Erityisherkkyys – voima vai kirous? – sekä herkän ihon hoitoa Dermosilin tuotteilla

Kaupallinen brand ambassador- yhteistyö Dermosilin kanssaJoskus kauan sitten, blogitaipaleeni alkumetreillä kirjoitin erityisherkkyydestä. Suomessa ei siitä vielä silloin puhuttu, mutta ystäväni suositteli silloin minulle amerikkalaisen psykoterapeutti Elaine N. Aronin kirjaa asiasta. Tohtori Aron kehitti termin highly sensitive person kuvatakseen ihmisiä, jotka reagoivat tavallista herkemmin ulkoisiin ärsykkeisiin. Tällaisia ihmisiä on väestöstä viidesosa, ja kuulun itse heihin.

Erityisherkkyydestä on puhuttu viime vuosina paljon. Kun aikoinani luin kirjan englanniksi ja sittemmin suomeksi, tunsin helpotusta siitä, että omituisuuksilleni on nimi, ja miksi teen ja koen jotkut asiat niin kuin ne koen.

Myös ihoni on todella herkkä. Dermosilin Sensitive- ja Skin Comfort-sarjoista olen löytänyt hyviä tuotteita sen hoitoon. Syysihoa hellitään kosteuttavilla ja hoitavilla voiteilla ja öljyillä.

Dermosilin vartalonhoitotuotteet ovat herkän ihon hellijöiitä. Dermosil Sensitive -suihkugeelillä, kuten muillakin Sensitive-sarjan tuotteilla, on Allergialiiton myöntämä Allergiatunnuksen käyttöoikeus. Tuote on hajustamaton, ja se sisältää ihoa kosteuttavaa glyseriiniä. Tämä suihkugeeli sopii myös lapsille.

Onko erityisherkkä outo hiippari, joka tunteilee turhille asioille, vatvoo suotta ja vahtii jaksamistaan oudoista asioista? Ei. Erityisherkkä, eli HSP, highly sensitive person, omistaa rikkaan sisäisen maailman, mutta eläytyy voimakkaasti ympäristön ärsykkeisiin. HSP saattaa ylivirittyä kiireestä ja muista ihmisistä, ja muut ihmiset voivat pitää häntä vaativana ja herkkänahkaisena. Erityisherkkyyttä on tutkittu yhä enemmän, ja Aron nojautuukin kirjassaan sekä omiin että muihin tutkimuksiin.

Dermosil Skin Comfort-sarjan ihanan täyteläinen Glowing kasvoseerumi sisältää runsaasti antioksidantteja. Käytän tätä meikin alle antamaan kosteutta ja hehkua – ehdottomasti yksi syksyn suosikkituotteitani! 

Seerumin antioksidantteja ovat tomaattiuutteen lykopeeni, E- ja C-vitamiini, sekä rosmariinin lehtiuute. Magnesiumglukonaatti kirkastaa ihoa ja Laminaria Digitata-levä toimii ryppyjen muodostumista vastaan. Seerumi on kauniissa lasipurkissa, ja sitä annostellaan kätevästi pipetillä. Tätä voi käyttää vaikkapa tehokuuurina.

Erityisherkkyys ei ole sairaus tai luonteen vika, vaan se on synnynnäinen ominaisuus. Aron luonnehtii sitä kirjaimilla EVÄS.

E on emotionaalinen reaktiokyky ja empatia. Erityisherkkä aistii ja peilaa voimakkaasti toisten tunteet ja mielialat. Aivoissa on ns. peilisolut, jotka aktivoituvat; nämä solut auttavat ihmistä oppimaan jäljittelemällä, mutta yhdessä aivojen muiden alueiden kanssa ne auttavat erityisherkkiä  vaistoamaan muden tarkoitusperät ja miltä muista tuntuu.

V on vivahteiden vaistoaminen. Kun HSP aistii, aivoissa aktivoituvat aistitiedon monimutkaisemmastakäsittelystä vastaavat alueet.

