helpotusta, kauanko olet käyttänyt rautalisää? Kuulemma 70:ssä oireiden pitäisi helpottua, mutta se on yksilöllistä.

 16. Anonyymi
  18/09/2018 / 7:46 pm

  Nyt on ollut sellainen muistisääntö, että aina kun kuukautiset niin aloitan juomaan pullollisen tuota juomaa 🙂 Kyllä se aika äkkiä nousi tuonne 35:een mutta ei ole kyllä pari kertaa nyt mitattuna sen yli ollut. Oletan että vaihdevuodet hoitavat tämän asian 🙂

 17. Anonyymi
  18/09/2018 / 8:43 pm

  Kiitos <3 Tsemppiä meille 🙂 <3

 18. Lady of The Mess
  18/09/2018 / 9:18 pm

  Kiitos, Marjukka – sain tästä tukea päätökselleni vaatia näitä kokeita. Kokeilen ensin työterveydestä, jossa minulla on nyt syksyllä tulossa muutenkin veriarvojen tarkistuksia – ja jos ei onnistu, menen sitten yksityiselle – mutta en samaan taloon missä työterveyteni sijaitsee;)Harmittaa tämä suomalainen hoitokäytäntö, jossa hoidetaan aina vain oiretta eikä etsitä syitä! Niin monen vaivan kanssa olen tähänkin jo törmännyt ja ikävää, että itse joutuu syyt oireilleen etsimään – ja vielä etsimään lääkärin, joka suostuu ottamaan todesta. Tsemppiä – seuraan k <3yllä taivaltasi erittäin tarkasti <3

 19. Anonyymi
  19/09/2018 / 5:50 am

  Tyttärellä on juuri samat oireet ja kilpparikokeetkin tehtiin – kaikki kunnossa ja muutkin kokeet ihan hyvät. Olisokahan hänenkin vointiinsa selityksenä tuo? Kiitos postauksesta. Etsin tuon IS:n artikkelin ja laitan linkin tytölleni.

 20. Marjukka / Fab Forty Something
  19/09/2018 / 6:43 am

  Kaverini sanoi eilen kun juteltiin, että vaihdevuodet eivät korjaa tilannetta! Tää on sellainen asia, josta mun pitää ehdottomasti kysyä lääkäriltä.

 21. Marjukka / Fab Forty Something
  19/09/2018 / 6:47 am

  Kiitos kokemuksiesi jakamisesta, Kati! Antaa toivoa itsellekin, että sulla on onnistunut nosto. Tosiaan oma pelkoni on, että mun vatsa ei kestä tabletteja, ja toi suonensisäinen on ihan out of question, kun pitäähän rautaa kuitenkin koko ajan saada.Ajatella, että sä juokset maratoneja "vähällä hapella". Kroppa tosiaan tottuu! Eihän sitä kuitenkaan elämästä voi lakata. Mä en ainakaan aio, vaikka vähän väsyttäisikin välillä.

 22. Marjukka / Fab Forty Something
  19/09/2018 / 6:49 am

  Kyllä ehdottomasti kannattaa mennä kokeeseen, ja ota D- ja B12 myös. Osaava lääkäri tajuaa etsiä myös syytä raudanpuutteeseen: imeytymishäiriö tms. Onhan siihen varmasti syitä miksi rauta ei imeydy. Ainakin minä aion ottaa esille ne asiat.Tsemppiä sinullekin. Ilmeisesti pitkä tie edessä, mutta jostainhan sekin on alettava.

 23. Marjukka / Fab Forty Something
  19/09/2018 / 6:51 am

  Kannattaa käydä verikokeessa, niin pieni ja helppo juttu, mutta jolla voi olla iso vaikutus. Artikkeleita aiheesta löytyy pilvin pimein netistä. Tsemppiä tyttärellesi.

