Nupukkikenkien puhdistus – lopputulos yllätti iloisesti!

Rakastan nupukki-, eli mokkanahkaa. Usein kuulee puhuttavan, että se on hankala ja herkkä materiaali. Itse viis veisaan tällaisista puheista, minusta nupukki on ihana, ylellinen ja näyttävä materiaali, mutta hellää hoitoa se toki vaatii, varsinkin, jos on kyse vaaleista kengistä, kuten tässä postauksessa.
Kenkähyllyllä lojuivat Unisan korkkarit, jotka olivat menneet todella likaisiksi käytössä. Kyllä, vaalea nupukki on herkempi materiaali likaantumaan. Luulin kenkieni olevan jo menetetty tapaus, kunnes luin miten nupukkinahka puhdistetaan. Päätin hetken mielijohteesta kokeilla jo menetetyiksi luulemiini korkkareihin. 

Tulos yllätti iloisesti, ja kenkäni saivat uuden elämän!

Unisan korkkarit ovat noin nelisen vuotta vanhat, ja ne ovat olleet yhdet lempikengistäni. Niiden lesti on aivan ihana, ja ne tekevät jalan muodosta tosi kauniin. No, likahan ei kaunista mitään vaatekappaletta tai asustetta, siitäkö johtuen kengät olivat välillä blogikirppisenkin puolella. Ne jäivät myymättä, nyt voi sanoa että onneksi.

Varsinkin kärkien tummentuvat olivat aika häiritsevät, samoin korkojen. Muuten kengät olivat hyvässä kunnossa, nahka ei ollut kulunut mistään kohti sileäksi.

nupukkikengät, nupukkikenkien puhdistus, kenkien huolto

Luin jostain, en vaan muista mistä, että nupukki puhdistetaan kastelemalla se kauttaaltaan märäksi, koko kengän mitalta.

Harjasin kenkien likaiset kohdat kenkäharjalla. Sen jälkeen otin valkoisen pyyhkeen, kastelin yhden reunan, ja hieroin siihen marseille-saippuaa. Sitten pesin kengät kauttaaltaan kastellen ne pyyheliinalla kauttaaltaan. ”Huuhtelin” kengät märällä pyyheliinalla, ja kuivasin ne pyyhkeen kuivalla puolella. Laitoin sisälle vähän talouspaperia, jotta kenkä kuivuisi muotoonsa, mutta ne eivät olleet kastuneet sisältä.

Kun kengät olivat kuivat, harjasin niitä myötäkarvaan. Tulos oli uskomaton, kaikki lika poissa, ja kengät kuin uudet. Harmittaa nyt, etten ottanut ennen-kuvia, kun pesu oli ennemminkin äkkinäinen päähänpisto kuin suunniteltu.

Marseille-saippua on kyllä aikamoinen kombo. Saan sillä rasvatahrat silkkipaidoista pois, kajalmuruset villamatosta, tahrat valkoisesta sohvasta. Olen kuullut, että ns. sappisaippua tekisi samat temput, mutta en tiedä mitä sappisaippua on, tietääkö joku teistä? Lisäksi marseille-saippua on riittoisaa, minun oma palaseni taitaa olla yhtä vanha kuin talommekin, eli viisitoista vuotta.

Seuraavaksi suojaan kengät nupukkinahan omalla suihkeella, ja sen jälkeen ne ovatkin valmiit käyttöön taas, kun tilaisuus tulee.

Vielä pieni disclaimer tähän loppuun: kenkienpesu oli täysin hetken päähänpisto tyyliin kaikki tai ei mitään. Jos haluat kokeilla samaa, niin tutki vielä netistä pesuohjetta lisää, tai vie kengät suutarille. Oli huolto oikein tai väärin, olin lopputuloksesta todella iloisesti yllättynyt!

nupukkikengät, nupukkikenkien puhdistus, kenkien huolto

Olen todella ahkera kenkien huoltaja, sillä pidän kengistä todella paljon. Lisäksi huollettu kenkä kestää käytössä kauemmin. Lempparinilkkurini käytän joka syksy suutarilla, joka vaihtaa korkolaput ja rasvaa ne viimeisen päälle. Acnen Colteissa ja Tigerin nauhanilkkureissa nahka alkaa olla jo todella pehmeää ahkerasta käytöstä johtuen. Kuinkahan monessa asukuvassa ne ovat täälläkin vilahtaneet. Ainakin Acnet näkyvät nopsasti etsittynä asukuvissa täällä, Tigerit täällä.

Miten sinä hoidat kenkiäsi? Jaa vinkkisi meille muille! Kaunista tiistaita kaikille!

Seuraa blogiani:

Bloglovin`Blogit.fiInstagramFacebook

PS. Balmuirin lukijailtaan on avattu vielä lisäpaikkoja – laitapa minulle heti sähköpostia fabfortysomething@hotmail.com, ilmoittaudu mukaan ja ota ystäväsi messiin!