Ä on ärsykkeiden liiallisuus. Juuri erityisherkän aistiherkuudestä johtuen ärsykkeet uuvuttavat: HSP huomaa jokaisen pikkuasian, ja jos tilanne on monitahoinen tai intensiivinen tai pitkäkestoinen, hän sattaa väsyä tai ylivirittyä aistien kuormittumisesta.

S on syvällinen käsittely. HSP käsittelee tietoa tavanomaista enemmän ja liittävät havaintonsa tai vertaavat sitä menneisiin kokemuksiin tai muihin samankaltaisiin asioihin. HSP:n aivosaari, joka yhdistää sisäisten tilojen ja tunteiden, ruumiin asentojen ja ulkoisten tapahtumien hetkelliset tiedot, aktivoituu erityisherkällä tavallista enemmän.

Pidän ihonpuhdistuksessa maidoista, sillä ne puhdistavat hellävaraisesti. Loppu meikki lähtee vanulappuun kostutetulla kasvovedellä. Sensitive-sarjan Cleansing milk sopii normaalille ja kuivalle iholle. Se sisältää laadukkaita, pehmeitä kasviöljyjä, eikä ollenkaan ihohuokosia tukkivia rasvoja.

Soothing Facial Tonic-kasvovesi on alkoholiton ja hajustamaton, ja se on kehitetty erityisesti herkälle, kuivalle ja atooppiselle iholle. Se sisältää ihoa rauhoittavaa aloe vera-uutetta sekä ihon kosteustasapainosta huolehtivaa glyseriiniä.

Moni erityisherkkä on ulospäinsuuntautunut, ja siinä onkin outo dilemma, sillä erityisherkkä tarvitsee paljon tilaa ja yksinoloa palautuakseen ärsykkeistä. Ei ihme, että moni erityisherkkä onkin taiteilija, opettaja, tai muu luovan alan työntekijä.

Olin tavallinen lapsi: vilkas, sosiaalinen, taiteellinen ja innokas alakoululainen. Muistan silti tilanteita, joissa minun oli vaikea päästä alkuun muiden lasten kanssa. Erään kyläillan, ehkä kahdeksan-yhdeksänvuotiaana, kyhjötin äidin kyljessä, en vain voinut mennä muiden lasten, tuttujen lasten! – joukkoon leikkimään. Purskahdin myös itkuun, kun koulussa piti fluorata hampaat punaiseksi värjäävällä tabletilla. Ahdistuin suunnattomasti, jos olin unohtanut jonkin koulutavaran kotiin.

Uppouduin myös tuntikausiksi piirtämään, kirjoittamaan ja leikkimään koko ajan itsekseni höpisten. Leikkimaailmani oli rikas ja monimuotoinen, ja muistan yhä leikkivaltakunnan, jonka loimme ala-asteen viimeisten luokkien parhaan ystäväni kanssa. Muistan tunteneeni haikeutta, kun seitsemännellä luokalla tajusin kasvaneeni ulos lapsen maailmasta, ja jätin hyvästit leikkivaltakunnallemme.

Ihonpuhdistukseen voin suositella kahta muutakin tuotetta. Skin Comfort-sarjan Moisturizing Cleansing Milk, eli kosteuttava puhdistusmaito on hellävarainen ja kosteuttava. Se puhdistaa hellästi meikin ja epäpuhtaudet iholta. Tuote sisältää muun muassa sheavoita, manteliproteiinia ja siemenöljyä. 

Dermosil Skin Comfort -kasvovesi viimeistelee puhdistuksen. Pyyhin kasvot aina kahdesti, jotta viimeisetkin meikinhivenet lähtevät kasvoilta. Tuote on sisältää ihoa kosteuttavia ja hoitavia aineosia. Tuoksussa ei ole allergeeneja, joten se on mahdollisimman ihoystävällinen. Sekä puhdistusmaito että kasvovesi on pakattu kauniisiin, 250ml:n pumppupulloihin, jotka ovat lukittavia, käteviä vaikka matkalle mukaan. 