 24. sikurina
  19/09/2018 / 9:14 am

  Pari kuukautta sitten raskaana ollessani hemoglobiiniarvoni laski ja silloin mitattiin myös ferritiiniarvo, joka oli 28. Sain rautakuurin. Synnytyksen jälkeen tsekattiim vain hemoglobiini ja se oli hyvä. Minulla kuitenkin oli ollut niveloireita jo raskauden lopussa ja ne pahenivat kuurin loputtua. Aloin pelätä nivelreumaa, johon oireet sopivat. Sitten luin jostain, että oireeni voisivat viitata myös matalaan feritiiniarvoon ja että minun olisi pitänyt ottaa tupla-annos rautalääkettä ja useamman kuukauden ajan, jotta varastot täyttyisivät. Kävin lääkärissä ja kohta menen uudestaan tarkistamaan arvot.

 25. Anonyymi
  19/09/2018 / 3:05 pm

  Kysy ja kerro! Ajattelin tietty että kun verta ei enää poistu niin hulvattomasti, niin sitä kautta tilanne korjaantuu 🙂

 26. Anonyymi
  20/09/2018 / 1:18 pm

  Hei Marjukka,suurkiitos postauksesta! Menin heti ottamaan ferritiiniarvoni, ja sehän oli 19. Moni moni oire sai selityksensä. Uskomatonta on se, että tällaiseen ei koskaan ole ohjattu, vaikka hemoglobiini on aina ollut matalalla. Kiitos – teit kyllä todella hyvän teon postauksellasi!!! Ja tsemppiä.

 27. Marjukka / Fab Forty Something
  20/09/2018 / 1:47 pm

  Kerro sit miten kävi. Kauheaa, miten moneen asiaan ferritiinien alhaisuus vaikuttaa. Mitä enemmän sitä mietin, sen vihaisemmaksi tulen. Ja kyse on periaatteessa aikas yksinkertaisesta asiasta.

 28. Marjukka / Fab Forty Something
  20/09/2018 / 3:05 pm

  Ihan tosi – hirmu matala, niin kuin mullakin. No huh sentään. Nyt sit vaan hyvälle lääkärille selvittämään mistä se johtuu ja arvoja nostamaan. Mun lääkäriaika on vasta lokakuun puolessa välissä. Olen tosi iloinen, että mun postauksesta oli sulle apua. Hyvää syksyn jatkoa ja "rautaista" meininkiä!

 29. Anonyymi
  20/09/2018 / 6:10 pm

  Hei! Ainoastaan sydämen vajaatoimintaa sairastavilla on tieteellistä näyttöä, että matalan ferritiinin korjaaminen korjaa suorituskykyä hb- arvosta riippumatta. Muilla potilailla tästä hyödystä ei ole näyttöä näyttöä. Jos tälläistä näyttöä olisi, se olisi mun ( hematologin) tiedossa. Hb 144 on naiselle erittäin hyvä eli raudanpuuteanemiaa sinulla ei ole. Jos tähän antaisin vahvan rautakuurin ( esim suonensijaisesti) hb voisi nousta esim 170 eli tästä voi tulla muuta ongelmaa veren viskositeetin noustessa. Rautainfuusio voi aiheuttaa myös vaikean allergisen reaktion. Asia on ihan toinen, jos potilaalla on selvästi matala hb ja muu rautakemia sopii raudanpuuteanemiaan. Silloin voi kyseessä olla esim suolistosyöpä. Mutta tämä kommenttikenttä vetää hiljaiseksi. Enkä syytä tästä potilaita, vaan näitä mediassa esiintyviä yksityislääkäreitä. Aika rahakkaan ja hyvä keinon saada lisää potilaita = heillä asiakkaita ovat keksineet. Mutta kiitos kivasta blogista. Jatkan sen lukemista edelleen!