Share:

10 Comments

 1. Anonyymi
  11/09/2018 / 5:40 pm

  Hei, minä käytän sappisaippuaa ja on yhtä riittoisa pala kuin tuo sinunkin Marseillesaippuasi ja olen sen tainnut ostaa aikoinaan Stockalta. Ihana kuulla että sait kenkäsi kuntoon, se ilahduttaa aina. Itse hankin vasta äskettäin nypynpoistajan ja olenkin nyt ollut innoissani neuleiden kimpussa, jotka muuten olisivat joutuneet pois. // Johanna V

 2. Anonyymi
  12/09/2018 / 4:47 am

  Vau, olipa hieno lopputulos! Paremmat kuin uudet 🙂 Minäkin huollan kenkiäni, ihan tärkein on puhdistus aina käytön jälkeen. Suutarilla enimmäkseen kantalappujen vaihtoa, joskus puolipohjallisia tai vetskarin korjausta/vaihtoa. Suutarin tekemän rasvauksen jälkeen kengät näyttävät aina tosi hyviltä! Käytän tarvittaessa nahansuojasuihketta tai -voidetta, nupukkikenkiä harjaan aina ennen käyttöä myötäkarvaan. Tunnustan käyttäväni myös pikakiilloketta. Kerran mulla oli mustat nilkkurit, joissa oli valkoiset koristesaumat, ja myyjä sanoi, että kannattaa käyttää väritöntä kenkävoidetta, etteivät koristesaumat värjäydy. No eipä kannattanut, väritön kenkävoide teki mustaan kenkään harmahtavan, samean kalvon. Eli mustaan kenkään musta kenkävoide! Olipa hieno vinkki nupukkikengän putsaukseen, itse en varmaan olisi yksinkertaisesti edes uskaltanut ryhtyä tuohon aika radikaalin tuntuiseen toimenpiteeseen, ellen olisi nähnyt lopputulosta! T: Ansu

 3. Marjukka / Fab Forty Something
  12/09/2018 / 12:59 pm

  Nypynpoistaja on todella kätevä ja siistii neuletta hienosti! Mulle sappisaippua on tuntematon, mutta just katsoin netistä mitä Marseille-saippua sisältää: ainoastaan oliiviöljyä ja soodaa.

 4. Marjukka / Fab Forty Something
  12/09/2018 / 1:01 pm

  No melkein paremmat kyllä!! Pikakiillotetta mäkin käytän, kun pitää lähteä jonnekin ja kengät tarvitsevat pikafreesausta. Heh, oli aika radikaali veto, sellainen nyt tai ei koskaan-meininki. Kenkien huolto kannattaa, sitä paitsi se on aika hauskaa puuhaa!

 5. Anonyymi
  12/09/2018 / 3:45 pm

  Ostapa seuraavalla Saksan matkalla Sil Saptil tahranpoistoaine/matkapesuainetuubeja. Ne ovat sellaisia punaisia hammastahnatuubin näköisiä tuubeja. Maksavat noin 2 euroa ja niitä saa ihan perusmarketista.Saptil on tosi tehokas tahranpoistoaine, eikä jätä vaatteen pinnalle mitään jälkeä. Tuubin päässä on harja, jolla voi hieroa ainetta tahraan. Ja sitten vaan vaate pesukoneeseen normaaliin ohjelmaan normi pesuaineen kanssa. Ja tepsii! Kannattaa googlettaa :)Terkuin Maisa

 6. Anonyymi
  12/09/2018 / 4:29 pm

  Sappisaippuaa saa myös nestemäisenä, minulla on Sonett-merkkistä. Ihan marketeista löytyy, omani ostin Prismasta. Tuolla lähtee tahrat tosi hyvin. Nestemäinen versio ei tietty ole niin riittoisa kuin palasaippua, mutta helppokäyttöinen kyllä.T. CharlotteP.S. Olen lukenut blogiasi jo monta vuotta, mutta tämä taitaa olla eka kommenttini. Kiitos sinulle inspiroivasta, kivasta ja lämminhenkisestä blogista!

 7. Ei-Leen / Hempeät hepeneet
  14/09/2018 / 9:04 pm

  Hei, tämä oli mielettömän kiinnostava ohje. Olen innokas kenkien ja vaatteiden huoltaja, ja niin Marseille- kuin sappisaippuakin ovat minulle ennestään tuttuja – vaan ei nupukille. Sille en ole uskaltanut näyttää kuin ”pyyhekumia” eli nupukille tarkoitettua puhdistajaa sekä uusinta ekologista puhdistusainetta. Mutta nyt tiedän seuraavan metodin, jota kokeilla. Sappisaippuaa olen käyttänyt vuosia vaatetahroihin. Sillä käsittelin joskus kaikki lastenvaatteiden tahrat, vaikka se on aika työlästä. Nykyään turvaudun vähemmän ekologiseen mutta yhtä tehokkaaseen rainbow’n tahrasuolaan, jota ei paljon tarvita. Mutta sappisaippua on yhä luotettuni, kun on kyse silkistä tai villasta. Ja miksei siis myös nahasta.

 8. Marjukka / Fab Forty Something
  16/09/2018 / 10:49 am

  Kiitos vinkistä! Tästä varmasti hyötyvät muutkin.

 9. Marjukka / Fab Forty Something
  16/09/2018 / 10:50 am

  Kiitos sinulle, Charlotte, kommentistasi! Ihana kuulla, että olet vakkarilukija jo vuosien takaa. Mun pitää ehdottomasti nyt tutustua sappisaippuaan. Kiva, että sitä saa marketeistakin. Kiitti vinkistä!

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  16/09/2018 / 10:51 am

  Heh, omalla vastuulla sitten ; ) Mun pitää kokeilla nyt tätä sappisaippuaa, kun sitä niin monet hehkuttavat!

Vastaa