Musiikkilukioajan koin kasvattavana, mutta näin aikuisena analysoiden raskaana. Sanomattakin selvää, että taidelukiolaisiin kuului aika paljon erityisherkkiä. Draamat asuntolassa ja ihmissuhteissa olivat lähes viikottaisia, ja minulle asuntolassa asuminen oli aika rankkaa. Tilaa yksinoloon oli vähän. Toisaalta nautin yhteisöllisyydestä, toisaalta tunsin itseni ulkopuoliseksi. Ulkopuolisuuden tunne on jatkunut aina aikuisikään saakka, olen monessa suhteessa vähän yksinäinen susi, omasta valinnastani.

Rakastan vartalovoiteita, ja Dermosilin monista hyvistä vartalovoiteista Skin Comfort- sarjan Täyteläinen vartalovoide on yksi suosikkejani. Se sisältää runsaasti vitamiinipitoista shea-voita. Glyseriini kosteuttaa ihoa, arganöljy pehmentää. Macadamia-pähkinöiden öljy on hyvä ikääntyvälle iholle, sillä se auttaa ihoa pysymään kiinteänä. E-vitamiinit ja keramidit ovat ikääntyvälle iholle erinomaisia ainesosia, sillä kuiva iho johtuu ihon oman keramidituotannon vähenemisesstä. Tätä voidetta levitän iltasuihkun jälkeen, ja aamulla iho on siloisen pehmeä.

Valitsin ammatin, jossa on todellakin paljon ärsykkeitä! Silti koen olevani siinä taitava. Vei kuitenkin vuosikausia, että opin säätelemään jaksamistani.

Erityisherkkyydestä on opettajan työssä paljon hyötyä: näen hyvin pian oppilaistani kenellä heistä on erityisherkän piirteitä ja miten heidän kanssaan on hyvä menetellä. Elaine S. Aron on myös kirjoittanut kirjan Erityisherkkä lapsi, joka oli kiinnostava kirja näin musiikkikasvattajan näkökulmasta.

Olen hyväksynyt sen, että en jaksa rientoja työporukoiden kanssa työn ulkopuolella. Olin pari kertaa matkalla työporukoiden kanssa ulkomailla, ja vaikka kuinka rakastan työkavereitani, nämä matkat olivat minulle liian raskaita. Ulkopuolisuuden tunne on siis myös läsnä porukassa, josta osan olen tuntenut melkein kaksikymmentä vuotta.

Virikkeet vaikuttavat minuun myös fyysisesti. Olen lukioikäisestä saakka kohdannut päiviä, että aamulla pyörryttää, enkä pysy pystyssä. Näin tapahtuu, jos takana on hyvin intensiivinen ja voimia vaativa jakso. Tiedän jo mistä se johtuu, enkä enää säikähdä sellaisia päiviä. Jännitys ja keskittyminen laukeaa, tunnen sen ihan fyysisesti.

Skin Comfort Kasvoöljy on sataprosenttisen luomuöljy, eikä sisällä minkäänlaisia lisäaineita, täyte- tai väriaineita, silikoneja tai säilöntäaineita. Tätä voi listätä kosteusvoiteeseen pari tippaa antamaan lisäkostetutusta iholle, taikka käyttää kuuriluontoisesti, jos iho tarvitsee tavallista enemmän kosteutta. 

Kasvoöljy sisältää mm. ruusunmarjan ja purasruohon siemenöljyä, joka sisätltää huomattavan määrän omega -6 -rasvahappoja, auringokukkaöljyä, appelsiinin eteerisiä öljyjä ja E-vitamiinia.