 30. Anonyymi
  21/09/2018 / 4:42 pm

  Hei!Mulla viimeksi kolme viikkoa sitten otettiin hb ja ferritiini, kun jo reilu kaksi vuotta sit normi työterveystarkastuksessa huomattiin että hb on aivan liian alhaalla. Nyt hb 114 ja ferritiini 8! Nyt, vihdoinkin työterveyslääkäri sanoin että tämä on pakko tutkia ja teki lähetteen keskussairaalaan. Viime viikolla tuli kirje että 3-6kk kuluessa tulee aika….Inhottavaa tässä on se että minulle ei sovi mitkään suun kautta otettavat rautavalmisteet. Nyt vaan ootellaan, kaikesta huolimatta hyvää syksyä kaikille! – Outi

 31. Anonyymi
  25/09/2018 / 2:01 pm

  Hei, olen pitkäaikainen seuraajasi,mutta en ole aiemmin kommentoinut mitään. Olen pian viisikymppinen sairaanhoitaja ja minulla todettiin eilen ferritiiniarvo 12. Olen pettynyt (itseenikin) ja huolestunutkin. Ei minullakaan ole aiemmin ferritiiniä tutkittu. Väsynyt toki olen ollut monta kertaa, mutta kpittanut vaan tsempata ja painaa eteenpäin itku silmäsdä ja verenmaku suussakin välillä. Jospa nyt löytyisi helpotusta raudansaannin myötä ennen kuin vaihdevuodet totaalisesti saapuu vaivoineen.

 32. Marjukka / Fab Forty Something
  28/09/2018 / 12:54 pm

  Jei, anteeksi myöhäinen vastaus. Hienoa saada hematologin näkemys asiaan. Mun ystävä on asunut monta vuotta Sveitsissä, ja siellä ferritiinin mittaus kuului automaattisesti verikokeisiin. Ystäväni sai myös rautakuurin matalaan ferritiiniin. En tiedä muksi asia on siellä sitten enemmän esillä kuin meillä.

 33. Marjukka / Fab Forty Something
  28/09/2018 / 12:56 pm

  Apua. Sulla on todella alhainen ferritiini ja hg. Monet suosivat Solgarin Gentle Ironia, olisi hellempi vatsalle. Ostin sitä jo purnin, ja olen ottanut sitä 20 mg. Hyvin on sopinur mun herkälle vatsalle.

 34. Marjukka / Fab Forty Something
  28/09/2018 / 12:58 pm

  Sepä se, kun ei jaksaisi enää pelkästään tätä selviytymistä. Haluaisi jaksaa ja nauttia elämästä enemn, ilman ainaista väsymistä. Juu, vaihdevuodet, ne ei ole mulla vielä päällä, mutta eihän siihen kauan mene. Tsemppiä sulle, ja yritetään päästä selvemmille vesille!

 35. Anonyymi
  30/09/2018 / 6:54 pm

  Hei,Oletko, Marjukka, miettinyt, voisiko pitkäaikainen väsymyksesi johtua bloggaamisesta? Asia tuli mieleeni, kun luin tämän päivän Hesarin jutun.Teet upeita juttuja kauniiden kuvien kera ja uskon, että se ei tule ilmaiseksi.Kyllä me uskolliset lukijat tulemme takaisin, vaikka pitäisitkin blogitauon ja keräisit voimia!Tsemppiä!

 36. Marjukka / Fab Forty Something
  01/10/2018 / 12:38 pm

  Voi miten kiva, että ajattelit hyvinvointiani. Bloggaaminen ei kuitenkaan taida olla väsymisen syy, se on päinvastoin mulle energiaa ja hyvää mieltä tuottava asia. Se antaa niin paljon enemmän kuin ottaa. Mä tarvitsen tätä visuaalista verkkoelämääni tosi paljon, ja aina odotan pääseväni sen pariin. En missään nimessä aio väsyttää itseäni somessa, siksi esim. Instagram on aika vähäisessä osassa. Ihanaa, että olet uskollinen lukija, kiitos sulle siitä!

Vastaa