Elaine N. Aron kirjoittaa: ”Erityisherkkä ihminen on kokonaisuus. Herkkyys tarkoittaa, että hän on myös varovainen, sisäänpäin suuntautunut ja tarvitsee tavallista enemmän yksinoloa. Koska enemmistöllä ei tätä piirrettä ole,  se ei ymmärrä sitä, vaan näkee eityisherkät arkoina, ujoina, heikkoina, tai mikä pahinta, epäsosiaalisina. Leimautumisen pelossa erityisherkät yrittävät olla kuin muut. Se johtaa siihen, että erityisherkkä ylivirittyy ja ahdistuu.”

Itse olen oppinut elämään erityisherkkänä ja säätelemään voimiani. Olen varovainen, varmisteleva, paljon yksinoloa tarvitseva ihminen. En yleensä ota viikolle kuin yhden tai kaksi iltamenoa. Teen vaativimmat työjutut sunnuntaina rauhassa. En jaksa ottaa paineita sosiaalisuudesta. Jaan päivätyössäni niin paljon itsestäni muille, että minulle sopii hyvin tällainen harrastus, jossa olen itsekseni omassa maailmassani. Harrastuksena bloggaaminen voisi olla  parhaimmillaan hyvinkin sosiaalista, ja halutessaan saa menoja ja meininkiä vaikka jokaiselle viikonpäivälle, mutta olen valinnut toisin itseäni kuunnellen.Sensitive-sarjan Deo Stick-deodorantti on todella suositeltava tuote, sillä juuri kainaloiden alue ja iho kainalon ympäriltä kuivuu todella herkästi. Deodorantti kannattaa levittää puhtaalle iholle, josta kainalokarvat on poistettu. Tuote on alumiiniton, alkoholiton ja hajusteeton, ja siksi se sopii kaikkein herkkäihoisimmillekin.

Ikä ja sen myötä tullut elämänkokemus auttavat erityisherkkää. Olen oppinut jättämään turhan vatvomisen vähemmälle. Harvoin mietin töitä enää sen jälkeen, kun olen ne tehnyt. Nuorena saatoin murehtia työasioita todella paljon, menetin yöunianikin. Olen silti monessa asiassa kova etukäteen jännittäjä ja varmistelija.

Välttelen myös viimeiseen asti erimielisyyksiä, sillä koen ne energiasyöppöinä. Onneksi minulla on elämään äärimmäisen rennosti suhtautuva puoliso, joka on paitsi leppoisa, myös todella iloinen ihminen. Sellaisen ihmisen kanssa on erityisherkän hyvä elää, omatkin särmät hioutuvat.

Oletko sinä kuullut erityisherkkyydestä, ehkä peräti tunnistat itsestäsi samoja piirteitä?

Kaunista maanantaita kaikille!

*bloggaaja ei hyödy linkeistä rahallisesti

Share:

12 Comments

 1. kirsikka
  15/10/2018 / 6:39 pm

  Itse kamppailen sosiaalisuuden kanssa. Olen näennäisesti ulospäinsuuntautunut, mutta tunnen itseni myös monesti ulkopuoliseksi. Olen lakannut seurustelemasta ihmisten kanssa joiden seurassa vain pinnistelen selviytyäkseni mutta samalla olen kaivanut itselleni epäsosiaalisuuden kuopan. Olen pohtinut tätä paljon viime aikoina kun muu perhe on ollut reissussa ja olenkin yhtäkkiä ihan yksin. Meillä on ihana työporukka johon tunnen kuuluvani, mutta kohta osa porukasta jää eläkkeelle ja pelkään että ainoa sosiaalisuuden linnakkeeni hajoaa.

 2. Anonyymi
  15/10/2018 / 6:57 pm

  Erityisherkkyys kuulostaa hyvin paljon samalle kuin autismin kirjon ihmiset. Onko näillä jotain eroa, vai onko kyse vain eri termistä? Autismin kirjo virallisena "lääketieteellisenä" ja erityisherkät samoilla erityispiirteillä, mutta ilman virallista diagnoosia? Diagnoosiahan ei saada/anneta, ellei ihminen itse hakeudu pitkiin ja monipuolisiin tutkimuksiin diagnoosin saamiseksi. Ja autismin kirjon ihmisethän on todellakin kirjo – todella lievistä erityispiirteistä (meillä kaikilla on jotain kirjon piirteitä ja ominaisuuksia) vakaviin erityishoitoa vaativiin henkilöihin. Näissä kaikissahan on kyse neuropsykologisista erityispiirteistä, jotka todellakin ovat hyvin yksilöllisiä erityispiirteitä.

 3. Anonyymi
  15/10/2018 / 7:11 pm

  Kiinnostava aihe. Olen pohtinut omaakin herkkyyttäni, ja ehkä joitakin erityisherkkyyden piirteitä tunnistan, vaikkakaan en ehkä siinä määrin kuin ne jotka voivat kokea ns. määritelmän omakseen. Tärkeää varmasti onkin oppia tuntemaan omat rajansa ja kunnioittamaan niitä. (No heh, teinpä nyt huvikseni tuon Heli Heiskasen testin ja testi väittikin että olisin erityisherkkä, tosin alhaisella pistemäärällä). Tiedä häntä, itsetuntemuksen kehittäminen on tärkeää, ja se että antaa itsellensä tilaa aistia ja kokea asioita omassa tahdissaan. Petra

 4. Marjukka / Fab Forty Something
  15/10/2018 / 7:32 pm

  Ulkopuolisuuden tunne on kurja juttu. Mulla on ollut kolme kertaa elämässäni sellainen porukka, johon olen tuntenut kuuluvani täysin ja riittäväni omana itsenäni. Näin vanhemmiten se ei ole enää niin tärkeää. Tosiaan tulee elämässä vastaan ihmisiä, jotka eivät kolahda, ja luulen, että yhteydenpito jää suht helposti pois puolin ja toisin. Jää vain ihmiset, joista oikeasti välittää ja jotka välittävät sinusta. Tsemppiä sulle, on ihana, että sullakin on kiva työporukka. Ja kuule, ei sitä tiedä millaisia ihmisiä elämä tuo vastaan, toivottavasti sulle mukavia ja ihania sellaisia.

 5. Marjukka / Fab Forty Something
  15/10/2018 / 7:42 pm

  Erityisherkkyys ei ole sama kuin autismi kirjoineen. Tietyillä erityisherkillä ja autisteila saattaa olla samoja ominaisuuksia, kuten aistiyliherkkyys. Mutta HSP on hyvä lukemaan ihmisiä ja sosiaalisia tilanteita, mitä autisti taas ei ole. HSP myös vaistoaa ja peilaa ilmapiirin hyvin nopeasti, tässä esimerkiksi olen itse tosi taitava ; )Myös autisti on monesti kiinnostunut yhdestä asiasta, HSP taas monista. Ammattinikin puolesta olen lukenut autismista, HSP ei ominaisuuksiltaan käy yhteen autismin kanssa. Löysin muuten erityisherkät.fi-sivulta tällaisen: https://www.erityisherkat.fi/erityisherkkyys/mita-erityisherkkyys-ei-ole/

 6. Marjukka / Fab Forty Something
  15/10/2018 / 7:51 pm

  On erityisherkkä tai ei, itsetuntemuksen kehittäminen on todellakin hyvä. Ja ihana, miten ikä auttaa siinä. Enkä minäkään ole koskaan halunnut piiloutua erityisherkkyyden taakse, vaan olen ollut lähinnä helpottunut saadessani tietää, että kaltaisiani on muitakin. Omat rajat on hyvä tuntea muidenkin kuin HSP-ihmisten, sillä aistikuormitus on aivan valtavaa ja jatkuvaa nykypäivänä, ja taatusti kuormittaa ketä vain. Kaikkien ihmisten "sietokyky" vaihtelee, ei vain HSP:n.Erityisherkkiäkään ei voi niputtaa yhden asian alle, itse esimerkiksi kestän hyvin meluisaa työtäni, joka on varsin hektistä ja meluisaa – tiedän vain miten siitä palaudun mahdollisimman hyvin. Heh, tuo testi on kyllä aika suurpiirteinen, mutta kyllä siitä hahmottaa hieman HSP:n piirteitä. Mä sain 21/23.

 7. Tuula / Oman katon alla
  16/10/2018 / 6:46 am

  Erityisherkkä täällä hei 🙂 Vuosia sitten, kun en tiennyt koko hsp-aiheesta, pidin itseäni aina jotenkin viallisena – tai sitten ihmettelin muiden ihmisten reagoimattomuutta asioihin. Hsp-tietoisuuden myötä on kasvanut ymmärrys omia ja muiden ihmisten ominaisuuksia kohtaan. Ja ennen kaikkea hyväksyntä itseä kohtaan. Nykyään en koe, että erityisherkkyys olisi mulle enää niin iso rasite kuin ennen, koska osaan vetää paremmin rajoja ja huomaan entistä paremmin, milloin jaksamisen rajat tulevat vastaan ja mitkä asiat eivät minulle sovi. Silti saattaa joskus kurvata ojan puolelta 😉 Mukavaa viikkoa! ♥

 8. Marjukka / Fab Forty Something
  16/10/2018 / 8:49 am

  Hyvin luonnehdit erityisherkkää. Erityisherkkyys ei ole enää rasite, jollaiselta se joskus kieltämättä tuntui. Itselleni rasittavinta oli jäädä vellomaan keskeneräisiin asioihin, ja vieläkin joskus tulee sellaisia päiviä. Epävarmuuden sieto on ehkä hankalinta. Onneksi me tunnemme rajamme ja pidämme itsestämme huolta! Kivaa viikkoa sinullekn!

 9. Anonyymi
  16/10/2018 / 12:57 pm

  Hei! Itsekin olen ja näkyy periytyvän myös… sen olen huomannut että erityisherkän tuntemukset voi ymmärtää vain toinen erityisherkkä. Ja hyviä keskusteluja niistä ollaankin sitten saatu aikaiseksi. Vertaistukea parhaimmillaan!!Ymmärtääkö miehesi sinua hyvin tämän asian suhteen ? Vai huomaatko, että olet joskus yksin ajatuksiesi ja toimintamalliesi kanssa.. Tiina

 10. Marjukka / Fab Forty Something
  16/10/2018 / 2:30 pm

  Mun bestis in eritysherkkä, ja hänen kanssaan olemme puhuneet paljon asiasta. Mieheni ymmärtää tosi hyvin, ja se on ihana asia. Enemmän oli hankaluuksia parun exän kanssa, jotka olivat erityisherkkiä, siinä meinasi välillä olla napit vastakkain.

 11. Anonyymi
  20/10/2018 / 7:20 am

  Kiitos Marjukka, kun avaudut Eritysherkkydestäsi. Kanssatovereitasi ollaan. Yhtälö, jossa yhteisöllisyys ja yksinolon tarve vaihtelee voi saada lähiset hämilleen,ja myös meidät erityisherkät. Ulkopuolisuuden tunne hämmentää, harmitaa, joskus tympii ja pelottaakin. Voi aihettaa paniikinomaisia tunteita ja kokemuksia.Olen kuullut ikivanhan intiaanien sanonnan; "Älä tuomitse naapuriasi, ennen kuin olet kävellyt hänen mokkasiineissaan pitkään.” Antakaamme Eritysherkyyden kukkien kukkia, eikö. Kaikkea hyvää meille kaikille 🙂

 12. Marjukka / Fab Forty Something
  20/10/2018 / 9:50 am

  Sanoit hyvin, se hämmentää meitä erityisherkkiäkin. Mutta on hyvä, että puhumme asiasta. Kiitos ihanasta kommentistasi!

Vastaa